Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Creditcard aanvragen

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 14 minuten

Een creditcard is handig voor op reis. Of voor het doen van online aankopen. Maar aan het gebruik zijn wel kosten verbonden. Bovendien is betalen met creditcards een vorm van geld lenen. En wordt er elke maand een creditcardschuld opgebouwd. Een creditcard aanvragen? Vergelijk verschillende creditcards en de kosten op Bank.nl. Let daarbij goed op de voorwaarden.

Visa Card

Mastercard

American Express

Top 5 Creditcards Vergelijken

1
Bunq Mastercard Logo
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
2
Mastercard Classic Card Logo
€ 29,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
3
ANWB Visa Silver Card Logo
€ 34,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
4
Visa World Card
€ 39,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
5
Visa World Card Logo
€ 57,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een betaalmiddel. Het is een pasje, waarmee wereldwijd betaald kan worden. Betalen is op rekening tot aan de bestedingslimiet. Oftewel: elke uitgave wordt pas aan het eind van de maand van de bankrekening geschreven. De uitgever van de reguliere creditcard schiet de betaling als het ware voor, en brengt alle betalingen achteraf in rekening. Hierdoor ontstaat er een creditcardschuld. Dit is een soort lening. In sommige gevallen rekent de bank rente over deze schuld.

Verschil creditcard en pinpas

Wie betaalt met een creditcard, ziet dat het geld niet direct van de rekening is geschreven. De uitgever van de creditcard schiet het bedrag voor. Bij een gewone pinpas wordt de betaling wel gelijk van de bankrekening geschreven. Betalen met een gewone pinpas kan alleen als er genoeg saldo op de bankrekening staat. Is dat niet zo? Dan is betalen niet mogelijk. Bij een creditcard worden alle uitgaven achteraf in rekening gebracht. Dit openstaande saldo moet vervolgens binnen een bepaalde termijn betaald worden.

Bij een creditcard wordt het bedrag niet gelijk van de rekening afgeschreven. Bij een pinpas is dat wel het geval.

Welke soorten creditcards zijn er?

De ene creditcard is de ander niet. Er zijn verschillende soorten creditcards. Op Bank.nl is het mogelijk de volgende creditcards te vergelijken:

Andere kaarten:

Hoe werkt een creditcard?

Wie betaalt met een creditcard, hoeft op het moment van afrekenen nog niet over het geld te beschikken. Dat komt omdat de uitgever van de creditcard de uitgave eerst voorschiet. Alle betalingen in één maand worden achteraf in rekening gebracht. Er wordt dus een creditcardschuld opgebouwd. En deze moet aan het eind van de maand betaald worden.

Betalen met een creditcard is daarom een vorm van geld lenen. Het is eigenlijk een soort tijdelijk doorlopend krediet en persoonlijke lening in één. Tot de bestedingslimiet is bereikt, kan iemand betalen met de creditcard. En dit bedrag wordt na elke maand in één keer weer afgelost. Meestal gaat dit via een automatische incasso, omdat de creditcard is gekoppeld aan het IBAN-rekeningnummer.

Wie betaalt met een creditcard gaat een schuld aan. Deze moet altijd terugbetaald worden. Ook als er onvoldoende saldo op de bankrekening staat. Wees ervan bewust dat betalen met een creditcard een vorm van geld lenen is en extra kosten met zich mee kan brengen.

Betalen met een creditcard

Een creditcard lijkt op een gewone betaalpas. Maar betalen gaat anders. Betalen met een creditcard werkt als volgt:

 1. Iemand rekent online bijvoorbeeld een vliegticket af met de creditcard
 2. De creditcarduitgever schiet dit bedrag voor, zodat de verkoper de betaling ontvangt
 3. De kosten van het vliegticket worden op de creditcard bijschreven en gaan van de limiet af
 4. Aan het einde van de maand stuurt de uitgever van de creditcard een rekeningoverzicht met alle creditcarduitgaven
 5. Het openstaande saldo dient in één keer binnen de afgesproken termijn overgemaakt te worden, dit kan handmatig of gaat automatisch

Welke zekerheden heeft een creditcard?

Achteraf betalen is soms erg handig. Bovendien is een creditcard in sommige gevallen zelfs onmisbaar. Bijvoorbeeld als een webshop of winkel geen andere betaalmethoden aanbiedt. Daarnaast biedt een creditcard nog een aantal andere voordelen. Dit zijn de verzekeringen.

Zo hebben vrijwel alle creditcards een standaard aankoopverzekering. Deze verzekering dekt alle aankopen die met de creditcard zijn gedaan tegen diefstal, schade en verlies. Sommige creditcards hebben een aflevergarantie en/of charge-back regeling. Het verschilt per aanbieder welke zekerheden de creditcard biedt en wat de precieze voorwaarden zijn. Zo is er vaak een verschil in dekking en eigen risico. Let hier goed op tijdens het vergelijken.

Waarom een creditcard aanvragen?

Wie op vakantie gaat, weet dat een creditcard erg handig is. Bijvoorbeeld voor het kopen van een vliegticket, het reserveren van een hotelkamer of voor het huren van een auto. Maar dat is niet het enige. Creditcards zijn een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Daarom is betalen met een creditcard (bijna) overal mogelijk. Webwinkels bieden bijvoorbeeld niet altijd de betaaloptie iDeal aan. In zo’n geval is een creditcard onmisbaar. Waarom een creditcard aanvragen? De meest genoemde redenen zijn:

 • Het huren van een auto
 • Handig voor op vakantie
 • Reserveren van een hotel
 • Afrekenen in vreemde valuta
 • Grote aankopen met aankoopverzekering
 • Online aankopen bij buitenlandse webshops
 • Niet genoeg geld op de lopende betaalrekening

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Zoals elk bankproduct heeft een creditcard zowel voordelen als nadelen. Deze worden op een rijtje gezet in het overzicht hieronder:

Voordelen

 • Achteraf betalen
 • Contactloos betalen
 • Internationaal betalen
 • Goede hulp dankzij de klantenservice
 • Creditcards zijn wereldwijd geaccepteerd
 • Extra’s, zoals verzekeringen en spaarsystemen
 • Veilig online winkelen dankzij aankoopverzekering
 • Creditcardaankopen zijn verzekerd tegen schade, diefstal en verlies
 • Handig voor op reis, bijvoorbeeld voor het huren van een auto of betalen van een hotelkamer

Nadelen

 • BKR-registratie
 • Creditcard kosten
 • Geld lenen kost altijd geld
 • Contant geld opnemen is relatief duur
 • Betalen met een creditcard is een vorm van geld lenen
 • Rente bij een creditcard is relatief hoog
 • Bij de aanvraag wordt de kredietwaardigheid getoetst
 • Betalen met een creditcard is eenvoudig, hierdoor is de kaart ook fraudegevoelig

Wat is het verschil tussen een gewone en prepaid creditcard?

reguliere creditcard een goede optie

Een creditcard en een prepaid creditcard zijn beide creditcards. Maar ze zijn niet hetzelfde. Bij een gewone creditcard wordt elke betaling voorgeschoten. En na iedere maand stuurt de creditcarduitgever een rekeningoverzicht met het openstaande bedrag. De creditcarduitgaves worden dus achteraf van de bankrekening geschreven.

Een prepaid creditcard moet eerst worden opgeladen. Het is een oplaadbare creditcard. Wie wil betalen met zo’n kaart, moet eerst zelf geld op de prepaid creditcard storten. Vervolgens kan er met dit saldo betaald worden. Is het saldo op? Dan is betalen niet mogelijk. Uitgaves worden dus niet eerst voorgeschoten.

Bij een gewone creditcard wordt er gekeken naar voldoende inkomen of financiële situatie. Bij een prepaid creditcard is dat niet het geval. Een gewone creditcard aanvragen zonder inkomen kan vaak niet, waardoor een prepaid creditcard een goed alternatief is.

Top 5 creditcards vergelijken 2024

Er zijn veel creditcards om uit te kiezen. Om het wat makkelijker te maken, staat hieronder de top 5 van populaire creditcards met de belangrijkste kenmerken.

Jaarlijkse kostenBestedingslimietMinimale netto inkomenAankoopverzekering
Mastercard Classic€29,95€5.000€1.150180 dagen
ANWB Visa Silver Card€34,95*€5.000€1.150270 dagen
Visa World Card€39,95€5.000€1.150180 dagen
Mastercard Gold€42,95€5.000€1.150365 dagen
Visa World Card Gold€57,95**€5.000€1.150365 dagen
*Alleen voor ANWB-leden
**Eerste jaar € 39,95
Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023

Wat kost een creditcard?

Het gebruik van een creditcard is niet gratis. Iedere maand of elk jaar schrijft de bank of kredietmaatschappij een bedrag af. Dit is een vaste bijdrage. Hier zitten de belangrijkste kosten in. Soms gelden er extra kosten. Bijvoorbeeld voor het opnemen van contant geld, het betalen in een vreemde valuta of bij betalen in termijnen.

Gratis creditcards bestaan niet. Tenzij deze bij het betaalpakket horen. Dit is vaak het geval bij de duurdere bankpakketten.

De kosten van een creditcard zijn:

 • Jaarlijkse of maandelijkse bijdrage
 • Het opnemen van contant geld TIP: contant geld pinnen met de gewone bankpas is altijd goedkoper
 • Bijzondere overschrijvingen, zoals geld overmaken naar een particulier
 • Betalen en pinnen in een vreemde muntsoort, dit is de wisselkoersopslag
 • Rente wanneer iemand gebruik maakt van de optie gespreid terugbetalen

Een normale banktransactie met de creditcard, bijvoorbeeld in een winkel of webshop, is altijd gratis. Hier mogen winkels geen extra kosten voor rekenen. Binnen de Europese Unie is zo’n toeslag verboden.

Rente of boete betalen bij een creditcard

Bij elke creditcard hoort een rentepercentage. Dit is het percentage dat aan rente wordt gerekend wanneer de creditcardschuld in termijnen of niet op tijd wordt terugbetaald. Rente betalen hoeft dus niet altijd. Wie het openstaande bedrag op tijd betaald, meestal binnen 21 of 30 dagen, krijgt niks te maken met de rente.

De rente op een creditcard is relatief hoog. De kosten kunnen hierdoor behoorlijk oplopen. Ook kan de uitgever van de creditcard een boete opleggen. Dit is het geval wanneer de creditcardschuld niet binnen de termijn wordt betaald. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende saldo op de bankrekening staat. Meestal is deze boete een percentage van het openstaande saldo. Wie de boete niet betaald, krijgt te maken met een blokkade van de creditcard. De kaart kan dan niet meer gebruikt worden.

Waarom een creditcard vergelijken?

weegschaal vergelijker om een goede keuze te maken

Veel mensen vragen een creditcard aan bij de eigen bank. Dat is gemakkelijk, maar niet altijd voordelig. Vaak betalen zij daardoor onnodig veel voor de creditcard. Terwijl er goedkopere opties zijn.

Een creditcard aanhouden en gebruiken kost geld. De aanbieder brengt elke maand of elk jaar kosten in rekening. Daarnaast zijn er soms extra kosten. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per aanbieder. Sommige creditcard aanbieders zijn een stuk goedkoper dan anderen. Een creditcard vergelijken maakt dit verschil duidelijk.

Daarnaast speelt de rente mee. Wie een creditcardschuld gespreid terugbetaald, betaalt daar rente over. Net zoals bij een lening. Hoe lager de rente, hoe lager deze kosten. Ook het rentepercentage verschilt per aanbieder.

Creditcards vergelijken helpt bij het vinden van de laagste rente en kosten. Toch zijn er ook andere zaken die belangrijk zijn.

