Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Vermogensrendementsheffing in box 3 is niet eerlijk – Hoe nu verder?

Laatst bijgewerkt op: 3 februari 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 3 minuten
Vrouwe Justitia

Voorlopig legt de Belastingdienst geen aanslagen op in box 3. Dit is het gevolg van het oordeel van de Hoge Raad, waarin staat dat de heffing op spaargeld en beleggingen, zoals die nu is, in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM).

De vermogensrendementsheffing in box 3 is niet eerlijk omdat de Belastingdienst rekent met hoge fictieve rendementen. Terwijl de werkelijke rendementen op spaargeld door de lage spaarrente al lange tijd nagenoeg nul zijn. Wie alleen spaart, betaalt hierdoor belasting over rendementen die helemaal niet zijn behaald.

Massaprocedure tegen de fiscus

Het te veel betalen van belasting laat mensen niet ongemoeid. Een grote groep belastingbetalers spande dan ook een procedure aan over deze heffing. In december 2021 deed de Hoge Raad hier uitspraak over in het voordeel van de spaarders. Door dit vonnis hebben spaarders recht op terugbetaling van te veel betaalde belasting. Het gaat om tienduizenden Nederlanders met een vermogen van €50.000 of meer.

Er wordt verwacht dat het uiteindelijk gaat om meer dan een miljoen Nederlanders, die te veel belasting hebben betaald en daarom recht hebben op compensatie. De huidige belastingheffing in box 3 is namelijk al in 2017 ingevoerd. Vanaf die tijd hebben veel mensen te veel belasting betaald over hun spaargeld, omdat de Belastingdienst rekent met fictieve rendementen en niet met werkelijke rendementen. Het compenseren van spaarders zal het kabinet hierdoor naar verwachting miljarden gaan kosten.

Box 3 is onrechtvaardig, waarom?

In box 3 wordt voor iedereen hetzelfde fictieve rendement gebruikt. Of iemand nu alleen spaart of veel vermogen belegt, het maakt voor de fiscus niet uit. In de kern is dit onrechtvaardig. Door de alsmaar dalende rente en stijgende inflatie is de huidige belastingheffing in box 3 buitensporig volgens de Hoge Raad. En treft het vooral de laagste inkomens.

Mensen met een laag inkomen nemen doorgaans minder risico. En zullen hun geld minder snel beleggen, en juist wel sparen op een spaarrekening. De rendementen op spaargeld zijn door de lage rente nihil. Terwijl de belasting uitgaat van een fictief. Oftewel: belasting betalen over niet behaalde rendementen. Daarentegen worden hoge rendementen relatief laag belast. Er hoeft alleen belasting betaald te worden over het fictieve rendement. Alle winsten daarboven blijven onbelast. Dit is een van de redenen waarom de vermogensongelijkheid in Nederland alsmaar blijft groeien.

Om deze vermogensongelijkheid tegen te gaan, is een progressieve belastingheffing nodig. En dat is precies wat de links oppositie voorstelt. Zij willen dat grote vermogens meer belasting gaan betalen. Of met andere woorden: hoe hoger het vermogen, hoe meer belasting betalen. Waarbij de werkelijke opbrengsten uit dit vermogen, zoals rente, dividend en privévermogenswinsten, worden belast. Bijna alle lidstaten van de Europese Unie doen het zo. Dus waarom Nederland niet?

Volgens de linke partijen is een progressieve vermogensbelasting sociaal en verkleint het de ongelijkheid. Doet het kabinet niks? Dan zal de vermogensongelijkheid alleen maar groter worden. Voor het kabinet de taak om met een nieuwe heffing te komen.

Vermogens een tijdje belastingvrij

Een nieuwe heffing in box 3 is niet zomaar geregeld. De Belastingdienst rammelt aan alle kanten. Zo bleek dat het afschaffen van de belastingvrije ‘jubelton’ niet lukte. En was de fiscus niet in staat de btw op groente en fruit naar de 0% te verlagen.

De nieuwe vermogensrendementsheffing in box 3 hoeven we dan ook niet voor 2025 te verwachten. Wat gebeurt er in de tussentijd? Het kabinet kan de huidige heffing niet meer gebruiken. Voor dit jaar krijgen mensen, die belasting over hun inkomsten uit vermogen betalen in box 3, geen aanslag van de Belastingdienst. Dat geldt voor iedereen. Goed nieuws voor spaarders die anders belasting zouden betalen over rendementen die zij nooit hebben behaald. En goed nieuws voor beleggers die wel hoge rendementen behalen, zij zijn voorlopig vrijgesteld van vermogensbelasting.

Toch zal er snel een oplossing moeten komen. Want deze maatregel kost het kabinet zo’n 4,5 miljard. Tel daar de miljarden aan compensatie voor de spaarders bij op, en er ligt een flinke rekening klaar.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *