Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Brokers Vergelijken? Nederlands Overzicht

Laatst bijgewerkt op: 3 juli 2024

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

https://nl.linkedin.com/in/gabrielbaysoy
Leestijd: 10 minuten

Beleggen begint bij het kiezen van een online broker. Wat is een broker nu precies? En welke brokers zijn er actief in Nederland? Dat en meer staat op deze pagina. Op zoek naar de beste broker? Start direct met lezen en vergelijken.

Beste Broker Nederland juli 2024

1
freedom24 logo
€ 0,00 Minimale storting
Bezoek website
2
Trade Republic
€ 0,00 Minimale storting
Bezoek website
3
degiro-logo
4
logo ING
€ 0,00 Minimale storting
5
Logo van ABN Amro
€ 50,00 Minimale storting
6
rabo zelf logo
€ 0,00 Minimale storting

Wat is een broker?

Beleggen gaat meestal via de beurs. Dit is een afkorting voor effectenbeurs. De beurs is een georganiseerde markt waarop effecten, zoals aandelen en obligaties, worden verhandeld. Op de beurs komt vraag en aanbod samen. Vroeger waren dit schreeuwende handelaren op een fysieke beursvloer. Nu is de handel vooral elektronisch en worden bijvoorbeeld aandelen via de computer gekocht en verkocht.

Een particulier, die op de beurs een product wil kopen of verkopen, heeft een broker nodig. Wie wil beleggen, opent eerst een beleggingsrekening bij een broker. Een broker is een financiële instelling die toegang geeft tot de beurs. Dit gaat via het handelsplatform van de broker. Hier kan de belegger zelf beleggen of zijn geld laten beleggen.

Broker is de Engelse term voor beurshandelaar of effectenmakelaar. Het is een tussenpersoon die de handel op de beurs faciliteert. Een broker is de connectie tussen de belegger en de beurs.

Wat doet een broker?

Een broker is een dienstverlener en maakt handelen op de beurs voor particulieren mogelijk. Zodra de belegger een beleggingsrekening opent, krijgt hij toegang tot de beurs en kan hij kiezen uit de beschikbare beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties. Zo stelt hij zijn eigen beleggingsportefeuille samen. De broker voert de gewenste transacties namens de belegger uit. Een broker handelt dus niet zelf op de beurs, maar voert alleen orders uit in opdracht van de beleggers. Brokers hebben zo geen belang bij de ontwikkeling van de beurs.

Brokers faciliteren de orders van beleggers. Een broker handelt niet uit eigen rekening en geeft geen advies. De belegger blijft altijd zelf verantwoordelijk voor zijn transacties.

Overzicht alle brokers in Nederland (a-z)

Op zoek naar een broker? Dan is er veel keus. Er zijn veel brokers actief in Nederland. Hierdoor is er een verschil in prijs, voorwaarden en kwaliteit. Een broker vergelijken helpt bij het vinden van de beste partij.

Hieronder staat een lijst van alle brokers die in Nederland actief zijn en hun diensten aanbieden aan consumenten:

logo van ABN Amro
ABN Amro
logo ASN
ASN Bank
logo AVA
Ava Trade
binance
Binance
logo binck bank
BInck
bitcoinmeester
Bitcoin Meester
bitpanda
Bitpanda
logo bitvavo
Bitvavo
logo BTC
BTC Direct
logo Blox
BLOX
logo brandnewday
BrandNewDay
logo BUX0
Bux Zero
logo capital
Capital.com
logo Centraal Beheer
Centraal Beheer
Coinmerce logo
Coinmerce
logo DEGIRO
DEGIRO
logo Easybroker
EasyBroker
logo eToro
eToro
evi van Lanschot
Evi van Lanschot
fitvermogen logo
Fitvermogen
flatex
Flatex
logo freedom24
Freedom24
logo FXFlat
FXFlat
IG.com logo
IG.com
Indelta
InDelta
ING Bank
ING Bank
Libertex logo
Libertex
LiteBit
LiteBit
logo LYNX
Lynx
logo van NAGA
NAGA
logo Markets.com
Markets.com
meesman logo
Meesman
MEXEM
Mexem
logo Nationale Nederlanden
Nationale Nederlanden
logo Openbank
Openbank
logo PEAKS
Peaks
logo plus500
Plus500
logo Rabobank
Rabobank
logo Robeco
Robeco
logo Semmie
Semmie
logo SAXO
SaxoBank
logo Synvest
Synvest Beleggen
todaysgroup logo
Todays Groep
TradeALot
Tradealot
Trade Republic
Trade Republic
TradersOnly
TradersOnly
Trading212 Logo
Trading212
Triodos
Triodos
Overzicht alle brokers in Nederland (a-z)

Welke soorten zijn er?

Zoals de lijst hierboven laat zien, zijn er veel verschillende brokers actief in Nederland. Hierdoor is er een verschil in handelsplatform, kosten en voorwaarden.

Sommige brokers hebben bijvoorbeeld een breed aanbod aan beleggingsproducten. Terwijl andere partijen gespecialiseerd zijn in specifieke producten, zoals crypto’s. Over het algemeen zijn brokers in Nederland in te delen in de volgende categorieën:

Aandelenbrokers/allround brokers

Het aanbod van deze brokers is erg breed. Aandelen zijn de kern, maar bij vrijwel alle aandelenbrokers en allround brokers is het ook mogelijk om te handelen in obligaties, ETF’s (= indextrackers), beleggingsfondsen, opties en hefboomproducten. De kosten, voorwaarden en mogelijkheden verschillen wel per broker.

Fondsenplatformen

Bij een fondsenplatform kiest de belegger zelf in welk fonds of indextracker hij wil beleggen. Dit is meestal voor de lange termijn. De fondsen en indextrackers worden vervolgens beheerd. Het is een combinatie tussen zelf beleggen en laten beleggen. Er zijn brokers die gespecialiseerd zijn in deze manier van beleggen. Maar veel allround brokers bieden deze optie ook aan.

CFD brokers

CFD staat voor Contract For Difference. Dit is een complex beleggingsproduct met een hoog risico. Sommige brokers specialiseren zich in CFD trading. 80% van de beleggers lijdt verlies met de handel in CFD’s. Omdat CFD’s werken met een hefboom, kan het verlies (veel) groter zijn dan de inleg. De risico’s zijn dus erg groot, waardoor CFD trading vooral bedoeld is voor zeer ervaren en actieve beleggers.

Crypto brokers

Er zijn brokers die zich specialiseren in cryptomunten. Via het handelsplatform van zo’n broker is het uitsluitend mogelijk om te beleggen in crypto’s. Daarnaast zijn er allround brokers die ook cryptomunten of crypto trackers aanbieden. De koers van cryptomunten gaat snel op en neer. Hierdoor is het risico hoog.

Elk beleggingsproduct, of het nu gaat om aandelen, obligaties, indexfondsen of cryptomunten, heeft risico’s. De kans op koersverlies is er altijd. Maar voor sommige producten is dit risico (veel) hoger. Daarom is het belangrijk alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij de kennis en ervaring van de belegger. Een financieel adviseur kan hierbij helpen.

Beleggen via een online broker of bank

Om als particulier toegang te krijgen tot de beurs is er een broker nodig. Een broker is een financiële instelling. Dit is bijvoorbeeld één van de Nederlandse grootbanken, zoals ABN AMRO, Rabobank of ING. Of een gespecialiseerde effectenbank, zoals DEGIRO.

Een bank biedt meerdere bankproducten aan. Denk hierbij aan een spaarrekening, een betaalrekening, leningen, creditcards en andere spaarproducten. Online brokers richten zich uitsluitend op beleggen. Zij specialiseren zich in de online effectenhandel. Hierdoor is een online broker over het algemeen goedkoper dan een bank.

Beginnen met beleggen? Wees kritisch met goedkope brokers en gratis beleggen. Beleggen is nooit helemaal gratis. Soms lijkt een online broker goedkoop, maar zijn er een boel verborgen kosten. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door. Bekijk ook de mogelijkheden van het handelsplatform en bepaal welke tools er nodig zijn. En vergeet niet: beleggen gaat altijd samen met risico’s.

Wat zijn de kosten?

Zowel een online broker als een bank brengen kosten in rekening voor hun diensten op het gebied van beleggen. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van effecten. Daarnaast rekenen alle brokers en banken transactiekosten. Transactiekosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties.

Er zijn veel brokers actief in Nederland. Hoewel brokers wat betreft de dienstverlening veel op elkaar lijken, is er een groot verschil in kosten. Het is slim de tarieven van brokers te vergelijken, want de kosten kunnen veel impact hebben op het uiteindelijke rendement.

Beleggingskosten zijn er in allerlei vormen die op elk handelsplatform een andere naam hebben. Dat maakt een broker vergelijken lastig. De volgende kosten kan een broker in rekening brengen:

 • Activity fee
 • Administratiekosten
 • Beheerkosten
 • Bewaarloon
 • Fondskosten
 • Orderkosten
 • Performance kosten
 • Periodieke kosten
 • Regeltarief
 • Retourprovisie
 • Service fee
 • Spread
 • Transactiekosten
 • Valuta kosten
 • Vaste vergoeding
 • Overige kosten (bijvoorbeeld voor de uitbetaling van dividend, het terugboeken van geld, het openen of sluiten van een rekening, telefonische orders of het aanmelden voor een aandeelhoudersvergadering)

Let op! Bij sommige brokers lijken de kosten vooraf erg laag. Of zelfs gratis. Maar verborgen of indirecte kosten kunnen het rendement behoorlijk drukken. En deze kosten zijn vooraf niet altijd even duidelijk.

De beste broker kiezen

Veel mensen vragen zich af: wat is de beste broker? Dat is (helaas) niet zo makkelijk te zeggen. Wat de beste is, hangt van veel factoren af. Een broker moet voldoen aan de wensen van de belegger. Zo kiest de één voor de laagste kosten, terwijl de ander wil beleggen in een specifiek product. Tussen brokers is er een verschil in prijs en kwaliteit. De voordeligste tarieven zijn fijn, maar niet als dat ten koste gaat van service, gebruikersgemak of veiligheid. Daarom is vergelijken slim. Met een vergelijking wordt duidelijk welke broker perfect aansluit bij de persoonlijke wensen.

Hierbij spelen 5 overwegingen mee:

1. Kijk naar de kosten, maar bezuiniging niet op de veiligheid

Elke broker hanteert zijn eigen tarieven. De prijzen verschillen flink en deze kosten drukken het rendement. De kosten zo laag mogelijk houden, dat is wat beleggers willen. Maar soms is goedkoop duurkoop. Veel aanbieders stunten met aantrekkelijke tarieven. Toch zijn soms de precieze kosten niet zo snel te zien op de website en blijkt achteraf dat er een hoge prijs in rekening wordt gebracht. Lees daarom altijd de kleine lettertjes en voorwaarden goed door en kies de goedkoopste broker.

2. Bekijk het aanbod, de tools en de analysemogelijkheden

Brokers hebben een eigen handelsplatform. Via dit platform kan de belegger producten kopen en verkopen. Beleggers hebben hierbij de keus uit het beschikbare assortiment van de broker. Het aanbod aan beleggingsproducten en mogelijkheden verschillen tussen brokers, let hier goed op. Ook is er een verschil tussen de tools en analysemogelijkheden. De juiste tools en informatie zijn erg belangrijk. Bedenk van te voren wat er nodig is. Kijk vervolgens welke broker alle benodigde opties aanbiedt en wat de bijbehorende kosten zijn.

3. Kies voor wel of geen extra begeleiding en educatie

Sommige brokers bieden ondersteuning aan (beginnende) beleggers. Via handige tools of een demo-account kunnen beleggers zo de juiste kennis en ervaring op doen. Soms zijn deze opties gratis en soms niet. Overweeg of begeleiding of educatie nodig is en wat de extra kosten hiervan zijn.

4. Check het gebruikersgemak van het handelsplatform

Vooral voor actieve beleggers is het belangrijk om snel en overal toegang te hebben tot het handelsplatform. Orders moeten in rap tempo uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast wil de belegger op elk gewenst moment de koers in de gaten kunnen houden. Steeds meer brokers en banken hebben een snelle en gebruiksvriendelijke mobiele app. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Bekijk daarom goed wat de mogelijkheden zijn. Het lezen van reviews van andere klanten kan hierbij helpen.

5. Overweeg of de klantenservice voldoende is

Soms hebben beleggers vragen. Over de beleggingsportefeuille, een specifieke transactie of de uitbetaling van dividend. Of er gaat iets mis. Wel zo fijn als er dan een goede klantenservice beschikbaar is. Zijn de medewerkers deskundig? Spreken zij Nederlands? En wanneer is de klantenservice bereikbaar? Dat zijn vragen die meetellen in de keuze voor een broker.

Veelgestelde vragen

Hoe veilig is beleggen via een online broker?

Een bank of beleggingsonderneming moet aan strenge regels en eisen voldoen. Beleggers die beleggen bij een partij met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen ervan uitgaan dat deze partij betrouwbaar is. Een vergunning krijgt een financiële instelling immers niet zomaar. Check daarom altijd of een broker wel of geen vergunning heeft. Zeker als het gaat om een buitenlandse broker.
Daarnaast hebben we in Nederland het depositogarantiestelsel en de Beleggerscompensatie. Deze regelingen zorgen ervoor dat klanten nooit zomaar hun geld kwijt zijn, mocht een bank of beleggingsonderneming failliet gaan. Beleggers zijn niet beschermd tegen de risico’s van het beleggen zelf. Kosten en koersverliezen van beleggen zijn altijd voor eigen rekening.

Hoe verdient een broker geld?

Beleggen is niet gratis. Een broker brengt kosten in rekening voor zijn diensten. Dit zijn verschillende soorten kosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Hier verdient een broker geld aan. Er zijn brokers die heel goedkoop beleggen of zelfs gratis beleggen aanbieden. Toch is beleggen nooit helemaal gratis. Ook niet als daar reclame voor wordt gemaakt. Meestal is er in dat geval sprake van hoge verborgen (indirecte) kosten. Deze zijn bijvoorbeeld verwerkt in de spreads of in hogere fondskosten. Het is daarom belangrijk hiervan op de hoogte te zijn. Een broker vergelijken helpt daarbij.

Kan ik beleggen zonder kosten?

Nee, dat kan niet. Een broker heeft inkomsten nodig om zijn diensten aan te kunnen bieden. Er zijn aanbieders die adverteren met goedkoop of zelfs gratis beleggen. Bijvoorbeeld omdat zij geen transactiekosten rekenen. Maar dit houdt niet in dat beleggen bij zo’n partij helemaal gratis is. De kosten worden altijd ergens doorberekend. Soms zichtbaar en soms niet direct zichtbaar.

Welke online broker past bij mij?

Het kiezen van een broker is soms een lastige klus. Er is zoveel keus! Welke broker geschikt is, hangt compleet af van de eigen wensen. Het is daarbij belangrijk goed op de kosten te letten. Welke kosten rekent de broker? Zijn er verborgen kosten? Een lage prijs is fijn, maar andere zaken spelen ook mee. Wat is bijvoorbeeld het aanbod? Wat zijn de handelsmogelijkheden op het platform? Welke tools en analyses biedt de broker aan? En hoe zit het met de klantenservice? Allemaal zaken om goed op te letten. Vergeet niet om de betrouwbaarheid te checken. Heeft de broker een vergunning van DNB of AFM? Wie twijfelt tussen brokers, kan een demo-account openen. Dit is een gratis account waarmee de belegger zonder risico kennis kan maken met het handelsplatform.

Wat is een handelsplatform?

Online beleggen gaat via het handelsplatform van een broker. Dat is een beveiligde website of mobiele app, waarmee de belegger beleggingsproducten, zoals aandelen, kan kopen en verkopen op de beurs. Na het openen van een beleggingsrekening krijgt de belegger toegang tot dit platform. Elke broker heeft zo’n handelsplatform. Hoe het platform eruit ziet, welke informatie erop staat en wat het aanbod is, verschilt per broker.
Via het handelsplatform kan de belegger handelen. Dit is dan ook de kerntaak van zo’n platform: het plaatsen en uitvoeren van orders. Maar een handelsplatform biedt ook veel informatie, zoals real time koersen. Tegelijkertijd is het platform de beleggingsportefeuille. Hier bewaart de belegger zijn beleggingen en ziet hij wat de actuele waarde is. Daarnaast biedt een handelsplatform vaak extra opties, zoals fundamentele en technische analyses, advies van analisten, online educatie, begeleiding, schaduwportefeuille, actueel beursnieuws en een demoaccount. Welke opties en tools het handelsplatform heeft, verschilt per broker. Ook is er een verschil in kosten en voorwaarden.

Gecontroleerd door: