Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Gratis bankrekening openen – Wat zijn de opties?

Laatst bijgewerkt op: 5 januari 2023
Gabriel Baysoy
Auteur:

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

Leestijd: 21 minuten
header voor www.bank.nl

Betalen voor een bankrekening is bij de traditionele Nederlandse banken, zoals ABN Amro, Rabobank, ING en SNS, heel gewoon. Bovendien zijn de tarieven voor het aanhouden van een bankrekening de laatste tijd omhoog gegaan. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar een goedkopere optie. Want een gratis bankrekening, is dat mogelijk?

In Nederland wordt het steeds makkelijker om een gratis bankrekening te openen. Dat heeft te maken met het feit dat zogeheten FinTech banken hun diensten uitbreiden naar de Nederlandse markt. Dit zijn veelal online banken die een gratis betaalrekening of account aanbieden.

Waarom een gratis bankrekening openen?

De tarieven van banken stijgen. Zo kwam onlangs het bericht naar buiten dat contant geld storten en pinnen duurder wordt. Maar ook het aanhouden van een bankrekening is allang niet meer gratis. Elke maand of elk jaar wordt er een vast bedrag van de rekening afgeschreven. Maar dat is niet het enige. De kosten van een bankrekening lopen op door allerlei extra’s, zoals transactiekosten en creditcards.

Pinnen in het buitenland en betalen in vreemde valuta is niet gratis. De bank rekent extra kosten per betaling of opname. Bij traditionele banken kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen. Mensen die vaak in het buitenland verblijven zien hun rekeningafschriften dan ook in een rap tempo stijgen. Om goedkoper uit te zijn, kan een gratis bankrekening openen bij een online bank uitkomst bieden. Deze banken bieden niet alleen een gratis betaal- en/of spaarrekening aan, ook de transactiekosten zijn vaak een stuk lager.

Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat een gratis bankrekening alleen de basisfuncties ondersteunt. Zo is rood staan niet mogelijk en valt niet iedere online aanbieder onder een depositogarantiestelsel. Daarnaast kan de klant andere beperkingen tegenkomen, zoals de betaalmethode iDeal die niet ondersteund wordt. Daarom is het belangrijk om een gratis bankrekening te vergelijken voordat de bankrekening wordt aangevraagd.

Deze banken bieden een gratis bankrekening aan

De meeste Nederlandse banken bieden een gratis kinder-, jongeren- of studentenrekening aan. Dit is een gratis betaal- en spaarrekening voor kinderen, jongeren en studenten. Voor bepaalde diensten worden er wel kosten in rekening gebracht. Bovendien gelden er strenge voorwaarden, zoals een maximum leeftijd en een inschrijving voor een studie voor studenten. Een gewone bankrekening kost bij de Nederlandse banken vrijwel altijd een vast bedrag per maand.

Een gratis bankrekening openen? Voor iedereen die geen kind, jongere of student is, kan dat vooralsnog alleen bij een online bank. De aanbieders van een gratis bankrekening in Nederland zijn:


N26OpenbankRevolutWise
Mastercard + Maestro pinpasMastercard + Maestro pinpasVISA of Mastercard + Maestro pinpasMastercard
€10 verzendkosten voor betaalpasGeen kosten voor betaalpas€8 verzendkosten voor betaalpas€7 verzendkosten voor betaalpas
Duitse IBANSpaanse IBANUK IBANEuropese IBAN
Maandelijks 3 keer gratis geldopname binnen en buiten de EUMaandelijks 5 keer gratis geldopname binnen de EUTot €200 per maand gratis cash pinnenTot €200 per maand gratis
Wisselkoersopslag 0,00%Wisselkoersopslag 0,00%Wisselkoersopslag 1,5%Wisselkoersopslag vanaf 0,41%
Geen iDeal ondersteuningGeen iDeal ondersteuningGeen iDeal ondersteuningiDeal ondersteuning
Garantie tot €100.000Garantie tot €100.000Garantie tot €100.000Geen depositogarantie
Laatste controle op 05-01-2023

De informatie hieronder is sinds 2021 niet ge-update. Een update van dit artikel volgt eind oktober.

Openbank

Gratis Bankrekening bij Openbank

bankkaart van openbank

4,8 / 5,0

Openbank is een Spaanse bank en is sinds 2019 actief op de Nederlandse markt. De Europese betaalrekening is helemaal gratis; zelfs voor de R42 Maestro betaalpas en Mastercard worden geen verzendkosten gerekend. Ook de bankrekening van Openbank is geen Nederlandse rekening, de klant krijgt een Spaans IBAN-nummer. De bankrekening is op dezelfde manier te gebruiken als een Nederlandse betaalrekening. Overal in Nederland kan er betaald worden met de pinpas, zowel online als fysiek. Ook het storten van het salaris en het incasseren van vaste lasten zouden geen probleem moeten vormen. Alleen iDeal betalingen worden niet ondersteund. De gratis bankrekening is wel geschikt voor Google Pay en Apple Pay.

✅ Geld is verzekerd tot €100.000 (depositogarantiestelsel)

Openbank heeft geen fysieke bankfilialen. Alle geldzaken worden online of via de app geregeld. In tegenstelling tot N26 heeft Openbank een Nederlandstalige telefonische en online klantenservice voor haar klanten in Nederland.

1. Wat kost een account bij Openbank?

Het openen en aanhouden van de bankrekening bij Openbank is gratis. Ook voor de pinpas en het doen en ontvangen van overschrijvingen worden geen kosten gerekend. Daarnaast biedt Openbank een gratis Mastercard aan. Dit is een prepaid creditcard voor online aankopen. Hiervoor geldt geen aankoopverzekering.

Naast de gratis betaalrekening inclusief Maestro betaalpas krijgt de klant 5 gratis geldopnames binnen de Eurozone en kan er onbeperkt zonder extra kosten geld opgenomen worden bij geldautomaten van Santander (wereldwijd zijn dit er zo’n 40.000).

Pinnen in vreemde valuta kost wel geld. Namelijk 1,5% koersopslag.

Daarnaast biedt Openbank een aantrekkelijke rente op de spaarrekening. Dit is vooral een lokkertje voor nieuwe klanten. Deze hoge rente krijgen nieuwe klanten voor een periode van 6 maanden.

2. Is Openbank veilig?

Openbank is een Spaanse bank en heeft een officiële bankvergunning. Omdat het een Spaanse bank is, valt de bank onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Deze is vergelijkbaar met die in Nederland. Geld is – net zoals bij een Nederlandse bank – tot €100.000 beschermd.

Daarnaast heeft Openbank vergunningen bij KiFiD, AFM en de KVK. Deze instanties controleren de activiteiten van de bank.

Met de functie “Card Control” kan de pinpas elk moment van de dag in- en uitgeschakeld worden. Dit kan gespecifieerd worden tot land en/of het type transactie. Bijvoorbeeld alle online aankopen worden uitgeschakeld. Dit biedt een extra beveiliging.

3. Openbank gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

In vergelijking met andere online aanbieders is Openbank iets duurder. De betaalrekening is gratis, maar pinnen in vreemde valuta kost 1,5% koersopslag. Bij N26 is dit bijvoorbeeld gratis.

Daarnaast biedt Openbank – net zoals andere buitenlandse banken – geen ondersteuning voor iDeal betalingen. In principe moet dit geen probleem zijn. Toch kan dit voor belemmeringen zorgen.

4. Gratis bankrekening met koersopslag

De bankrekening van Openbank is volledig gratis. Maar voor betalingen in vreemde valuta rekent de bank wel kosten. De zogeheten koersopslag. De bank biedt verschillende extra’s in de online omgeving, zoals de mogelijkheid om automatisch te beleggen. Maar deze diensten zijn dan weer niet gratis.

De hoge spaarrente van 2% voor de eerste 6 maanden geldt voor alle nieuwe klanten. Toch zijn er wel wat beperkingen. Deze hoge rente geldt namelijk voor slechts €5.000 voor een half jaar. Daarna zakt de rente naar 0,2%, mits je minimaal €35.000 belegt via de Robo-Advisor. Voldoet de klant niet aan deze voorwaarden? Dan is de rente 0,01% tot €5.000 en daarboven 0%.


