Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Studentenrekening

Laatst bijgewerkt op: 1 mei 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Claartje Vogel

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

Leestijd: 11 minuten

Een studentenrekening is een gratis bankrekening voor studenten, die alle eigenschappen van een gewone bankrekening heeft. Voor extra diensten, zoals rood staan en een creditcard, betalen studenten wel kosten.  Deze kosten zijn doorgaans lager dan bij andere bankrekeningen. Alle informatie over een studentenrekening staat op deze pagina.

Banken met depositogarantie

Wat is een studentenrekening?

De studentenrekening is speciaal voor studenten op het mbo, hbo of de universiteit. Deze bankrekening is gratis en biedt vele voordelen ten opzichte van een gewone bankrekening, zoals lagere kosten en extra kortingen. Denk hierbij aan korting op een reisverzekering, een goedkope verzekering voor de studentenkamer of goedkoop een creditcard gebruiken. Een bankrekening voor studenten is vrijwel altijd gratis. Bovendien kunnen studenten vanaf 18 jaar rood staan en een creditcard aanvragen. Voor deze extra diensten rekenen banken wel aanvullende kosten.

Een studentenpakket biedt dezelfde functionaliteiten als een gewone bankrekening, zoals een pinpas, internetbankieren en/of toegang tot een mobiele app. Een aantal banken biedt een studentenpakket aan. Hoe dit pakket er precies uitziet, dat verschilt per bank. Ook hanteren banken verschillende algemene voorwaarden voor het openen van de rekening, de kredietlimieten en kortingen. Daarom is vergelijken zo belangrijk. Met een vergelijking wordt het verschil in prijs en service tussen de banken duidelijk.

Waarom een studentenrekening openen?

Iedereen heeft een bankrekening nodig: voor betalen, sparen en geld ontvangen. Dat geldt ook voor studenten. Omdat studenten vaak een laag inkomen hebben, hebben een aantal banken een goedkopere bankrekening speciaal voor studenten.

Een studentenrekening heeft een aantal voordelen. Ten eerste is een bankrekening voor studenten bij vrijwel alle banken gratis. Er worden geen maandelijkse kosten (vaste pakketprijs) in rekening gebracht. Ten tweede krijgen studenten diverse kortingen, zoals korting op verzekeringen en goedkoper rood staan.

Extra’s voor studenten

Banken bieden studenten extra voordelen omdat zij hen graag als klant hebben. Ondanks dat de Overstapservice van banken het steeds makkelijker maakt om van bank te wisselen, doen mensen dit niet graag. Doorgaans blijven studenten bij dezelfde bank bankieren. Ook als hun studentenrekening wordt omgezet in een gewone bankrekening.

Vanaf wanneer een studentenrekening?

Op het moment dat iemand gaat studeren en/of studiefinanciering ontvangt, is het mogelijk om een studentenrekening af te sluiten. De studentenrekening is dus echt alleen bedoeld voor studenten die bij DUO ingeschreven staan voor een opleiding of studie.

Net zoals de kinderrekening en jongerenrekening heeft de studentenrekening een leeftijdsgrens. Bij de meeste banken ligt deze tussen de 25 en 30 jaar. Een bank gaat ervan uit dat iemand op deze leeftijd klaar is met studeren. Op dat moment wordt de studentenrekening omgezet in een gewone bankrekening.

Voor wie is de studentenrekening?

Een bankrekening voor studenten is er – zoals de naam al zegt – alleen voor studenten. Als iemand geen mbo-, hbo- of universitaire studie volgt, kan hij geen studentenrekening openen.

Wat zijn de voorwaarden?

Niet iedereen kan zomaar een studentenrekening openen. Er gelden een aantal voorwaarden en die verschillen per bank. Over het algemeen moet een student in elk geval voldoen aan de volgende eisen:

  • In Nederland wonen
  • Binnen de leeftijdsgrens vallen
  • Ingeschreven staan voor een voltijds studie aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding

Sommige banken hanteren ook de voorwaarde dat de studiefinanciering op de studentenrekening wordt gestort.

Een studentenrekening vergelijken, waarop letten?

Ten opzichte van een gewone bankrekening is de studentenrekening een stuk goedkoper. Het aanhouden van de rekening is gratis. Toch is het studentenpakket niet bij elke bank hetzelfde. Dat heeft te maken met de service en diensten. En de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht. Omdat niet iedere bank dezelfde opties en voorwaarden heeft, is een studentenrekening vergelijken verstandig. Dit geeft inzicht welke rekening het goedkoopste en/of het beste is. Hierbij is het van belang om op een aantal punten te letten:

Wat is de beste studentenrekening?

Over het algemeen heeft een studentenrekening dezelfde kenmerken als een particuliere betaalrekening. Toch is de ene studentenrekening de ander niet. Dat heeft te maken met welke dienstverlening de bank heeft voor studenten. En welke kosten de bank hiervoor rekent. De beste studentenrekening is de rekening die het meest aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften past. Zo is voor de ene student pinnen in het buitenland belangrijk. Terwijl de ander vooral kijkt naar het gebruikersgemak. Met een vergelijking komt de beste studentenrekening naar voren. Houd daarom bij een studentenrekening vergelijken rekening met de volgende punten:

Wat kost het?

Een studentenrekening afsluiten en aanhouden is gratis, maar dit betekent niet dat alle diensten ook kosteloos zijn. Zo rekent vrijwel iedere bank wel kosten voor rood staan, het gebruik van een creditcard, pinnen en betalen in het buitenland en het pinnen en storten van contant geld. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per bank. Soms lijkt de goedkoopste studentenrekening ideaal, terwijl dit in de praktijk niet zo is. Bijvoorbeeld als een student een tijd naar het buitenland gaat en dan veel betalingen buiten Nederland doet. Daarom is het van belang om alle voorwaarden te vergelijken en niet alleen naar de vaste kosten te kijken.

Pinpas

In principe is een studentenrekening altijd inclusief een wereldpas. Bij de ene bank is deze gratis, terwijl de andere bank eenmalige kosten in rekening brengt. Ook verschilt het per bank hoe duur het is om een vervangende pas aan te vragen en of het mogelijk is om een tweede pinpas te krijgen.

Contant geld pinnen en storten

Ondanks dat de meeste betalingen digitaal zijn, is het handig om cash te kunnen pinnen of storten. Het Nibud adviseert bijvoorbeeld altijd wat contant geld aan te houden voor noodgevallen. Bovendien kan het handig zijn om cashbetalingen op de studentenrekening te storten. Daarom is het goed om te vergelijken welke kosten een bank hiervoor in rekening brengt.

Wel of niet rood staan

Geld lenen kost geld. En rood staan is de makkelijkste manier om geld te lenen. Maar het is ook de duurste. De rente op rood staan op een studentenrekening ligt iets lager dan voor een gewone bankrekening. Toch is dit geen aanmoediging om elke maand de rode cijfers in te gaan. Om die reden hanteert een bank een kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat een student kan lenen. De rentepercentages en de limieten verschillen per bank.

Pinnen in het buitenland

De bank brengt extra kosten in rekening voor betalingen en geld opnemen in het buitenland. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per bank. Studenten die regelmatig in het buitenland verblijven doen er goed aan om deze kosten te vergelijken.

Wel of geen creditcard

Een creditcard zit niet standaard in een studentenpakket. Veel studenten hebben deze dan ook niet nodig. Toch kan een creditcard in sommige situaties uitkomst bieden, bijvoorbeeld voor het boeken van een vliegticket of hotel in het buitenland. Het gebruik van een creditcard is niet gratis. De bank rekent kosten per jaar of per maand voor het aanhouden ervan. Bovendien kan een studenten creditcard beperkende voorwaarden hebben, zoals een lager limiet.

Sparen

Een studentenrekening bestaat meestal uit de combinatie van een betaal- en spaarrekening. De rente bij een spaarrekening is hoger dan bij een gewone bankrekening. Hoe hoog de spaarrente is, verschilt per bank.

Een studentenrekening gratis vergelijken in 2024

Een studentenrekening is (meestal) gratis. Er wordt niet elke maand een vaste pakketprijs in rekening gebracht. Maar voor extra diensten rekent de bank wel kosten. Denk hierbij aan het gebruik van een creditcard of rood staan. Welke diensten een bank aanbiedt en hoe hoog de kosten hiervan zijn, dat verschilt per bank.

Een studentenrekening vergelijken

In het onderstaande overzicht staan diverse kosten van een studentenrekening. Met een vergelijking wordt duidelijk wat de goedkoopste studentenrekening is. Het is belangrijk om te beseffen dat de goedkoopste studentenrekening niet altijd de beste keus is. Een bankrekening moet goed aansluiten bij de eigen voorkeuren. Zo vindt de een bijvoorbeeld rood staan of een hoge spaarrente belangrijker dan de ander. De beste studentenrekening is de bankrekening die alle gewenste diensten biedt zonder (te) hoge kosten.

BetaalpakketMaandelijkse kostenLeeftijd
(jaren)
Creditcard
(per jaar)*
Rente rood staanRente positief saldo
ASN Studentenrekening€0,0017 – 26€35,008,00%**0,01%
SNS Studentenrekening€0,0017 – 27€25,008,00%**0,01% (tot €5.000)
Regiobank Jongerenbetaalrekening€0,0018 – 27€33,008,00%0,00%
ING Studentenrekening€0,0018 – 29€14,407,20%0,00%
ABN AMRO Studenten Pakket€0,0016 – 30€13,928,10%0,00%
ABN AMRO Medische Studenten€0,0016 – 30€13,928,10%0,00%
Rabo Studenten Pakket€0,0018 – 25€15,00Niet mogelijk0,00%
*Vanaf 18 jaar
**3 dagen per maand gratis rood staan

Laatste controle op: 01-05-2024

Een studentenrekening openen, hoe werkt dat?

Als student een rekening openen kan bij de meeste banken online. Dit is een eenvoudig aanmeldingsproces. Ten eerste controleert de bank of iemand een student is. Dit doet de bank aan de hand van de inschrijving bij DUO. Ten tweede vraagt de bank om een geldig identiteitsbewijs. Elke bank in Nederland is verplicht om de identiteit van haar klanten te controleren. Als de student 18 jaar of ouder is, kan hij of zij zelf een studentenrekening openen. Is de student nog geen 18 jaar? Dan kan een ouder of voogd de studentenrekening voor hem of haar openen.

Bij welke bank een studentenrekening openen?

Er zijn verschillende banken die een studentenpakket aanbieden. Vaak hebben studenten al een kinderrekening of jongerenrekening. En zodra zij gaan studeren wordt deze omgezet in een studentenrekening. Het ligt voor de hand om bij dezelfde bank te blijven. Maar dat hoeft niet.

Het loont om banken te vergelijken. Een studentenrekening openen en aanhouden is vrijwel altijd gratis. Toch kan er wel een verschil in service en diensten zijn. De ene bank biedt bijvoorbeeld meer mogelijkheden dan de andere. Ook verschillen de kosten voor deze extra diensten. Na een vergelijking wordt duidelijk welke bank het beste aansluit bij de wensen en voorkeuren van de student.  

Online bank of traditionele bank?

Er is veel keuze als het gaat om bankieren. Zo zijn er traditionele banken, die bij vrijwel iedereen bekend zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de Rabobank, ABN Amro en ING bank. En er zijn nieuwe, geheel online banken. Deze banken zijn misschien wat minder bekend, maar dat betekent niet dat zo ook minder goed zijn. Online banken zijn onder andere Monese, Revolut, Bunq, N26 en Openbank. Daarnaast zijn er een aantal banken met een focus op duurzaamheid, bijvoorbeeld Triodos Bank en ASN Bank.

Welke bank kiezen?

De meeste traditionele banken bieden een speciaal studentenpakket. Een online bank heeft meestal geen studentenrekening, maar wel een gratis bankrekening. Doorgaans is een online bank goedkoper dan een traditionele bank. Dat heeft te maken met het feit dat een online bank geen fysieke vestigingen heeft. En daardoor minder kosten maakt.

Welke bank het beste voor studenten is, dat hangt af van de eigen wensen en voorkeuren. Zo wil de ene student de goedkoopste studentenrekening en zal daardoor eerder voor een online bank kiezen. Terwijl de andere student het belangrijker vindt om terecht te kunnen bij een fysiek bankkantoor, waardoor hij of zij voor een traditionele bank kiest.

Wanneer verloopt een studentenrekening?

Een studentenrekening is bedoeld voor in de studententijd. Op het moment dat iemand zijn of haar studie afrondt of ermee stopt, moet de rekening omgezet worden naar een gewone bankrekening. Daarnaast is de studentenrekening leeftijdsgebonden. Dit houdt in dat iemand bijvoorbeeld tussen zijn 18e en 30e een studentenpakket mag aanhouden. Ook kijkt de bank naar de studiefinanciering. Merkt de bank op dat er geen studiefinanciering meer op de studentenrekening wordt gestort? Dan ziet de bank dit als teken dat iemand geen student meer is.

Als de student ouder wordt of zijn of haar studie heeft afgerond, wordt hij verzocht om de studentenrekening om te zetten in een andere betaalrekening. Soms moet de student dit zelf doen, soms doet de bank dit automatisch. Er zijn uitzonderingen. Zo mag iemand bij een aantal banken de studentenrekening aanhouden tot 30 jaar. Of kan de studentenrekening worden verlengd voor een laag bedrag per maand.

Een studentenrekening omzetten: hoe werkt dat?

Zodra iemand geen student meer is, wordt hij gevraagd de studentenrekening om te zetten. Dit betekent dat de rekening verandert in een gewone bankrekening. Dit is heel eenvoudig en gaat soms zelfs automatisch. Vaak is het binnen een paar minuten online geregeld. De betaalpas en het rekeningnummer blijven hetzelfde.


Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een studentenrekening en een jongerenrekening?

Een studentenrekening is alleen toegankelijk voor iemand die staat ingeschreven voor een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding. Daarnaast is het mogelijk om een creditcard aan te vragen en rood te staan. Dit kan niet bij een jongerenrekening. De reden hiervoor is dat een bank ervan uitgaat dat studenten een (kleine) lening terug kunnen betalen omdat zij studiefinanciering krijgen.

Valt een studentenrekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, een studentenrekening valt onder De Nederlandse Depositogarantie. Dit houdt in dat een banktegoed bij een faillissement van de bank tot en met € 100.000 wordt vergoed. Het depositogarantiestelsel geldt per rekeninghouder en per bank.

Een studentenrekening openen zonder inschrijving bij DUO, kan dat?

Nee, een harde voorwaarde voor het openen van een bankrekening voor studenten is een inschrijving voor een mbo-, hbo- of wo-opleiding. Gaat iemand geen studie volgen? Dan kan hij een jongerenrekening of gewone bankrekening openen.

Rood staan op een studentenrekening, mag dat?

Ja, vanaf 18 jaar kan iemand zelfstandig rood staan op een studentenrekening. Houd hierbij rekening met de extra kosten. Geld lenen kost geld. En bij rood staan is de rente hoog.

Overstappen naar een andere bank, mag dat zomaar altijd?

Ja, iedereen mag wanneer hij wil overstappen naar een andere bank. Dankzij de Overstapservice – een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken –  is het eenvoudig om van bank te wisselen.

Welke rekening voor studenten is het goedkoopst?

Het aanhouden van een studentenrekening is bij de meeste banken gratis. Voor extra diensten, zoals rood staan en een creditcard, rekent een bank wel kosten. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per bank. Over het algemeen is een online bank goedkoper dan een traditionele bank. Het is van belang om alle kosten en diensten te vergelijken. Het gaat erom dat de bankrekening het beste aansluit bij de wensen en voorkeuren van de student.

Welke studentenrekening kiezen?

Met een vergelijking wordt duidelijk wat de beste studentenrekening is. En welke bankrekening de student het beste kan kiezen. Ondanks dat het aanhouden van een studentenpakket meestal gratis is, zijn er verschillen in extra kosten en mogelijkheden. Daarom is vergelijken zo belangrijk.

Gecontroleerd door: