Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Depositogarantiestelsel

Banken kunnen failliet raken. Om te voorkomen dat klanten in dat geval hun geld verliezen, is het depositogarantiestelsel in het leven geroepen. Dit stelsel geldt sinds 2010 voor de gehele Europese Unie. Hierdoor zijn banktegoeden tot € 100.000 gedekt. Banken vallen hier echter niet automatisch onder. Hoe werkt de depositogarantie precies? En welke banken vallen onder welk depositogarantiestelsel?

Wat is het depositogarantiestelsel?

Door het depositogarantiestelsel zijn klanten ervan verzekerd dat bedragen tot € 100.000 worden terugbetaald wanneer een bank failliet gaat. Het geld dat men onder meer op spaarrekeningen of betaalrekeningen had staan bij de failliet verklaarde bank, hoort binnen 20 dagen te worden uitgekeerd. Het land van het depositogarantiestelsel waartoe de bank behoort is verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. De garantie geldt niet voor beleggingsproducten, verzekeringen en virtuele valuta. Dit betekent dat men hierbij meer risico loopt in het geval de financiële instelling omvalt.

Het depositogarantiestelsel geldt voor per rekeninghouder en per bank. Wanneer mensen samen een gezamenlijke rekening aanhouden, zijn beide rekeninghouders beschermd tot € 100.000. Gezamenlijk zijn ze gedekt voor een maximum van € 200.000. In het geval één persoon meerdere rekeningen bij dezelfde bank heeft geopend, geldt daarnaast een maximum van € 100.000 voor al deze rekeningen bij elkaar. Dit komt doordat de rekeningen door dezelfde bank worden beheerd. Wanneer men bij meerdere banken rekeningen aanhoudt, maakt deze klant daarentegen wel bij meerdere banken aanspraak op de garantie.

Let op: er zijn banken die handelen onder meerdere merknamen, maar die slechts onder één garantie vallen. Een goed voorbeeld hiervan is De Volksbank. SNS Bank, ASN Bank en RegioBank vallen onder deze handelsnaam. Voor deze banken geldt slechts eenmaal het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat als men € 100.000 bij SNS en € 100.000 bij ASN heeft opgeslagen en De Volksbank failliet gaat, men maximaal € 100.000 gegarandeerd zal ontvangen.

Overzicht van banken

Hieronder staat een overzicht van de meest bekende Europese banken en het depositogarantiestelsel waaronder de financiële instellingen vallen. Daarnaast is te zien met wie de banken een bankvergunning delen.

BankDepositogarantiestelselGedeelde bankvergunning met
ABN AMRONederlandn.v.t.
Aegon BankNederlandn.v.t.
Alior Bank (via Raisin)Polenn.v.t.
AnadolubankNederlandn.v.t.
ArgentaBelgiën.v.t.
ASN BankNederlandRegioBank, SNS Bank en BLG Wonen
Banca Privata Leasing (via Raisin)Italiën.v.t.
Banca Progetto (via Raisin)Italiën.v.t.
Banca Promos (via Raisin)Italiën.v.t.
BFF Bank (via Raisin)Italiën.v.t.
BigbankEstlandn.v.t.
BluOr Bank (via Raisin)Letlandn.v.t.
Brand New DayNederlandn.v.t.
BunqNederlandn.v.t.
Centraal BeheerNederlandn.v.t.
CiviBank (via Raisin)Italiën.v.t.
CKV Spaarbank (via Raisin)Belgiën.v.t.
COOP Pank (via Raisin)Estlandn.v.t.
CreditEurope BankNederlandn.v.t.
DHB BankNederlandn.v.t.
Euram Bank (via Raisin)Oostenrijkn.v.t.
Fjord Bank (via Raisin)Litouwenn.v.t.
GarantibankNederlandn.v.t.
Haitong Bank (via Raisin)Portugaln.v.t.
Imprebanca (via Raisin)Italiën.v.t.
InBank (via Raisin)Estlandn.v.t.
ING BankNederlandn.v.t.
J&T Banka (via Raisin)Tsjechiën.v.t.
Klarna (via Raisin)Zwedenn.v.t.
KnabNederlandn.v.t.
LeasePlan BankNederlandn.v.t.
LHV Bank (via Raisin)Estlandn.v.t.
Lloyds BankDuitslandn.v.t.
MoneseEngelandn.v.t.
N26Duitslandn.v.t.
Nationale NederlandenNederlandn.v.t. 
NIBC DirectNederlandn.v.t.
Nordax Bank (via Raisin)Zwedenn.v.t.
OpenbankSpanjen.v.t.
Orange Bank (via Raisin)Frankrijkn.v.t.
Privatbanka (via Raisin)Slowakijen.v.t.
RabobankNederlandEén bankvergunning voor alle regionale Rabobank-afdelingen samen
RegioBankNederlandASN Bank, SNS Bank en BLG Wonen
Renault Bank (via Raisin)Frankrijkn.v.t.
RevolutLitouwenn.v.t.
Rietumu Bank (via Raisin)Letlandn.v.t.
Scalable CapitalDuitslandn.v.t.
SNS BankNederlandASN Bank, RegioBank en BLG Wonen
Trade RepublicIerlandn.v.t.
Triodos BankNederlandn.v.t.
Van LanschotNederlandn.v.t.
Yapi Kredi BankNederlandn.v.t.
Younited (via Raisin)Frankrijkn.v.t.
Voor het laatst gecontroleerd op 31 mei 2023

Lijst van buitenlandse depositogarantiestelsels

Ieder EU-land heeft een eigen depositogarantiestelsel. Bij faillissement van een bank is het land van het depositostelsel waaronder de financiële instelling valt verantwoordelijk voor het uitbetalen van het bedrag waar de klanten recht op hebben. Bij een buitenlandse bank is dus niet Nederland, maar bijvoorbeeld Duitsland, Spanje of Estland verantwoordelijk voor de naleving van de depositogarantie.

Belgische depositogarantiestelsel – Collectieve Garantie Regeling

Bij banken die onder het Belgische depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. België is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Britse garantieregeling – Financial Services Compensation Scheme (FSCS)

In Groot-Brittannië wordt niet met de euro, maar met de Britse pond betaald. Ook behoren de landen niet tot de Europese Unie. Klanten zijn er gedekt tot een bedrag van £ 85.000 per persoon per instelling. Dit bedrag komt redelijk overeen met de geldende € 100.000 in de eurozone. De waarde in euro’s is echter afhankelijk van de wisselkoers op dat moment.

Duitse depositogarantiestelsel – Einlagensicherung

Bij banken die onder het Duitse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Duitsland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Estlandse depositogarantiestelsel – Tagatisfond

Bij banken die onder het Estse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Estland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Franse depositogarantiestelsel – Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution (FDGR)

Bij banken die onder het Franse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Frankrijk is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Ierse depositogarantiestelsel – Deposit Guarantee Scheme

Bij banken die onder het Ierse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Ierland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Italiaanse depositogarantiestelsel – Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi

Bij banken die onder het Italiaanse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Italië is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Kroatische depositogarantiestelsel – State Agency for Deposit Insurance and Bank Resolution

In Kroatië wordt niet betaald met de euro, maar met de Kroatische Kuna. Bij faillissement van een bank is men wel gedekt tot € 100.000, maar wordt het bedrag uitbetaald in Kuna. De exacte waarde in euro’s is afhankelijk van de wisselkoers op dat moment.

Letse depositogarantiestelsel – Noguldījumu garantiju fonds (NGF)

Bij banken die onder het Letse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Letland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Litouwse depositogarantiestelsel – Indeliu ir investiciju draudimas

Bij banken die onder het Litouwse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Litouwen is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Oostenrijkse depositogarantiestelsel – Einlagensicherung der Banken und Bankiers

Bij banken die onder het Oostenrijkse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Oostenrijk is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Poolse depositogarantiestelsel – Bankowy Fundusz Gwarancyjny (BFG)

In Polen wordt niet betaald met de euro, maar met de Poolse zloty. Bij faillissement van een bank is men wel gedekt tot € 100.000, maar wordt het bedrag uitbetaald in zloty. De exacte waarde in euro’s is afhankelijk van de wisselkoers op dat moment.

Portugese depositogarantiestelsel – Fundo de Garantia de Depositos

Bij banken die onder het Portugese depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Portugal is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Slowaakse depositogarantiestelsel – Fond ochrany vkladov

Bij banken die onder het Slowaakse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Slowakije is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Spaanse depositogarantiestelsel – Fondo de Garantia de Depositos (FGD)

Bij banken die onder het Spaanse depositogarantiestelsel vallen zijn bedragen tot € 100.000 per persoon per bank gedekt. Spanje is verantwoordelijk voor de uitvoering van de uitbetaling.

Tsjechische depositogarantiestelsel – Financial Market Guarantee System

In Tsjechië wordt niet betaald met de euro, maar met Tsjechische kronen. Bij faillissement van een bank is men wel gedekt tot € 100.000, maar wordt het bedrag uitbetaald in Tsjechische kronen. De exacte waarde in euro’s is afhankelijk van de wisselkoers op dat moment.

Zweedse depositogarantiestelsel – Riksgalden

In Zweden wordt niet betaald met de euro, maar met Zweedse kronen. Bij faillissement van een bank is men wel gedekt tot € 100.000, maar wordt het bedrag uitbetaald in Zweedse kronen. De exacte waarde in euro’s is afhankelijk van de wisselkoers op dat moment.

Welke banken vallen niet onder een depositogarantiestelsel?

Banken vallen niet automatisch onder een depositogarantiestelsel. Het is daarom verstandig om goed uit te zoeken of en onder welk depositogarantiestelsel een bank valt. Om het eenvoudig te maken, staat hieronder een lijst van banken die niet onder een depositogarantiestelsel vallen.