Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Gratis bankrekening openen

Laatst bijgewerkt op: 3 juni 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 21 minuten
man houdt bankpas met logo bank.nl vast gratis + tekst gratis bankrekeningen

Betalen voor een bankrekening is bij de traditionele Nederlandse banken als ABN AMRO, Rabobank en ING heel gewoon. Bovendien zijn de tarieven voor het aanhouden van een bankrekening de laatste tijd omhoog gegaan. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar een goedkopere optie. Een gratis bankrekening: is dat mogelijk en bij welke bank?

Gratis particuliere bankrekeningen

Waarom een gratis bankrekening openen?

De tarieven van banken stijgen. Klanten betalen steeds meer geld voor het aanhouden van een betaalrekening en ook voor geld storten en pinnen moet bij de meeste banken worden betaald. De kosten van bankrekeningen kunnen flink oplopen door hogere maandelijkse en/of jaarlijkse kosten en extra’s als transactiekosten en creditcards.

Pinnen in het buitenland en betalen in vreemde valuta is daarnaast ook niet gratis. Banken rekenen extra kosten voor iedere betaling of opname die wordt uitgevoerd. Bij traditionele banken kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Mensen die vaak in het buitenland verblijven zien de prijzen op hun rekeningafschriften dan ook in rap tempo oplopen. Om goedkoper uit te zijn, kan een gratis bankrekening uitkomst bieden. Daarvoor kan men terecht bij online banken. Deze banken bieden vaak niet alleen een gratis betaal- en/of spaarrekening aan, maar ook de transactiekosten liggen vaak een stuk lager.

Een gratis bankrekening bestaat vaak alleen uit de basisfuncties. Daar moet rekening mee worden gehouden. Rood staan kan bijvoorbeeld niet en ook niet iedere aanbieder valt onder een depositogarantiestelsel. Daarnaast kan de klant tegen andere beperkingen aanlopen. Zo wordt de betaalmethode iDEAL niet door iedere online bank ondersteund.

Ga bij het vergelijken van gratis bankrekeningen na of en hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van deze functies en wat de kosten daarvan zijn. Een gratis bankrekening vergelijken met betaalde bankrekeningen kan goed zijn. Een gratis bankrekening is de goedkoopste keuze en kan voor veel mensen geschikt zijn, maar is niet automatisch voor iedereen de beste bankrekening.

Banken met een gratis bankrekening

De meeste Nederlandse banken bieden een gratis kinderrekening, jongerenrekening en/of studentenrekening aan. Deze betaalpakketten bestaan uit gratis betaal- en/of spaarrekeningen voor kinderen, jongeren en studenten. Voor bepaalde diensten worden wel kosten in rekening gebracht. Bovendien gelden er strenge voorwaarden. De rekeninghouder mag de maximale leeftijd niet zijn gepasseerd en moet voor een studentenrekening zijn ingeschreven bij een studie. Voor een gewone bankrekening betalen klanten van Nederlandse banken altijd een vast bedrag per maand.

Een gratis bankrekening openen die niet alleen voor kinderen, jongeren of studenten is? Dan is vooralsnog alleen mogelijk bij een online bank. De aanbieders van gratis bankrekeningen in Nederland staan hieronder in de tabel weergegeven. In het overzicht zijn ook de kosten en belangrijke kenmerken opgenomen. Aan de hand daarvan kan een weloverwogen keuze worden gemaakt.

BetaalpasKosten betaalpasIBANKosten geld opnemenWisselkoersopslagiDEAL ondersteuning?Depositogarantiestelsel?
Open BetaalrekeningMastercard + Maestro pinpasGeen kosten voor betaalpasSpaanse IBANMaandelijks 5 keer gratis geld opnemen binnen EUWisselkoersopslag 1,50%Geen iDEAL ondersteuningGarantie tot €100.000
Revolut StandardVISA of Mastercard + Maestro pinpas€7,99 verzendkostenUK IBANTot €200 per maand gratis geld opnemenWisselkoersopslag 0,00%iDEAL ondersteuningGarantie tot €100.000
N26 StandardMastercard + Maestro pinpas€10,00 verzendkostenDuitse IBANMaandelijks 3 keer gratis geld opnemen binnen en buiten EUWisselkoersopslag 0,00%Geen iDEAL ondersteuningGarantie tot €100.000
Wise AccountMastercard + Maestro pinpas€7,00 verzendkostenEuropese IBANTot €200 per maand gratis geld opnemenWisselkoersopslag vanaf 0,43%iDEAL ondersteuningGeen depositogarantiestelsel
Finom Solo*Mastercard + Maestro pinpasGeen kosten voor betaalpasEuropese IBANGeld opnemen kost €2,00 per keerWisselkoersopslag 3,00%Geen iDEAL ondersteuningGeen depositogarantiestelsel
*Finom Solo is gratis als het account vóór 30 juni 2024 wordt geopend
Laatste controle op 3 juni 2024

Open Betaalrekening

Openbank is een Spaanse bank en is sinds 2019 actief op de Nederlandse markt. De Europese betaalrekening is helemaal gratis, zelfs voor de R42 Maestro-betaalpas en Mastercard worden geen verzendkosten gerekend. Ook de bankrekening van Openbank is geen Nederlandse rekening – de klant krijgt een Spaans IBAN-nummer. De bankrekening is op dezelfde manier te gebruiken als een Nederlandse betaalrekening. Overal in Nederland kan zowel online als fysiek betaald worden met de pinpas. Ook het storten van het salaris en het incasseren van vaste lasten zouden geen probleem moeten vormen. Alleen iDEAL-betalingen worden niet ondersteund. Met deze gratis bankrekening kan wel gebruik worden gemaakt van Google Pay en Apple Pay.

Geld is verzekerd tot € 100.000 (depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij Openbank?

Het openen en aanhouden van de bankrekening bij Openbank is gratis. Ook voor de pinpas en het doen en ontvangen van overschrijvingen worden geen kosten gerekend. Daarnaast biedt Openbank een gratis Mastercard aan. Dit is een prepaid creditcard voor online aankopen. Deze bevat geen aankoopverzekering.

Naast de gratis betaalrekening inclusief Maestro-betaalpas krijgt de klant vijf gratis geldopnames binnen de eurozone en kan er onbeperkt zonder extra kosten geld worden opgenomen bij geldautomaten van Santander. Wereldwijd gaat het om zo’n 40.000 filialen. Voor pinnen in vreemde valuta betalen klanten een wisselkoersopslag van 1,50%. Daarnaast biedt Openbank een aantrekkelijke rente op de spaarrekening. Nieuwe klanten profiteren de eerste zes maanden van een hoge rente.

2. Is Openbank veilig?

Openbank is een Spaanse bank en heeft een officiële bankvergunning. De bank valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Deze is vergelijkbaar met die in Nederland. Geld dat op de bankrekening staat is – net zoals bij een Nederlandse bank – tot € 100.000 beschermd. Daarnaast heeft moederbedrijf Santander vergunningen bij zowel KiFiD en AFM als de KvK. Deze instanties controleren de activiteiten van de bank.

Met de functie Card Control kan de pinpas bovendien op ieder moment van de dag in- en uitgeschakeld worden. Dit kan gespecificeerd worden tot het land en/of het type interactie dat wordt uitgevoerd. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld alleen het doen van online aankopen uitschakelen. Dit biedt een vorm van extra beveiliging.

3. Openbank gratis bankrekening: wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot andere banken met een gratis bankrekening heeft Openbank een hoge wisselkoersopslag. Ook biedt de bank – net als andere buitenlandse banken – geen ondersteuning voor iDEAL-betalingen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kan wel voor belemmeringen zorgen.

Openbank heeft geen fysieke bankfilialen. Alle geldzaken worden online of via de app geregeld. In tegenstelling tot andere online banken als N26 beschikt Openbank wel over een Nederlandstalige telefonische en online klantenservice voor haar klanten in Nederland.

Revolut Standard

Revolut is van oorsprong een Brits FinTech-bedrijf dat inmiddels beschikt over een officiële banklicentie. Het gratis betaalpakket van Revolut bestaat uit een mobiele app en een virtuele of Visa Card of Mastercard. Bankieren bij Revolut gaat volledig via een app en is vergelijkbaar met de diensten van online bank N26. Naast de prepaid VISA-kaart kunnen Nederlandse klanten ook een Maestro-pinpas aanvragen. Na aanmelding is er de beschikking over twee betaalrekening. Een gratis rekening voor Britse ponden en een gratis IBAN-rekening voor euro’s.

Geld is verzekerd tot € 100.000 (depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij Revolut?

De bankrekening van Revolut is gratis. Er worden geen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening gebracht. Ook de Visa Card of Mastercard en de Maestro-betaalkaart zijn gratis. Het opsturen ervan kost wel geld, namelijk € 7,99 aan verzendkosten. Een tweede kaart kost € 6,00.

Daarnaast rekent Revolut geen wisselkoerskosten. Dit houdt in dat alle uitgaven in het buitenland in rekening worden gebracht tegen de netto wisselkoers, zonder extra kosten. Contant geld opnemen kost wel geld. De eerste € 200 per maand is gratis. Daarna betalen klanten 2,00% transactiekosten voor geldopnames. Geld overmaken en pinbetalingen zijn gratis tot € 6.000 per maand en bedragen daarna 0,50% aan transactiekosten.

2. Is Revolut veilig?

Via de app zijn verschillende veiligheidsfuncties beschikbaar. Zo is het mogelijk om de betaalpas binnen een handomdraai te blokkeren of deblokkeren. De pas kan ook alleen geblokkeerd worden voor het doen van online aankopen en/of het gebruik in het buitenland. Van elke transactie komt direct een melding binnen via de app. Daarnaast heeft Revolut een banklicentie en valt de bank onder het Litouwse depositogarantiestelsel. Dit betekent dat geldbedragen tot € 100.000 beschermd zijn.

3. Revolut gratis bankrekening: wat zijn de voor- en nadelen?

Revolut is een Brits bedrijf. Daarom is er alleen een klantenservice in het Engels beschikbaar. Daarnaast bevat de prepaid creditcard geen aankoopverzekering, zoals bij een gewone creditcard wel het geval is. Ook kan het voorkomen dat de Revolut-card niet overal wordt geaccepteerd. Dit kan het geval zijn bij het huren van een auto of het reserveren van een hotel in het buitenland.

De gratis betaalrekening van Revolut biedt daarnaast alleen basisfunctionaliteiten. Klanten ontvangen enkel een betaalrekening en een prepaid creditcard. Wie van extra diensten gebruik wil kunnen maken, zal Revolut Standard moeten upgraden naar een betaald Revolut-account.

N26 Standard

N26 is een Duitse online bank. De bank is in heel Europa actief en biedt een gratis betaalpakket inclusief prepaid Mastercard aan. Dit is een prepaid creditcard. Om te kunnen betalen moet de kaart opgewaardeerd worden. Hierbij heeft de klant de keuze uit een virtuele kaart of een echte. Met de virtuele kaart kan alleen online afgerekend worden. Voor de echte pinpas betaalt de klant eenmalig € 10,00 verzendkosten. Daarnaast kunnen Nederlandse klanten een Maestro pinpas aanvragen. Deze betaalpas werkt net zoals iedere andere pinpas. Bovendien is het geld op de betaalrekening tot € 100.000 gedekt door het Europese depositogarantiestelsel.

Geld is verzekerd tot € 100.000 (depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij N26?

N26 Standard bestaat uit een gratis betaalrekening en werkt hetzelfde als een Nederlandse bankrekening. Betalen kan met een gratis virtuele kaart of een fysieke debit Mastercard. De bank rekent wel kosten voor de fysieke pinpas. Hiervoor betaalt men eenmalig € 10,00. Ook een nieuwe betaalpas kost € 10,00.

N26 brengt geen maandelijkse kosten in rekening voor de gratis bankrekening. Ook online en pinbetalingen zijn geheel kosteloos. Zelfs in het buitenland. N26 maakt het mogelijk om helemaal gratis in alle verschillende valuta’s geld over te maken. Wel kost het geld om geld op te nemen. De eerste drie keer binnen de EU is gratis, daarna betaalt men € 2,00 per keer. De meest actuele tarieven staan op de website van N26.

2. Is N26 veilig?

Geld bij N26 is veilig dankzij het Europese depositogarantiestelsel. N26 heeft een officiële Duitse bankvergunning. Dit houdt in dat er in het geval van een faillissement een wettelijke garantie tot € 100.000 van toepassing is. Deze garantie is vergelijkbaar met de Nederlandse depositogarantie.

Daarnaast is de N26 kaart beveiligd door 3D Secure. Bij een online betaling is er een verificatie via de app nodig. Deze extra beveiligingsstap zorgt ervoor dat elke betaling moet worden bevestigd in de app. Ook kan de klant zelf limieten instellen voor geldopnames en pinbetalingen.

3. N26 gratis bankrekening: wat zijn de voor- en nadelen?

Omdat N26 een Duitse bank is, worden betalingen via iDEAL niet ondersteund. Veel webshops bieden andere betaalmogelijkheden aan, zoals PayPal of creditcard. Daardoor hoeft dit geen problemen te veroorzaken, maar klanten kunnen wel met belemmeringen te maken krijgen.

Daarnaast heeft de betaalrekening een Duits IBAN-nummer. Dit kan in sommige gevallen voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als Nederlandse bedrijven, die automatisch incasseren, alleen een Nederlandse betaalrekening accepteren. Bovendien is het niet mogelijk om in het buitenland geld op te nemen. Ook werkt N26 alleen met een Engelstalige mobiele app en website.

Wise Account

wise logo

Wise – voorheen TransferWise – komt oorspronkelijk uit Estland, maar het hoofdkantoor staat in Londen. Bij Wise kan iedereen een gratis bankrekening met een prepaid creditcard openen. De focus van Wise ligt op het overmaken van geld in vreemde valuta tegen lage kosten. Het gratis Wise Account wordt gezien als een zogeheten borderless rekening. Het grenzeloze van Wise is dat de klant verschillende lokale rekeningnummers kan aanvragen. Wise biedt iDEAL-ondersteuning en beschikt over een Engelse klantenservice.

Geld is NIET verzekerd (geen depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij Wise?

De bankrekening van Wise is gratis. Er worden dus geen jaarlijkse of maandelijkse kosten in rekening gebracht. Een aantal specifieke transacties kosten wel geld. Zo werkt Wise met een wisselkoersopslag vanaf 0,43%, afhankelijk van de gekozen valuta. Dezelfde toeslag wordt in rekening gebracht voor betalingen met de debit Mastercard in een andere valuta dan op de rekening staat. Betalen met dezelfde valuta is altijd gratis. Geldopnames onder € 200 per maand zijn gratis. Daarna geldt er een toeslag van 1,75% per opname. Geld in euro’s op de bankrekening zetten is wel gratis.

2. Is Wise veilig?

Een bankrekening van Wise valt niet onder een depositogarantiestelsel. Dit betekent dat er geen garantie is mocht de bank failliet gaan. Wise werkt wel met een vergunning voor een elektronische geldinstelling. Deze vergunning heeft als voorwaarde dat het geld van klanten moet worden bewaard bij een instelling die weinig risico loopt. Dit houdt in dat schuldeisers niet bij het geld van de klanten kunnen komen als Wise te maken krijgt met een faillissement.

3. Wise gratis bankrekening: wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van Wise is dat iDEAL wordt ondersteund. Dit houdt in dat de betaalmethode iDeal beschikbaar is voor betalingen in euro voor bankrekeningen in Nederland. Hier worden geen extra kosten voor gerekend.

De betaalkaart van Wise is een debit Mastercard. Sommige winkels in Nederland accepteren geen Mastercard. Dit kan voor belemmeringen zorgen. Daarnaast brengt Wise een wisselkoersopslag vanaf 0,43% in rekening. De specifieke kosten worden pas zichtbaar zodra de klant een transactie uitvoert. Wise werkt daarnaast uitsluitend met een Engelstalige website, app en klantenservice.

Finom Solo*

Betaalpas Finom

Finom is een online bank voor zakelijke klanten die de financiën voor freelancers en het mkb gemakkelijker willen maken. Het hoofdkantoor van Finom is gevestigd in Amsterdam. De bank biedt vier verschillende zakelijke betaalpakketten aan: Solo, Start, Premium en Custom. Het gratis* betaalpakket Solo bestaat uit een onbeperkt aantal virtuele betaalpassen en drie fysieke betaalpassen. Daarnaast is het mogelijk om een extra gebruiker toe te voegen voor € 4,00 per maand.

*Moet vóór 30 juni 2024 worden geopend

Geld is NIET verzekerd (geen depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij Finom?

Finom biedt een zakelijke betaalrekening aan genaamd Solo. Deze betaalrekening is tot en met 30 juni 2024 gratis te openen en blijft daarna voor altijd gratis. Als de rekening daarna wordt geopend, moet er € 3,00 per maand worden betaald bij jaarlijkse afrekening en € 5,00 per maand als er maandelijks wordt betaald.

De betaalrekening is geschikt voor één gebruiker. Een extra gebruiker toevoegen kost € 4,00 per maand. Een gebruiker krijgt drie gratis fysieke VISA-kaarten. Als de kaart niet is gebruikt in een maand, rekent Finom € 2,00 aan kosten. Het aanhouden van de kaart is gratis wanneer er maandelijks betalingen mee worden uitgevoerd.

Bij de betaalrekening zit daarnaast een onbeperkt aantal virtuele kaarten inbegrepen. Voor een virtuele kaart dient € 1,00 te worden betaald als de kaart niet is gebruikt in een maand. Over kaartbetalingen in vreemde valuta wordt bovendien 3,00% in rekening gebracht.

2. Is Finom veilig?

De servers van Finom worden beveiligd en gehost binnen de grenzen van de Europese Unie. Om de informatie en registratiegegevens te beschermen voordat ze naar de servers van Finom worden verstuurd, worden alle gegevens gecodeerd. Dit maakt het voor iedereen onmogelijk om de gegevens te onderscheppen. Om elke online kaarttransactie te bevestigen, moeten gebruikers daarnaast een uniek en eenmalig wachtwoord invoeren.

Finom valt niet onder een depositogarantiestelsel. Dit betekent dat geld niet beschermd is als de financiële instelling failliet raakt en klanten er niet van verzekerd zijn dat het geld op de rekening aan hen kan worden uitbetaald.

3. Finom gratis zakelijke bankrekening: wat zijn de voor- en nadelen?

Bij Finom kunnen ondernemers terecht voor verschillende betaalpakketten. Met deze pakketten wil Finom de zakelijke financiën makkelijk maken door vele technologische mogelijkheden aan te bieden op één mobiel platform.

Het grootste nadeel van Finom Solo is dat iDEAL niet wordt ondersteund. Over het algemeen hoeft dit geen probleem te zijn, maar het kan voor belemmeringen zorgen. Daarnaast is het nadelig dat de bank niet onder een depositogarantiestelsel valt, omdat dit risico’s met zich mee kan brengen als het financieel slecht gaat met de bank.

Hoe kan een bankrekening gratis zijn?

Bij Nederlandse banken is een bankrekening vrijwel nooit gratis. Er worden kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van de betaal- of spaarrekening. Maar ook voor het gebruik van diensten, zoals internetbankieren en contant geld storten. Het leveren van deze diensten kost de bank geld en deze kosten worden doorberekend aan de klant. Hoe kan een online bank een gratis bankrekening aanbieden?

Geen bankfilialen = minder vaste lasten

Online banken hebben geen fysieke bankkantoren. Het huren van een bedrijfspand kost geld; elke maand moeten de huur, het aanwezige personeel en andere vaste lasten worden betaald. Deze kosten worden indirect doorberekend aan de klant in de vorm van een betaalde bankrekening. Online banken hebben deze kosten niet, omdat zij geen of bijna geen gebruikmaken van kantoorpanden. Toch zien sommige mensen dit ook als nadeel. Een gratis of goedkope bankrekening is mooi, maar niet iedereen is in staat om alle geldzaken zelf online te regelen. Geen fysiek bankkantoor betekent voor de klant lage kosten, maar ook dat er geen plek is waar zij naartoe kunnen voor vragen en advies.

Gratis, maar wel extra kosten

Een gratis bankrekening openen kan bij een aantal aanbieders. Het openen en aanhouden van de betaalrekening is helemaal gratis. Maar vaak zitten er wel een aantal addertjes onder het gras, waardoor de klant in sommige gevallen toch te maken krijgt met extra kosten. Sommige aanbieders rekenen bijvoorbeeld kosten per transactie of per geldopname. Het kan ook zijn dat klanten een bepaald tarief moeten betalen voor transacties in vreemde valuta’s. Om die reden is het van belang om de verschillende gratis bankrekeningen met elkaar te vergelijken. Zo wordt het verschil in kosten en voorwaarden zichtbaar.

Lagere overboekingskosten

Sinds de invoering van het IBAN-rekeningnummer kunnen banken overboekingen veel makkelijker beheren. Daarom zijn de kosten hiervan ook flink omlaag gegaan. Door deze lagere kosten kunnen banken een goedkopere of gratis bankrekening aanbieden.

