Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Gratis bankrekening openen – Wat zijn de opties?

Laatst bijgewerkt op: 30 mei 2023

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

https://nl.linkedin.com/in/gabrielbaysoy
Leestijd: 22 minuten
header voor www.bank.nl

Betalen voor een bankrekening is bij de traditionele Nederlandse banken, zoals ABN Amro, Rabobank, ING en SNS, heel gewoon. Bovendien zijn de tarieven voor het aanhouden van een bankrekening de laatste tijd omhoog gegaan. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar een goedkopere optie. Een gratis bankrekening: is dat mogelijk en bij welke bank?

In Nederland wordt het steeds makkelijker om een gratis bankrekening te openen. Dat heeft te maken met het feit dat zogeheten FinTech-banken hun diensten uitbreiden naar de Nederlandse markt. Dit zijn veelal online banken die een gratis betaalrekening of account aanbieden.

Waarom een gratis bankrekening openen?

De tarieven van banken stijgen. Zo kwam onlangs het bericht naar buiten dat contant geld storten en pinnen duurder wordt. Maar ook het aanhouden van een bankrekening is allang niet meer gratis. Elke maand of elk jaar wordt er een vast bedrag van de rekening afgeschreven. Maar dat is niet het enige. De kosten van een bankrekening lopen op door allerlei extra’s, zoals transactiekosten en creditcards.

Pinnen in het buitenland en betalen in vreemde valuta is daarnaast niet gratis. Banken rekenen extra kosten per betaling of opname. Bij traditionele banken kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen. Mensen die vaak in het buitenland verblijven zien hun rekeningafschriften dan ook in een rap tempo stijgen. Om goedkoper uit te zijn, kan een gratis bankrekening openen bij een online bank uitkomst bieden. Deze banken bieden niet alleen een gratis betaal- en/of spaarrekening aan, maar ook de transactiekosten zijn vaak een stuk lager.

Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat een gratis bankrekening alleen de basisfuncties ondersteunt. Zo is rood staan niet mogelijk en valt niet iedere online aanbieder onder een depositogarantiestelsel. Daarnaast kan de klant andere beperkingen tegenkomen, zoals de betaalmethode iDeal die niet ondersteund wordt. Daarom is het belangrijk om een gratis bankrekening te vergelijken, voordat de bankrekening wordt aangevraagd.

Deze banken bieden een gratis bankrekening aan

De meeste Nederlandse banken bieden een gratis kinder-, jongeren- of studentenrekening aan. Dit is een gratis betaal- en spaarrekening voor kinderen, jongeren en studenten. Voor bepaalde diensten worden er wel kosten in rekening gebracht. Bovendien gelden er strenge voorwaarden, zoals een maximum leeftijd en een inschrijving voor een studie voor studenten. Een gewone bankrekening kost bij de Nederlandse banken vrijwel altijd een vast bedrag per maand.

Een gratis bankrekening openen? Voor iedereen die geen kind, jongere of student is, kan dat vooralsnog alleen bij een online bank. De aanbieders van een gratis bankrekening in Nederland zijn:


OpenbankRevolutN26WiseFinom*
Mastercard + Maestro pinpasVISA of Mastercard + Maestro pinpasMastercard + Maestro pinpasMastercard + Maestro pinpasMastercard + Maestro pinpas
Geen kosten voor betaalpas€7,99 verzendkosten voor betaalpas€10,00 verzendkosten voor betaalpas€7,00 verzendkosten voor betaalpas€5,00 verzendkosten voor betaalpas
Spaanse IBANUK IBANDuitse IBANEuropese IBANEuropese IBAN
Maandelijks 5 keer gratis geldopname binnen de EUTot €200 per maand gratis cash pinnenMaandelijks 3 keer gratis geldopname binnen en buiten de EUTot €200 per maand gratis cash pinnenGeld opnemen kost €2,00 per keer
Wisselkoersopslag 1,50%Wisselkoersopslag 0,00%Wisselkoersopslag 0,00%Wisselkoersopslag vanaf 0,43%Wisselkoersopslag 3,00%
Geen iDeal ondersteuningiDeal ondersteuningGeen iDeal ondersteuningiDeal ondersteuningGeen iDeal ondersteuning
Garantie tot €100.000Garantie tot €100.000Garantie tot €100.000Geen depositogarantieGeen depositogarantie
Laatste controle op 06-09-2023
*Finom Solo is gratis als de rekening uiterlijk 30 september 2023 wordt geopend

Openbank

Gratis Bankrekening bij Openbank

bankkaart van openbank

4,8 / 5,0

Openbank is een Spaanse bank en is sinds 2019 actief op de Nederlandse markt. De Europese betaalrekening is helemaal gratis; zelfs voor de R42 Maestro betaalpas en Mastercard worden geen verzendkosten gerekend. Ook de bankrekening van Openbank is geen Nederlandse rekening, de klant krijgt een Spaans IBAN-nummer. De bankrekening is op dezelfde manier te gebruiken als een Nederlandse betaalrekening. Overal in Nederland kan betaald worden met de pinpas, zowel online als fysiek. Ook het storten van het salaris en het incasseren van vaste lasten zouden geen probleem moeten vormen. Alleen iDeal betalingen worden niet ondersteund. De gratis bankrekening is wel geschikt voor Google Pay en Apple Pay.

✅ Geld is verzekerd tot € 100.000 (depositogarantiestelsel)

Openbank heeft geen fysieke bankfilialen. Alle geldzaken worden online of via de app geregeld. In tegenstelling tot N26 heeft Openbank een Nederlandstalige telefonische en online klantenservice voor haar klanten in Nederland.

1. Wat kost een account bij Openbank?

Het openen en aanhouden van de bankrekening bij Openbank is gratis. Ook voor de pinpas en het doen en ontvangen van overschrijvingen worden geen kosten gerekend. Daarnaast biedt Openbank een gratis Mastercard aan. Dit is een prepaid creditcard voor online aankopen. Hiervoor geldt geen aankoopverzekering.

Naast de gratis betaalrekening inclusief Maestro betaalpas krijgt de klant 5 gratis geldopnames binnen de Eurozone en kan er onbeperkt zonder extra kosten geld opgenomen worden bij geldautomaten van Santander (wereldwijd zijn dit er zo’n 40.000).

Pinnen in vreemde valuta kost wel geld. Namelijk 1,5% koersopslag.

Daarnaast biedt Openbank een aantrekkelijke rente op de spaarrekening. Dit is vooral een lokkertje voor nieuwe klanten. Deze hoge rente krijgen nieuwe klanten voor een periode van 6 maanden.

2. Is Openbank veilig?

Openbank is een Spaanse bank en heeft een officiële bankvergunning. Omdat het een Spaanse bank is, valt de bank onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Deze is vergelijkbaar met die in Nederland. Geld is – net zoals bij een Nederlandse bank – tot € 100.000 beschermd.

Daarnaast heeft Openbank vergunningen bij KiFiD, AFM en de KVK. Deze instanties controleren de activiteiten van de bank.

Met de functie “Card Control” kan de pinpas elk moment van de dag in- en uitgeschakeld worden. Dit kan gespecifieerd worden tot land en/of het type transactie. Bijvoorbeeld alle online aankopen worden uitgeschakeld. Dit biedt een extra beveiliging.

3. Openbank gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

In vergelijking met andere online aanbieders is Openbank niet transparant over de wisselkoersopslag. Andere banken zijn daar openlijker over. Bij N26 is pinnen in vreemde valuta bijvoorbeeld gratis en bij Wise geldt een wisselkoersopslag van 0,43%.

Daarnaast biedt Openbank – net zoals andere buitenlandse banken – geen ondersteuning voor iDeal betalingen. In principe moet dit geen probleem zijn. Toch kan dit voor belemmeringen zorgen.

4. Gratis bankrekening met gratis spaarrekening

Bij Openbank kan een gratis spaarrekening worden geopend. De hoge spaarrente van 2,5% voor de eerste 6 maanden geldt voor alle nieuwe klanten. Toch zijn er wel wat beperkingen. Deze hoge rente geldt namelijk voor slechts een half jaar. Daarna zakt de rente naar 1,5% of 2,25% als er aan specifieke voorwaarden wordt voldaan.


Revolut

Voor Kortingen en Cashbacks

Revolut bankpasje Mastercard

4,0 / 5,0

Revolut is van oorsprong een Brits FinTech-bedrijf dat inmiddels een officiële banklicentie heeft. De gratis bankrekening van Revolut komt samen met een mobiele app en een virtuele of fysieke VISA of Mastercard. Bankieren bij Revolut gaat volledig via een app en is vergelijkbaar met de diensten van N26. Naast de prepaid VISA-card kunnen Nederlandse klanten ook een Maestro-pinpas aanvragen.

Na aanmelding is er de beschikking over twee betaalrekening. Een gratis rekening voor Britse ponden en een gratis IBAN rekening voor Euro’s.

✅ Geld is verzekerd tot € 100.000 (depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij Revolut?

De bankrekening van Revolut is gratis. Er worden geen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening gebracht. Ook de VISA of Mastercard en de Maestro-betaalkaart is gratis. Het opsturen ervan kost wel geld. Namelijk € 7,99 verzendkosten. Een tweede kaart kost ook € 6,00.

Daarnaast rekent Revolut geen wisselkoerskosten. Dit houdt in dat alle uitgaven in het buitenland in rekening worden gebracht tegen de netto wisselkoers, zonder extra kosten.

Cash pinnen kost wel geld. De eerste € 200 per maand is gratis, daarna kost het 2%. Geld overmaken en pinbetalingen zijn gratis tot € 6.000 per maand. Daarna kost het 0,5%.

2. Is Revolut veilig?

Via de app zijn verschillende veiligheidsfuncties beschikbaar. Zo is het mogelijk om de betaalpas binnen een handomdraai te blokkeren of deblokkeren. Maar de pas kan ook alleen geblokkeerd worden voor online aankopen en/of gebruik in het buitenland. Van elke transactie komt direct een melding binnen via de app.

Revolut heeft een banklicentie en valt onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat geldbedragen tot € 100.000 beschermd zijn.

3. Revolut gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

Revolut is een Brits bedrijf. Daarom is er alleen een klantenservice in het Engels. Daarnaast biedt de prepaid creditcard geen aankoopverzekering, zoals bij een gewone creditcard. Ook kan het voorkomen dat de Revolut-card niet altijd overal wordt geaccepteerd. Dit kan het geval zij bij het huren van een auto of reserveren van een hotel in het buitenland.

De gratis betaalrekening van Revolut heeft daarnaast alleen basisfunctionaliteiten, zoals de betaalrekening en een prepaid creditcard. Voor extra diensten is het nodig om het standaard account op te waarderen naar een betaald premium account.


N26

Met Gratis Mastercard

bankkaart van N26

4,4 / 5,0

N26 is een Duitse online bank. De bank is in heel Europa actief en biedt een gratis betaalpakket inclusief prepaid Mastercard aan. Dit is een prepaid creditcard. Om te kunnen betalen moet de kaart opgewaardeerd worden. Hierbij heeft de klant de keuze uit een virtuele kaart of een echte. Met de virtuele kaart kan alleen online afgerekend worden. Voor de echte pinpas betaalt de klant eenmalig € 10,00 verzendkosten. Daarnaast kunnen Nederlandse klanten een Maestro pinpas aanvragen. Deze betaalpas werkt net zoals iedere andere pinpas. Bovendien is het geld op de betaalrekening tot € 100.000 gedekt door het Europese depositogarantiestelsel.

✅ Geld is verzekerd tot € 100.000 (depositogarantiestelsel)

De gratis N26 bankrekening is een IBAN-rekening. Dit houdt in dat de betaalrekening hetzelfde werkt als een Nederlandse bankrekening en er dus wereldwijd gepind kan worden. Betalen gaat via de debit Mastercard of met een normale Maestro-pinpas. Bankzaken lopen via de Engelse mobiele app of via de webbrowser.

1. Wat kost een account bij N26?

Een betaalrekening openen bij N26 is gratis. Maar dat geldt niet voor alle accounts. De N26 Standard betaalrekening is geheel gratis. Andere accounts kosten een vast bedrag per maand. Dit zijn de betaalde accounts.

Het N26 Standard account rekent geen vaste kosten, geen transactiekosten en is inclusief een gratis virtual card. Dit is een digitale debitcard om online aankopen mee te doen. Een fysieke Mastercard of Maestro kaart kost eenmalig € 10,00.

N26 rekent geen transactiekosten en een lage koersopslag bij cash pinnen (1,5%). Dit houdt in dat online aankopen in andere valuta, pinbetalingen in het buitenland en geld overboeken in vreemde valuta gratis is.

Geldopnames in EUR zijn 3 keer per maand gratis. Daarna kost het € 2,00 per keer. Rood staan is niet mogelijk. Daarentegen kan er wel contactloos en met Apple & Google Pay worden betaald.

2. Is N26 veilig?

Geld bij N26 is veilig dankzij het Europese depositogarantiestelsel. N26 heeft een officiële Duitse bankvergunning. Dit houdt in dat er in het geval van een faillissement een wettelijke garantie tot € 100.000 van toepassing is. Deze garantie is vergelijkbaar met de Nederlandse depositogarantie.

Daarnaast is de N26 kaart beveiligd door 3D Secure. Bij een online betaling is er een verificatie via de app nodig. Deze extra beveiligingsstap zorgt ervoor dat elke betaling moet worden bevestigd in de app. Ook kan de klant zelf limieten instellen voor geldopnames en pinbetalingen.

3. N26 gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

Omdat N26 een Duitse bank is, worden betalingen via iDeal niet ondersteund. Ondanks dat veel webshops andere betaalmogelijkheden aanbieden, zoals PayPal of creditcard, is iDeal in Nederland de meest gebruikte methode. Hierdoor kan de N26 bankrekening voor belemmeringen zorgen.

Daarnaast heeft de betaalrekening een Duits IBAN-nummer. Dit kan in sommige gevallen voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als Nederlandse bedrijven, die automatisch incasseren, alleen een Nederlandse betaalrekening accepteren. Bovendien is geld opnemen in het buitenland niet mogelijk.

4. Gratis bankrekening met soms extra kosten

N26 brengt geen maandelijkse kosten in rekening voor de gratis bankrekening. Ook online en pinbetalingen zijn geheel kosteloos. Zelfs in het buitenland. N26 maakt het mogelijk om in alle verschillende valuta’s geld over te maken, helemaal gratis. De bank rekent wel kosten voor de fysieke pinpas. Dit is eenmalig € 10,00. Een nieuwe betaalpas kost ook € 10,00. Daarnaast kost het geld om geld op te nemen. De eerste 3 keer binnen de EU is gratis, daarna kost het € 2,00. De meest actuele tarieven staan op de website van N26.

Het openen van de gratis N26 bankrekening kost nog geen 10 minuten. Online wordt de identiteit geverifieerd en het account kan direct in gebruik worden genomen. Het duurt wel een paar dagen voordat de fysieke pinpas in huis is.


Wise

Goedkoop vreemde valuta wisselen

Wise bankkaart Mastercard

3,8 / 5,0

De oorsprong van Wise ligt in Estland, maar het hoofdkantoor staat in Londen. Ook bij Wise kan iedereen een gratis bankrekening openen met een prepaid creditcard. De focus van Wise – voorheen TransferWise – ligt op het geld overmaken in vreemde valuta tegen lage kosten. De gratis betaalrekening van Wise is een “borderless rekening”. Het grenzeloze van Wise uit zich in het feit dat de klant verschillende lokale rekeningnummers kan aanvragen:

 • Europees IBAN nummer
 • Australisch rekeningnummer
 • Brits rekeningnummer
 • Amerikaans rekeningnummer

❌ Geld is NIET verzekerd (geen depositogarantiestelsel)

Het voordeel van Wise is dat iDeal wordt ondersteund. Dit houdt in dat de betaalmethode iDeal beschikbaar is voor EUR-betalingen voor bankrekeningen in Nederland. Hier worden geen extra kosten voor gerekend. Wise is een online bank en werkt uitsluitend met een Engelstalige website, app en klantenservice.

1. Wat kost een account bij Wise?

De bankrekening van Wise is gratis. Oftewel: er worden geen jaarlijkse of maandelijkse kosten in rekening gebracht. Maar dat neemt niet weg dat alles gratis is. Er zijn een aantal voorwaarden.

Zo kosten overboekingen in vreemde valuta wel geld. Er is een wisselkoersopslag vanaf 0,43%, afhankelijk van de valuta. Dezelfde toeslag wordt in rekening gebracht voor betalen met de debit Mastercard in een andere valuta dan op de rekening. Betalen met dezelfde valuta is altijd gratis.

Geldopnames onder de 200 euro zijn gratis. Daarna geldt er een toeslag van 1,75% per opname. Geld op de bankrekening zetten is gratis in euro’s.

2. Is Wise veilig?

Een bankrekening van Wise valt niet onder een depositogarantiestelsel. Dit betekent dat er geen garantie is mocht de bank failliet gaan. Wise werkt wel met een vergunning voor een elektronisch-geldinstelling. Deze vergunning heeft als voorwaarde dat het geld van klanten moet worden bewaard bij een instelling die weinig risico loopt. Dit houdt in dat schuldeisers niet bij het geld van de klanten kunnen komen als Wise te maken krijgt met een faillissement.

3. Wise gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

De betaalkaart van Wise is een Debit Mastercard. Sommige winkels in Nederland accepteren geen Mastercard. Dit kan voor belemmeringen zorgen. Daarnaast rekent Wise een wisselkoersopslag. De kosten hiervan worden pas zichtbaar bij de transactie. Het gaat om een percentage vanaf 0,43%.

4. Gratis bankrekening met iDeal

Met een Wise bankrekening kan er via iDeal worden betaald. Andere online banken, zoals N26, Openbank en Revolut, bieden deze ondersteuning niet. Dat onderscheidt Wise. Door te vergelijken, worden de verschillen tussen de online banken zichtbaar.


Finom

Gratis zakelijke bankrekening*

logo van Finom

3,8 / 5,0

Finom is een nieuwe online bank voor zakelijke klanten die de financiën voor freelancers en het mkb gemakkelijker willen maken. Het hoofdkantoor van Finom is gevestigd in Amsterdam. De bank biedt vier verschillende zakelijke betaalpakketten aan, waarvan er op dit moment één gratis is tot en met 30 september 2023: Finom Solo. Dit betaalpakket bestaat uit één virtuele betaalpas met de mogelijkheid tot een fysieke betaalpas voor € 5,00. Daarnaast is het mogelijk om een extra gebruiker toe te voegen voor € 4,00 per maand en een extra virtuele kaart aan te vragen voor € 1,00 aan eenmalige kosten.

*tot en met 30 september 2023 te openen

❌ Geld is NIET verzekerd (geen depositogarantiestelsel)

Bij Finom kunnen ondernemers terecht voor verschillende betaalpakketten, waarvan het pakket Solo tot en met 30 september 2023 gratis wordt aangeboden. Met dit pakket wil Finom de zakelijke financiën makkelijk maken door vele technologische mogelijkheden aan te bieden op één mobiel platform.

1. Wat kost een account bij Finom?

Finom biedt een zakelijke betaalrekening aan genaamd Solo. Deze betaalrekening is tot en met 30 september 2023 gratis te openen en blijft daarna voor altijd gratis. Als de rekening daarna wordt geopend, moet er € 3,00 per maand worden betaald bij jaarlijkse afrekening en € 5,00 per maand als er maandelijks wordt betaald.

De betaalrekening is geschikt voor één gebruiker. Een extra gebruiker toevoegen kost € 4,00 per maand. Voor de uitgifte van iedere fysieke betaalpas moet € 5,00 worden betaald. Als de kaart niet is gebruikt in een maand, rekent Finom € 2,00 aan kosten. Het aanhouden van de kaart is gratis wanneer er maandelijks betalingen mee worden gedaan.

Bij de betaalrekening zit daarnaast één gratis virtuele kaart inbegrepen. Voor een extra virtuele pas dient € 1,00 te worden betaald en € 1,00 als de kaart niet is gebruikt in een maand. Over kaartbetalingen in vreemde valuta wordt bovendien 3,0% gerekend.

2. Is Finom veilig?

De servers van Finom worden beveiligd en gehost binnen de grenzen van de EU. Om de informatie en registratiegegevens te beschermen voordat ze naar de servers van Finom worden verstuurd, worden alle gegevens gecodeerd. Dit maakt het voor iedereen onmogelijk om de gegevens te onderscheppen. Om elke online kaarttransactie te bevestigen, moeten gebruikers daarnaast een uniek eenmalig wachtwoord invoeren.

Finom valt niet onder een depositogarantiestelsel. Dit betekent dat geld niet beschermd is als de financiële instelling failliet raakt en klanten er niet van verzekerd zijn dat het geld op de rekening aan hen kan worden uitbetaald.

3. Finom gratis zakelijke bankrekening: wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel van de zakelijke betaalrekening Solo van Finom is dat iDeal niet wordt ondersteund. Over het algemeen hoeft dit geen probleem te zijn, maar het kan voor belemmeringen zorgen.

Daarnaast is het nadelig dat de bank niet onder het depositogarantiestelsel valt, omdat dit risico’s met zich mee kan brengen als het financieel slecht gaat met de bank.


Hoe kan een bankrekening gratis zijn?

Bij Nederlandse banken is een bankrekening vrijwel nooit gratis. Er worden kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van de betaal- of spaarrekening. Maar ook voor het gebruik van diensten, zoals internetbankieren en contant geld storten. Het leveren van deze diensten kost de bank geld. En deze kosten worden doorberekend aan de klant. Hoe kan een online bank een gratis bankrekening aanbieden?

Geen bankfilialen = minder vaste lasten

Online banken hebben geen fysieke bankkantoren. Het huren van een bedrijfspand kost geld; elke maand moeten de huur, het aanwezige personeel en andere vaste lasten betaald worden. Deze kosten worden indirect doorberekend aan de klant in de vorm van een betaalde bankrekening. Online banken hebben deze kosten niet omdat zij geen of bijna geen gebruikmaken van kantoorpanden. Toch zien sommige mensen dit ook als nadeel. Een gratis of goedkope bankrekening is mooi, maar niet iedereen is in staat om alle geldzaken zelf online te regelen. Geen fysiek bankkantoor betekent voor de klant lage kosten, maar ook dat er geen plek is waar zij naartoe kunnen voor vragen en advies.

Gratis, maar wel extra kosten

Een gratis bankrekening openen kan bij een aantal aanbieders. Het openen en aanhouden van de betaalrekening is helemaal gratis. Maar vaak zitten er wel een aantal addertjes onder het gras, waardoor de klant in sommige gevallen toch te maken krijgt met extra kosten. Sommige aanbieders rekenen bijvoorbeeld kosten per transactie of per geldopname. Of de klant betaalt een bepaald tarief voor het betalen in een vreemde valuta. Om die reden is het van belang om de verschillende gratis bankrekeningen met elkaar te vergelijken. Zo wordt het verschil in kosten en voorwaarden zichtbaar.

Lagere overboekingskosten

Sinds de invoering van het IBAN-rekeningnummer kunnen banken overboekingen veel makkelijker beheren. Daarom zijn de kosten hiervan ook flink omlaag gegaan. Door deze lagere kosten kunnen banken een goedkopere of gratis bankrekening aanbieden.

Premium accounts

Vrijwel elke online bank biedt naast de gratis bankrekening ook een premium account aan. Premium accounts kosten altijd geld. De klant betaalt een vast bedrag per maand. Met dit premium account verdient de online bank wel geld.

Wat zijn de “verborgen” kosten?

Een gratis bankrekening is gratis. Dat houdt in dat er geen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening worden gebracht. Maar dat betekent niet de betaalrekening geen extra kosten met zich mee brengt. Een online bank kan wel kosten rekenen voor:

 • Vergoedingen voor het wisselen van valuta’s (= wisselkoersopslag)
 • Kosten voor geldopnames binnen of buiten de EU
 • Extra kosten voor buitenlandse betalingen
 • Verzendkosten voor de betaalpas
 • Kosten voor een vervangende betaalpas
 • Administratiekosten
 • Overboekingskosten (= transactiekosten)

Buitenlandse of Nederlandse bank?

Het zijn vooral buitenlandse banken die een gratis bankrekening aanbieden. Met de invoer van het IBAN-rekeningnummer is dat geen enkel probleem. Iedere Nederlander kan daardoor een bankrekening in een ander EU-land openen. Mits de bank Nederlandse klanten accepteert. Met het Europese IBAN-nummer zou iedereen de betaalrekening overal voor moeten kunnen gebruiken, zoals het storten van het salaris en de automatische incasso’s. In Nederland zijn bedrijven namelijk verplicht om buitenlandse IBAN-nummers te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Toch kan het gebeuren dat een bedrijf dit weigert. In dat geval kan dit gemeld worden bij De Nederlandsche Bank (DNB) en bij AcceptmyIBAN. Dit is een gezamenlijk initiatief van een aantal online banken – zoals Wise, N26 en Revolut – om dit probleem aan te kaarten bij de Europese Commissie.

In praktijk komt het voor dat een Europees IBAN-nummer beperkingen oplevert. Bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening. Daarnaast bieden buitenlandse banken meestal geen iDeal-ondersteuning, waardoor betalen met deze methode niet mogelijk is. Ook kan er geen gebruik worden gemaakt van de Overstapservice. Bij het vergelijken en openen van een gratis betaalrekening is het daarom van belang om op een aantal zaken te letten:

 • iDeal is echt Nederlands, vooral Nederlandse banken zijn hierbij aangesloten. Buitenlandse banken ondersteunen deze betaalmethode meestal niet. In principe hoeft dat geen probleem te zijn met de prepaid creditcard. Hiermee kunnen online aankopen worden gedaan die direct van de rekening worden afgeschreven.
 • Een Maestro-kaart is niet altijd inbegrepen. In Nederland betalen mensen het meest met de pinpas, dit is de Maestro-betaalkaart. Een supermarkt accepteert bijvoorbeeld geen creditcard. Bij sommige gratis bankrekeningen hoort ook een Maestro-kaart, maar niet altijd.
 • Niet overstappen door middel van de Overstapservice. De Overstapservice is een initiatief van Nederlandse banken. Overstappen van en naar een buitenlandse bank is daarom niet mogelijk via de Overstapservice.
 • Het aanvragen van een creditcard is niet altijd mogelijk. Bij vrijwel alle gratis bankrekeningen hoort een gratis prepaid creditcard. Maar dit is niet hetzelfde als een standaard creditcard. Geld uitgeven op krediet is niet mogelijk met een prepaid creditcard. Ook is het huren van een auto of het reserveren van een hotel niet altijd mogelijk met een prepaid creditcard.

Waarom is een bankrekening niet altijd gratis?

persoon laptop

Bovenstaande aanbieders bieden een gratis bankrekening aan. Voor het gebruik van bepaalde diensten rekenen de banken wel kosten. Bij de grote Nederlandse banken kost een betaal- en spaarrekening een vast maandelijks bedrag. Volgens de banken zelf komt dit omdat zij bepaalde kosten doorberekenen aan de klant. Toch is een bankrekening in het buitenland, bijvoorbeeld in België en Duitsland, vaak wel gratis. Hoe kan dat?

In Nederland was een bankrekening lange tijd ook gratis. Op een gegeven moment gingen een aantal banken kosten rekenen voor het aanhouden van een bankrekening. En daarna volgden vrijwel alle banken. Op dit moment rekenen alle grote banken in Nederland maandelijkse kosten voor het aanhouden van een bankrekening. Daar komen vaak nog extra “vrijwillige” kosten bij. Door bijvoorbeeld het gebruik van een creditcard of een extra betaalpasje. Een goedkope – of zelfs helemaal gratis – bankrekening is wel mogelijk. Maar hier zitten vaak wel beperkingen aan.


Een gratis bankrekening openen, hoe werkt dat?

De online banken die een gratis bankrekening aanbieden hebben geen fysieke bankkantoren. Voor het openen van een gratis betaalrekening is het dan ook niet nodig om naar een kantoor te gaan. Alles gebeurt online. Zelfs de identificatie. Over het algemeen zijn de voorwaarden voor het openen van een gratis bankrekening:

 • Vanaf 18 jaar
 • Een geldig identiteitsbewijs
 • Een vast adres opgeven is niet altijd nodig

In het kader van de wetgeving Wwft moeten alle nieuwe klanten enkele persoonsgegevens invullen en hun identiteit bevestigen door het doen van een overboeking (€ 0,01). Dit om witwassen te voorkomen. De wetgeving rondom witwassen wordt steeds strenger. Online banken moeten zich net zoals traditionele banken aan deze regels houden.

Wel of geen gratis bankrekening openen?

Een gratis bankrekening helpt om geld te besparen. Maar of dit ook de voordeligste keuze is, hangt af van de persoonlijke situatie. Een gratis buitenlandse bankrekening is meestal een stuk goedkoper wanneer er veel betalingen in het buitenland worden gedaan. Daarentegen heeft een gratis bankrekening ook beperkingen. Zo wordt de meest gebruikte betaalmethode in Nederland, iDeal, niet altijd ondersteund. Door alle opties te vergelijken wordt duidelijk welke bankrekening het beste bij de wensen en eisen past. Ga hierbij na hoeveel gebruik er wordt gemaakt van bepaalde diensten en wat de kosten hiervan zijn. Soms biedt een gratis bankrekening niet genoeg functionaliteiten, waardoor het wellicht voordeliger is om een (klein) maandelijks bedrag te betalen voor een bankrekening. Een gratis bankrekening is dus niet automatisch ook de beste bankrekening.

Een gratis spaarrekening, hoe zit dat?

Het openen van een spaarrekening is vrijwel altijd gratis. Maar indirect kost een spaarrekening wel geld. Dat zit zo:

Een spaarrekening heeft een betaalrekening nodig als tegenrekening. De meeste banken verplichten hun klanten om deze betaalrekening bij dezelfde bank af te sluiten. En die betaalrekening kost vaak wel geld. Een spaarrekening is dan wel gratis, maar door de verplichte betaalrekening worden er wel maandelijkse of jaarlijkse kosten gerekend.

Toch zijn er een aantal banken waar het mogelijk is om een geheel gratis spaarrekening te openen. Dit zijn:

Ook voor spaarrekeningen geldt dat vergelijken altijd de beste manier is om een geschikte spaarrekening te vinden. Het is hierbij van belang om niet alleen de kosten te vergelijken. De diensten en service van de bank zijn net zo belangrijk.

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *