Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Holding rekening

Laatst bijgewerkt op: 3 juni 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 3 minuten

Een bankrekening voor een holding is een zakelijke rekening waarop de belangrijkste bezittingen van een bv worden ondergebracht. Daarmee kunnen de financiële risico’s van een bv worden verkleind. Voor een holding rekening zijn andere functies nodig dan voor een bv rekening. Hieronder worden de zakelijke rekeningen voor een holding bespreken en met elkaar vergeleken.

Kosten vergelijken holding rekening juni 2024

Banken met depositogarantie

Wat is een holding rekening?

Een holding rekening is een zakelijke rekening voor holdings. Een holding is een bv waarin de belangrijkste bezittingen zijn ondergebracht, zoals de winst van de onderneming of het bedrijfspand. Daarmee worden financiële risico’s verkleind. De holding is de hoogste vennootschap binnen een groep van ondernemingen en is de eigenaar van de aandelen in de zogeheten werkmaatschappij.

De zakelijke rekening van een holding wordt niet op dagelijkse basis gebruikt. Daarom volstaat een eenvoudige bankrekening. Doordat een holding rekening wordt gebruikt voor de bezittingen van een bv, zijn een boekhoudkoppeling en zakelijke spaarrekening wel van belang.

Zakelijke rekening voor holdings: waarop letten?

Ondernemers kunnen voor een holding rekening terecht bij verschillende banken. Er zijn echter verschillen tussen de kosten en functionaliteiten van de bankrekeningen. Voor het kiezen van de juiste holding rekening is het dan ook noodzakelijk dat wordt gelet op de onderstaande punten:

  • De kosten van het betaalpakket en het zakelijk betalingsverkeer
  • Is er wel of geen boekhoudkoppeling?
  • De kosten voor klantonderzoek
  • Is er een zakelijke spaarrekening?
  • Rente op positief saldo

Holding rekening vergelijken in 2024

In het onderstaande overzicht staan de kosten en kenmerken van een bankrekening voor een holding weergegeven. Naast de maandelijkse kosten voor het betaalpakket, klantonderzoek, een spaarrekening en een boekhoudkoppeling zijn ook de totale vaste jaarlijkse kosten in de tabel gezet. Aan de hand hiervan kan een weloverwogen keuze worden gemaakt tussen de verschillende banken.

BetaalpakketMaandelijkse kostenKosten klantonderzoekKosten spaarrekeningKosten boekhoudkoppeling*Jaarlijkse kosten**BijschrijvingAfschrijvingRente positief saldo
Finom Start€14,00€0,00 p/m€0,00 p/m€168,00Afhankelijk van aantal/soort overschrijvingenAfhankelijk van aantal/soort overschrijvingen0,00%
Rabobank Zakelijke Rekening€9,95€8,00 p/m€0,00 p/m€1,75 p/m***€236,40€0,15€0,120,00%
ING Ondernemerspakket€9,90****€8,50 p/m€0,00 p/m€3,25 p/m€247,80€0,13€0,130,00%
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim€9,90****€6,50 p/m€1,50 p/m€3,25 p/m€253,80€0,15€0,100,00%
SNS Zakenrekening€9,95€5,00 p/m€0,00 p/m€0,00 p/m€179,40€0,14 + €0,09 mutatiekosten€0,05 + €0,09 mutatiekosten0,00%
Bunq Easy Bank Business€7,99€0,00 p/m€0,00 p/m€0,00 p/m€95,88€0,13€0,131,05% (tot €100.000)
*Voor de koppeling van één betaalrekening.
**De totale jaarlijkse kosten voor het standaard betaalpakket, klantonderzoek, de spaarrekening en de boekhoudkoppeling voor één betaalrekening.
***Dit zijn de kosten in combinatie met Rabo Business Banking. Bij Rabo Business Banking Pro is een boekhoudkoppeling gratis.

****Er is een kortingsactie.
Laatste controle op: 3 juni 2024

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een bankrekening voor bv en holding?

Een bankrekening voor een bv wordt onder meer gebruikt voor zakelijke transacties. Een bankrekening voor een holding wordt niet dagelijks gebruikt. Deze rekening wordt over het algemeen enkel gebruikt om de bezittingen van de bv onder te brengen. Daardoor zullen ondernemers voor een holding minder behoefte hebben aan een uitgebreide selectie aan functies. Een betaalpakket met een spaarrekening en boekhoudkoppeling volstaat in de meeste gevallen. Voor het uitvoeren van de werkzaamheden van de bv kunnen meer functies nodig zijn.

Is een holding rekening verplicht?

Een zakelijke rekening is niet verplicht. Banken staan het zakelijk gebruik van een privérekening echter niet toe. Om deze reden worden ondernemers toch in zekere zin verplicht om een zakelijke rekening te openen. Voor een holding is een aparte bankrekening daarnaast essentieel om de belangrijkste bezittingen van de bv onder te kunnen brengen.

Valt een holding rekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, net als alle andere bankrekeningen valt een zakelijke rekening voor holdings onder het depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat banktegoeden tot € 100.000 worden gedekt in het geval een bank failliet is. Alleen bankrekeningen van banken met een officiële bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel. Zonder bankvergunning lopen klanten het risico hun geld te verliezen als de bank failliet is verklaard.