Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Gold creditcard

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 10 minuten

Een gold card is een exclusieve creditcard. Deze kaart biedt meer dan een reguliere creditcard, zoals extra services en verzekeringen. Wat een gold card precies te bieden heeft, staat op deze pagina. Op zoek naar zo’n luxe gold creditcard? Start direct met vergelijken. Dit geeft inzicht in de kosten, mogelijkheden en voorwaarden.

1
Visa World Card Gold
€ 57,95 Jaarlijkse bijdrage
2
ANWB Visa Gold Card
€ 46,95 Jaarlijkse bijdrage
3
Visa World Card Business Gold Logo
€ 154 Jaarlijkse bijdrage
4
ABN Amro Goldcard Logo
€ 51,00 Jaarlijkse bijdrage
5
Rabo GoldCard Logo
€ 78,00 Jaarlijkse bijdrage
6
Mastercard Gold Logo
€ 42,95 Jaarlijkse bijdrage
7
American Express Gold Logo
€ 240 Jaarlijkse bijdrage
8
American Express Business Gold Logo
€ 225 Jaarlijkse bijdrage
9
Flying Blue American Express Gold Logo
€ 198 Jaarlijkse bijdrage

Wat is een gold creditcard?

Gold cards zijn creditcards, maar dan luxer en duurder dan een gewone creditcard. Wie een gold creditcard heeft, profiteert van extra diensten. Voorbeelden hiervan zijn een doorlopende reisverzekering, betere telefonische service, langere aankoopverzekering of een gratis extra kaart voor de partner of volwassen gezinslid.

Er zijn 3 merken creditcards. Dit zijn:

Een gold card is van één van deze 3 merken. Er bestaat niet één gouden creditcard. Omdat er meerdere soorten gouden creditcards zijn, zijn er verschillen tussen de kaarten. De ene kaart kost nog geen € 40,00 per jaar. Terwijl een ander meer dan € 200 per jaar kost. Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs, hoe meer extra’s er inbegrepen zijn.

De gold creditcard is een reguliere creditcard, maar dan met extra opties. Hiervoor betaalt de klant een hogere prijs. Nóg meer luxe? Dat zijn de platinum cards.

Verschil gold card en gewone creditcard

Er zijn verschillen tussen de gold card en een reguliere creditcard. Dat is logisch, anders zouden er geen gold cards bestaan. Wat deze verschillen zijn, is niet uit te leggen zonder naar de specifieke kaarten te kijken. Elke individuele kaart zit net wat anders in elkaar, waardoor het soms lastig is te vergelijken. Over het algemeen is iemand met een gold card wat uitgebreider verzekerd dan met een gewone creditcard.

Bij Visa is bijvoorbeeld de aankoopverzekering van een gewone creditcard 180 dagen en voor een gold card 365 dagen. Ook krijgen klanten met een gouden creditcard een gratis extra kaart, bijvoorbeeld voor de partner. Hierdoor is het soms goedkoper om samen een gold card te nemen in plaats van elk een afzonderlijke reguliere creditcard.

Bij Mastercard is ook de aankoopverzekering bij een gold card langer, namelijk 365 dagen, en is het goedkoper om een extra kaart (€ 5,00 in plaats van € 20,00) aan te vragen.

Bij American Express zijn er meer verschillen. Zo heeft een gold card – indien de reis betaald wordt met de creditcard – extra reisverzekeringen, zoals bij medische kosten en verloren, beschadigde of gestolen eigendommen, en een annuleringsverzekering. Daarnaast geeft de gold card van American Express extra privileges: spaarprogramma, toegang tot luchthaven lounges, gratis upgrades in hotels en een jaarlijkse travel voucher.

De extra voordelen verschillen sterk. Daarom is vergelijken zo belangrijk. Wie de exacte verschillen wil weten, doet er goed aan 2 specifieke kaarten naast elkaar te leggen.

Hoe werkt het?

Elke creditcard – zowel reguliere als gold cards – hebben een bestedingslimiet. Dit is het kredietbedrag, dat per maand maximaal uitgegeven kan worden in het binnen- en buitenland. Betalen met een creditcard is kopen op krediet. Het geld wordt niet direct van de bankrekening afgeschreven, maar de kaartuitgevende instantie schiet het bedrag eerst voor. Aan het eind van elke maand komt er een rekeningoverzicht met alle creditcarduitgaven van die maand. Het openstaande bedrag moet vervolgens in één keer terugbetaald worden.

Wanneer de limiet is bereikt, kan er niet nóg meer op krediet betaald worden. Hoe hoog de kredietlimiet is, verschilt per kaart. Een gold card heeft bijna altijd een limiet van maximaal € 5.000. Sommige banken geven bij een gewone creditcard een maximaal limiet van € 2.500. Wie bijvoorbeeld een dure reis boekt, heeft niet altijd genoeg aan die € 2.500. In dat geval biedt een gold card met een hoger bestedingslimiet uitkomst.

De kaarten van Visa en Mastercard hebben vrijwel altijd een limiet van € 5.000. Wel wordt er gekeken naar de persoonlijke, financiële situatie. Het is niet de bedoeling dat de creditcard zorgt voor financiële problemen. Daarom is er een minimum inkomen vereist. Bij American Express werkt het anders. Daar geven ze iedere klant een persoonlijk, flexibel bestedingslimiet. Hierbij wordt regelmatig gekeken wat de behoefte van de klant is.

Waarom een creditcard gold aanvragen?

Een gold card is handig voor op reis en voor het doen van aankopen, maar dat is een gewone creditcard ook. Het verschilt zit ‘m in de extra’s. Wie net wat uitgebreider verzekerd wil zijn, meer wil profiteren van kortingen of belang hecht aan spaarprogramma’s, kan kiezen voor een gouden creditcard. Verschillen zitten bijvoorbeeld in de verzekering voor vluchtvertraging, bagagevertraging, schade, diefstal en verlies van aankopen, aflevergarantie, autorechtsbijstand en eigen risico bij autohuur.

De verzekeringen gelden alleen voor aankopen en reizen die met de gold card zijn betaald.

Daarnaast geeft een gold card één extra kaart. Bij een gewone creditcard kost dit een X bedrag per maand of per jaar. Ook biedt een gold creditcard vaak extra service wat betreft telefonische hulp. Gold card houders kunnen bijvoorbeeld 24 uur per dag, 7 dagen in de week een speciale servicelijn bellen.

Voor wie?

Niet iedereen heeft een gold card nodig. In veel gevallen voldoet een reguliere, goedkopere creditcard. Of een prepaid kaart, wanneer iemand geen gewone creditcard kan krijgen. De gold card is bedoeld voor iedereen die nét wat meer extra’s wil op het gebied van verzekeringen, service en kortingen. Wie nauwelijks gebruikmaakt van de creditcard, heeft deze extra’s meestal niet nodig. Maar wie regelmatig op reis gaat of veel aankopen doet met zijn creditcard, kan profiteren van de extra luxe van een gold card.

Daarnaast is het in sommige gevallen goedkoper om een gold creditcard te nemen. Partners die bijvoorbeeld elk een eigen creditcard willen, zijn voordeliger uit met een gold card. Dat komt omdat bij de meeste gold cards één gratis extra kaart inbegrepen zit. Het is dan meestal goedkoper om een gold card inclusief één extra kaart te nemen in plaats van 2 losse, reguliere creditcards.

Gold creditcardcard gratis vergelijken in 2024

Iedereen die een gold card wil, kan bij verschillende aanbieders terecht. Hierdoor is er een verschil in prijs en mogelijkheden. Door de gouden creditcards te vergelijken, worden de verschillen onderling zichtbaar.

Houd er hierbij rekening mee dat er 2 soorten kaarten zijn:

  • Bankafhankelijk
  • Bankonafhankelijk

Een creditcard heeft altijd een tegenrekening nodig. Dit is een betaalrekening bij een bank. Een bankonafhankelijke creditcard is te koppelen aan elk soort bankrekening. Een bankafhankelijke creditcard vereist een tegenrekening van dezelfde bank. Zo kan de Rabo GoldCard bijvoorbeeld alleen aangevraagd worden als de aanvrager ook een bankrekening heeft bij Rabobank.

In de tabel hieronder staan alle gold cards van dit moment:

Kosten per jaarBestedingslimietAankoopverzekeringUitgeverBankonafhankelijk
Mastercard Gold€37,50Tot €5.000365 dagenICSJa
ANWB Visa Gold Card€46,95 (1e jaar 50% korting)Tot €5.000365 dagenICS/ANWBJa
ABN Amro Gold Card€51,00€5.000365 dagenICS/ABN AmroNee
Visa World Card Gold€57,95 (1e jaar €39,95)Tot €5.000365 dagenICSJa
Rabo GoldCard€78,00 bij Rabo TotaalPakket €2.500 (te wijzigen naar maximaal €10.000)360 dagenICS/RabobankNee
American Express Corporate Gold Card€125PersoonlijkAmExJa
Visa World Card Business Gold€154€5.000 (voor starters: €500)365 dagenICSJa
Flying Blue American Express Gold Card€198Persoonlijk180 dagenAmExJa
American Express The Gold Card€240Persoonlijk180 dagenAmExJa
American Express Business Gold Card€225 (1e jaar gratis)Persoonlijk180 dagenAmExJa
Laatst gecontroleerd op 2 januari 2024

Waarom vergelijken?

Veel mensen kiezen uit gemak om een creditcard bij de huisbank aan te vragen. Dat is een prima optie, maar niet altijd de voordeligste. Omdat er meerdere aanbieders van gold cards zijn, is er een verschil in prijs en kwaliteit.

De kaarten verschillen onderling sterk. Niet alleen qua prijs, ook wat betreft diensten en service. Zo heeft de ANWB Gold Card nauwelijks extra’s ten opzichte van een gewone creditcard, terwijl de Visa Gold Card wel echt wat meer te bieden heeft. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken. Een lage prijs is fijn, maar het gaat erom wat de klant voor deze prijs krijgt. De ene gold card is de andere niet.

Wat kost een gold creditcard?

Een gold card is doorgaans duurder dan een gewone creditcard. Wie een gold creditcard heeft, betaalt een extra bedrag voor de extra diensten. De goedkoopste gold card kost nog geen € 40,00 per jaar, maar er zijn ook kaarten die meer dan € 200 per jaar kosten. Veel aanbieders hebben een korting of aanbieding voor het 1e jaar. Bijvoorbeeld 50% korting.

Naast de vaste kaartbijdrage per maand of per jaar zijn er variabele kosten. Deze kosten hangen af van het gebruik. Voorbeelden hiervan zijn kosten voor het opnemen van contant geld en betalen in vreemde valuta.

Kan iedereen een creditcard gold aanvragen?

Niet iedereen die een gouden creditcard wil, krijgt er ook eentje. Dat heeft te maken met de voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor een creditcard, moet aan alle eisen worden voldaan.

Voorwaarden

De voorwaarden voor een gold card van Visa, Mastercard of American Express zijn:

  • Minimaal 18 jaar
  • Een Nederlands woonadres
  • Een (mobiel) telefoonnummer
  • Geen negatieve BKR-registratie
  • Een bruto jaarinkomen van minimaal € 20.000 of een netto inkomen van € 1.150 per maand

Het aanvragen van een business gold card vereist een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Bankonafhankelijk of niet

De kaarten die door ICS worden uitgegeven zijn bankonafhankelijk. Dit houdt in dat de kaart aan elke bankrekening gekoppeld kan worden. Een creditcard van een Nederlandse bank, zoals Rabobank en ABN Amro, heeft een tegenrekening van dezelfde bank nodig. Concreet betekent dit dat alleen klanten van de bank een creditcard van deze bank kunnen krijgen. Wie nog geen klant is, opent dus eerst een betaalrekening en koppelt daar de creditcard aan.

BKR-registratie

Wie betaalt met zijn creditcard, bouwt elke maand een creditcardschuld. Het openstaande bedrag moet binnen een afgesproken termijn in één keer terugbetaald worden. Maar niet iedere creditcard wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) genoteerd. Dat is alleen het geval bij gespreid terug betalen in meerdere termijnen. Een standaard creditcard heeft deze mogelijkheid niet; hiervoor moet een aparte overeenkomst afgesloten worden. Een creditcard aanvragen leidt dus niet automatisch tot een notering bij het BKR.

Een betalingsachterstand wordt wel altijd genoteerd. Wie niet elke maand het totaalbedrag terugbetaald, loopt kans op een boete, blokkering van de creditcard en een negatieve registratie. Het is belangrijk hiervan op de hoogte te zijn, want een negatieve BKR-registratie heeft invloed op andere leningen, zoals een hypotheek.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste gold creditcard?

De goedkoopste gold card is de Mastercard Gold en kost € 37,50. Bij het vergelijken van een creditcard is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken. De voorwaarden zijn net zo belangrijk. De Mastercard Gold biedt misschien onvoldoende dekking op reis of biedt niet de extra’s die iemand verwacht bij een gouden creditcard. Kijk daarom zowel naar de prijs als de voorwaarden. Soms is het voordeliger om een hogere kaartbijdrage te betalen in ruil voor alle extra’s.

Kom ik in aanmerking voor een gouden creditcard?

Wie een gold card wil, moet aan alle voorwaarden voldoen. Allereerst is dit een leeftijd van 18 jaar of ouder. Daarnaast geldt er een minimum inkomen van € 1.150 netto per maand of € 20.000 bruto per jaar. Ook is er een Nederland woonadres en geen negatieve BKR-registratie nodig. Zijn alle voorwaarden in orde? Dan is het mogelijk om een gold creditcard aan te vragen. Wie niet aan de voorwaarden voldoet, kan een prepaid creditcard aanvragen.

Is een gold card beter dan een gewone creditcard?

Nee, dat is niet altijd het geval. Een gewone creditcard en een gold creditcard werken in principe hetzelfde. Dit wereldwijde betaalmiddel maakt het mogelijk om uitgaven achteraf te betalen. Het verschil tussen een gold card en een gewone creditcard zit ‘m vooral in de extra’s, zoals verzekeringen en services. Wie geen behoefte heeft aan deze extra’s, is voordeliger uit met een gewone creditcard. Daarom is vergelijken zo belangrijk. Dit geeft inzicht in alle opties, zodat de kaart gekozen kan worden die het meest geschikt is.

Waarom kiezen voor een gold creditcard?

Een gouden creditcard staat voor meer comfort. In ruil voor een hogere prijs. De hogere kaartbijdrage betaalt de klant voor meer service en speciale voordelen. Dit is vooral aantrekkelijk voor mensen die bijvoorbeeld veel reizen en intensief gebruikmaken van een creditcard. Wie af en toe een creditcard nodig heeft op vakantie, heeft niet per se een gold card nodig.

Wat is het verschil tussen een gold creditcard en een pinpas?

Het grootste verschil zit ‘m in de manier van betalen. Wie pint met zijn gewone betaalpas, ziet dat het afgerekende bedrag direct van zijn rekening wordt afgeschreven. Wanneer er met een creditcard betaald wordt, is dat niet het geval. De kaartuitgevende instantie schiet het bedrag eerst voor. Tot aan de bestedingslimiet kan iemand met zijn creditcard betalen. Aan het eind van elke maand stuurt de kaartuitgevende instantie een rekeningoverzicht van alle aankopen van die maand. Dit openstaande bedrag moet vervolgens in één keer terugbetaald worden. Meestal gebeurt dit automatisch.