N26

Met Gratis Mastercard

bankkaart van N26

4,4 / 5,0

N26 is een Duitse online bank. De bank is in heel Europa actief en biedt een gratis betaalpakket inclusief prepaid Mastercard aan. Dit is een prepaid creditcard. Om te kunnen betalen moet de kaart opgewaardeerd worden. Hierbij heeft de klant de keuze uit een virtuele kaart of een echte. Met de virtuele kaart kan alleen online afgerekend worden. Voor de echte pinpas betaalt de klant eenmalig €10 verzendkosten. Daarnaast kunnen Nederlandse klanten een Maestro pinpas aanvragen. Deze betaalpas werkt net zoals iedere andere pinpas. Bovendien is het geld op de betaalrekening tot €100.000 gedekt door het Europese depositogarantiestelsel.

✅ Geld is verzekerd tot €100.000 (depositogarantiestelsel)

De gratis N26 bankrekening is een IBAN rekening. Dit houdt in dat de betaalrekening hetzelfde werkt als een Nederlandse bankrekening en er dus wereldwijd gepind kan worden. Betalen gaat via de debit Mastercard of met een normale Maestro pinpas. Bankzaken lopen via de Engelse mobiele app of via de webbrowser.

1. Wat kost een account bij N26?

Een betaalrekening openen bij N26 is gratis. Maar dat geldt niet voor alle accounts. De N26 Standard betaalrekening is geheel gratis. Andere accounts kosten een vast bedrag per maand. Dit zijn de betaalde accounts.

Het N26 Standard account rekent geen vaste kosten, geen transactiekosten en is inclusief een gratis virtual card. Dit is een digitale debitcard om online aankopen mee te doen. Een fysieke Mastercard of Maestro kaart kost eenmalig €10.

N26 rekent geen transactiekosten en een lage koersopslag bij cash pinnen (1,7%). Dit houdt in dat online aankopen in andere valuta, pinbetalingen in het buitenland en geld overboeken in vreemde valuta gratis is.

Geldopnames in EUR zijn 5 keer per maand gratis. Daarna kost het €2 per keer. Rood staan is niet mogelijk. Daarentegen kan er wel contactloos en met Apple & Google Pay worden betaald.

2. Is N26 veilig?

Geld bij N26 is veilig dankzij het Europese depositogarantiestelsel. N26 heeft een officiële Duitse bankvergunning. Dit houdt in dat er in het geval van een faillissement een wettelijke garantie tot €100.000 van toepassing is. Deze garantie is vergelijkbaar met de Nederlandse Depositogarantie.

Daarnaast is de N26 kaart beveiligd door 3D Secure. Bij een online betaling is er een verificatie via de app nodig. Deze extra beveiligingsstap zorgt ervoor dat elke betaling moet worden bevestigd in de app. Ook kan de klant zelf limieten instellen voor geldopnames en pinbetalingen.

3. N26 gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

Omdat N26 een Duitse bank is, worden betalingen via iDeal niet ondersteund. Ondanks dat veel webshops andere betaalmogelijkheden aanbieden, zoals PayPal of creditcard, is iDeal in Nederland de meest gebruikte methode. Hierdoor kan de N26 bankrekening voor belemmeringen zorgen.

Daarnaast heeft de betaalrekening een Duits IBAN-nummer. Dit kan in sommige gevallen voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als Nederlandse bedrijven, die automatisch incasseren, alleen een Nederlandse betaalrekening accepteren.

4. Gratis bankrekening met soms extra kosten

N26 brengt geen maandelijkse kosten in rekening voor de gratis bankrekening. Ook online- en pinbetalingen zijn geheel kosteloos. Zelfs in het buitenland. N26 maakt het mogelijk om in maar liefst 19 verschillende valuta’s geld over te maken, helemaal gratis. De bank brengt rekent wel kosten voor de fysieke pinpas. Dit is eenmalig €10. Een nieuwe betaalpas kost ook €10. Daarnaast kost het geld om geld op te nemen. De eerste 5 keer pinnen binnen de EU is gratis, daarna kost het €2. Pinnen buiten de EU is ook 5 keer gratis en kost daarna 1,7% toeslag. De meest actuele tarieven staan op de website van N26.

Het openen van de gratis N26 bankrekening kost nog geen 10 minuten. Online wordt de identiteit geverifieerd en het account kan direct in gebruik worden genomen. Het duurt wel een paar dagen voordat de fysieke pinpas in huis is.


Revolut

Voor Kortingen en Cashbacks

Revolut bankpasje Mastercard

4,0 / 5,0

Revolut is van oorsprong een Brits FinTech-bedrijf dat inmiddels een officiële banklicentie heeft. De gratis bankrekening van Revolut komt samen met een mobiele app en een virtuele of fysieke VISA of Mastercard. Bankieren bij Revolut gaat volledig via een app en is vergelijkbaar met de diensten van N26. Naast de prepaid VISA card kunnen Nederlandse klanten ook een Maestro pinpas aanvragen.

Na aanmelding is er de beschikking over twee betaalrekening. Een gratis rekening voor Britse ponden en een gratis IBAN rekening voor Euro’s.

❌ Geld is NIET verzekerd (geen depositogarantiestelsel)

1. Wat kost een account bij Revolut?

De bankrekening van Revolut is gratis. Er worden geen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening gebracht. Ook de VISA of Mastercard en de Maestro betaalkaart is gratis. Het opsturen ervan kost wel geld. Namelijk €6,- verzendkosten. Een tweede kaart kost ook €6,-.

Daarnaast rekent Revolut geen wisselkoerskosten. Dit houdt in dat alle uitgaven in het buitenland in rekening worden gebracht tegen de netto wisselkoers, zonder extra kosten.

Cash pinnen kost wel geld. De eerste €200,- per maand is gratis, daarna kost het 2%. Geld overmaken en pinbetalingen zijn gratis tot €6.000,- per maand. Daarna kost het 0,5%.

2. Is Revolut veilig?

Via de app zijn verschillende veiligheidsfuncties beschikbaar. Zo is het mogelijk om de betaalpas binnen een handomdraai te blokkeren of deblokkeren. Maar de pas kan ook alleen geblokkeerd worden voor online aankopen en/of gebruik in het buitenland. Van elke transactie komt er direct een melding binnen via de app.

Revolut heeft een banklicentie. Maar die wordt op dit moment nog niet gebruikt. Daarom valt het geld op een Revolut bankrekening niet onder een depositogarantiestelsel in geval van een faillissement.

3. Revolut gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

Revolut is een Brits bedrijf. Daarom is er alleen een klantenservice in het Engels. Daarnaast biedt de prepaid creditcard geen aankoopverzekering, zoals bij een gewone creditcard. Ook kan het voorkomen dat de Revolut card niet altijd overal wordt geaccepteerd. Dit kan het geval zij bij het huren van een auto of reserveren van een hotel in het buitenland.

Net zoals de andere aanbieders biedt Revolut geen iDeal ondersteuning. De gratis betaalrekening van Revolut heeft alleen basisfunctionaliteiten, zoals de betaalrekening en een prepaid creditcard. Voor extra diensten is het nodig om het standaard account op te waarderen naar een betaald premium account.

4. Gratis bankrekening zonder depositogarantie

Een gratis bankrekening openen? Revolut is zeker de moeite waard om te bekijken. Net zoals N26 rekent Revolut geen wisselkoersopslag. Dit maakt betalen in het buitenland erg goedkoop. Tegoeden op de bankrekening vallen niet onder een depositogarantiestelsel. Bij N26 is dat wel het geval.


Wise

Goedkoop vreemde valuta wisselen

Wise bankkaart Mastercard

3,8 / 5,0

De oorsprong van Wise ligt in Estland, maar het hoofdkantoor staat in Londen. Ook bij Wise kan iedereen een gratis bankrekening openen met een prepaid creditcard. De focus van Wise – voorheen TransferWise – ligt op het geld overmaken in vreemde valuta tegen lage kosten. De gratis betaalrekening van Wise is een “borderless rekening”. Het grenzeloze van Wise uit zich in het feit dat de klant verschillende lokale rekeningnummers kan aanvragen:

 • Europees IBAN nummer
 • Australisch rekeningnummer
 • Brits rekeningnummer
 • Amerikaans rekeningnummer

❌ Geld is NIET verzekerd (geen depositogarantiestelsel)

Het voordeel van Wise is dat iDeal wordt ondersteund. Dit houdt in dat de betaalmethode iDeal beschikbaar is voor EUR-betalingen voor bankrekeningen in Nederland. Hier worden geen extra kosten voor gerekend. Wise is een online bank en werkt uitsluitend met een Engelstalige website, app en klantenservice.

1. Wat kost een account bij Wise?

De bankrekening van Wise is gratis. Oftewel: er worden geen jaarlijkse of maandelijkse kosten in rekening gebracht. Maar dat neemt niet weg dat alles gratis is. Er zijn een aantal voorwaarden.

Zo kosten overboekingen in vreemde valuta wel geld. De toeslag ligt tussen de 0,3 en 2%, afhankelijk van de valuta. Dezelfde toeslag wordt in rekening gebracht voor betalen met de debit Mastercard in een andere valuta dan op de rekening. Betalen met dezelfde valuta is altijd gratis.

Geldopnames onder de 200 pond zijn gratis. Daarna geldt er een toeslag van 2% per opname. Geld op de bankrekening zetten via een creditcard kost 0,2% toeslag.

2. Is Wise veilig?

Een bankrekening van Wise valt niet onder een depositogarantiestelsel. Dit betekent dat er geen garantie is mocht de bank failliet gaan. Wise werkt wel met een vergunning voor een elektronisch-geldinstelling. Deze vergunning heeft als voorwaarde dat het geld van klanten moet worden bewaard bij een instelling die weinig risico loopt. Dit houdt in dat schuldeisers niet bij het geld van de klanten kunnen komen als Wise te maken krijgt met een faillissement.

3. Wise gratis bankrekening: wat zijn de nadelen?

De betaalkaart van Wise is een Debit Mastercard. Sommige winkels in Nederland accepteren geen Mastercard. Dit kan voor belemmeringen zorgen. Daarnaast rekent Wise een wisselkoersopslag. De kosten hiervan worden pas zichtbaar bij de transactie. Het percentage ligt tussen de 0,3 en 2%.

4. Gratis bankrekening met iDeal

Met een Wise bankrekening kan er via iDeal worden betaald. Andere online banken, zoals N26, Openbank en Revolut, bieden deze ondersteuning niet. Dat onderscheidt Wise. Door te vergelijken, worden de verschillen tussen de online banken zichtbaar.


Hoe kan een bankrekening gratis zijn?

Bij Nederlandse banken is een bankrekening vrijwel nooit gratis. Er worden kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van de betaal- of spaarrekening. Maar ook voor het gebruik van diensten, zoals internetbankieren en contant geld storten. Het leveren van deze diensten kost de bank geld. En deze kosten worden doorberekend aan de klant. Hoe kan een online bank een gratis bankrekening aanbieden?

Geen bankfilialen = minder vaste lasten

Online banken hebben geen fysieke bankkantoren. Het huren van een bedrijfspand kost geld; elke maand moet de huur, het aanwezige personeel en andere vaste lasten betaald worden. Deze kosten worden indirect doorberekend aan de klant in de vorm van een betaalde bankrekening. Online banken hebben deze kosten niet omdat zij geen of bijna geen gebruik maken van kantoorpanden. Toch zien sommige mensen dit ook als nadeel. Een gratis of goedkope bankrekening is mooi, maar niet iedereen is in staat om alle geldzaken zelf online te regelen. Geen fysiek bankkantoor betekent voor de klant lage kosten, maar ook geen plek waar zij heen kunnen voor vragen en advies.

Gratis, maar wel extra kosten

Een gratis bankrekening openen kan bij een aantal aanbieders. Het openen en aanhouden van de betaalrekening is helemaal gratis. Maar vaak zitten er wel een aantal addertjes onder het gras. Waardoor de klant in sommige gevallen wel te maken krijgt met extra kosten. Sommige aanbieders rekenen bijvoorbeeld kosten per transactie of per geldopname. Of de klant betaalt een bepaald tarief voor het betalen in een vreemde valuta. Om die reden is het van belang om de verschillende gratis bankrekeningen met elkaar te vergelijken. Zo wordt het verschil in kosten en voorwaarden zichtbaar.

Lagere overboekingskosten

Sinds de invoering van het IBAN rekeningnummer kunnen banken overboekingen veel makkelijker beheren. Daarom zijn de kosten hiervan ook flink omlaag gegaan. Door deze lagere kosten kunnen banken een goedkopere of gratis bankrekening aanbieden.

Premium accounts

Vrijwel elke online bank biedt naast de gratis bankrekening ook een premium account aan. Premium accounts kosten altijd geld. De klant betaalt een vast bedrag per maand. Met deze premium account verdient de online bank wel geld.

Wat zijn de “verborgen” kosten?

Een gratis bankrekening is gratis. Dat houdt in dat er geen maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening worden gebracht. Maar dat betekent niet de betaalrekening geen extra kosten met zich mee brengt. Een online bank kan wel kosten rekenen voor:


Buitenlandse of Nederlandse bank?

Het zijn vooral buitenlandse banken die een gratis bankrekening aanbieden. Met de invoer van het IBAN rekeningnummer is dat geen enkel probleem. Iedere Nederland kan daardoor een bankrekening in een ander EU-land openen. Mits de bank Nederlandse klanten accepteert. En met het Europese IBAN-nummer zou iedereen de betaalrekening overal voor moeten kunnen gebruiken. Zoals het storten van het salaris en de automatische incasso’s. In Nederland zijn bedrijven namelijk verplicht om buitenlandse IBAN-nummers te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Toch kan het gebeuren dat een bedrijf dit weigert. In dat geval kan dit gemeld worden bij De Nederlandsche Bank (DNB) en bij AcceptmyIBAN. Dit is een gezamenlijk initiatief van een aantal online banken – zoals Wise, N26 en Revolut – om dit probleem aan te kaarten bij de Europese Commissie.

In de praktijk komt het voor dat een Europees IBAN-nummer beperkingen oplevert. Bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening. Daarnaast bieden buitenlandse banken meestal geen iDeal ondersteuning, waardoor betalen met deze methode niet mogelijk is. Ook kan er geen gebruik worden gemaakt van de Overstapservice. Bij het vergelijken en openen van een gratis betaalrekening is het daarom van belang om op een aantal zaken te letten:

Waarom is een bankrekening niet altijd gratis?

persoon laptop

Bovenstaande aanbieders bieden een gratis bankrekening aan. Voor het gebruik van bepaalde diensten rekenen de banken wel kosten. Bij de grote Nederlandse banken kost een betaal- en spaarrekening een vast maandelijks bedrag. Volgens de banken zelf komt dat omdat zij bepaalde kosten doorberekenen aan de klant. Toch is een bankrekening in het buitenland, bijvoorbeeld in België en Duitsland, vaak wel gratis. Hoe kan dat?

In Nederland was een bankrekening lange tijd ook gratis. Op een gegeven moment gingen een aantal banken kosten rekenen voor het aanhouden van een bankrekening. En daarna volgden vrijwel alle banken. Op dit moment rekenen alle grote banken in Nederland maandelijkse kosten voor het aanhouden van een bankrekening. Daar komen vaak nog extra “vrijwillige” kosten bij. Door bijvoorbeeld het gebruik van een creditcard of een extra betaalpasje. Een goedkope – of zelfs helemaal gratis – bankrekening is wel mogelijk. Maar hier zitten vaak wel beperkingen aan.


Een gratis bankrekening openen, hoe werkt dat?

De online banken die een gratis bankrekening aanbieden hebben geen fysieke bankkantoren. Voor het openen van een gratis betaalrekening is het dan ook niet nodig om naar een kantoor te gaan. Alles gebeurt online. Zelfs de identificatie. Over het algemeen zijn de voorwaarden voor het openen van een gratis bankrekening:

In het kader van de wetgeving Wwft moeten alle nieuwe klanten enkele persoonsgegevens invullen en hun identiteit bevestigen door het doen van een overboeking (€0,01). Dit om witwassen te voorkomen. De wetgeving rondom witwassen wordt steeds strenger. Online banken moeten zich net zoals traditionele banken aan deze regels houden.

Goedkoopste betaalrekening volgens de Consumentenbond

Steeds meer mensen kiezen voor een gratis bankrekening bij een van bovenstaande aanbieders. Het klantenbestand van online banken groeit gestaag door. Traditionele banken zien deze online banken dan ook als een serieuze concurrentie. Toch twijfelen nog veel mensen over de overstap van traditionele bank naar geheel online bank. Behalve de buitenlandse aanbieders is een gratis bankrekening bij een Nederlandse bank (nog) niet mogelijk.

De Consumentenbond deed onderzoek welke bankrekening het goedkoopste is bij een Nederlandse bank. Hieruit blijkt dat bankieren voor veel mensen – afhankelijk van het pingedrag in het buitenland en het aantal passen en creditcards – het goedkoopste is met het ING OranjePakket met korting, SNS Basis of Compleet. Voor iemand die genoeg heeft aan 1 betaalpas en bankzaken via internet regelt, kwam het ABN Amro BasisPakket Betalen, de ASN Bankrekening, het ING OranjePakket (met korting) en het Rabobank DirectPakket als goedkoopste uit de test.

Ook kan het voordelig zijn om samen met de partner een gezamenlijke rekening af te sluiten. Vaak is dit goedkoper dan 2 losse bankrekeningen.

Wel of geen gratis bankrekening openen?

Een gratis bankrekening helpt om geld te besparen. Maar of dit ook de voordeligste keuze is, dat hangt af van de persoonlijke situatie. Een gratis buitenlandse bankrekening is meestal een stuk goedkoper wanneer er veel betalingen in het buitenland worden gedaan. Daarentegen heeft een gratis bankrekening ook beperkingen. Zo wordt de meest gebruikte betaalmethode in Nederland iDeal niet ondersteund. Door alle opties te vergelijken wordt duidelijk welke bankrekening het beste bij de wensen en eisen past. Ga hierbij na hoeveel gebruik er wordt gemaakt van bepaalde diensten en wat de kosten hiervan zijn. Soms biedt een gratis bankrekening niet genoeg functionaliteiten. Waardoor het wellicht voordeliger is om een (klein) maandelijks bedrag te betalen voor een bankrekening. Omdat een bankrekening gratis is, is dat niet ook automatisch de beste bankrekening.

Een gratis spaarrekening, hoe zit dat?

Het openen van een spaarrekening is vrijwel altijd gratis. Maar indirect kost een spaarrekening wel geld. Dat zit zo:

Een spaarrekening heeft een betaalrekening nodig als tegenrekening. De meeste banken verplichten hun klanten om deze betaalrekening bij dezelfde bank af te sluiten. En die betaalrekening kost vaak wel geld. Een spaarrekening is dan wel gratis, maar door de verplichte betaalrekening worden er wel maandelijkse of jaarlijkse kosten gerekend.

Toch zijn er een aantal banken waar het mogelijk is om een geheel gratis spaarrekening te openen. Dit zijn:

Ook voor spaarrekeningen geldt dat vergelijken altijd de beste manier is om een geschikte spaarrekening te vinden. Het is hierbij van belang om niet alleen de kosten te vergelijken. De diensten en service van de bank zijn net zo belangrijk.

 • Eén reactie op “Gratis bankrekening openen – Wat zijn de opties?”

  1. bernard schreef:

   gabriel,
   mooi verhaal

   Je verhaal kan op 3 zaken wat scherper:
   a. N26 verandert continue voorwaarden mbt kosten voor nwe klanten> deze nwe klanten hebben minder voordeel dan oudere N26 klanten
   b. er is bijna geen aanbieder die fx gratis doet> meld in jouw overzicht de middenkoers> waar komt deze vandaan> ECB, Reuters of Mastercard of VISA. Die laatste 2 doen altijd al een toeslag van 0,20%-0,25% op de ECB mid market rates.
   c. SNS is niet goedkoopste bank in NL
   d. mogelijke opnamekosten debit betaalpassen in NL voor AA en Rabo zie ik niet terug?

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *