Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Kinderrekening

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Claartje Vogel

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

Leestijd: 9 minuten

De kinderrekening is een bankrekening speciaal voor een kind. Op deze manier kan het kind al op jonge leeftijd leren omgaan met bankieren. Bij de meeste banken is een bankrekening voor kinderen gratis. In het onderstaande overzicht staan alle banken met een kinderrekening.

Banken met depositogarantie

Wat is een kinderrekening?

Een kinderrekening is een gratis bankrekening voor kinderen. Kinderen kunnen met zo’n rekening leren omgaan met geld: zakgeld krijgen, contant geld pinnen, geld storten en sparen. Meestal krijgt het kind een eigen pinpas, waarmee hij of zij zelf kan pinnen.

Vanaf een bepaalde leeftijd mag een kind ook internet- en mobiel bankieren, onder een aantal voorwaarden. Zo kunnen de ouders bijvoorbeeld een limiet instellen, waardoor hun kind tot een bepaald bedrag per week kan pinnen. Dit maakt de kinderrekening extra veilig. Op deze manier kan het kind zonder risico’s kennismaken met een bankrekening.

Waarom een bankrekening voor kinderen openen?

Kinderen die al vroeg leren omgaan met geld krijgen later minder snel te maken krijgen met financiële problemen. Een kinderrekening helpt daarbij. Kinderen leren zonder risico’s omgaan met geld, want een kind kan niet zonder toestemming transacties doen. De ouders kijken mee en bepalen of het kind wel of geen geld kan uitgeven.

Een kind kan met een kinderrekening onder toezicht:

 • Leren sparen
 • Internetbankieren
 • Spaarrente ontvangen
 • Bij- en afschrijvingen volgen
 • Mobiel bankieren via de app
 • Geld ontvangen en geld uitgeven

Voor wie is de kinderrekening?

In principe is een kinderrekening bedoeld voor kinderen tot 12 jaar, maar dit verschilt per bank. Bij sommige banken kunnen kinderen en jongeren tot 18 jaar een bankrekening voor kinderen aanhouden, terwijl bij andere banken de kinderrekening automatisch in een jongerenrekening verandert als het kind 12 jaar wordt.

Ook verschilt de minimumleeftijd voor de kinderrekening per bank. Zo kunnen ouders bij sommige banken al een betaalrekening openen voor hun pasgeboren baby, terwijl andere banken een minimumleeftijd van 6, 8 of 10 jaar hanteren. In het overzicht hieronder staan alle minimum- en maximumleeftijden per bank.

Hoe werkt een bankrekening voor kinderen?

Een kinderrekening is vaak een betaal- en spaarrekening in één. Daarnaast krijgt het kind een eigen betaalpas, waarmee hij of zij kan leren pinnen. Via internetbankieren of de mobiele app kan een kind zien hoeveel er op de rekening staat, wat de af- en bijschrijvingen zijn en hoeveel spaarrente erbij komt. De wettelijke vertegenwoordiger van het kind (de ouder of verzorger) is hoofdverantwoordelijk en kan altijd meekijken. De ouders beslissen dus ook hoeveel het kind kan uitgeven.

Een kinderrekening gratis vergelijken in 2024

Bij de meeste banken is speciale bankrekening voor kinderen gratis. Wat is de beste kinderrekening? Dat ligt er maar net aan. De een kiest voor de laagste kosten. Terwijl een ander vooral kijkt naar de hoogste spaarrente. Daarom is een vergelijking maken slim, zo zoekt iedereen op z’n eigen manier naar een bankrekening voor zijn of haar kind.

In principe is een kinderrekening gratis. Maar soms worden er wel kosten in rekening gebracht voor extra diensten, zoals papieren afschriften en betalen in het buitenland. Het overzicht hieronder geeft alle kinderrekeningen met de belangrijkste aandachtspunten weer:

BetaalpakketKostenLeeftijdBetaalpas Geld overboekenInternet/mobiel bankierenRente
Regiobank JongWijs€0,00 p/m8 – 18JaJa, vanaf 12 jaarJa0,00%
ASN Juniorrekening€0,00 p/m6 – 12JaNiet zelfJa0,01% t/m 0,10%
SNS Jeugd Betalen€0,00 p/m6 – 11JaJa, vanaf 6 jaarJa0,01% (tot €500)
ABN Amro Jongerengroeirekening€0,00 p/m0 – 18JaJaJa0,00%
ING Kinderrekening€0,00 p/m0 – 11Vanaf 6 jaarNeeVanaf 8 jaar0,00%
Rabo JongerenRekening€0,00 p/m0 – 18Ouders bepalenJa, vanaf 15 jaarOuders bepalen0,00%
Triodos Jongeren Rekening€0,00 p/m6 – 18JaJaJa0,00%
Revolut <18€0,00 p/m6 – 18JaJaJa0,00%
Laatste controle op: 11-10-2023

Wat zijn de kenmerken van een kinderrekening?

Een kind kan niet zelf een kinderrekening openen. Daarvoor is toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger van het kind (ouder of verzorger) nodig. Bovendien geldt voor het openen van een bankrekening een identificatieplicht. Dit houdt in dat elke rekeninghouder een geldig identiteitsbewijs moeten laten zien. Daarnaast gelden er per bank diverse andere voorwoorden voor een kinderrekening. Door te vergelijken wordt duidelijk wat de verschillen en overeenkomsten tussen de banken zijn. Over het algemeen heeft een kinderrekening de volgende kenmerken:

 • Meekijken met de rekening

Bij vrijwel iedere bank heeft de kinderrekening een functie om als ouder of verzorger mee te kijken. Aan de hand van afschriften zien de ouders waar het kind geld aan uitgeeft. Het doel van een kinderrekening is om het kind verantwoordelijk te leren omgaan met geld. Door de ouders te laten meekijken, kunnen zij samen met het kind kijken naar de inkomsten en uitgaven en hier eventueel een kasboekje van maken. Sommige banken hebben als voorwaarde dat de ouders van het kind zelf ook een bankrekening bij dezelfde bank hebben.

 • Opname limiet instellen

Bij de meeste kinderrekeningen kunnen ouders opnamebeperkingen instellen. Dat wil zeggen, het kind kan in dat geval tot een bepaald bedrag geld pinnen. Door zo’n limiet kan het kind niet zomaar al zijn geld uitgeven. Wel zo handig als er een wat groter bedrag op de kinderrekening staat. Bij sommige banken kunnen de ouders instellen hoeveel er maximaal per dag of per week gepind kan worden.

 • Wel of geen betaalpas

De ouders bepalen of zij hun kind een pinpas geven. Bij sommige banken krijgt het kind automatisch een betaalpas bij de kinderrekening. Maar dit betekent niet dat de pinpas ook gebruikt moet worden. De ouders kunnen in dat geval de betaalpas aan het kind geven zodra zij denken dat hij of zij er klaar voor is. Bij andere banken wordt de pinpas pas toegestuurd als de ouders toestemming geven.

 • Geld overmaken naar andere rekeningen

Met de komst van internetbankieren en de mobiele bankieren app is het erg gemakkelijk om geld over te maken naar een andere bankrekening. Maar juist omdat dit zo simpel is, kan het ook misgaan. Daarom is het voor een kind niet bij alle banken mogelijk om via een kinderrekening geld naar een andere rekening over te boeken.

 • Rood staan is niet mogelijk

Rood staan op een kinderrekening kan nooit. Geld lenen kost geld. En een kinderrekening is bedoeld om het kind zonder risico’s om te leren gaan met geld. Daarom zit er een limiet op deze bankrekening. Dit betekent dat het kind nooit meer kan uitgeven dan dat er op de kinderrekening staat. Een negatief saldo hebben kan dus niet. Zodra de kinderrekening omgezet wordt in een studentenrekening of persoonlijke rekening is rood staan meestal wel mogelijk.  

 • Rente op een positief saldo

Bij het vergelijken van bankrekeningen kijken mensen vaak naar de hoogte van de rente. Dit is de vergoeding die de bank uitkeert over een lopend bedrag of over het spaargeld. Het verschilt per bank hoog hoog de rente is. De bank bepaalt zelf welk rentepercentage zij hanteert.

 • Contant geld storten

Kinderen krijgen vaak contant geld. Bijvoorbeeld voor een klusje, rapport of hun verjaardag. Het kind kan het contante geld op zijn eigen kinderrekening storten. Let op: dit kan niet bij alle banken en bovendien kost dit soms geld. Bij sommige banken is een beperkt aantal stortingen per jaar gratis. Daarna worden er kosten per storting in rekening gebracht.

 • Een welkomstcadeau

De meest banken geven het kind een leuk welkomstcadeau bij het openen van een kinderrekening. Het verschilt per bank of en welk cadeau zij krijgen. Voor het kind is dit natuurlijk erg leuk, maar bij het vergelijken van een kinderrekening zou het geen doorslaggevende reden moeten zijn.

Welke kinderrekening openen?

Wat de beste of goedkoopste kinderrekening is, verschilt per persoon en per situatie. Daarom is vergelijken zo belangrijk. Over het algemeen zijn de voorwaarden van een kinderrekening bij alle banken grotendeels hetzelfde. Toch zijn er ook verschillen. Let bij het vergelijken daarom op de volgende punten:

 • Leeftijdseisen
 • Hoogte van de rente
 • Toegang tot het saldo
 • Beloningsprogramma’s
 • Kosten van extra diensten
 • Wel of geen limiet instellen
 • Beperkingen geld overmaken
 • Automatisch omzetten van de kinderrekening

Verschil kinderrekening en kinderspaarrekening

Een kinderrekening is niet hetzelfde als een spaarrekening voor een kind. Een kinderspaarrekening is een gewone spaarrekening waarop ouders geld sparen voor later. Pas als een kind een bepaalde leeftijd bereikt, kan hij dit geld uitgeven. Bij een kinderrekening draait het om het kind kennis te laten maken met geld. Kinderen sparen en betalen zelf.

Vergelijk kinderspaarrekeningen >

Het kind leren sparen

Met een kinderrekening leert het kind omgaan met geld. Sparen is daar een belangrijk onderdeel van. Daarom geven sommige banken rente op een kinderrekening. Zo leert een kind het voordeel van sparen in te zien. Uit onderzoek van het Nibud blijkt namelijk dat kinderen die al jong leren sparen op latere leeftijd beter kunnen plannen met geld. Dit verkleint de kans op financiële problemen.

Een kinderrekening en de Belastingdienst

Voor de Belastingdienst geldt dat het vermogen van minderjarige kinderen onder het vermogen van de ouders valt. Dat wil zeggen, de ouders betalen belasting over het spaargeld van het kind in box 3. Een kinderrekening hoort hier ook bij. Het totale vermogen wordt bij elkaar opgeteld en hier mag het heffingsvrije vermogen van worden afgetrokken. Over het deel dat overblijft, betalen de ouders belasting.


Veelgestelde vragen

Een kinderrekening openen, waar kan dat?

Vrijwel iedere traditionele bank die een persoonlijke bankrekening voor volwassenen aanbiedt, heeft ook de optie voor een kinderrekening. Online banken bieden doorgaans geen speciale kinderrekening aan. Op deze pagina staat een overzicht van alle banken waar een kinderrekening te openen is. Bij de meeste banken is de kinderrekening gratis. Soms zijn er extra kosten voor aanvullende diensten.

Wat kost een kinderrekening?

Bij de meeste banken is een kinderrekening gratis. Voor het openen en aanhouden van deze bankrekening worden geen kosten in rekening gebracht. Een bank kan wel kosten rekenen voor extra diensten. Dit staat altijd in de voorwaarden vermeld. Het gaat dan om bijvoorbeeld kosten voor papieren afschriften, het storten van contant geld of geld opnemen in het buitenland.

Wat is de beste kinderrekening?

Veel banken bieden een kinderrekening aan. Over het algemeen zijn de voorwaarden hetzelfde. Maar er zijn ook verschillen te ontdekken. Het is dus maar net aan welke eisen de kinderrekening moet voldoen. Een vergelijking maken helpt bij de keuze.

Wat is de goedkoopste kinderrekening?

De meeste kinderrekeningen zijn gratis. Er hoeft geen maandelijks bedrag betaald te worden voor het aanhouden van een kinderrekening. Toch kan er een kostenverschil zijn als een rekeninghouder extra diensten wil afnemen. Zoals het ontvangen van papieren afschriften of het pinnen in het buitenland. De kosten voor extra diensten brengt de bank wel in rekening.

Valt een kinderrekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, een kinderrekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. De garantie geldt per bank, per rekeninghouder. Dit betekent dat iedere rekeninghouder aanspraak kan maken op €100.000. Ongeacht hoeveel rekeningen hij of zij heeft en ongeacht de leeftijd. Staat de kinderrekening op naam van het kind en is de ouder alleen gemachtigde? Dan staat de kinderrekening volledig op naam van het kind en kan het kind aanspraak maken op €100.000 bij een faillissement. Heeft de ouder ook een rekening bij de bank? Dan betekent dit dat zowel het kind als de ouder apart onder het depositogarantiestelsel vallen en ze samen op €200.000 aanspraak kunnen maken. Maar is de ouder mederekeninghouder? Dan zijn het kind en de ouder allebei voor de helft eigenaar van het geld. Het saldo op de kinderrekening wordt in dat geval meegerekend bij de aanspraak van de ouder.

Is online bankieren mogelijk voor een kinderrekening?

Ja, bij vrijwel elke bank kan het kind leren internetbankieren of mobiel bankieren via een app. Het verschilt per bank wat de voorwaarden zijn. De ouders bepalen of zij het kind wel of geen toegang geven.

Gecontroleerd door: