Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Verenigingen en stichtingen

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Claartje Vogel

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

Leestijd: 6 minuten

Een bankrekening voor verenigingen en stichtingen (V&S) is een zakelijke rekening speciaal voor de bestuurders van een vereniging of stichting. Deze zogenaamde V&S-rekening is afgestemd op de doelen en activiteiten van verenigingen en stichtingen. Bijkomend voordeel: de bank geeft vaak korting op transactiekosten.

Direct rekening openen

Kosten vergelijken verenigingen en stichtingen rekening 2024

Banken met depositogarantie

Wat is een bankrekening voor verenigingen en stichtingen?

Een aantal banken biedt een betaalpakket aan voor verenigingen en stichtingen. Bij de meeste banken is dit een zakelijke rekening inclusief een bankpas, internetbankieren en een mobiele app. Het verschil met een gewone zakelijke rekening zijn de transactiekosten. Banken geven namelijk korting aan verenigingen en stichtingen.

Een bankrekening voor verenigingen en stichtingen is eenvoudig uit te breiden met een spaarrekening en contracten voor stortingen, acceptgiro’s en/of automatische incasso’s. Zo’n uitbreiding betekent vaak wel hogere maandelijkse kosten voor het aanhouden van de bankrekening.

Waarom een V&S-bankrekening openen?

Voor het ontvangen van contributies of donaties heeft een vereniging of stichting een bankrekening nodig. Het geld mag niet op naam van de bestuurders komen te staan. Daarom is een privébankrekening niet geschikt. Een V&S-rekening staat op naam van de rechtspersoon, oftewel de vereniging of stichting. De leden of donateurs storten het geld direct op de V&S-bankrekening.

Daarnaast is het gebruikelijk dat naast de penningmeester meerdere bestuursleden toegang hebben tot de bankrekening. Dit is praktisch en zorgt voor extra controle en transparantie over de financiën van de vereniging of stichting.

Privé en zakelijk

Voor bestuursleden is het van belang om zaken en privé gescheiden te houden. Een aparte bankrekening voor de vereniging of stichting helpt daarbij. Met een V&S-rekening hoeven er geen transacties op naam van een bestuurslid te komen. Dit houdt de administratie overzichtelijk.

Voorwaarden openen verenigingen en stichtingen rekening

Een V&S-bankrekening is voor verenigingen en stichtingen. Dit betekent dat zo’n bankrekening alleen te openen is als de vereniging of stichting staat ingeschreven in het Handelsregister. Daarnaast moeten alle bestuursleden zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De exacte eisen voor het openen van een verenigingen en stichtingen bankrekening verschillen per bank. Over het algemeen zijn de volgende gegevens nodig:

 • De naam van de vereniging of stichting
 • Het vestigingsadres
 • Een uittreksel van de Kamer van Koophandel
 • De oprichtingsakte
 • Gegevens van elk bestuurslid:
  • Naam van de functie
  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • Geldig identiteitsbewijs
 • Naam van de penningmeester en andere personen die over de bankrekening mogen beschikken volgens de Kamer van Koophandel

Wie is bevoegd om betalingen te doen?

Bij het openen van een rekening voor verenigingen en stichtingen is het van belang om te bepalen wie bevoegd is om betalingen te doen. Ten eerste is dit de penningmeester: hij beheert de financiën van de vereniging of stichting. Daarnaast kunnen andere personen toegang krijgen tot de bankrekening. Elke vereniging en stichting stelt vast wie:

 • Geld van de rekening mag overmaken
 • Tot welk bedrag zij dit mogen doen
 • Of zij dit wel of niet zelfstandig mogen doen
 • Welke handtekeningen er nodig zijn om hogere bedragen over te maken

Rekening verenigingen en stichtingen vergelijken, waarop letten?

Er zijn niet veel banken die een speciaal pakket voor verenigingen en stichtingen aanbieden. Een vergelijking maken hoeft dus niet lang te duren. Let bij het vergelijken op verschillen in prijs en service. De vaste kosten per jaar verschillen niet sterk, de transactiekosten wel. En dat is belangrijk om in het oog te houden, want de totale kosten kunnen daardoor behoorlijk oplopen. Zeker voor verenigingen en stichtingen met veel leden. Daarnaast is het van belang om te kijken welke diensten de bank biedt. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de V&S-bankrekening te koppelen met het boekhoudingpakket?

Bankrekeningen voor een vereniging of stichting vergelijken is aan te raden. Dit geeft inzicht welke bankrekening het goedkoopste of beste is. Houd rekening met de volgende zaken:

 • Wat zijn de maandelijkse kosten?
 • Wat zijn de extra kosten, zoals transactiekosten?
 • Welke diensten biedt de bank aan, zoals een mobiele app?
 • Kan de rekening geïntegreerd worden met de ledenadministratie?
 • Is het mogelijk om de bankrekening te koppelen aan een boekhoudprogramma?
 • Via welke betalingsmethode kan de contributie en/of donaties geïnd worden? (Bijvoorbeeld incasso’s, acceptgiro’s of iDeal)

Verenigingen en stichtingen rekening gratis vergelijken in 2024

In het overzicht hieronder staan de maandelijkse kosten en de belangrijkste aandachtspunten van een bankrekening voor verenigingen en stichtingen bij verschillende banken:

BetaalpakketMaandelijkse kostenKosten klantonderzoekJaarlijkse kosten**BijschrijvingAfschrijvingRente positief saldoBoekhoudkoppeling mogelijk?
ABN AMRO Basis voor Verenigingen & Stichtingen€9,90€3,00* p/m€154,80€0,15€0,100,00%Ja
Rabo Zakelijke Rekening voor V&S€9,95€3,00 p/m€155,40€0,15€0,120,00%Ja
RegioBank Verenigingen & Stichtingen Rekening€9,95€3,00 p/m€155,40€0,00 (500 gratis transacties)€0,05 (500 gratis transacties)0,00%Ja
Triodos Internet Zaken Rekening€12,50€0,00 p/m€150€0,15€0,100,00%Ja
Bunq Easy Money Business€13,99€0,00 p/m€167,88€0,13€0,13
1,05% (tot €100.000)
Ja
ING Ondernemerspakket voor Verenigingen en Stichtingen€9,90€8,50 p/m€208,80€0,13€0,130,00%Ja
*Deze kosten worden na 1 jaar in rekening gebracht
**De jaarlijkse kosten zijn gebaseerd op de vaste maandelijkse kosten voor het betaalpakket en klantonderzoek
Laatste controle op: 1 februari 2024

Wat is de beste bankrekening voor een vereniging of stichting?

Vaak kiezen bestuursleden voor dezelfde bank als hun privérekening voor het openen van een V&S-bankrekening. Toch is dit niet altijd de beste optie. Dat heeft te maken met het feit dat banken verschillende kostenstructuren hanteren. Dit maakt het vergelijken soms lastig.

Wat zijn de verschillen?

Elke bank rekent andere kosten voor bepaalde diensten. Zo kost een bijschrijving bij de ene bank meer dan bij de andere, bijvoorbeeld omdat er nog informatiekosten bij komen. Voor verenigingen met veel leden, zoals een personeelsvereniging, is dit een behoorlijke kostenpost. Met een vergelijking kan een stichting flink besparen.

Let bij het vergelijken van een bankrekening voor verenigingen en stichtingen op de volgende kosten:

 • Is het mogelijk om contant geld af te storten? Zo ja, tegen welke kosten?
 • Hoeveel kosten worden er per bij- of afschrijving in rekening gebracht?
 • Worden er extra kosten in rekening gebracht voor een betaalpas?
 • Hoeveel rente betaalt de bank over een positief saldo?
 • Is er sprake van een negatieve rente?

Kijk niet alleen naar de vaste kosten

De vaste maandelijkse kosten (pakketprijs voor het aanhouden van de rekening) zijn doorgaans niet zo hoog. Dit zijn ook niet de belangrijkste kosten. Kijk vooral goed naar de kosten die per bijschrijving betaald moeten worden. Neem bijvoorbeeld een voetbalvereniging. Als 300 leden elke maand contributie betalen, zijn er elke maand 300 bijschrijvingen. Als een bijschrijving € 0,15 kost, komt dat neer op op € 45,00 per maand aan extra kosten bovenop de vaste maandelijkse prijs van de bankrekening.


Veelgestelde vragen

Kan ik een V&S-rekening openen voor een informele vereniging?

Nee, dat kan niet. Een bankrekening afgestemd op verenigingen en stichtingen vereist een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Informele verenigingen kunnen gebruik maken van een particuliere bankrekening.

Is een aparte bankrekening verplicht voor een VvE?

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn verplicht een minimum geldbedrag te reserveren in een reserveringsfonds. Dit geld is bedoeld voor groot onderhoud. Dit betekent dat elke VvE een bankrekening nodig heeft. Ook een kleine vereniging van eigenaren. Het bedrag in het reserveringsfonds is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of op 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw. Daarom heeft een VvE een aparte bankrekening nodig.

Valt een V&S rekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, net zoals een gewone bankrekening en zakelijke rekening valt een bankrekening voor verenigingen en stichtingen onder De Nederlandse Depositogarantie. Dit houdt in dat banktegoeden tot €100.000 worden vergoed bij een faillissement van de bank. Mits deze bank een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft.  

Gecontroleerd door:

Freedom24