Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Prepaid creditcard

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 11 minuten
bezoeker naar N26 voor Prepaid Creditcard

Een prepaid credit card is geen reguliere creditcard. Betalen gaat niet op krediet, maar op saldo. Dit saldo moet met eigen geld op de kaart worden gezet. Oftewel: het is nodig prepaid creditcards op te waarderen. Er is dus geen bestedingslimiet. Daarom kan iedereen zo’n prepaid card aanvragen. Op zoek naar een prepaid creditcard? Vergelijk alle opties op Bank.nl. Let zowel op de kosten als de algemene voorwaarden.

1
Bunq Mastercard
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
2
openbank kaart
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
3
ICS Go Card
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
4
R42
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
5
Viabuy Kaart
€ 19,90 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
6
wallester business card
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard Meer info
7
wallester business card
€ 2.388 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard Meer info
8
wallester business card
€ 11.988 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard Meer info

Wat is een prepaid creditcard?

Wie betaalt met een creditcard, krijgt een voorschot van de creditcarduitgever. Zo kan iemand op krediet tot aan de bestedingslimiet aankopen doen. Alle creditcarduitgaven worden achteraf terugbetaald. Dit is een vorm van geld lenen. Een prepaid creditcard werkt anders. De uitgever schiet de betaling niet eerst voor. Wie gebruik wil maken van zo’n creditcard, laadt de kaart eerst zelf op met een bepaald saldo. Bijvoorbeeld € 50,00 of € 1.000. Met dit saldo kan iemand betalingen doen. Is het saldo op? Dan is betalen met de kaart niet meer mogelijk totdat de kaart opnieuw wordt opgewaardeerd. Net zoals bij een prepaid telefoonabonnement.

Betalen met een dergelijke creditcard is niet kopen op krediet. Betalen kan alleen als er voldoende saldo op de kaart staat. Daarom heet de prepaid creditcard ook wel debit card of debetkaart.

Verschil debetkaart en creditcard

Een prepaid creditcard is eigenlijk geen echte fysieke prepaid creditcard. Met een creditcard koopt iemand op krediet. Dit krediet is er niet bij een debit card. Voordat er betaald kan worden, moet de kaart worden opgeladen. Zo kan iemand nooit meer uitgeven dan het beschikbare saldo. Dit voorkomt creditcardschulden.

De prepaid creditcard heeft geen bestedingslimiet en kopen op afbetaling kan niet. Hierdoor gelden er minder strenge eisen wat betreft kredietwaardigheid. Zoals een minimum inkomen en geen negatieve BKR-registratie. Zo kan iedereen een debetkaart aanvragen, ongeacht de financiële situatie.

Bij een prepaid creditcard stort men zelf het saldo op de kaart om op te laden. Dit saldo wordt gebruikt voor het doen van betalingen. Bij een gewone creditcard schiet de uitgever het geld voor dat achteraf moet worden terugbetaald.

Kortom, wie een prepaid creditcard wil:

 • Laadt de kaart op met eigen geld
 • Hoeft geen minimum inkomen te hebben
 • Kan nooit een aankoop gespreid terugbetalen
 • Heeft geen standaard verzekeringen via de prepaid credit card
 • Kan niet kopen op krediet en dus geen negatief saldo hebben
 • Kan met een negatieve BKR-registratie toch een creditcard krijgen

Hoe werkt een prepaid creditcard?

Officieel is een prepaid credit card geen creditcard, maar betalen werkt hetzelfde. Zodra het saldo is opgewaardeerd, kan de prepaid kaart gebruikt worden zoals een normale creditcard. Betalen kan wereldwijd zowel online als offline waar Visa en Mastercard wordt geaccepteerd. American Express biedt geen prepaid creditcards aan. Daarnaast is er een optie voor contactloos betalen. Ook kunnen er uitzonderingen zijn, zoals reserveringen en borgbetalingen. De kaart wordt niet overal geaccepteerd.

Kaart aanvragen en saldo opwaarderen

Een creditcard aanvragen kan online. Vergelijk de verschillende aanbieders en kies de kaart die het meest geschikt is. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt de prepaid kaart thuisgestuurd. Dit duurt een paar werkdagen. Is de kaart binnen? Dan is het nodig een saldo op de kaart te zetten. Hoeveel dat is, bepaalt men zelf. Saldo op de kaart zetten kan via iDeal of via een overboeking. Het geld wordt zo overgemaakt naar het rekeningnummer van de prepaid card.

Betalen met de kaart

Nu het saldo op de kaart staat, is het mogelijk te betalen met de debetkaart. Dit werkt hetzelfde als betalen met een gewone creditcard. Bij online aankopen kiest men voor de betaalmethode creditcard en is het nodig de creditcardgegevens in te vullen. Betalen in een winkel of restaurant (offline aankoop) werkt hetzelfde als betalen met de gewone pinpas. Via de betaalautomaat wordt de pincode ingevoerd, waarna de transactie is voltooid.

Betalen met prepaid creditcards is niet mogelijk zonder voldoende positief saldo op de kaart. Is het saldo ontoereikend? Dan is het nodig de kaart opnieuw op te waarderen met eigen geld.

Waarom een prepaid creditcard aanvragen?

Een creditcard is erg handig. Voor op reis of voor het doen van sommige betalingen. Soms is de creditcard zelfs de enige betaalmethode. Maar niet iedereen kan een creditcard krijgen. Er gelden voorwaarden, zoals een minimum inkomen en geen negatieve BKR-registratie. Zo beoordeelt de uitgever van de creditcard de kredietwaardigheid van iemand. Of met andere woorden: kan iemand zijn creditcardschuld op tijd en zonder problemen terugbetalen? Wie geen of een laag inkomen, schulden of een negatieve BKR-registratie heeft, komt daardoor niet in aanmerking voor een gewone creditcard.

In dat geval biedt de prepaid creditcard uitkomst. Omdat er geen bestedingslimiet is, zijn er geen eisen rondom de financiële situatie. Betalen kan alleen met het saldo dat iemand zelf op de kaart heeft gezet. Rood staan en kopen op krediet is niet mogelijk. Daarom kan iedereen vanaf 18 jaar, ongeacht de financiële situatie, een prepaid creditcard aanvragen.

Voor wie is de prepaid kaart geschikt?

De debit card is geschikt voor iedereen die een creditcard nodig heeft, maar geen gewone creditcard wil of kan krijgen. Betalen met een gewone creditcard is een vorm van geld lenen. Prepaid kaarten voorkomen creditcardschulden, maar hebben wel het gemak van een gewone creditcard. De kenmerken van een prepaid kaart zijn:

 • Nooit rood staan
 • Directe acceptatie
 • Geen BKR-toetsing
 • Niet kopen op krediet

Daarom is een prepaid creditcard voor iedereen geschikt. Van studenten tot aan mensen zonder inkomen en van ondernemers tot aan gepensioneerden. Oftewel: iedereen die behoefte heeft aan een creditcard.

Wel is het zo dat een prepaid creditcard niet overal wordt geaccepteerd. Het reserveren van een hotel of het huren van een auto kan daarom niet altijd met een prepaid kaart. Lees altijd goed de voorwaarden door en check waar betalen met een debetkaart wel en niet kan.

Wat zijn de voordelen van een prepaid creditcard?

Wie gebruik maakt van een prepaid creditcard, bepaalt zelf hoeveel geld hij erop zet. Zo is het mogelijk om aankopen te doen waarvoor een creditcard nodig is zonder geld te lenen. Een prepaid creditcard biedt vrijwel hetzelfde betaalgemak als een gewone creditcard. Bovendien is een prepaid kaart eenvoudig aan te vragen, omdat er geen inkomenseis of BKR-toetsing geldt.

Wat zijn de nadelen van een prepaid creditcard?

Het huren van een auto of een borgbetaling voor een hotelreservering kan niet altijd met een prepaid creditcard. Ook zijn er sommige winkels of andere plekken waar zo’n debetkaart niet wordt geaccepteerd. De dekking van een prepaid creditcard is daardoor lager. Ook kost het soms geld om de kaart op te laden. Lees daarom altijd de voorwaarden goed door.

Waarom prepaid kredietkaarten vergelijken?

Er zijn verschillende soorten prepaid creditcards bij diverse aanbieders. Hierdoor is er een verschil in kosten en voorwaarden. Op het eerste oog lijkt een prepaid creditcard gratis. Dat komt omdat de meeste aanbieders geen jaarlijkse kosten in rekening brengen. Maar er zijn wel gebruikskosten. Zo rekenen sommige uitgevers kosten voor het opladen van de kaart, het opnemen van contant geld en een wisselkoersopslag. Ook kan het zo zijn dat de creditcarduitgever kosten rekent als de prepaid kaart een tijdje niet wordt gebruikt.

Welke en hoeveel kosten er zijn, verschilt per aanbieder. Een prepaid creditcard vergelijken geeft inzicht in deze kosten. Maar dat is niet het enige wat telt. De voorwaarden zijn net zo belangrijk. Het verschil in kosten en voorwaarden bepaalt uiteindelijk wat de meest geschikte prepaid creditcard is.

Waar let ik op bij een vergelijking?

Wat de beste prepaid creditcards zijn, hangt af van de eigen behoeften. Houd tijdens het vergelijken rekening met:

 • Het gebruik van de kaart: veel of weinig?
 • Betalen in welke muntsoort: vooral euro of andere valuta?
 • Manier van opwaarderen: iDeal of bankoverschrijving?
 • Wel of geen contant geld opnemen
 • Wel of geen aanvullende verzekeringen

Daarnaast zijn er een aantal andere belangrijke punten om op te letten:

 • Kosten prepaid creditcard

Hoe duur een prepaid creditcard is, hangt niet alleen af van de jaarlijkse of maandelijkse bijdrage. De creditcarduitgever kan extra kosten in rekening brengen. Bijvoorbeeld als er gebruik wordt gemaakt van een bepaalde dienst, zoals geld opnemen of saldo opwaarderen. Let daarom niet alleen op de aanschafkosten, maar kijk naar het totale plaatje.

 • Acceptatie prepaid creditcard

Betalen met een prepaid creditcard kan alleen op plekken waar deze kaart wordt geaccepteerd. Niet alle winkels accepteren prepaid creditcards. Betalen is dan niet mogelijk. Kijk daarom tijdens het vergelijken wat het kaarttype (Mastercard, Visa of Maestro) is en of deze kaart op voldoende plekken wordt geaccepteerd. Is een hotel reserveren, een vliegticket boeken of een auto huren bijvoorbeeld mogelijk met de kaart?

 • Wel of geen aankoopverzekering

Een gewone creditcard heeft standaard een aankoopverzekering. Dit houdt in dat aankopen zijn verzekerd tegen schade, diefstal en verlies voor ten minste 90 dagen. Een prepaid kaart heeft deze aankoopverzekering niet. Wie dat wel wil, kan bij sommige aanbieders een premium account nemen.

 • Opladen via iDeal

De prepaid creditcard is pas bruikbaar als de kaart is opgeladen. Het makkelijkste is om het saldo via iDeal op te waarderen, maar dat kan niet bij alle prepaid cards. Sommige kaarten bieden een alternatief voor iDeal en via andere aanbieders is het toch mogelijk om iDeal te gebruiken wanneer de prepaid card is gekoppeld aan de gewone betaalrekening.

 • Kaart wel of geen onderdeel van abonnement

Sommige prepaid creditcards zijn ‘gratis’. De uitgever rekent geen kosten voor het aanhouden van de kaart, maar dit betekent niet dat de prepaid card ook echt gratis is. Het kan zijn dat de prepaid creditcard alleen beschikbaar is in combinatie met een abonnement en zo’n abonnement is meestal niet gratis.

Gratis vergelijken in 2024 + Gratis Kaarten

Er is veel keus als het gaat om creditcards. Een prepaid creditcard vergelijken helpt bij het maken van de keuze. In de tabel hieronder staan populaire prepaid cards met de belangrijkste kenmerken:

Kosten per jaarEenmalige kostenKosten opladenKaarttypeKosten geld opnemenWisselkoersopslagUitgeverBankonafhankelijk
Wallester Business Free€0,00Visa2,0% (min. €2,00)Wisselkoers van Visa + 2,0%WallesterNee
Openbank eCommerce Card€0,00Mastercard (virtueel)OpenbankNee
Openbank Я42 Mastercard  €0,00Gratis via IBANMastercard5 keer per maand gratis1,50%OpenbankNee
Revolut Card€0,00€6,00€0,00Mastercard of VisaGratis tot €200, daarna 2%0,00%RevolutNee
Wise Mastercard€0,00€7,00€0,00MastercardGratis tot €200, daarna 1,75%0,41% – 2,88%WiseNee
N26 Mastercard€0,00€10,00€0,00Mastercard3 keer gratis per maand, daarna €2,00 per keer0,00%N26Nee
ICS Go Card€0,00€65,00€1,00 per keerVisa4%2%ICSJa
Bunq Mastercard€35,88*Mastercard5 keer gratis per maandBunqNee
Bunq Metal Card€107,88 of 203,88**Mastercard10 keer gratis per maandBunqNee
Wallester Business Premium€2.388Visa2,0% (min. €2,00)Wisselkoers van Visa + 2,0%WallesterNee
Wallester Business Platinum€11.988Visa2,0% (min. €2,00)Wisselkoers van Visa + 2,0%WallesterNee
Wallester Business Enterprise SuitePersoonlijkVisa2,0% (min. €2,00)Wisselkoers van Visa + 2,0%WallesterNee
*Prijs Bunq Easy Bank
**Prijs Bunq Easy Money en Bunq Easy Green, creditcard gratis bij 24 of 12 maanden vooruitbetaling

Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023

Wat kost een prepaid creditcard per jaar?

De kosten van een prepaid creditcard lopen sterk uiteen. Over het algemeen zijn er de volgende kosten:

 • Eenmalige kosten

Sommige aanbieders brengen eenmalige kosten in rekening. Bijvoorbeeld de verzendkosten voor het toesturen van de kaart. Of eenmalige aanschafkosten. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per creditcarduitgever.

 • Vaste terugkerende kosten

Vaste terugkerende kosten noemen we ook wel de kaartbijdrage. Het is een vast bedrag per maand of per jaar dat de creditcarduitgever in rekening brengt voor het aanhouden van de prepaid kaart. Niet alle aanbieders hanteren een kaartbijdrage. Bij sommige uitgevers is het aanvragen en aanhouden van een prepaid creditcard geheel gratis.

 • Kosten afhankelijk van het gebruik

Ook als een prepaid creditcard gratis is, zijn er soms extra kosten. Deze variabele kosten zijn afhankelijk van het gebruik en brengt de uitgever van de creditcard in rekening bij specifieke acties. Denk hierbij aan contant geld pinnen, het opladen van de prepaid card of een koersopslag voor een betaling in vreemde valuta. Wie geen gebruik maakt van deze diensten, betaalt deze kosten niet en andersom. Wie bijvoorbeeld regelmatig cash pint, betaalt hogere kosten.

De kosten verschillen per kaart en per aanbieder. Vergelijk alle kosten om inzicht te krijgen. Betalen in euro’s en rechtstreeks betalen met de prepaid creditcard in een winkel of restaurant is altijd gratis.

Hoe vraag ik een prepaid creditcard aan?

Een prepaid creditcard aanvragen kan online via de website van de aanbieder. De aanvraagprocedure is erg laagdrempelig. Dat komt omdat er geen eisen zijn rondom inkomen en BKR-registratie. Binnen enkele minuten kan iedereen een prepaid creditcard aanvragen.

Wie een prepaid creditcard wil, moet 18 jaar of ouder zijn.

Veelgestelde vragen

Wordt een prepaid creditcard bij het BKR geregistreerd?

Nee, bij een prepaid creditcard is er geen sprake van een kredietovereenkomst. Het BKR registreert alleen leningen en kredieten vanaf € 250 met een looptijd van minstens één maand. Een prepaid kaart voldoet niet aan deze voorwaarde en wordt daarom niet bij het BKR geregistreerd.

Ik heb een negatieve BKR-registratie. Kan ik een prepaid creditcard krijgen?

Ja, een prepaid creditcard aanvragen kan zonder BKR-toetsing. Omdat er geen sprake is van een bestedingslimiet kijkt de creditcarduitgever niet naar de financiële situatie, zoals het inkomen of de BKR-registratie. Een prepaid creditcard aanvragen met een negatieve BKR-registratie is dus mogelijk.

Wat is de goedkoopste prepaid creditcard?

Hoe duur de prepaid creditcard is, hangt af van het soort kaart én van het gebruik. Sommige kaarten zijn gratis aan te vragen, maar rekenen wel extra kosten voor bijvoorbeeld cash pinnen. Wie geen gebruikmaakt van extra diensten, kan in de basis een gratis prepaid creditcard krijgen. Dit is bijvoorbeeld de virtuele prepaid creditcard van Openbank eCommerce. Andere kaarten, bijvoorbeeld van Openbank, Revolut, N26, en Wise, zijn in de basis ook gratis, maar rekenen wel eenmalige kosten.

Heeft een prepaid creditcard invloed op mijn hypotheekaanvraag?

Nee, een prepaid creditcard wordt niet bij het BKR-geregistreerd, omdat deze creditcard geen optie tot gespreid betalen heeft. Hierdoor hebben prepaid kredietkaarten geen invloed op de maximale hoogte van de hypotheek.

Is betalen met een prepaid creditcard veilig?

Ja, betalen met een prepaid creditcard is net zo veilig als pinnen met een gewone bankpas. Dat komt omdat deze manier van betalen voldoet aan dezelfde eisen als online bankieren en andere online betaalmethodes. Check wel altijd of de aanbieder van de prepaid creditcard een geldige vergunning heeft.

Freedom24