Verenigingen en stichtingen

Laatste controle op 29 juli 2021. Geschreven door Saskia Oegema.

Er zijn geen adverteerders die invloed hebben op onze objectiviteit en positionering binnen onze vergelijkingen en kostenschema’s. De informatie op de onderstaande pagina wordt opgesteld door experts van Bank.nl. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Een bankrekening voor verenigingen en stichtingen is een zakelijke rekening speciaal afgestemd op de bestuurders, doelen en activiteiten van een vereniging of stichting. Met een V&S rekening is het eenvoudig om zakelijk en privé gescheiden te houden. Bovendien geldt er vaak een korting op de transactiekosten.

Wat is een bankrekening voor verenigingen en stichtingen?

Een aantal banken biedt een betaalpakket aan voor verenigingen en stichtingen. In principe is dit een zakelijke rekening inclusief één bankpas, internetbankieren en een mobiele app. Bij een zakelijke rekening moet er per transactie kosten betaald worden. Dit heten transactiekosten. Voor een V&S stichting zijn deze kosten lager. Er geldt meestal een korting. Daarnaast kan een bankrekening voor verenigingen en stichtingen eenvoudig uitgebreid worden met een spaarrekening en contracten voor stortingen, acceptgiro’s en/of automatische incasso’s. Zo’n uitbreiding heeft wel gevolgen voor de maandelijkse kosten die betaald moeten worden voor de bankrekening.

Waarom een V&S bankrekening openen?

Verenigingen en stichtingen kunnen niet zonder bankrekening. Hier worden onder andere de contributie en donaties op gestort. Het is niet de bedoeling dat dit bedrag op naam van de bestuurders komen. Een privé bankrekening is dan ook niet geschikt. De bedragen van de vereniging of stichting moeten op naam van de rechtspersoon zelf komen.

Daarnaast is het gebruikelijk dat naast de penningmeester meerdere bestuursleden toegang hebben tot de bankrekening. Dit is niet alleen gemakkelijk, maar biedt ook een extra controle op de financiën van de vereniging of stichting. Dit houdt de financiële zaken transparant.

Privé en zakelijk

Voor bestuursleden is het van belang om privé en zakelijk gescheiden te houden. Een aparte bankrekening voor de vereniging of stichting helpt daarbij. Een V&S rekening voorkomt dat een transactie op naam van een bestuurslid komt. Dit houdt de administratie overzichtelijk.

Voorwaarden openen verenigingen en stichtingen rekening

Een V&S bankrekening is er voor verenigingen en stichtingen. Dit betekent dat zo’n bankrekening alleen te openen is als de vereniging of stichting staat ingeschreven in het Handelsregister. Daarnaast moeten alle bestuursleden zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De exacte eisen voor het openen van een verenigingen en stichtingen bankrekening verschillen per bank. Over het algemeen zijn de volgende gegevens nodig:

 • De naam van de vereniging of stichting
 • Het vestigingsadres
 • Een uittreksel van de Kamer van Koophandel
 • De oprichtingsakte
 • Gegevens van elk bestuurslid:
  • Naam van de functie
  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • Geldig identiteitsbewijs + kopie
 • Vermelding van de penningmeester en andere personen die over de bankrekening mogen beschikken volgens de Kamer van Koophandel

Wie is bevoegd om betalingen te doen?

Bij het openen van een rekening voor verenigingen en stichtingen is het van belang om te bepalen wie bevoegd is om betalingen te doen. Als eerste is dit de penningmeester. Hij of zij beheert de financiën van de vereniging of stichtingen. Maar daarnaast kunnen er andere personen zijn die mogen beschikken over de bankrekening. Stel vast welke bestuursleden:

 • Geld van de rekening mogen overmaken
 • Tot welk bedrag zij dit mogen doen
 • Of zij dit wel of niet zelfstandig mogen doen
 • Welke handtekeningen er nodig zijn om hogere bedragen over te maken

Rekening verenigingen en stichtingen vergelijken, waarop letten?

Er zijn niet veel banken die een speciaal pakket voor verenigingen en stichtingen aanbieden. Ondanks dat is er wel een verschil in prijs en service te ontdekken. Hoewel de vaste kosten per jaar niet sterk uiteen lopen, rekenen banken wel andere kosten per transactie. Hierdoor kunnen de totale kosten behoorlijk hoog oplopen. Zeker voor verenigingen en stichtingen met veel leden. Daarnaast is het van belang om te kijken welke diensten de bank aanbiedt. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de V&S bankrekening te integreren met de gebruikte boekhoudsoftware? Een rekening voor een vereniging of stichting vergelijken is dan ook aan te raden. Dit geeft inzicht welke bankrekening het goedkoopste of beste is. Houd hierbij rekening met de volgende zaken:

 • Wat zijn de maandelijkse kosten?
 • Wat zijn de extra kosten, zoals transactiekosten?
 • Is het mogelijk om de bankrekening te koppen aan een boekhoudprogramma?
 • Kan de rekening geïntegreerd worden met de ledenadministratie?
 • Welke diensten biedt de bank aan, zoals een mobiele app?
 • Via welke betalingsmethode kan de contributie en/of donaties geïnd worden? (Bijvoorbeeld incasso’s, acceptgiro’s of iDeal)

Kosten bankrekening verenigingen en stichtingen 2021

In het overzicht hieronder staan de maandelijkse kosten en de belangrijkste aandachtspunten van een bankrekening voor verenigingen en stichtingen bij verschillende banken:

BetaalpakketMaandelijkse kostenBijschrijvingAfschrijvingRente positief saldoNegatieve rente
Bunq Easy Money Business€10,99€0,11€0,110,09% tot €10.000
Regiobank Verenigingen & stichtingen rekening€9,50*500 transacties gratis500 transacties gratis0,00%Vanaf €100.000 -0,50%
ABN Amro Basis voor Verenigingen & Stichtingen€9,90€0,15**€0,09**0,00%Vanaf €150.000 -0,50%
ING Verenigingen en Stichtingen Pakket€9,90***€0,12**€0,12**0,00%Vanaf €100.000 -0,50%
Rabo Zakelijke rekening voor verenigingen en stichtingen€9,95****€0,15**€0,10**0,00%Vanaf €100.000 -0,50%
Laatste controle op: 12-07-2021

* Eerste 2 maanden gratis
** + €0,088 / €0,09 informatiekosten
*** Eerste 6 maanden gratis
**** Per maand €25 korting op transactiekosten

Wat is de beste bankrekening voor een vereniging of stichting?

Vaak kiezen bestuursleden voor dezelfde bank als hun privé rekening voor het openen van een V&S bankrekening. Toch is dit niet per definitie de beste keuze. Het kan zo zijn dat de kosten hoog oplopen. Terwijl een andere bank een goedkopere bankrekening aanbiedt. Dat heeft te maken met het feit dat banken verschillende kostenstructuren hanteren. Dit maakt het vergelijken soms lastig.

Wat zijn de verschillen?

Elke bank rekent andere kosten voor bepaalde diensten. Zo kost een bijschrijving bij de ene bank bijvoorbeeld meer dan bij de andere. Voor verenigingen met veel leden, zoals een personeelsvereniging, is dit een behoorlijke kostenpost. En kan er flink bespaard worden door te kiezen voor een goedkopere rekening.

Let bij het vergelijken van een bankrekening voor verenigingen en stichtingen op de volgende kosten:

 • Hoeveel kosten worden er per bij- of afschrijving in rekening gebracht?
 • Is het mogelijk om contant geld af te storten? Zo ja, tegen welke kosten?
 • Worden er extra kosten in rekening gebracht voor een betaalpas?
 • Hoeveel rente betaalt de bank of een positief saldo? Of is er sprake van een negatieve rente?

Kijk niet alleen naar de vaste kosten

De vaste maandelijkse kosten zijn doorgaans niet zo hoog. Maar dit zijn ook niet de belangrijkste kosten. Kijk vooral goed naar de kosten die per bijschrijving betaald moeten worden. Neem bijvoorbeeld een voetbalvereniging. Als 300 leden elke maand contributie betalen, zijn er elke maand 300 bijschrijvingen. Dit komt neer op €45 per jaar. En maar liefst €540 per jaar. Dit is een behoorlijke kostenpost.

Veelgestelde vragen

Kan ik een V&S rekening openen voor een informele vereniging?

Nee, dat kan niet. Een bankrekening afgestemd op verenigingen en stichtingen vereist een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Informele verenigingen kunnen gebruik maken van een particuliere bankrekening.

Is een aparte bankrekening verplicht voor een VvE?

VvE’s zijn verplicht om een minimum bedrag te reserveren in een reserveringsfonds. Dit geld is bedoeld voor groot onderhoud. Dit betekent dat elke VvE een bankrekening nodig heeft. Ook een kleine vereniging van eigenaren. Het bedrag in het reserveringsfonds is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of op 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw. Als gevolg hiervan heeft een VvE een aparte bankrekening nodig.

Valt een V&S rekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, net zoals een gewone bankrekening en zakelijke rekening valt een bankrekening voor verenigingen en stichtingen onder De Nederlandse Depositogarantie. Dit houdt in dat banktegoeden tot €100.000 worden vergoed bij een faillissement van de bank. Mits deze bank een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft.