Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Zelf beleggen

Laatst bijgewerkt op: 4 april 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 13 minuten

Wie zelf gaat beleggen, stippelt zijn eigen koers uit. Dat is leuk en uitdagend. Maar niet zonder risico. Interesse, kennis en ervaring zijn daarom geen overbodige luxe. Beginnen met beleggen start altijd met een goede voorbereiding. En dat begint met een beleggingsrekening openen. Op zoek naar een zelf beleggen beleggingsrekening? Vergelijk de kosten en voorwaarden op Bank.nl.

Selectie van aanbieders (Top 5) april 2024

freedom24 logo
€ 0,00 Minimale storting
Bezoek website
Trade Republic
€ 0,00 Minimale storting
Bezoek website
degiro-logo
logo ING
€ 0,00 Minimale storting
Logo van ABN Amro
€ 50,00 Minimale storting
rabo zelf logo
€ 0,00 Minimale storting

Zelf beleggen op de beurs, hoe werkt dat?

Beleggen kan op twee manieren: zelf beleggen of laten beleggen. Bij vermogensbeheer wordt het geld door een externe partij belegd. Wie voor deze optie kiest, bepaalt niet hoe en waarin hij belegt. Dat wordt voor hem gedaan. Zelf beleggen is het tegenovergestelde. Wie zelf gaat beleggen, zet zijn eigen koers uit en doet alle transacties zelf. Er is geen hulp van een vermogensbeheerder.

Beleggen gaat via de beurs. Dit is de plek waar kopers en verkopers bij elkaar komen om te handelen in financiële instrumenten (beleggingsproducten), zoals aandelen en obligaties. Wie zelf wil beleggen, doet dat via een bank of broker. Via een speciale bankrekening – de beleggingsrekening – krijgt de belegger toegang tot het handelsplatform. Hier kan hij zelfstandig aandelen, obligaties, ETF’s en andere beleggingsproducten kiezen. De bank of broker koopt vervolgens deze producten in opdracht van de belegger. Ook is het mogelijk deel te nemen in (duurzame) beleggingsfondsen.  

Het kiezen van beleggingsproducten is naar eigen inzicht en op eigen risico. De bank of broker geeft bij zelf beleggen geen advies en voert alleen de orders uit. Dit heet execution only. Vaak zijn er wel allerlei handige tools en digitale hulpmiddelen voor zelf beleggers.

Beleggen via de bank of broker

Wie zelf wil beleggen, heeft allereerst een beleggingsrekening nodig. Een beleggingsrekening openen is meestal gratis en kan via een bank of online broker. De zelf beleggingsrekening is meestal direct gekoppeld aan online bankieren als de beleggingsrekening is geopend via een bank. Zodra de beleggingsrekening is geopend, stort de belegger geld op deze rekening. En met dit geld kan hij bijvoorbeeld aandelen kopen. De focus van de belegger kan liggen op bepaalde sectoren of thema’s, zoals technologie, consumentengoederen, health care of duurzame energie.

wereldwijd beleggen

Het is handig en overzichtelijk om bij de eigen bank te beleggen. Zo zijn alle bankzaken, zoals de betaalrekening en spaarrekening, onder één dak geregeld. Het nadeel is dat de kosten voor zelf beleggen bij banken doorgaans hoger zijn dan bij een online broker. Informatie over de kosten, het risico, het rendement en de doelstelling zijn vaak te vinden in de Essentiële Beleggersinformatie. Daarnaast is het belangrijk naar het aanbod te kijken. Een bank en online broker bieden een breed assortiment aan beleggingsproducten aan, zoals aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen. Het aanbod is niet overal hetzelfde.

Zelf beleggen beleggingsrekening gratis vergelijken 2024

Er zijn een aantal banken die een zelf beleggen beleggingsrekening aanbieden. Via het handelsplatform van de bank voert de belegger zelfstandig transacties uit. Hierbij heeft hij de keus uit het assortiment van de bank. Het aanbod verschilt per bank. Ook is er een verschil in kosten en mogelijkheden.

Een vergelijking maken helpt bij het vinden van de beste beleggingsrekening. Let tijdens het vergelijken goed op:

 • Kosten
 • Voorwaarden
 • Handelsplatform

In de tabel hieronder staan een aantal beleggingsrekeningen van grootbanken voor zelf beleggen met de belangrijkste kenmerken:

Transactiekosten aandelenTransactiekosten beleggingsfondsenTransactiekosten trackersBasisfee per jaarServicefee
ING Zelf op de Beurs€1,00 + 0,1%GratisGratis€20,000,24% – 0,06%
ABN AMRO Zelf Beleggen BasisAandelen binnenland en buitenland: €5,00 + 0,05%GratisGratis0,20% – 0,06%
Rabo Zelf BeleggenEuronext Amsterdam, Brussel, Parijs: €5,00 + 0,05% (maximum €150) Overig Europa, VS en Canada: €5,00 + 0,1% Rest van de wereld: €35,00 + 0,4%0,01% Maximum: €150€5,00 + 0,05% (maximum €150)Minimum: €5,00 Maximum: €1000,06% – 0,03%
ABN AMRO Zelf Beleggen PlusAandelen binnenland: €4,00 + 0,04% (maximum €150) Aandelen buitenland: €4,00 + 0,04% (minimum €50,00, maximum €750)Binnen assortiment: gratisBinnen assortiment: gratis€48,000,20% – 0,06%
Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023

Voor wie is actief of passsief beleggen geschikt?

In principe kan iedereen vanaf 18 jaar beginnen met beleggen. Wel is het handig enige kennis te hebben. Zelf beleggen is geschikt voor het type belegger dat:

 • Zelf keuzes wil maken
 • Weet dat de inleg verloren kan gaan (inleg verliezen)
 • De kenmerken en risico’s van beleggen snapt
 • Online en via de mobiele telefoon wil beleggen
 • Zelfstandig een beleggingsportefeuille kan samenstellen

Wie niet weet wat hij doet, loopt meer kans om zijn geld te verliezen. Daarom kiezen vooral beginnende beleggers voor een passieve beleggingsstijl.

Actief versus passief beleggen

Zelf beleggen kan op twee manieren:

 1. Actief beleggen
 2. Passief beleggen

Wie actief belegt, handelt zelfstandig en actief op de beurs. Actieve beleggers kopen bijvoorbeeld aandelen van een specifiek bedrijf, houden de koersen regelmatig in de gaten en proberen op het juiste moment – met een zo hoog mogelijk rendement – te verkopen. Een actieve beleggingsstijl kost veel tijd en gaat vaak samen met meer risico. Dat komt omdat de timing cruciaal is. Wie te laat koopt of verkoopt, kan geld verliezen.

Passief beleggen is het tegenovergestelde van actief beleggen. De belegger koopt geen afzonderlijke aandelen, maar belegt in zogeheten (index)fondsen. Zo’n fonds volgt een bepaalde index of markt. Wie passief belegt, belegt in alle bedrijven die in het (index)fonds zitten. Zo wordt het risico gespreid. Passief beleggen is voor de lange termijn en noemen we ook wel fondsbeleggen.

Een beleggingsrekening openen voor zelf beleggen

Wie zelf wil beleggen op de beurs, heeft een beleggingsrekening nodig. Zo’n rekening openen kan bij een online broker of bij de bank. Via de beleggingsrekening kan de belegger beleggen. Hij koopt bijvoorbeeld verschillende aandelen of belegt in een indexfonds. Alle transacties lopen via deze speciale bankrekening.

Een beleggingsrekening heeft altijd een tegenrekening. Dit is een betaalrekening, die wordt gekoppeld aan de beleggingsrekening. Vanaf deze tegenrekening wordt geld gestort naar de beleggingsrekening. Beleggen via een grootbank kan meestal alleen met een bankrekening van dezelfde bank. Wie al een lopende rekening heeft, opent binnen een paar stappen – online – een nieuwe beleggingsrekening bij de eigen bank. Dat is vaak zo geregeld.

Maar zelf beleggen hoeft niet bij de eigen bank. Iedereen bepaalt zelf waar hij een beleggingsrekening opent. Wel is het handig om diverse aanbieders te vergelijken. Dit maakt het verschil in de totale kosten en voorwaarden duidelijk.

Voorwaarden

Het openen van een beleggingsrekening kan vanaf 18 jaar online via de website van de bank of een online broker. Hiervoor zijn een aantal persoonlijke gegevens nodig, zoals:

 • NAW-gegevens
 • Bankrekeningnummer
 • Geldig identiteitsbewijs

De bank of online broker bepaalt hoe het aanvraagproces er precies uitziet. Zo moet iedereen zich kunnen identificeren. En soms stelt de bank of broker extra vragen om de kennis van de (beginnende) belegger te testen. Beleggen gaat altijd samen met risico’s. Aanbieders van beleggingsrekeningen willen weten of mensen hiervan op de hoogte zijn en wat hun beleggingsdoel is.

Na het invullen van alle vragen, beoordeelt de bank of online broker de aanvraag. Na goedkeuring krijgt de belegger toegang tot het handelsplatform. Wie zelf belegt, bepaalt zelf waarin hij belegt. Wel is hij gebonden aan het platform van de bank of broker. Elke aanbieder biedt een eigen assortiment aan beleggingsproducten. Let hier goed op, want het kan zo zijn dat iemand wil beleggen in een product dat niet door de bank of broker wordt aangeboden.

Zelf beleggen of laten beleggen?

zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen houdt in dat er alle vrijheid is om de beleggingsportefeuille zelfstandig en naar eigen inzicht samen te stellen. Er is geen vermogensbeheerder die bepaalt welke beleggingen wel of niet geschikt zijn. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Zo is zelf beleggen vrijwel altijd goedkoper dan vermogensbeheer en kan de belegger zelf bepalen hoe en waarin hij belegt. Hij stippelt zijn eigen koers uit.

Laten beleggen kost vaak wat meer, maar verkleint tegelijkertijd de kans op fouten. Een vermogensbeheerder bepaalt welke beleggingen passen bij de belegger en belegt daar het geld in. De belegger hoeft zelf geen keuzes te maken. Is zelf beleggen slim? Dat hangt af van:

 • Is er voldoende kennis?
 • Is er een financiële buffer?
 • Hoeveel tijd besteden aan beleggen?
 • Kan de belegger rationele beslissingen nemen?
 • Is er inzicht in de risico’s en mogelijke rendementen?
 • Is er voldoende ervaring of de bereidheid om ervaring op te doen?

De keuze tussen beide opties is samen te vatten in 4 punten:

 • Rendement en risico

Beleggen kan een mooi rendement opleveren. Maar dat is niet gegarandeerd. Beleggen gaat altijd samen met risico’s. De waarde van de beleggingen kan dalen, waardoor (een deel van) de inleg verloren gaat. Wie zijn geld laat beleggen, laat het beleggen over aan experts. Zij kiezen de beleggingsproducten en stellen zo de beleggingsportefeuille samen. Wie zelf belegt, doet dat zelf. Hierbij is enige kennis vereist, want wie niet weet wat hij doet neemt misschien onbedoeld veel risico.

 • Kosten

Zowel laten als zelf beleggen kost geld. Hoge kosten drukken het rendement en beleggers willen dat ’t liefst zo beperkt mogelijk houden. Dat is logisch! Beheerd beleggen of vermogensbeheer is vaak duurder dan zelf beleggen. Dat komt omdat de beleggingen door experts beheerd worden. Maar ook bij zelf beleggen komen kosten kijken, zoals transactiekosten en service fee.

 • Tijd

Zelf beleggen kost meer tijd dan beheerd beleggen. Het kiezen van beleggingsproducten en het in de gaten houden van de financiële markten gaat niet vanzelf. Wie kiest voor vermogensbeheer, heeft daar zelf geen omkijken meer naar. Alles wordt voor hem gedaan. Dit kost wat, maar bespaart veel tijd!

 • Kennis

Kennis is bij beleggen belangrijk. Wie niet weet wat hij doet, heeft een grote kans zijn geld te verliezen. Daarom is zelf beleggen niet voor iedereen geschikt. Of met andere woorden: iedereen kan een beleggingsrekening openen, maar niet iedereen heeft succes op de beurs. Bij beheerd beleggen wordt alles gedaan door specialisten. Zelf kennis hebben is daarom niet nodig. Wel is het belangrijk een beleggingsdoel te hebben en kenbaar te maken hoe groot het risico mag zijn. Bij zelf beleggen is dat een ander verhaal. Het is nodig om zelf goede keuzes te kunnen maken en in te schatten welke risico’s acceptabel zijn. Ook is het van belang rationeel te kunnen blijven wanneer de beurs naar beneden gaat. Pieken en dalen horen nu eenmaal bij beleggen.

Is zelf beleggen risicovol?

De spaarrentes zijn al lange tijd erg laag. Geld op een bankrekening laten staan, levert daarom niks extra’s op. Het rendement is vrijwel nul. Wie naast zijn financiële buffer geld ‘over’ heeft en dit bedrag een lange tijd kan missen, kan ervoor kiezen om te beleggen. Beleggen kan een hoger rendement opleveren.

Wanneer de beleggingen bij de verkoop méér waard zijn dan bij de koop, spreken we van koerswinst. Ook levert beleggen soms dividend of rente op. De winst op beleggingen noemen we het rendement. Het verhogen van periodieke inleg kan meer risico opleveren. Hoe hoog het rendement is, is vooraf niet bekend. Wie belegt, is dus niet zeker van winst. Het kan net zo goed de andere kant opgaan, waardoor iemand zijn inleg of een deel ervan verliest.

Aandelen kunnen bijvoorbeeld minder waard worden. In het ergste geval gaat de gehele inleg verloren (inleg verliezen). Zelf beleggen is niet zonder risico’s. Maar dat geldt ook voor andere vormen van beleggen. Vermogensbeheer is net zo goed geen garantie op succes.

Beleggingsrekening en beleggerscompensatie

De meeste banken in Nederland vallen onder het depositogarantiestelsel. Als een bank failliet gaat, is de maximale vergoeding € 100.000 per rekeninghouder, per bank.

Belangrijk om te weten: niet alle bankproducten vallen onder deze garantie.

Zo geldt de garantie niet voor aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten. Het tegoed op een beleggingsrekening, dat niet is belegd in aandelen of andere financiële instrumenten, valt wel onder de garantie.

Beleggingen, zoals aandelen en obligaties, zijn dus niet beschermd door het Nederlandse Depositogarantie. Wel vallen zij vaak onder het beleggerscompensatiestelsel. Het beleggerscompensatiestelsel biedt een compensatie tot € 20.000 per persoon, per instelling.

Het beleggerscompensatiestelsel geldt alleen als de beleggingsonderneming failliet gaat en de wet niet heeft nageleefd. Koersverliezen vallen hier dus niet onder. Een koersdaling is voor eigen rekening en hoort bij de risico’s van beleggen.

Sparen of beleggen

je belegt zelf of spaart via een gebruiksvriendelijk platform

Door de lage spaarrente en de hoge inflatie wordt spaargeld langzaam minder waard. In deze blog wordt uitgelegd waarom dat zo is. Beleggen kan een hoger rendement opleveren. Maar beleggen heeft meer risico’s dan sparen.

Veel mensen nemen de stap om zelf te gaan beleggen. Ook jongeren. Daarom geeft het Nibud advies in 3 vuistregels:

 1. Beleg alleen met geld dat over is, zorg eerst voor een financiële buffer
 2. Besef dat beleggen voor de lange termijn is
 3. Zorg voor spreiding van risico’s

Wie belegt, kan zijn geld verliezen. Dat geldt voor alle soorten beleggingen. Dus ook voor vermogensbeheer. Rendementen zijn niet gegarandeerd en niemand weet hoe de beurs verloopt. Ook een adviseur niet.

Zelf beleggen en de Belastingdienst

Geld op een beleggingsrekening hoort bij het vermogen en over vermogen heft de overheid belasting. Dit heet de vermogensbelasting. Een deel van het vermogen is vrijgesteld: het heffingsvrije vermogen. Voor 2023 is dit € 57.000 zonder fiscaal partner en € 114.000 met fiscaal partner. Over dit bedrag hoeft geen belasting betaald te worden. Over het deel dat daar bovenuit komt wel.

Tot voor kort rekende de Belastingdienst met een fictief rendement. Echter, de Hoge Raad heeft besloten dat dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM). Daarom zoekt het kabinet op dit moment nog naar een oplossing.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zelf beleggen?

Zelf beleggen kan op twee manieren: actief of passief. Wie actief belegt, koopt en verkoopt afzonderlijke beleggingsproducten. Bijvoorbeeld aandelen van een specifiek bedrijf. Als deze aandelen in waarde stijgen, maakt de belegger winst en omgekeerd. Bij een waardedaling is er sprake van verlies. Passief beleggen werkt anders. De belegger belegt in een (index)fonds. Zo’n beleggingsfonds volgt een bepaalde markt of index, waardoor de belegger investeert in alle aangesloten bedrijven. Hij koopt en verkoopt dus geen afzonderlijke aandelen; hij volgt passief de markt.

Wat kost zelf beleggen?

Een beleggingsrekening openen is vaak gratis. Maar het handelen zelf kost wel geld. Zo zijn er bijvoorbeeld kosten voor elke transactie, de service en valutakosten. Deze kosten drukken het rendement. Wat zelf beleggen precies kost, hangt onder andere af van het aantal transacties, het wel of niet vragen van advies, in welke beleggingsproducten er wordt belegd en of er extra kosten, zoals servicekosten, zijn. Omdat er veel partijen zijn die zelf beleggen mogelijk maken, is er een verschil in kosten. Bij de één is de prijs hoger dan bij de ander. Een beleggingsrekening voor zelf beleggen vergelijken geeft inzicht in deze kosten.

Waar kan ik zelf beleggen?

Zelf beleggen kan via een online broker of via de bank. Beiden fungeren als tussenpersoon tussen de belegger en de beurs. Wie wil beleggen, heeft een beleggingsrekening nodig. Zodra deze speciale bankrekening is geopend, krijgt de belegger toegang tot het handelsplatform. Hier kan hij zelf beginnen met beleggen.

Wat is het verschil tussen zelf beleggen en vermogensbeheer?

Bij zelf beleggen bepaalt de belegger waarin hij belegt. Hij kiest voor een actieve of passieve beleggingsstijl en belegt zijn geld in de beleggingsproducten die hij zelf kiest. Vermogensbeheer is het tegenovergestelde. Dit noemen we ook wel laten beleggen. De belegger geeft zijn geld uit handen. De vermogensbeheerder belegt voor hem en bepaalt dus ook waarin hij belegt.

Zelf beleggen via een bank of online broker?

Wie wil beleggen, doet dat via een broker of bank. Banken richten zich op allerlei financiële producten, zoals betalen, sparen, lenen en beleggen. Beleggen via de eigen bank is erg makkelijk. Wie al een lopende rekening heeft, opent eenvoudig online een beleggingsrekening. Maar dat hoeft niet. Niet iedereen wil beleggen bij de eigen bank. Gelukkig zijn er veel online brokers, waarbij het mogelijk is om zelf te beleggen. Een online broker richt zich uitsluitend op beleggen. Voor het openen van een beleggingsrekening is het belangrijk verschillende partijen te vergelijken. Zo wordt duidelijk wat het verschil in kosten en voorwaarden is. Na een vergelijking is de keus tussen bank of broker zo gemaakt!