Premium accounts

Vrijwel iedere online bank biedt naast de gratis bankrekening ook een premium account aan. Premium accounts kosten altijd geld. De klant betaalt een vast bedrag per maand. Met dit premium account verdient de online bank wel geld.

Wat zijn de ‘verborgen’ kosten?

Een gratis bankrekening is per definitie gratis. Dit houdt echter niet in dat er geen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening worden gebracht. Een online bank kan bijvoorbeeld kosten rekenen voor:

 • Vergoedingen voor het wisselen van valuta’s (= wisselkoersopslag)
 • Kosten voor geldopnames binnen of buiten de EU
 • Extra kosten voor buitenlandse betalingen
 • Verzendkosten voor de betaalpas
 • Kosten voor een vervangende betaalpas
 • Administratiekosten
 • Overboekingskosten (= transactiekosten)

Buitenlandse of Nederlandse bank?

Het zijn vooral buitenlandse banken die een gratis bankrekening aanbieden. Met de invoer van het IBAN-rekeningnummer is dat geen enkel probleem. Iedere Nederlander kan daardoor een bankrekening in een ander EU-land openen mits de bank Nederlandse klanten accepteert. Met het Europese IBAN-nummer zou iedereen de betaalrekening overal voor moeten kunnen gebruiken, zoals het storten van het salaris en de automatische incasso’s. In Nederland zijn bedrijven namelijk verplicht om buitenlandse IBAN-nummers te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s.

Toch komt het weleens voor dat een bedrijf buitenlandse IBAN-nummers weigert. In dat geval kan een melding worden gedaan bij De Nederlandsche Bank (DNB) en/of AcceptmyIBAN. Dit is een gezamenlijk initiatief van een aantal online banken als Wise, N26 en Revolut om dit probleem aan te kaarten bij de Europese Commissie.

In praktijk komt het voor dat een Europees IBAN-nummer beperkingen oplevert. Bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening. Daarnaast bieden buitenlandse banken meestal geen iDEAL-ondersteuning, waardoor betalen met deze methode niet mogelijk is. Ook kan er geen gebruik worden gemaakt van de overstapservice. Bij het vergelijken en openen van een gratis betaalrekening is het daarom van belang om op een aantal zaken te letten:

 • iDEAL is echt Nederlands, vooral Nederlandse banken zijn hierbij aangesloten: Buitenlandse banken ondersteunen deze betaalmethode meestal niet. In principe hoeft dat geen probleem als men een prepaid creditcard heeft. Hiermee kunnen namelijk online aankopen worden gedaan die direct van de rekening worden afgeschreven.
 • Een Maestro-kaart is niet altijd inbegrepen: In Nederland betalen mensen het meest met een pinpas. Dit is een Maestro-betaalkaart. Een supermarkt accepteert bijvoorbeeld geen creditcard. Sommige gratis bankrekeningen bevatten een Maestro-kaart, maar dit is niet altijd het geval.
 • Niet overstappen door middel van de overstapservice: De overstapservice is een initiatief van Nederlandse banken. Overstappen van en naar een buitenlandse bank is daarom niet mogelijk via de overstapservice.
 • Het aanvragen van een creditcard is niet altijd mogelijk: Vrijwel alle gratis bankrekeningen bevatten een gratis prepaid creditcard. Deze kaart is niet hetzelfde als een standaard creditcard. Geld uitgeven op krediet is niet mogelijk met een prepaid creditcard. Ook is het huren van een auto of het reserveren van een hotel niet altijd mogelijk met een prepaid creditcard.

Waarom is een bankrekening niet altijd gratis?

Bovenstaande aanbieders bieden een gratis bankrekening aan. Voor het gebruik van bepaalde diensten brengen de banken wel kosten in rekening. Bij grote Nederlandse banken kost een betaal- en/of spaarrekening wel een vast maandelijks bedrag. Waarom kost een bankrekening bij deze banken geld en bij andere banken niet?

De Nederlandse banken berekenen bepaalde kosten door aan de klant. Een bank zorgt ervoor dat klanten betaalfuncties kunnen gebruiken en dat het geld veilig is. Voor deze dienstverlenging vraagt de bank een vast bedrag. Bovendien hebben de meeste van deze banken fysieke kantoren die betaald en onderhouden moeten worden. Banken bepalen zelf hoe hoog de vaste kosten zijn. Daarom verschillen de prijzen per bank.

Zoals de naam al aangeeft hebben online banken geen fysieke kantoren. Dit scheelt kosten en geeft hen de kans om gratis bankrekeningen aan te bieden. Maar ook in het buitenland zijn bankrekeningen vaak gratis. Dat was in Nederland ook lang het geval, maar op een gegeven moment gingen een aantal banken kosten rekenen voor het aanhouden van een bankrekeningen. Andere banken volgden dit voorbeeld.

Op dit moment rekenen alle grote Nederlandse banken vaste maandelijkse kosten voor de bankrekening. Daar komen vaak nog ‘vrijwillige’ kosten bovenop voor bijvoorbeeld een creditcard of extra betaalpas. De kosten kunnen laag blijven door geen of weinig extra diensten en/of producten te gebruiken, maar dat kan voor beperkingen zorgen.

Een gratis bankrekening openen: hoe werkt dat?

Online banken met gratis bankrekeningen hebben geen fysieke bankfilialen. Voor het openen van een gratis betaalrekening is het dan ook niet nodig om naar een kantoor te gaan. Alles kan online worden geregeld, zelfs de identificatie. Wanneer men een gratis bankrekening wil openen, moet er worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Een gratis bankrekening openen kan over het algemeen alleen:

 • Vanaf 18 jaar en ouder
 • Met een geldig identiteitsbewijs
 • Een vast adres (niet altijd noodzakelijk)

In het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten alle nieuwe klanten enkele persoonsgegevens invullen en hun identiteit bevestigen door het doen van een overboeking van slechts € 0,01. Dit wordt gedaan om witwassen te voorkomen. De wetgeving rondom witwassen wordt steeds strenger en online banken moeten zich net als traditionele banken aan deze regels en wetten houden.

Een gratis spaarrekening: hoe zit dat?

Een spaarrekening openen is vrijwel altijd gratis. Indirect kost dit echter wel geld. Dat komt doordat een spaarrekening een betaalrekening als tegenrekening nodig heeft. De meeste banken verplichten hun klanten om deze betaalrekening bij dezelfde bank te openen. Deze betaalrekening kost vaak geld. De spaarrekening is dan wel gratis, maar door de verplichte betaalrekening worden er wel maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening gebracht.

Bij een aantal banken is het wel mogelijk om een geheel gratis spaarrekening te openen. Alle banken die worden aangeboden op spaarplatform Raisin bieden een gratis spaarrekening aan en ook onder meer de volgende banken bieden een volledig gratis spaarrekening aan:

Ook voor spaarrekeningen geldt dat vergelijken altijd de beste manier is om een geschikte spaarrekening te vinden. Let daarbij niet alleen op de hoogste spaarrente. De diensten en service van de bank zijn net zo belangrijk.

Veelgestelde vragen

Zijn er ook andere gratis bankrekeningen?

Niet alleen de genoemde bankrekeningen op deze pagina zijn gratis te openen. Ook voor een kinderrekening, jongerenrekening of studentenrekening brengen de meeste banken geen kosten in rekening. Zolang ze aan de voorwaarden voldoen, kunnen kinderen, jongeren en studenten gratis van deze bankrekeningen gebruikmaken.

Wat zijn de beperkingen van een gratis bankrekening?

Een gratis bankrekening is vaak net wat minder uitgebreid dan een betaalde bankrekening. Klanten kunnen bijvoorbeeld minder vaak gratis geld opnemen of er worden kosten in rekening gebracht voor een fysieke betaalpas. Ook is rood staan niet mogelijk. Wie alleen gebruikmaakt van de basisfuncties, zal met een gratis bankrekening over het algemeen geen beperkingen ondervinden.

Valt een gratis bankrekening onder het depositogarantiestelsel?

Ook gratis bankrekeningen kunnen onder het depositogarantiestelsel vallen. Daarvoor moet de gratis bankrekeningen wel van een bank zijn die een officiële bankvergunning heeft en onder het garantiestelsel valt. Als de bank onder het depositogarantiestelsel valt, worden tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder per bank gedekt als de bank failliet gaat. Het land van herkomst van de bank is verantwoordelijk voor de uitbetaling van het gedekte bedrag.