Bankrekening openen – informatie

Laatste controle op 16 september 2021. Geschreven door Saskia Oegema.

Er zijn geen adverteerders die invloed hebben op onze objectiviteit en positionering binnen onze vergelijkingen en kostenschema’s. De informatie op de onderstaande pagina wordt opgesteld door experts van Bank.nl. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Vrijwel iedereen heeft een bankrekening nodig. Niet alleen om te kunnen betalen, maar ook om te sparen. Op zoek naar een bankrekening? Een bankrekening vergelijken kan op Bank.nl. Of het nu gaat om een nieuwe bankrekening openen of om het overstappen naar een andere bank.

Bankrekeningen vergelijken

In deze vergelijking worden niet alle internetbanken meegenomen. Er is geprobeerd om een eerlijke vergelijking te creëren van gelijkwaardige banken die actief zijn in Nederland. Op deze pagina zijn de overige internetbanken te vinden.

Wat is een bankrekening?

Op een bankrekening wordt geld bewaard. De bank beheert dit geld. Hierbij is er een verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening. Het geld op een betaalrekening is bedoeld om mee te betalen. Zoals het betalen van rekeningen, de vaste lasten, boodschappen en andere pinbetalingen. Het saldo gaat (snel) op en neer; er wordt geld op de rekening gezet en er weer van af gehaald. De spaarrekening werkt anders. Het geld dat hierop staat is bedoeld om te bewaren voor later. Dit geld is niet zo snel nodig en wordt voor een langere tijd bij de bank gestald. Toch kan ook het spaargeld elk gewenst moment opgenomen worden. Bij het openen van een bankrekening is er de keuze uit een betaalrekening, een spaarrekening of de combinatie betaal- en spaarrekening.

Waarom een bankrekening vergelijken?

Het openen van een bankrekening kost geld. Per jaar wordt er een bepaald bedrag in rekening gebracht. Hoeveel een bankrekening precies kost, verschilt per bank. Bij de ene bank is de bankrekening duurder dan bij de ander. Toch staan hogere kosten niet garant voor betere service. Net zoals dat de goedkoopste bankrekening niet altijd de minste voorwaarden heeft. Omdat er veel banken zijn die een bankrekening aanbieden, is er een groot verschil in prijs en kwaliteit te ontdekken. Daarom is vergelijken zo belangrijk. Met een vergelijking wordt duidelijk waar dit verschil in zit. Op Bank.nl is de vergelijking zo opgesteld dat iedereen gemakkelijk kan zien welke bank en welke bankrekening het beste past. Vergelijken is altijd gratis.


Wat kost een bankrekening?

De kosten van een bankrekening verschillen flink per bank. Bovendien passen banken regelmatig hun tarieven aan. De kosten gaan omhoog of de spaarrente daalt. Vaak wordt het er dan voor de klant niet goedkoper op. Bij de ene bank kost een bankrekening maar een paar euro per jaar, terwijl de andere bank meer dan €100,- in rekening brengt. Ook zijn er banken die een gratis bankrekening aanbieden. Maar wat kost een bankrekening nu precies? En waarom brengt een bank deze kosten in rekening?

Vaste jaarlijkse kosten

De bank brengt elke rekeninghouder jaarlijkse kosten in rekening. Deze worden per maand of per jaar betaald. De kosten voor een bankrekening betaalt de klant om zijn of haar geld bij de bank te mogen stallen en gebruik te mogen maken van de faciliteiten. Een bank zorgt er namelijk voor dat iedereen kan betalen met zijn of haar betaalrekening en dat het geld veilig is bij de bank. Het verwerken van transacties, het gebruik maken van een betaalpas en het snel en vaak kunnen pinnen, kost de bank tijd en geld. Om gebruik te kunnen maken van deze service, betaalt elke klant een vast bedrag per jaar aan de bank. Hoe hoog deze kosten zijn, bepaalt de bank zelf. Een bankrekening openen is daarom bij de ene bank duurder dan bij de andere.

Variabele kosten voor extra diensten

Naast de vaste jaarlijkse kosten, betaalt de klant ook variabele kosten. Dit zijn kosten voor de extra diensten op de bankrekening. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per bank. Maar ook de eigen wensen en keuzes tellen mee.Dat komt omdat het gebruik van extra diensten niet altijd nodig is. In dat geval zullen de kosten lager uitvallen. De bank brengt onder andere extra kosten in rekening voor:

 • Nieuwe of extra betaalpas
 • Rood staan
 • Creditcard
 • Contant geld storten en pinnen
 • Pinnen buiten de EU
 • Mobiel betalen
 • Rekeningafschriften per post
 • Zakelijke transacties

Kosten bankrekening 2021

Het overzicht hieronder geeft de maandelijkse kosten, de kosten van een betaalpas en de kosten van een extra betaalpas van een aantal populaire en goedkope bankrekeningen weer:

Betaalpakket Maandelijkse kosten Kosten betaalpas Kosten extra betaalpas
Openbank Open Betaalrekening* €0,00 €0,00 Kosten verzending
Monese Simple* €0,00 €0,00 Niet mogelijk
Wise Grenzeloos Betaalrekening* €0,00 € (eenmalig) Niet mogelijk
Revolut Betaalrekening Standaard* €0,00 €6,00 (verzendkosten) €6,00 (eenmalig)
N26 Standaard Bankrekening* €0,00 €10,00 (verzendkosten) €10,00 (eenmalig)
ING Oranjepakket met korting** €1,55 €0,00 €1,00 per maand
Rabo DirectPakket €1,90 €0,00 €1,40 per maand
ABN Amro Basispakket Betalen €1,95 €0,00 €1,40 per maand
ASN Bankrekening €2,20 €0,00 €1,80 per maand
SNS Basis €2,25 €0,00 €0,75 per maand
Regiobank Plus Betalen €2,45 €0,00 €0,83 per maand
Knab Plus* €5,00 €0,00 €0,00
Triodos Internet Betaalrekening €5,00*** €0,00 €4,00 per maand
Bunq Easy Money Personal* €7,99 €0,00 €0,00
Laatste controle op 16-09-2021

* Internetbank
**Korting als er niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van contant geld
*** Vanaf 25 jaar, van 18 tot 25 jaar is het €3,50 per maand


Een bankrekening openen, hoe werkt dat?

Een nieuwe bankrekening openen of overstappen van bank kan online of bij een kantoor. Niet alle banken hebben een kantoor. Dit worden internetbanken, of digitale banken, genoemd. Zij werken enkel vanuit een mobiele app en/of via een website. Op de site van elke bank staat precies vermeld welke stappen er nodig zijn om een bankrekening te openen. Als eerste is dit de keuze uit het soort bankrekening:

 • Persoonlijk gebruik
 • Gezamenlijk gebruik
 • Zakelijk gebruik
 • Kinderen
 • Jongeren
 • Studenten

Als tweede vult de nieuwe klant zijn of haar gegevens en voorkeuren in. Daarbij wordt altijd gevraagd om persoonlijke identificatie met een geldig identiteitsbewijs. Elke bank is verplicht om klantgegevens te controleren en te verifiëren. Dit staat in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Als de identificatie rond is en de klant aan alle voorwaarden voldoet, dan wordt de bankrekening geopend. Een bankrekening openen zonder internet kan natuurlijk ook. In dat geval is het nodig om naar een kantoor of servicepunt te gaan. In beide gevallen verloopt de procedure hetzelfde en gelden er dezelfde voorwaarden.

Wat zijn de voorwaarden?

Voor het openen van een bankrekening gelden een aantal voorwaarden, zoals:

Wat is een geldig identiteitsbewijs?

Een bankrekening openen kan niet zonder geldig identiteitsbewijs. De bank is verplicht om van elke klant de gegevens te controleren. Identificeren kan op verschillende manieren. De overheid noemt de volgende documenten als geldig identiteitsbewijs:

 • Nederlands of buitenlands paspoort
 • Nederlandse of Europese identiteitskaart
 • Nederlands rijbewijs
 • Nederlands vreemdelingendocument

Een bank bepaalt zelf welke documenten zij als geldig identiteitsbewijs hanteert. Zo kan het voorkomen dat een rijbewijs niet voor de identificatie gebruikt kan worden. In de meeste gevallen vraagt een bank om een paspoort of identiteitskaart bij het openen van een bankrekening.

Wat is het burgerservicenummer (BSN)?

Het BSN is het eigen unieke persoonsnummer. Iedereen die zich inschrijft in de Basisregistratie Personen (BRP) krijgt een BSN. Met behulp van het BSN kan een bank controleren of de persoon en het BSN bij elkaar horen. Het BSN staat op het geldige identiteitsbewijs.

Woonadres in Nederland

De meeste traditionele banken hebben als voorwaarde dat de rekeninghouder een woonadres in Nederland moet hebben en ingeschreven staat bij de gemeente. Maar wat nu als iemand geen vaste woon- en verblijfplaats heeft? Dan is het openen van een bankrekening bij de bekende banken vrijwel onmogelijk. Gelukkig zijn er een aantal aanbieders waar iemand ook zonder woonadres in Nederland terecht kan. Dit zijn onder andere N26, Openbank en Monese.

Leeftijd bankrekening openen

Vanaf 18 jaar en ouder kan iedereen, mits aan de voorwaarden is voldaan, een bankrekening openen. Iemand onder de 18 jaar heeft toestemming nodig van de ouder(s) of verzorger(s). De ouder of verzorger wordt medeaanvrager en tekent mee bij het aanvragen van de bankrekening. Ook zij moeten in dat geval aan de voorwaarden, zoals het overleggen van een geldig identiteitsbewijs, van de bank voldoen.


Welke bankrekening openen?

Er zijn tal van banken waar een bankrekening geopend kan worden. Welke is het beste? Daar is geen eenduidig antwoord op. Dat komt omdat de beste bankrekening voor iedereen anders is. De een opent een bankrekening bij een traditionele bank met kantoor, terwijl de ander online diensten belangrijker vindt. Ook spelen de kosten mee. Er is een verschil tussen een internetbank en een ‘gewone’ bank. De banken die iedereen kent, zijn banken als Rabobank, ABN Amro, ING Bank en SNS Bank. Dit worden ook wel traditionele banken genoemd. Deze banken hebben een fysieke vestiging waar klanten terecht kunnen voor vragen en advies. Internetbanken, of online banken, zijn banken zonder fysiek kantoor. Deze banken zijn alleen via internet of mobiele app te bereiken. Hierdoor zijn deze banken vaak een stuk goedkoper. Welke bank en bankrekening het beste is, hangt dus sterk af van de eigen wensen en voorkeuren.


Waarop letten bij een bankrekening vergelijken?

Een nieuwe bankrekening aanvragen? Of overstappen naar een andere bank? Een vergelijking maken helpt daarbij. Tijdens het vergelijken is het van belang om op een aantal zaken te letten, zoals:

 • Kosten
 • (Negatieve) rente
 • Faciliteiten
 • Internetbankieren
 • Mobiele app
 • Extra betaalpas
 • Creditcard
 • Rood staan
 • Tarieven contant geld storten en pinnen
 • Kosten buitenland
 • Persoonlijke service
 • Online bank of fysiek bankkantoor

Welke bankrekening afsluiten?

Voor iedere situatie is er een passende bankrekening. Zo is er de keuze uit:

Persoonlijke bankrekening

De persoonlijke bankrekening is bedoeld voor privé gebruik van particulieren. Deze bankrekening staat op naam van 1 persoon. Een persoonlijke bankrekening kan bij veel verschillende banken worden afgesloten, zowel online als in een fysiek bankkantoor. Een internetbank is doorgaans een stuk goedkoper dan een traditionele bank.

Gezamenlijke bankrekening

Vaak kiezen mensen die gaan samenwonen voor een gezamenlijke bankrekening. Toch is het niet noodzakelijk om partners te zijn om een gezamenlijke rekening te openen. Ook familieleden of vrienden kunnen kiezen voor deze bankrekening. Een gezamenlijke bankrekening wordt ook wel een en/of rekening genoemd. Alle rekeninghouders kunnen zelfstandig gebruik maken van de rekening. Dit kan met 1 betaalpas, maar ook ieder met een eigen betaalpas.

Bankrekening voor kinderen

Een kinderrekening is er om kinderen tot 12 jaar zonder risico’s kennis te laten maken met geld. Het kind kan niet zomaar pinnen, omdat er een aantal restricties aan de betaalpas verbonden zijn. Dankzij een kinderrekening kunnen kinderen al op jonge leeftijd leren hoe internetbankieren, pinnen, geld storten en/of mobiel bankieren werkt. Ook maakt het kind kennis met sparen en kan het zien hoeveel geld er is af- en bijgeschreven. Na de leeftijd van 12 jaar wordt bij de meeste banken de kinderrekening automatisch omgezet naar een jongerenrekening.

Bankrekening voor jongeren

Met een jongerenrekening leren jongeren tussen de 12 en 18 jaar internetbankieren onder het toezicht van de ouders. Bij de meeste banken is een jongerenrekening gratis. Deze betaalrekening kan bijvoorbeeld gebruik worden voor het storten van kleedgeld, het betalen van een telefoonabonnement of voor het salaris van een eerste bijbaantje. Een bijzondere eigenschap van de jongerenrekening is dat met de betaalpas niet onbeperkt geld kan worden opgenomen. Ouders kunnen een limiet instellen. Bovendien is rood staan nooit mogelijk. Sommige jongerenrekeningen lopen tot 18 jaar, anderen tot 25 of 27 jaar. De jongerenrekening kan eenvoudig overgezet worden naar een studentenrekening of gewone bankrekening.

Studenten bankrekening

Een studentenrekening is er – zoals de naam al zegt – speciaal voor studenten. Er geldt een strenge voorwaarde dat de aanvrager van deze bankrekening ingeschreven moet staan voor een mbo, hbo of universitaire studie bij DUO. Is dit niet het geval? Dan kan er geen studentenrekening worden aangevraagd. Een studentenrekening is altijd gratis en heeft vrijwel alle eigenschappen van een persoonlijke bankrekening. Bovendien bieden veel banken de studenten allerlei extra’s aan bij het openen van een studentenrekening, zoals een goedkope inboedel- of reisverzekering.

Zakelijke bankrekening

Een zakelijke bankrekening is bedoeld voor bedrijven. Zowel kleine ondernemers als grote bedrijven kunnen een zakelijke bankrekening openen. Hierbij is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel vereist.


Belastingdienst en de bankrekening

Banken zijn verplicht om sommige gegevens, waaronder informatie over bankrekeningen van klanten, met de Belastingdienst te delen. Hierdoor wordt de belastingaangifte eenvoudiger gemaakt. Denk aan de vooraf ingevulde gegevens. Daarnaast moet een bank gegevens verstrekken als een wet, verdrag of overeenkomst dit verplicht stelt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het werk en inkomen van een klant. Zo zijn er internationale afspraken om belastingontduiking tegen te gaan.

logo belasting

Een bankrekening afsluiten en gebruiken

Een bankrekening is eenvoudig online af te sluiten. Echter, het verschilt per bank hoe lang het duurt voordat er ook daadwerkelijk gebruik kan worden gemaakt van de bankrekening. Het aanvragen van de bankrekening is zo gebeurd, maar de identificatie en acceptatie kan wel veel tijd kosten. Op de website van de meeste banken staat dat het openen van een bankrekening slechts een paar minuten duurt. Maar dan hebben ze het alleen over de aanvraag. Vaak kost het een paar dagen totdat de bankrekening klaar is voor gebruik. In de tabel hieronder staat de tijd van aanvraag tot aan een werkende bankrekening per bank:

Bank Van aanvraag tot werkende bankrekening
N26 2 tot 5 dagen
Wise 2 werkdagen
OpenBank 1 dag
Revolut 10 minuten – 24 uur of langer
Rabobank 4 tot 5 dagen
ABN Amro Minder dan 5 werkdagen
ING Bank 10 minuten
ASN Bank 5 werkdagen
SNS Bank 5 werkdagen
Knab Minder dan 5 werkdagen
Bunq Onbepaald
Triodos Bank Minder dan 5 werkdagen
Moneyou (niet meer actief) Minder dan 1 dag
Monese 1 dag
Laatste controle op 27-07-2021

Hoe snel verloopt de aanvraag?

De aanmelding voor een nieuwe bankrekening is vaak zo gebeurd. Maar daarna moet de bank de aanvraag en de identiteit van de aanvrager nog controleren. Zowel traditionele als internet banken nemen hier de tijd voor. Banken zijn wettelijk verplicht om de identiteit te verifiëren. En deze procedure kost tijd. Het aanvragen van een bankrekening kost hooguit een paar minuten. Maar de betaalrekening is pas te gebruiken als zowel de bankpas als de pincode in huis zijn. En dat kost bij de meeste banken een paar dagen. De veiligheidscontroles nemen de meeste tijd in beslag. Sommige banken zijn hier duidelijk over op hun website, andere banken noemen geen deadline.


Veelgestelde vragen

Is een bankrekening openen zonder identificatie mogelijk?

Nee, elke bank is wettelijk verplicht om te vragen naar een geldig identiteitsbewijs. De bank moet deze gegevens controleren en verifiëren.

Een bankrekening openen. Hoe werkt dat?

Een bankrekening openen kan online of bij een kantoor. Elke bank hanteert een eigen aanmeldingsprocedure. Op de site van de bank staat precies vermeld hoe dit werkt. Iedere bank zal om een geldig identiteitsbewijs en burgerservicenummer (BSN) vragen. Ook verschilt het per bank hoe lang het duurt voordat er gebruik kan worden gemaakt van de betaalrekening.

Wat is er nodig om een bankrekening te openen?

Iedere bank is volgens de wet verplicht om te vragen naar een geldig identiteitsbewijs. Dit is bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart. Daarnaast vraagt de bank om het burgerservicenummer (BSN). Deze staat vermeld op het identiteitsbewijs. Bij sommige banken is een woonadres in Nederland verplicht.

Vanaf welke leeftijd kan iemand een bankrekening openen?

Iedereen vanaf 18 jaar kan zelfstandig een bankrekening openen. Als iemand jonger is dan 18 jaar, dan heeft hij of zij toestemming nodig van de ouders of verzorgers. De ouder of verzorger tekent mee en moet aan dezelfde voorwaarden voldoen. Voor kinderen tot 12 jaar is er een speciale kinderrekening. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen een jongerenrekening openen. Voor zowel de kinderrekening als de jongerenrekening is toestemming van de ouders of verzorgers vereist.

Is een bankrekening gratis?

Sommige bankrekeningen, zoals de kinderrekening, jongerenrekening en studentenrekening, zijn meestal gratis. Een privé bankrekening, een gezamenlijke rekening en een zakelijke rekening zijn doorgaans niet gratis. Het verschilt per bank hoe hoog de kosten zijn.

Is een bankrekening openen vanuit het buitenland mogelijk?

Of en hoe een bankrekening geopend kan worden vanuit het buitenland verschilt per bank. Ook hangt het af van de persoonlijke situatie. Is er een woonadres in Nederland? Of woont iemand permanent in het buitenland? In de voorwaarden van elke bank is terug te lezen of het wel of niet mogelijk is om een bankrekening vanuit het buitenland te openen.

Hoe werkt het overstappen naar een andere bank?

Met de Overstapservice is overstappen van bank snel en makkelijk geregeld. De nieuwe bank doet het meeste werk en regelt alle zaken met de oude bank. Op de website van de bank staat precies vermeld wat de overstapservice inhoudt. Controleer wel altijd goed of en welke overstapservice de bank biedt.

Het huidige rekeningnummer behouden na overstappen. Kan dat?

Helaas is dat (nog) niet mogelijk. Echter, hier wordt wel aan gewerkt. Of en wanneer dit mogelijk is, is nog niet bekend.

Welke bankrekening is het beste?

Dat verschilt per persoon en per situatie. Bank.nl vergelijkt alle banken. Hierdoor geven wij een duidelijk overzicht van alle opties met bijbehorende kosten. Via de vergelijker kan iedereen bepalen welke bank het beste bij hem of haar past. Wij geven hier geen advies over.