Waarop letten tijdens het vergelijken?

Zo laag mogelijke kosten, dat is fijn. Maar dit is niet het enige wat telt. De voorwaarden zijn net zo belangrijk. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aankoopverzekering? En tot welk bedrag is betalen met de creditcard mogelijk? De voorwaarden en service van de creditcard bepalen het gebruikersgemak. Een creditcard aanvragen? Let daarbij op de volgende punten:

 1. Wat is het bestedingsruimte?
 2. Wat zijn de creditcard kosten?
 3. Is er sprake van een BKR-toetsing?
 4. Welke rente geldt er bij te laat betalen?
 5. Zijn er inkomenseisen voor het aanvragen?
 6. Gelden er extra kosten voor het betalen in het buitenland?
 7. Welke extra’s, zoals kortingen en spaaracties, biedt de creditcard?
 8. Binnen welke termijn moet de creditcardschuld terugbetaald worden?
 9. Wat zijn de extra kosten, bijvoorbeeld voor het opnemen van contant geld?
 10. Welke verzekeringen heeft de creditcard, zoals een aflevergarantie, aankoopverzekering of chargeback-regeling?

Hoe vraag ik een creditcard aan?

de weg naar het aanvragen van een Creditcard

Wie een betaal- en spaarrekening bij de bank heeft, kan als aanvulling hierop een creditcard aanvragen. De creditcard is in dat geval onderdeel van het betaalpakket. Dit is niet gratis. De bank brengt extra kosten in rekening. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per bank. Veel mensen kiezen voor een creditcard bij de eigen bank. Maar dat hoeft niet.

Een losse creditcard aanvragen kan ook. In dat geval is de creditcard niet gebonden aan de bank. Omdat er veel aanbieders zijn van creditcards, is er een verschil in kosten. Een creditcard vergelijken loont daarom al snel.

Een creditcard aanvragen gaat als volgt:

 1. Start met het vergelijken van creditcards
 2. Vergelijk op basis van kosten, voorwaarden en bestedingslimiet
 3. Kies de kaart die het meest geschikt is
 4. Vraag de creditcard online aan door alle gevraagde gegevens in te vullen
 5. De uitgever van de creditcard beoordeelt de aanvraag en laat weten of deze is goedgekeurd

Creditcard en het BKR: hoe zit het?

Stichting BKR

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden alle leningen en kredieten van de Nederlandse bevolking geregistreerd. Dit geldt voor schulden vanaf €250 met een looptijd één maand of langer. Hier valt een creditcardschuld ook onder.

Toch wordt een creditcard niet gelijk bij het BKR geregistreerd. Alleen creditcards met gespreide betaling zijn bekend bij het BKR. Wie zijn creditcardschuld gespreid mag terugbetalen, heeft een kredietovereenkomst met de creditcardmaatschappij. In deze overeenkomst staat onder andere tot welk bedrag iemand aankopen mag doen. Dit is het kredietbedrag. Is dit bedrag hoger dan €250? Dan wordt de creditcard bij het BKR geregistreerd. Zolang de kredietovereenkomst loopt, is dit bekend bij het BKR. Is de overeenkomst opgezegd en de kredietlimiet terugbetaald? Dan blijft de negatieve BKR notering nog 5 jaar staan. Pas na die 5 jaar wordt de registratie verwijderd.

Goed om te weten: betalingsachterstanden geeft de creditcardmaatschappij ook door aan het BKR.

Creditcards in Nederland hebben standaard geen betaling in termijnen. Dit houdt in dat de creditcardschuld in één keer moet worden terugbetaald. Meestal is dit binnen 21 of 30 dagen. Creditcards zonder de optie gespreid betalen worden daarom niet bij het BKR geregistreerd. Tenzij er sprake is van een betalingsachterstand, wat leidt tot een negatieve BKR notering.  

Wie een nieuwe creditcard aanvraagt, kan te maken krijgen met een BKR-toetsing. Dit houdt in dat de bank of andere uitgever van creditcards kijkt of iemand al schulden heeft. En of de financiële situatie past bij het al dan niet toekennen van de creditcard.

