Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Zakelijke spaarrekening

Laatst bijgewerkt op: 10 april 2024

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

https://nl.linkedin.com/in/gabrielbaysoy
Recensent: Saskia Oegema

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Leestijd: 8 minuten

Een zakelijke buffer opbouwen? Of extra financiële middelen stallen? Daar is een zakelijke spaarrekening perfect voor. Op zoek naar de hoogste spaarrente? Vergelijk de kosten en rente op Bank.nl. En vind zo de beste zakelijke spaarrekening. Of het nu gaat om een nieuwe rekening of overstappen, vergelijken loont.

Banken met depositogarantie

Wat is een zakelijke spaarrekening?

In aanvulling op de zakelijke betaalrekening, kunnen ondernemers bij de bank een speciale zakelijke spaarrekening openen. Zo’n rekening werkt hetzelfde als een gewone spaarrekening. Het saldo is vrij opneembaar en het tegoed valt onder het depositogarantiestelsel. Maar er zijn meer opties. Bijvoorbeeld sparen voor het pensioen op een zakelijke spaardeposito. Een spaardeposito heeft andere, beperkende voorwaarden. Als ondernemer is het van belang om na te gaan wat het spaardoel is. En wanneer het saldo nodig is. Zo kiest men de beste zakelijke spaarrekening of spaardeposito.

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Een zakelijke spaarrekening kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden:

Een zakelijke financiële buffer

Als ondernemer is het van belang om kapitaal op te bouwen voor grote uitgaven. Bijvoorbeeld voor een investering. Of voor een periode waarin de inkomsten teruglopen. Daarnaast krijgen ondernemers geen vakantiegeld van een werkgever. Op een zakelijke rekening zetten zij geld apart voor de vakantie.

Belasting en BTW apart zetten

Over zijn of haar inkomsten moet een ondernemer nog belasting betalen. Op een zakelijke spaarrekening kan een deel van elke betaling apart gezet worden. Bijvoorbeeld een X percentage. Op het moment van de belastingaangifte hoeft de belasting en de BTW alleen nog overgemaakt te worden. Dit voorkomt problemen en scheelt een hoop tijd.

Sparen voor het pensioen

Ondernemers hebben geen pensioenregeling via de werkgever. Daarom moeten zij zelf een pensioen opbouwen. Naast de AOW sparen zij zelfstandig voor een aanvullend pensioen. Dit kan bijvoorbeeld door elke maand een vast bedrag apart te zetten op een zakelijke spaarrekening of spaardeposito. Banksparen is een populaire spaarvorm voor het opbouwen van extra pensioen.

Voorwaarden openen zakelijke spaarrekening

Een zakelijke spaarrekening is bedoeld voor ondernemers. En niet voor particulieren. Wie zakelijk wilt sparen, moet kunnen aantonen dat hij of zij ondernemer is. Dit kan door middel van een inschrijving in het Handelsregister. In het Handelsregister staan alle bedrijven met een KvK-registratie.

De volgende bedrijfsvormen kunnen een zakelijke spaarrekening openen:

 • Maatschap
 • Stichting
 • Coöperatie
 • Eenmanszaak
 • Besloten vennootschap (bv)
 • Commanditaire vennootschap
 • Vereniging van eigenaren (VvE)
 • Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid

Een aantal Nederlandse banken heeft voor verengingen en stichtingen een speciale zakelijke bankrekening.

Is zakelijk sparen verplicht?

Zakelijk sparen is niet verplicht. Maar wel erg handig. Het hebben van een financiële buffer voorkomt problemen. Dit kan op een zakelijke spaarrekening of op een privérekening. Volgens de wet mag dit allebei. Toch zijn er wel een aantal regels.

De winst uit de onderneming kan de ondernemer op een zakelijke spaarrekening zetten. Zo blijft dit geld deel uitmaken van het ondernemingsvermogen. De rente over het spaargeld ziet de Belastingdienst als onderdeel van de winst, en valt daarmee in box 1. De belasting is daardoor lager dan over spaargeld op een privérekening, wat in box 3 valt.

Zakelijk sparen mag niet onbeperkt. Spaargeld op een zakelijke spaarrekening moet zogenaamde “zakelijke overwegingen” hebben. Dus bijvoorbeeld sparen voor een investering. Of een financiële buffer om betalingen in de toekomst te kunnen voldoen.

Zakelijke spaarrekening vergelijken, waarop letten?

Zakelijk sparen kan bij alle banken die een zakelijke spaarrekening aanbieden. Ondernemers kiezen zelf welke bank. Een vergelijking maken helpt bij deze keuze. Het is van belang om bij het vergelijken op de verschillen in kosten, rente, voorwaarden en service te letten.

De rente is de vergoeding die de bank betaalt over het spaargeld. De zakelijke rente is doorgaans lager dan op een privé spaarrekening. Bovendien rekenen veel banken vanaf een bepaald saldo een andere rente. Die niet altijd winstgevend is. Zoals een negatieve rente vanaf € 100.000. Om die reden is het soms voordeliger om privé te sparen of te beleggen.

Let hier goed op tijdens het vergelijken.

Een zakelijke spaarrekening vergelijken is aan te raden. Dit geeft inzicht in welke spaardeposito het beste is. Houd hierbij rekening met de volgende punten:

 • Wat zijn de voorwaarden?
 • Hoe hoog is de spaarrente?
 • Is het geld vrij opneembaar?
 • Is een tegenrekening bij dezelfde bank nodig?
 • Zijn er kosten verbonden aan de spaarrekening?
 • Geldt er een negatieve rente bij een bepaald saldo?
 • Welke diensten biedt de bank aan, zoals een mobiele app?

Zakelijk sparen rekening vergelijken 2024

Een zakelijke spaarrekening is vergelijkbaar met een gewone internetspaarrekening. De belangrijkste factor bij het vergelijken is de zakelijke rente. Meestal is dit een variabele rente. In het overzicht hieronder staan de spaarrente en de belangrijkste aandachtspunten van een aantal populaire zakelijke spaarrekeningen bij verschillende banken:

SpaarproductSoort renteMaximale renteMinimale renteBetaalrekening verplichtAfsluitkosten
Rabo BedrijfsSpaarRekeningVariabel1,70%0,00%Ja€0,00
GarantiBank Gouden Zakelijke RekeningVariabel1,35%1,35%Nee€0,00
SNS Zakelijk SparenVariabel1,45%0,00%Ja€0,00
ASN Sparen ZakelijkVariabel1,45%0,00%Ja€0,00
RegioBank MeerKeuze Sparen VrijVariabel1,45%0,00%Ja€0,00
Knab Zakelijk Flexibel SparenVariabel2,00%1,75%Ja€0,00
ABN AMRO Zakelijk Flexibel SparenVariabel1,50%1,50%Ja€0,00
ING Zakelijke Oranje SpaarrekeningVariabel1,50%0,00%Ja€0,00
Triodos Internet Rendement RekeningVariabel1,70%1,40%Ja€0,00
Laatste controle op: 10-04-2024

Zakelijke spaarrekening en de Belastingdienst

Zoals gezegd kan zakelijk sparen op een zakelijke spaarrekening of op de privérekening. Voor de ondernemer misschien geen groot verschil. Voor de Belastingdienst wel. Dat zit zo:

Spaargeld in box 1 of box 3?

Spaargeld op een privérekening valt in box 3. Er geldt een heffingsvrije vermogen. In 2023 is dit € 57.000 zonder fiscaal partner en voor fiscale partners € 114.000. Over dit deel betaalt dus niemand belasting. Over het deel dat boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, rekent de Belastingdienst een fictief rendement volgens de nieuwe rekenmethode. En over het belastbaar inkomen wordt vervolgens 32% belasting gerekend.

Spaargeld op een zakelijke spaarrekening valt in box 1. Daarom rekent de Belastingdienst geen fictief rendement. Maar er wordt belasting gerekend over het daadwerkelijke rendement. Oftewel: de rente over het spaargeld. De rente is op dit moment bij vrijwel alle banken erg laag. En daarom is zakelijk sparen voordeliger dan privé sparen.

Voorwaarden verschuiven spaargeld

Omdat zakelijk spaargeld is vrijgesteld van de fictieve vermogensbelasting in box 3, is zakelijk sparen voordeliger dan sparen op een privérekening. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden:

 • Zakelijk sparen in box 1 mag niet onbeperkt. Het spaargeld moet een zakelijke functie hebben. De ondernemer moet daarom kunnen aantonen dat het spaargeld deel uitmaakt van het ondernemingsvermogen. En daardoor in box 1 valt. Een structureel groot overschot aan liquide middelen wordt daarom gezien als privévermogen.
 • Aan het eind van het jaar snel € 57.000 van een privérekening naar een zakelijke spaarrekening overmaken voor het belastingvoordeel mag niet. Dit wordt ook wel “boxhoppen” genoemd. Omdat dit niet mag, leidt dit soms tot een dubbele heffing. Spaargeld overmaken van de zakelijke rekening naar een privérekening mag wel altijd.
 • De tenaamstelling van de rekening moet het zakelijke karakter weergeven.

Valt een zakelijke spaarrente onder het depositogarantiestelsel?

De Nederlandse Depositogarantie zorgt ervoor dat spaargeld niet zomaar verloren gaat, mocht een bank failliet gaan. Geld tot € 100.000 is beschermd. Dit geldt voor alle bankrekeningen en spaarrekeningen bij Nederlandse banken. Zowel zakelijk als privé.

Een zakelijke rekening valt hier dus ook onder. Wat de maximale bescherming is, hangt af van de ondernemingsvorm.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid. Daarom wordt het tegoed bij het zakelijke saldo bij het privé vermogen opgeteld. Het totale vermogen – dus zakelijk plus privé – is beschermd tot € 100.000 per persoon, per bank.

Besloten Vennootschap (BV)

Een BV heeft rechtspersoonlijkheid. Daarmee is het tegoed van de onderneming apart beschermd. Het wordt niet bij het privé vermogen opgeteld. Het zakelijke vermogen is beschermd tot € 100.000.

Zowel particulieren als bedrijven zijn beschermd dankzij het depositogarantiestelsel. De enige uitzondering zijn overheidsorganisaties en financiële ondernemingen.

Buitenlandse banken hebben een eigen depositogarantiestelsel. Mits de bank een officiële bankvergunning heeft. Deze is vergelijkbaar met die in Nederland.

Veelgestelde vragen

Kan ik een zakelijke spaarrekening openen zonder betaalrekening?

Een zakelijke rekening bestaat meestal uit een betaal- en spaarrekening. Het is een combinatie. De zakelijke betaalrekening is dan de tegenrekening van de zakelijke spaarrekening. Bij de Nederlandse grootbanken is dit vrijwel altijd het geval. Maar zakelijk sparen kan ook bij een andere bank. Zoals een online of buitenlandse bank. De voorwaarden verschillen per bank. Daarom is het van belang om deze goed door te lezen.

Is online zakelijk sparen wel veilig?

Ja, internetbankieren is veilig. Een zakelijke spaarrekening heeft altijd een tegenrekening. Dit is een betaalrekening op naam van dezelfde rekeninghouder. Geld overmaken van de spaarrekening naar een andere rekening kan niet zomaar. Bovendien valt het saldo op een zakelijke spaarrekening onder het depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat een tegoed tot € 100.000 is beschermd.

Wat is de beste zakelijke spaarrekening?

De ondernemer kiest zelf bij welke bank hij een zakelijke spaarrekening opent. Het kan handig zijn om dit bij een vertrouwde grootbank, zoals ABN Amro, te doen. Het ondernemerspakket biedt veel mogelijkheden, waaronder het koppelen van een boekhoudprogramma. Maar de keus is aan de ondernemer. Het is en blijft een persoonlijke afweging. Wat de beste is, is voor iedereen anders. Een vergelijking maken helpt bij de zoektocht.

Wat kost een zakelijke spaarrekening openen?

Bij het openen van een zakelijke betaalrekening krijgt de ondernemer er bij de meeste banken een gratis zakelijke spaarrekening bij. Deze spaarrekening wordt gekoppeld aan de betaalrekening.

Hoeveel mag ik zakelijk sparen?

Dat verschilt per bank. Meestal is er geen limiet. Wel moet het spaargeld voor de Belastingdienst een zakelijk doel hebben. Wanneer er in verhouding veel geld op de zakelijke spaarrekening staat, kan de Belastingdienst hier vraagtekens bij zetten. Ook kan een bank een maximaal rentegevend saldo hanteren.

Wat is het verschil tussen zakelijk en privé sparen?

Privé spaargeld valt in box 3. Over het bedrag boven het heffingsvrij vermogen rekent de Belastingdienst vermogensbelasting. Zakelijk spaargeld hoort bij het ondernemingsvermogen, en valt daarmee in box 1. De ondernemer betaalt hier geen belasting over, wel betaalt de ondernemer belasting over de ontvangen rente.

Gecontroleerd door: