Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Studenten creditcard

Laatst bijgewerkt op: 3 juni 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 11 minuten
Studenten in gesprek

Buiten Europa kan betalen met een reguliere pinpas niet altijd. Met wereldwijde dekking is de studenten credit card erg handig. Bijvoorbeeld voor wie op vakantie gaat, studeert in het buitenland of een aantal maanden gaat backpacken. Op zoek naar een goedkope studenten creditcard? Bank.nl zet alle opties op een rij. Vergelijk de kosten en voorwaarden en kies zo de kaart die het meest geschikt is.

1
Bunq Mastercard Logo
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
2
Abn Amro Creditcard
€ 13,92 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
3
ICS Go Card
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
4
openbank kaart
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
5
Visa World Card
€ 39,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
6
ING Studenten Creditcard Logo
€ 14,40 Jaarlijkse bijdrage
7
N26 Mastercard Debit
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
8
Openbank R42 Mastercard Logo
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
9
Bitpanda creditcard Logo
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
10
Crypto.com Visa card
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
11
Skrill Mastercard Logo
€ 10,00 Jaarlijkse bijdrage
12
ANWB Visa Logo
€ 24,95 Jaarlijkse bijdrage
13
Viabuy Gold Mastercard Logo
€ 19,90 Jaarlijkse bijdrage
Bekijken
14
regiobank jongeren creditcard
€ 33,00 Jaarlijkse bijdrage
15
n26 Smart Logo
€ 58,80 Jaarlijkse bijdrage
16
n26 You Logo
€ 118,80 Jaarlijkse bijdrage
17
n26 Metal Logo
€ 202,80 Jaarlijkse bijdrage

Wat is een studenten creditcard?

Een studenten creditcard is een creditcard speciaal voor studenten. In principe is deze kaart hetzelfde als een gewone creditcard. Het verschil zit ‘m in de kosten en voorwaarden. Een student heeft meestal een lager inkomen. Daarom komen studenten niet altijd in aanmerking voor een reguliere creditcard.

Dankzij een creditcard voor studenten is het mogelijk om met een laag inkomen toch een creditcard te krijgen. Om te voorkomen dat studenten zich (te veel) in de schulden werken, heeft zo’n creditcard wel een lager bestedingslimiet. Dit houdt in dat de creditcarduitgever voor een minder groot bedrag betalingen voorschiet.

Ook is er een verschil in kosten. Wie een creditcard heeft, betaalt een vaste maandelijkse of een jaarlijkse bijdrage. Dit noemen we de kaartbijdrage. Deze vaste kosten liggen voor studenten een stuk lager.

Met een studenten creditcard kan de student minder uitgeven, maar heeft hij of zij wel wereldwijd betaalgemak en wordt er geprofiteerd van veilig online afrekenen, zoals bij het boeken van een hotel of het kopen van een vliegticket.

Waarom als student een creditcard aanvragen?

studenten creditcards

Creditcards zijn een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Betalen kan bijna overal ter wereld. Zowel voor online aankopen als offline. Soms is een creditcard zelfs de enige betaalmethode en is betalen met een gewone pinpas niet mogelijk. Bijvoorbeeld voor het huren van een auto in het buitenland of een buitenlandse webshop. Een creditcard is dan onmisbaar. Vooral voor op reis of studeren in het buitenland is het fijn om een creditcard te hebben.

Maar een creditcard zorgt ook voor wat extra geld achter de hand. Tot de bestedingslimiet kan er betaald worden. Maar let op! Want dit geld moet altijd achteraf terugbetaald worden. Wie dat niet doet of te laat is met betalen, kan een boete verwachten.

Hoe werkt het?

Wie een creditcard heeft, kan daarmee een maximum bedrag per maand uitgeven. Dit heet de bestedingslimiet. De creditcarduitgever schiet betalingen tot dit bedrag voor. Achteraf – aan het einde van de maand – moeten alle creditcarduitgaven in één keer terugbetaald worden. Het geld wordt dus niet direct van de bankrekening afgeschreven, maar pas aan het eind van de maand. Studenten creditcards worden aan een gratis betaalrekening gekoppeld. Zo gaat de afschrijving van de creditcarduitgaven automatisch.

De bestedingslimiet hangt af van het inkomen en eventuele schulden. Omdat studenten doorgaans een lager inkomen hebben, is er ook een lager limiet. Wie een bijbaan heeft, kan soms een hoger limiet krijgen.

Kan iedereen een studenten creditcard aanvragen?

Zoals het woord het al zegt, een studenten creditcard is bedoeld voor studenten. De ene kaart heeft echter meer voorwaarden dan de ander. Hierbij is er een onderscheid tussen:

  • Bankafhankelijke creditcards
  • Bankonafhankelijke creditcards
(ing) studentenrekening

Een bankafhankelijke studenten creditcard aanvragen kan via een bank. Wie een studentenrekening bij deze bank heeft, kan in aanvulling daarop een studenten creditcard aanvragen. Een studentenpakket is vaak gratis, maar een extra creditcard kost wel geld. Dit is een klein bedrag per maand of per jaar. Hoe hoog de (eenmalige) kosten precies zijn, verschilt per bank.

Wie geen studentenrekening heeft, kan toch een creditcard krijgen. Dit is een bankonafhankelijke creditcard. Zo’n kaart is te koppelen aan elke bankrekening, ongeacht van welke bank. Hierbij is er keuze uit een gewone creditcard of een prepaid creditcard.

Het is niet verplicht om als student een creditcard aan te vragen bij de eigen bank. Een creditcard aanvragen kan ook direct bij Visa, Mastercard of American Express.

Wat zijn de voorwaarden van studenten creditcards?

Wie een studenten creditcard wil, moet 18 jaar of ouder zijn. Een studentenrekening is soms te openen vanaf een lagere leeftijd, bijvoorbeeld 17 jaar. Maar dat betekent niet dat iemand dan direct ook een creditcard kan krijgen. Betalen met een creditcard is een soort lening. Daarom komen studenten onder de 18 jaar niet in aanmerking voor een creditcard. Soms is er een maximum leeftijd, bijvoorbeeld 25 jaar. Wie de leeftijdsgrens passeert, ruilt de studenten creditcard in voor een gewone.

Daarnaast moet de student een minimum inkomen, zoals € 500 of € 1.000 per maand, hebben. De bank wil weten of iemand zijn creditcarduitgaven wel kan terugbetalen. Om dat te beoordelen, kijkt de bank naar het netto-inkomen dat op de studentenrekening binnenkomt. Op basis van dit bedrag bepaalt de bank of iemand een creditcard krijgt en welk bestedingslimiet daarbij past.

voorwaarden beste creditcard

Om te controleren of iemand daadwerkelijk een student is, kijkt de bank of de student studiefinanciering ontvangt van DUO. Dit geldt voor bankafhankelijke creditcards. Bankonafhankelijke creditcards checken dat niet. Iedereen kan een bankonafhankelijke kaart aanvragen, mits hij of zij voldoet aan de voorwaarden. Zoals een minimaal inkomen van € 1.150 of een borgstellingsverklaring van de ouders.

Voor elke creditcard geldt een kredietbeoordeling. Oftewel: hoeveel inkomen en schulden heeft iemand? Iemand met een negatieve BKR-registratie komt vrijwel nooit in aanmerking voor een creditcard.

Een alternatief voor de studenten creditcard is een prepaid creditcard. Zo’n kaart biedt hetzelfde betaalgemak, maar heeft minder strenge eisen. Zoals geen minimum inkomen en geen BKR-toetsing.

Een studenten creditcard gratis vergelijken in 2024

Studenten kunnen bij diverse aanbieders een creditcard krijgen. Hierdoor is er een verschil in prijs en kwaliteit. Ook is er een verschil in voorwaarden. Door een creditcard te vergelijken, wordt dit verschil zichtbaar.

Houd er rekening mee dat er 3 verschillende creditcards voor studenten zijn:

  • Creditcard via de bank

Wie een studentenrekening heeft bij een Nederlandse bank, kan voor een extra bedrag per maand of per jaar een creditcard aanvragen. Dit zijn Rabobank, ING, ABN Amro, SNS, ASN en RegioBank. De creditcard wordt dan onderdeel van het studentenpakket. Het is dus noodzakelijk een studentenrekening bij dezelfde bank te hebben.

normale creditcard vergelijken
  • Creditcard zonder studentenrekening

Niet alle banken bieden bij de studentenrekening een creditcard aan. In dat geval is het mogelijk een creditcard aan te vragen bij een kaartuitgevende instantie, zoals ICS. ICS staat voor International Card Services en is de grootste creditcardaanbieder in Nederland. Omdat de kaart niet direct bij een bank wordt aangevraagd, spreken we van een bankonafhankelijke creditcard. Bij deze kaarten geldt wel een minimum inkomen van € 1.150. Wie dat niet heeft, kan de ouders vragen of zij borg willen staan.

  • Een prepaid creditcard

Een goed alternatief voor de gewone studenten creditcard is de prepaid creditcard. Vergelijk zo’n kaart met een prepaid telefoonabonnement. Wie wil betalen met een prepaid creditcard, laadt de kaart eerst op met een bepaald saldo. Is het saldo op? Dan is betalen niet meer mogelijk. Rood staan kan niet. Betalen met een prepaid creditcard is niet kopen op krediet. Er wordt geen creditcardschuld opgebouwd. Daarom geldt er geen inkomenseis en kan iemand met een negatieve BKR-registratie wel een prepaid creditcard krijgen.

In de tabel hieronder staan bankafhankelijke, prepaid en bankonafhankelijke creditcards geschikt voor studenten inclusief een aantal belangrijke kenmerken.

Kosten per jaarMinimum inkomenBestedingslimietUitgeverBankonafhankelijkKosten contant geld opnemenWisselkoersopslag
Bitpanda Visa Card€0,00PrepaidBitpanda (platform voor cryptovaluta)
Openbank eCommerce Card€0,00Prepaid (virtueel)OpenbankNee
Openbank R42 Mastercard€0,00PrepaidOpenbankNee5 keer per maand gratis
Revolut Mastercard€0,00, wel eenmalig €6,00PrepaidRevolutNeeGratis tot €200, daarna 2%
N26 Mastercard€0,00, wel eenmalig €10,00PrepaidN26Nee
ICS Go Card€0,00, wel eenmalig €65,00PrepaidICSJa4%2%
ABN AMRO Studenten Creditcard€13,92€500Maximaal €2.500*ICS/ABN AmroNee, alleen i.c.m. studentenrekening van ABN Amro4%2%
SNS Studenten Creditcard€25,00€500€500ICS/SNSNee, alleen i.c.m. studentenrekening van SNS4% (1% met max. €1,50 bij positief saldo)2%
ING Studenten Creditcard€14,40€250€1.000INGNee, alleen i.c.m. studentenrekening van ING4% (min. €4,50)2%
RaboCard€15,00€1.000€1.000RabobankNee, alleen i.c.m. studentenrekening van Rabobank€4,502%
ANWB Visa Classic Card***€24,95€1.150Maximaal €5.000ICS/ANWBJa1% bij positief saldo (max. €1,50), anders 4% (min. €4,50)2%
Viabuy Prepaid Mastercard€19,90 + eenmalig €69,90PrepaidICS/ViabuyNee€5,00 per opname2,75%
ASN Creditcard€35,00€1.150€1.000 tot €5.000ICS/ASNJa4%2%
RegioBank Creditcard€33,00€1.150€2.500ICS/RegioBankNee, alleen i.c.m. jongerenrekening van RegioBank1% bij positief saldo (max. €1,50), anders 4% (min. €4,50)2%
Mastercard Classic€29,95€1.150Maximaal €5.000ICSJa1% bij positief saldo (max. €1,50), anders 4% (min. €4,50)2%
Bunq Easy Card***€0,00PrepaidBunqNeeAfhankelijk van abonnement
Visa World Card€39,95€1.150€5.000ICSJa1% bij positief saldo (max. €1,50), anders 4% (min. €4,50)2%
*Afhankelijk van netto-inkomen
**Eerste 3 maanden gratis
***Alleen voor ANWB-leden

****De virtuele prepaid creditcard maakt onderdeel uit van Bunq-abonnementen. Een fysieke prepaid creditcard is aan te vragen voor € 9,99 per jaar in combinatie met Bunq Easy Savings.
Laatst gecontroleerd op 1 mei 2024

Wat kost een creditcard voor studenten?

De kosten van een studenten creditcard bestaan uit:

  • Vast bedrag per maand of jaar
kosten studenten creditcards

Om gebruik te mogen maken van de creditcard rekent de bank of andere kaartuitgevende instantie een vast bedrag per maand of per jaar. Dit heet de kaartbijdrage. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per kaart en per creditcard maatschappij. Prepaid creditcards zijn doorgaans gratis, maar rekenen vaak wel eenmalige aanschafkosten en/of kosten voor het opwaarderen van de kaart. Een creditcard vergelijken helpt bij het vinden van de goedkoopste creditcard voor studenten.

  • Kosten afhankelijk van het gebruik

Naast de kaartbijdrage rekent de bank of andere instantie overige kosten voor specifieke acties, zoals kosten voor het opnemen van contant geld, de wisselkoersopslag voor het betalen in een vreemde valuta en rente als iemand niet op tijd zijn creditcardschuld terugbetaald. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt tussen losse creditcards en hoe de kaart wordt gebruikt. Wie nooit contant geld opneemt en zijn creditcarduitgaven op tijd terugbetaald, krijgt niet te maken met extra kosten. Maar wie vaak cashgeld pint met zijn creditcard en het openstaande bedrag regelmatig te laat terugbetaalt, kan een hoge rekening verwachten.

Studenten creditcard en het BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen en kredieten vanaf € 250 met een looptijd van langer dan één maand. Banken en creditcardmaatschappijen checken deze gegevens. Zo kijken ze of iemand zijn rekeningen op tijd betaalt of dat er sprake is van een betalingsachterstand.

Wie zijn creditcardschuld niet of veel te laat betaalt, krijgt een negatieve BKR-registratie. Zo’n registratie blijft 5 jaar staan en kan behoorlijk wat gevolgen hebben. Een negatieve BKR-registratie zorgt er namelijk voor dat iemand vrijwel nooit een nieuwe lening of krediet kan afsluiten.

studenten creditcards en het BKR

Bij de aanvraag voor een lening of krediet voert de bank een BKR-toetsing uit. Dit heet ook wel het beoordelen van de kredietwaardigheid. Zo’n BKR-toetsing voert de bank ook uit bij de aanvraag van een nieuwe creditcard. Wie een negatieve BKR-registratie heeft, komt daarom niet in aanmerking voor een creditcard.

Het alternatief voor een studenten creditcard is de prepaid creditcard. Betalen met een prepaid creditcard kan alleen als iemand met zijn eigen geld saldo op de kaart zet. Een BKR-toetsing is dan niet nodig. Wie een negatieve BKR-registratie heeft en een creditcard nodig heeft, kan daarom wel een prepaid creditcard krijgen.

Veelgestelde vragen

Kan ik als student een creditcard aanvragen?

Als student zijn er een paar opties om een creditcard te krijgen. Als eerste is dit het toevoegen van een creditcard aan de studentenrekening. Een nieuwe rekening openen hoeft dan niet, want de creditcard wordt gekoppeld aan de bestaande studentenrekening. Wie geen studentenrekening heeft, kan een creditcard rechtstreeks bij Visa, Mastercard of American Express aanvragen. Wat de voorwaarden zijn, verschilt per kaart. Zoals een minimum inkomen en/of BKR-toetsing. Wie geen gewone creditcard kan krijgen of deze niet wil, kiest voor een prepaid creditcard. Voor alle creditcards geldt een minimum leeftijd van 18 jaar.

Wat is de goedkoopste studenten creditcard?

Veel mensen vragen zich af wat de goedkoopste creditcard voor studenten is. Dat is lastig te zeggen, want voor een groot deel hangt dit af van het gebruik. De jaarlijkse kosten voor een prepaid creditcard zijn bijvoorbeeld € 0,00, maar opwaarderen kost vaak wel een klein bedrag per keer. Bankafhankelijke creditcards kosten tussen de € 13,92 en € 23,00 per jaar. Daar kunnen nog extra kosten bijkomen. Bijvoorbeeld voor het opnemen van contant geld of een wisselkoersopslag. Bankonafhankelijke kaarten zijn iets duurder, maar het gemiddelde bestedingslimiet ligt meestal hoger. Mits de student aan de inkomenseis voldoet. Wat de goedkoopste studenten creditcard is, hangt vooral af van de wensen en financiële behoeften. Een vergelijking maken helpt daarbij.

Is een prepaid creditcard net zo goed als een gewone creditcard?

Wie geen creditcardschuld wil opbouwen, niet voldoet aan de inkomenseis of niks te maken wil hebben met een BKR-toetsing, kan een prepaid creditcard aanvragen. Zo’n kaart werkt in principe hetzelfde als een gewone creditcard. Alleen moet de kaart eerst opgeladen worden. Betalen kan zowel online als offline. Er kunnen wel uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld voor het boeken van een hotel, betalen op tolwegen of het huren van een auto. Ook worden er soms extra kosten gerekend voor het opladen van de kaart. Bijvoorbeeld € 1,00 per keer. Check daarom goed de voorwaarden en kosten van de prepaid creditcard vóór het aanvragen.

Kunnen mijn ouders borg staan voor een creditcard?

Betalen met een creditcard is een vorm van geld lenen. Dit geldt ook voor een studenten creditcard. Tot aan de bestedingslimiet schiet de bank of andere instantie de creditcarduitgaven voor. Achteraf wordt het openstaande bedrag terugbetaald. Omdat het om een soort lening gaat, wil de creditcarduitgever zeker weten dat iemand het geld terug kan betalen. Daarom wordt er naar het inkomen gekeken. Verdient de student genoeg om alles op tijd terug te betalen? Wie geen of een laag inkomen heeft, kan vragen of de ouders borg willen staan. Dit houdt in dat één of twee ouders garant staan. Tijdens het aanvraagproces worden ook de ouders getoetst op hun kredietwaardigheid.

Kan ik een creditcard aanvragen zonder inkomen?

Een gewone creditcard heeft vrijwel altijd een inkomenseis. Dit houdt in dat de student een minimum netto-inkomen moet hebben om in aanmerking te komen voor de creditcard. Dit minimum inkomen wordt gevraagd als zekerheid dat de voorgeschoten betalingen terugbetaald kunnen worden. Wie geen inkomen heeft, of niet voldoet aan het minimum inkomen, kan een prepaid creditcard krijgen. Deze werkt hetzelfde als een gewone creditcard, maar moet van tevoren met eigen geld worden opgeladen.