Invloed creditcard op hypotheek

invloed van Creditcard op de Hypotheek

Wanneer de creditcard bij het BKR staat geregistreerd, kan dit invloed hebben op de hoogte van de maximale hypotheek. Een creditcard met een kredietovereenkomst staat bij het BKR geregistreerd als een lening. Dit is alleen het geval als de optie gespreid betalen aan staat, zelfs als iemand daar geen gebruik van maakt.

Bij wie deze optie uit staat, en elke maand de creditcardschuld op tijd terugbetaalt, heeft de creditcard geen invloed op de hypotheek.

Betalingsachterstanden hebben altijd invloed. Of er nu wel of geen sprake is van een kredietovereenkomst met gespreid betalen.

Veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een creditcard?

Wie een creditcard aanvraagt, heeft geen garantie dat hij die ook krijgt. Een bank of creditcardmaatschappij mag de aanvraag weigeren. Bijvoorbeeld als zij vinden dat het maandelijks inkomen te laag is. Of als iemand al veel schulden heeft. Bovendien gelden er voorwaarden. In principe moet de aanvrager 18 jaar of ouder zijn. Tenzij de ouders borg staan. Ook kan de uitgever van de creditcard vragen om een woonadres in Nederland en een geldig identiteitsbewijs. Wie niet aan de voorwaarden voldoet, krijgt geen creditcard. Een prepaid creditcard kan in zo’n geval een goede oplossing zijn.

Wat is ICS?

ICS staat voor International Card Services. Dit is de grootste uitgever van creditcards in Nederland. International Card Services (ICS) geeft zowel creditcards van Visa Card als Mastercard uit. Alle kaarten van ICS hebben een aflevergarantie. Dit houdt in dat iemand zijn geld terugkrijgt wanneer een product niet, niet op tijd of verkeerd is geleverd. ICS heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) en een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Is betalen met een creditcard wel veilig?

Een creditcard is net zo veilig als een gewone bankpas. Wel is het belangrijk om misbruik op tijd te melden. Zo kunnen onterechte afschrijvingen teruggedraaid worden.

Hoeveel bestedingsruimte kan ik op mijn creditcard krijgen?

Elke creditcard heeft een bestedingsruimte. Dit heet ook wel een bestedingslimiet. Tot dit bedrag kan er betaald worden met de creditcard. Hoe hoog de limiet is, hangt af van de kredietwaardigheid. Oftewel: in hoeverre kan iemand aan zijn lopende betalingsverplichtingen voldoen? Dit beoordeelt de bank op basis van het inkomen en huidige schulden.

Kan ik mijn creditcardschuld gespreid terug betalen?

Aan het eind van de maand stuurt de creditcarduitgever een rekeningoverzicht. Het is de bedoeling dat het openstaande bedrag in één keer wordt betaald binnen bijvoorbeeld 21 of 30 dagen. Gespreid betalen is geen standaard optie op een creditcard. Wie dit wel wil, moet dat vooraf apart aanvragen. Maar dat kan bij lang niet alle aanbieders.

Wat gebeurt er als ik niet of te laat betaal?

In de voorwaarden staat binnen welke tijd de creditcardschuld moet worden betaald. Meestal is dit 21 of 30 dagen. Binnen deze periode moet het openstaande bedrag in één keer worden betaald. Doet iemand dat niet? Dan kan de uitgever van de creditcard een boete rekenen. Vaak is dit een percentage van het openstaande bedrag. Bijvoorbeeld 2% of 3%. Is het totale bedrag bijvoorbeeld €1.000? Dan is de boete €20 of €30. Weigert iemand te betalen? Dan wordt de creditcard geblokkeerd. Deze procedure is er om klanten te beschermen tegen (te) hoge kosten. De rente op een creditcard is namelijk relatief hoog. En hoe langer de schuld blijft openstaan, hoe langer de rente doorloopt.