Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

American Express

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 12 minuten
Betalen met American Express

Een American Express creditcard heeft geen standaard limiet. De limiet is persoonlijk en beweegt mee met de uitgaven. Dit is een groot voordeel bij onverwachte grote uitgaven. Wie betaalt met een American Express kaart, spaart bij elke euro punten. Op zoek naar een American Express creditcard? Vergelijk alle kaarten op Bank.nl. Let tijdens het vergelijken zowel op de kosten als voorwaarden. Zo kiest men de meest geschikte kaart.

1
American Express Blue Card Logo
€ 35,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
2
American Express Entry Logo
€ 36,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
3
American Express Gold Logo
€ 240 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
4
American Express Business Entry Card Logo
€ 50,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
5
American Express Green Card Logo
€ 78,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
6
American Express Business Green Logo
€ 85,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
7
KLM American Express Corporate Logo
€ 125 Jaarlijkse bijdrage
8
American Express Platinum Logo
€ 780 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
9
American Express Business Gold Logo
€ 225 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
10
American Express Silver Logo
€ 75,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
11
Flying Blue American Express Gold Logo
€ 198 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
12
Flying Blue American Express Platinum Logo
€ 660 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk

Wat is American Express?

American Express is een creditcardmaatschappij die zelf ook creditcards uitgeeft. Visa en Mastercard geven zelf geen kaarten uit, maar laten dit over aan een kaartuitgevende instantie, zoals ICS of een Nederlandse bank. American Express is zowel uitgever als creditcardnetwerk.

De creditcards van American Express zijn relatief duur. Ook rekent deze creditcardmaatschappij hogere transactiekosten aan ondernemers. Hierdoor wordt American Express wereldwijd minder geaccepteerd. Maar deze hogere kosten gebruikt American Express om de klanten te belonen met het sparen van punten, bijvoorbeeld voor gratis producten of reizen.

In vergelijking met Visa en Mastercard wordt American Express relatief weinig geaccepteerd en gebruikt in Nederland.

Wat is het verschil met een Visa card en Mastercard?

Visa, Mastercard en American Express zijn alle drie grote creditcardmaatschappijen. Wereldwijd is Visa de grootste. In Nederland wordt Mastercard het meest gebruikt. American Express is vooral aantrekkelijk voor mensen met een relatief hoog uitgavenpatroon of die veel reizen. Dat komt omdat American Express in vergelijking met een Visa card en Mastercard minder breed wordt geaccepteerd. Oftewel: betalen kan op minder plekken. De reden hiervoor is dat de transactiekosten bij American Express hoger zijn, waardoor kleinere ondernemers vaker kiezen om alleen creditcards van Mastercard en Visa te accepteren.

Maar American Express biedt ten opzichte van Visa en Mastercard een uitstekende service met veel extra’s. Zo staat American Express bekend om een hoog of zelfs ongelimiteerd bestedingslimiet en profiteert de kaarthouder van geen rente betalen over uitgaven en verschillende voordelen, zoals het sparen van punten bij elke uitgave, toegang tot VIP lounges op vliegvelden, Air Miles sparen en verzekeringen. Door deze voordelen is een AmEx creditcard in sommige gevallen onderaan de streep voordeliger.

Hoe werkt een American Express kaart?

Hoe werkt een extra kaart aanvragen?

Betalen met een creditcard werkt ongeveer hetzelfde als een gewone pinpas. Alleen schiet de bank of creditcardmaatschappij de betaling eerst voor. Later – aan het eind van de maand – stuurt de bank of creditcardmaatschappij een rekeningoverzicht van alle voorgeschoten creditcarduitgaven.

De betaling wordt dus niet direct van bankrekening afgeschreven, maar achteraf – eventueel in termijnen – terugbetaald. American Express biedt in Nederland alleen charge cards aan.

Een creditcard van American Express is een charge card. Dit houdt in dat de creditcardrekening altijd in één keer betaald moet worden. Flexibel betalen is niet mogelijk.

Wie met een American Express charge card betaalt, betaalt over de afgelopen periode in één keer het volledig openstaande bedrag. Dit zijn alle creditcarduitgaven van die maand. Een deel van de creditcardschuld meenemen naar de volgende maand kan niet.

Zijn alle kaarten hetzelfde?

Alle kaarten van American Express zijn charge cards. Aan het eind van de maand moet het volledig openstaande bedrag in één keer terugbetaald worden. Charge card is de technische naam voor een creditcard, die niet is gekoppeld aan een doorlopend krediet.

In Nederland zijn alle creditcards standaard charge cards. De optie gespreid betalen of betalen in termijnen is niet overal mogelijk en moet altijd apart aangevraagd worden. Gespreid betalen kan dus soms wel. Bij American Express kan dat nooit.

American Express biedt 3 soorten charge cards aan:

 • American Express kaarten
 • Flying Blue kaarten
 • Zakelijke kaarten

Binnen deze categorieën is er de keus uit een Blue/Entry Card, Green Card, Gold Card of Platinum Card. Elke kaart heeft zijn eigen kosten, voorwaarden en kenmerken.

American Express creditcard gratis vergelijken in 2024

Er zijn verschillende soorten American Express kaarten. Hierdoor is er een verschil in kosten en voorwaarden. Wie op zoek is naar een creditcard van American Express, doet er goed aan de verschillen te vergelijken. Dit maakt het vinden van de juiste American Express creditcard makkelijker.

In onderstaande tabel staan de American Express creditcards. De goedkoopste staat bovenaan. Let zowel op de kosten als de voorwaarden.

Kosten per jaarKosten extra kaartUitgeverBestedingslimietPersoonlijk aankoopverzekeringBankonafhankelijkWisselkoersopslagKosten geld opnemen
American Express Blue Card€35,00*€0,00AmExPersoonlijk90 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
Knab American Express€78,00***€0,00AmEx/KnabPersoonlijkNee2,5%3,5% (min. €4,50)
Knab American Express Zakelijk€85,00****AmEx/KnabPersoonlijkNee2,5%3,5% (min. €4,50)
Flying Blue American Express Entry Card€36,00**€0,00AmExPersoonlijk90 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
American Express Business Entry Card€50,00€25,00AmExPersoonlijkJa2,5%3,5% (min. €4,50)
American Express Green Card€78,00**€0,00AmExPersoonlijk90 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
American Express Corporate Card€60,00Afhankelijk van het aantal kaartenAmExPersoonlijkJa2,5%3,8% (min. €4,50)
Flying Blue American Express Silver Card€75,00**€0,00AmExPersoonlijk90 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
American Express Business Card Green€85,00€50,00AmExPersoonlijkJa2,5%3,5% (min. €4,50)
KLM American Express Corporate Card€125AmExPersoonlijkJa2,5%3,8% (min. €4,50)
American Express Corporate Gold Card€125AmExPersoonlijkJa2,5%3,8% (min. €4,50)
Flying Blue American Express Gold Card€198€0,00AmExPersoonlijk180 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
American Express The Gold Card€240€0,00AmExPersoonlijk180 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
American Express Business Gold Card€225**€120AmExPersoonlijk180 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
Flying Blue American Express Platinum Card€660€0,00AmExPersoonlijk240 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
The Platinum Metal Card€780€0,00AmExPersoonlijk240 dagenJa2,5%3,5% (min. €4,50)
*Gratis bij een minimale besteding van €3.000 per jaar
**1e jaar gratis of 50% korting
***1e jaar gratis en gratis bij een minimale besteding van €1.500 per jaar
****1e jaar gratis en gratis bij een minimale besteding van €2.500 per jaar
Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023

Waarom een creditcard van American Express vergelijken?

Wie een American Express creditcard wil, heeft de keuze uit diverse soorten kaarten. Elk soort kaart heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Zo is er de keus uit:

 • Blue Cards
 • Green Cards
 • Gold Cards
 • Platinum Cards
 • Flying Cards
 • Business Cards
 • Corporate Cards

Ook de kosten hangen af van het soort kaart. Een American Express Platinum Card is bijvoorbeeld een stuk duurder dan de American Express Green Card. Wat de beste creditcard is, hangt af van de eigen wensen en voorkeuren. Iemand die veel reist kiest voor een andere creditcard dan ondernemers van grote bedrijven. Een creditcard vergelijken geeft inzicht in de verschillen. Dit maakt het kiezen van de juiste American Express kaart een stuk makkelijker.

Wat kost een American Express creditcard?

De kosten van een American Express creditcard bestaan uit verschillende delen. Als eerste is dit de jaarlijkse of maandelijkse bijdrage. Dit is een vast bedrag per maand of per jaar. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt af van het soort AmEx kaart. Bij een aantal kaarten geldt een actietarief: het eerste jaar is gratis of met 50% korting. Sommige kaarten zijn gratis bij een minimale besteding.

Daarnaast rekent American Express geen rentekosten. Dat komt omdat de creditcard van American Express een charge card is. Het openstaande bedrag moet in één keer afgelost worden. Het is niet mogelijk de creditcardschuld in termijnen terug te betalen. Hierdoor betaalt iemand dus nooit rente, tenzij hij een betalingsachterstand oploopt. In dat geval kan hij rekenen op een boete.

Wie gebruikmaakt van zijn American Express creditcard, kan te maken krijgen met extra kosten. Bijvoorbeeld voor het opnemen van contant geld. Hiervoor rekent American Express een standaard tarief van 3,50% met een minimum van € 4,50. Bij American Express Corporate Cards is dit tarief iets hoger, namelijk 3,80%. Ook voor betalen in andere valuta rekent American Express extra kosten. Dit is de zogenaamde wisselkoersopslag die 2,50% bedraagt.

Het is van belang om de voorwaarden goed door te nemen. Hierin staan soms overige kosten. Let daar goed op. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Is American Express de beste keus?

Wat de beste creditcard is, hangt af van de persoonlijke wensen en eisen. Over het algemeen is American Express iets duurder dan Visa of Mastercard. Ook worden creditcards van American Express op minder plekken geaccepteerd. Hierdoor heeft deze kaart een mindere dekking.

Desondanks heeft American Express een aantal belangrijke voordelen. Zo biedt American Express een persoonlijke bestedingsruimte. Er is geen vooraf vastgestelde limiet, zoals bij andere creditcards. De persoonlijke, flexibele bestedingslimiet beweegt mee met het uitgavepatroon en de persoonlijke situatie.

Daarnaast blinkt American Express uit met de goede service en spaarprogramma’s. Bijvoorbeeld door de 24/7 hulp in het buitenland met de Global Assist service en het punten sparen bij elke betaling met de American Express creditcard. De gespaarde punten zijn in te wisselen voor gratis producten of vliegtickets.

American Express is geschikt voor elke betaalrekening. Een bestaande rekening is makkelijk te koppelen aan de creditcard. Hiervoor hoeft men geen nieuwe bankrekening te openen.

Een American Express kaart aanvragen

Het aanvragen van een American Express kaart kan online. Hierbij zijn de volgende gegevens nodig:

 • Inkomensgegevens
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Inloggegevens van de eigen bank

Zodra de aanvraag is goedgekeurd, stuurt American Express of de kaartuitgevende instantie de kaart op. Het kan enkele dagen duren voordat de creditcard in huis is.

Wat zijn de voorwaarden?

Wie in aanmerking wil komen voor een American Express creditcard, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn:

 • 18 jaar of ouder
 • Geen negatieve BKR-registratie
 • Een geldig Nederlands woonadres
 • Lopende rekening bij een Nederlandse bank
 • Een minimaal bruto jaarinkomen van € 20.000, afhankelijk van het soort kaart

De Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (WWFT) verplicht financiële instellingen de identiteit van klanten te verifiëren. Dit houdt in dat American Express kaarthouders moeten identificeren. Oftewel: American Express controleert of de gegevens van de kaarthouder overeenkomen met de gegevens bekend bij de bank van de houder. Hiervoor is een eenmalige incasso van € 0,01 nodig.

American Express en het BKR

Een voorwaarde voor het aanvragen van een creditcard van American Express is geen negatieve BKR-registratie. De Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen en kredieten van de Nederlandse bevolking. Wie zonder problemen zijn schulden netjes op tijd terugbetaalt, heeft een positieve registratie. Maar wie een betalingsachterstand heeft, krijgt een negatieve BKR-registratie.

American Express accepteert geen kaarthouders met een negatieve BKR-registratie.

Een creditcard valt ook onder de noemer lening, maar een creditcard wordt niet automatisch bij het BKR geregistreerd. Dit is alleen het geval wanneer er een kredietovereenkomst is voor gespreid betalen met een kredietbedrag van € 250 of hoger. Of wanneer er sprake is van een betalingsachterstand. Toekomstige kredietverstrekkers kunnen de gegevens bij het BKR inzien en op basis daarvan bepalen of iemand in aanmerking komt voor een nieuwe lening of krediet. 

Creditcards van American Express zijn charge cards en hebben dus nooit een kredietovereenkomst. Hierdoor worden kaarten van American Express niet bij het BKR geregistreerd. Mits de creditcarduitgaven op tijd worden afgelost. Een betalingsachterstand wordt altijd gemeld.

Is betalen met American Express veilig?

Betalen met een American Express creditcard is veilig. De kans op fraude of misbruik is vrijwel nihil. Bovendien zijn aankopen verzekerd tegen diefstal en schade. Ook heeft een kaart van American Express een aflevergarantie. Wordt een online besteld pakketje niet bezorgd? Dan kan de betaling teruggedraaid worden.

Betalen kan met American Express zowel online als offline. Beide vormen zijn volledig veilig. Online betalen met een creditcard van American Express gaat zo:

 1. Kies American Express als betaalmethode
 2. Voer het 15-cijferige kaartnummer, de naam van de kaarthouder, de vervaldatum van de kaart en de CVC (4-cijferige verificatiecode) in
 3. Na het invullen van de gegevens stuurt de betalingsgateway de informatie naar de bank
 4. De transactie is voltooid

Offline betalen met een American Express kaart werkt als volgt:

 1. Houd de American Express creditcard bij de lezer van de betaalautomaat
 2. Voer de pincode in om de betaling te autoriseren
 3. De chip van de kaart wordt gelezen. De informatie om de kaart te identificeren en de pincode worden naar American Express verzonden. Zodra alle informatie is geverifieerd, keurt American Express de betaling goed
 4. De transactie is voltooid

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een creditcard en een charge card?

De termen creditcard en charge card worden vaak door elkaar gebruikt. Hierdoor is er verwarring wanneer een creditcard wel of niet bij het BKR wordt geregistreerd. American Express noemt zijn creditcard een charge card. De kaart werkt hetzelfde als een creditcard, maar gespreid terugbetalen is niet mogelijk. Dit houdt in dat het openstaande bedrag in één keer terugbetaald moet worden. In dat geval is er geen sprake van een kredietovereenkomst en wordt de American Express kaart niet bij het BKR geregistreerd. Een creditcard mét een kredietovereenkomst is in feite een lening met een bepaald bestedingslimiet. Zoals een doorlopend krediet. Iedere maand moet er een minimaal verschuldigd bedrag terugbetaald worden. Wanneer het volledige openstaande bedrag niet in één keer wordt afgelost, gaat een deel van de openstaande schuld mee naar de volgende maand. Hierover rekent de bank of creditcardmaatschappij rente. Een creditcard met de optie gespreid aflossen wordt bij het BKR als lening geregistreerd. Een creditcard zonder kredietovereenkomst – dus een charge card – geeft geen mogelijkheid tot gespreid betalen en wordt daarom niet bij het BKR geregistreerd, tenzij er sprake is van een betalingsachterstand.

Wat is de persoonlijke bestedingslimiet van American Express?

Een creditcard van American Express heeft geen standaard bestedingslimiet. De American Express charge cards hebben een persoonlijk limiet, die vaak groter is dan andere creditcards. American Express kijkt naar het persoonlijke profiel en uitgavenpatroon en past de bestedingsruimte hierop aan. Wie steeds meer uitgeeft en altijd netjes op tijd terugbetaald, creëert zo vanzelf een hoger limiet. De persoonlijke bestedingslimiet beweegt als het ware mee met de uitgaven. Mits iemand dit kan betalen. Wie steeds meer uitgeeft, maar een betalingsachterstand oploopt, krijgt uiteraard geen hoger bestedingslimiet. Zo wordt voorkomen dat iemand in de financiële problemen terecht komt.

Kom ik in aanmerking voor een American Express kaart?

Wie een American Express kaart wil aanvragen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Als eerste is dit de minimale leeftijd van 18 jaar. Daarnaast vereist American Express een woonadres in Nederland en een minimaal jaarinkomen. Het bruto inkomen moet ten minste € 20.000 per jaar zijn. Voor sommige creditcards van American Express geldt een hogere inkomenseis. Daarnaast geldt voor alle kaarten dat iemand geen negatie BKR-registratie mag hebben. Wie niet aan deze voorwaarden voldoet, krijg geen American Express kaart.

Hoe lang duurt de aanvraag voor een American Express kaart?

Wie een American Express kaart aanvraagt, krijgt binnen 10 werkdagen bericht of de aanvraag is goedgekeurd, tenzij American Express meer informatie nodig heeft. Bijvoorbeeld voor de verificatie van de gegevens. Nadat de aanvraag is goedgekeurd, kan het nog eens 10 werkdagen duren voordat de kaart in huis is.

Heb ik een betaalrekening bij een bank nodig?

Een American Express creditcard wordt gekoppeld aan een bankrekening. Het hebben van een betaalrekening is dus nodig voor het gebruik van een AmEx kaart. Wie geen bankrekening heeft, kan geen gebruik maken van een creditcard. De charge cards van American Express zijn bankonafhankelijk. Dit houdt in dat elke bankrekening aan de kaart gekoppeld kan worden, tenzij anders vermeld. De American Express creditcard van Knab vereist bijvoorbeeld een bankrekening bij Knab zelf. Een bankrekening van een andere bank kan niet aan deze kaart gekoppeld worden.

Freedom24