Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Zakelijk deposito

Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 3 minuten

Kan geld uit de onderneming voor een langere tijd worden vastgezet? Kijk dan eens naar een zakelijk deposito. Op een zakelijk spaardeposito staat een bepaald bedrag voor een bepaalde looptijd vast. Voor het vastzetten van geld ontvangen klanten rente. Hieronder staat meer informatie en worden de zakelijke deposito’s vergeleken.

Banken met depositogarantie

Wat is een zakelijk deposito?

Een zakelijk spaardeposito is een zakelijke spaarrekening waarop een bepaald bedrag voor een langere tijd vaststaat. Dat is de looptijd. Banken bieden verschillende looptijden aan en klanten bepalen zelf welke looptijd ze kiezen. Gedurende deze looptijd kan het geld niet vrij worden opgenomen. Voor het vastzetten van geld ontvangen klanten rente. Vaak is dit een hogere rente dan voor zakelijke spaarrekeningen.

Hoe werkt zakelijk depositosparen?

Op een zakelijk deposito zetten klanten in één keer een bepaald bedrag. De bank kan een minimale en/of maximale inleg hanteren. Banken bieden meerdere looptijden aan in ruil voor een vaste rente. De klant kiest de looptijd van het deposito. De hoogte van de rente is afhankelijk van de gekozen looptijd. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

Bij zakelijke spaardeposito’s staat het geld vast. Banken staan tussentijds geld opnemen daardoor niet toe. Wanneer dit wel wordt toegestaan, moet daar een bijzondere reden voor zijn. Het kan zijn dat een bank een boete in rekening brengt voor tussentijdse opnamen.

Tussentijds geld bijstorten op een spaardeposito is niet toegestaan. Ook kunnen zakelijke deposito’s niet vroegtijdig worden beëindigd. Het kan zijn dat een bank wegens bijzondere omstandigheden een uitzondering maakt. Standaard worden het spaargeld en de opgebouwde rente echter alleen aan het einde van de looptijd vrijgegeven. De bank stort dit bedrag op de bankrekening van de klant.

Verschil tussen zakelijk deposito en zakelijke spaarrekening

Er zijn twee hoofdvormen van zakelijk sparen: een zakelijk deposito en een zakelijke spaarrekening. Een zakelijke spaarrekening is net als een particuliere spaarrekening een rekening waarop vrij kan worden gespaard. Het geld staat niet voor een bepaalde tijd vast en klanten bepalen over het algemeen zelf wanneer ze geld op de spaarrekening storten. Ook is geld bijstorten een optie.

Bij zakelijk depositosparen wordt in één keer een bedrag op een spaardeposito gezet. Dit bedrag staat vervolgens voor een afgesproken tijd vast. Tussentijds geld opnemen is over het algemeen niet mogelijk. Soms staat een bank dit wel toe, maar wordt er een boete voor in rekening gebracht. Ook kan geld niet tussentijds worden bijgestort. Op een zakelijk deposito sparen is door deze voorwaarden een minder vrije vorm van sparen. Daardoor ontvangen klanten vaak een hogere rente op spaardeposito’s dan op spaarrekeningen.

Zakelijk deposito vergelijken in 2024

Banken bieden verscheidene zakelijke deposito’s aan. Deze verschillen van elkaar op basis van de spaarrente, kosten en kenmerken. Voor het openen van een zakelijk deposito is het goed deze punten met elkaar te vergelijken. In het onderstaande overzicht zijn de belangrijkste aspecten opgenomen. Aan de hand daarvan kan een weloverwogen keuze worden gemaakt.

SpaarproductSoort renteMaximale renteMinimale renteBetaalrekening verplicht?Minimale inlegMaximale inleg
Knab Zakelijk DepositoVaste rente3,05%2,85%Ja€1.000€500.000
GarantiBank Zakelijke Termijn DepositoVaste rente3,00%2,50%Nee€2.000
ING Zakelijk DepositoVaste rente2,65%2,35%Ja€25.000
Rabo Zakelijk DepositoVaste rente3,10%2,35%Ja€5.000€249.999
RegioBank MeerKeuze Sparen VastVaste rente1,80%1,80%Ja€15.000
Triodos Zakelijk Spaar DepositoVaste rente2,85%1,70%Ja€500€1.000.000
Laatste controle op: 16-07-2024

Veelgestelde vragen

Kan iedereen een zakelijk deposito openen?

Een zakelijk deposito is bedoeld voor zakelijke klanten. Om deze te kunnen openen, moet de klant staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een zakelijk deposito of een zakelijke spaarrekening openen kan bij de meeste banken alleen in combinatie met een zakelijke betaalrekening. Bij enkele banken is een zakelijke betaalrekening niet verplicht.

Hoeveel kost een zakelijk deposito?

Een zakelijk deposito is gratis. Voor het openen van een zakelijk deposito kan een zakelijk betaalpakket verplicht zijn. Voor dit pakket worden wel kosten in rekening gebracht.

Vallen zakelijke deposito’s onder het depositogarantiestelsel?

Zakelijke deposito’s van banken met een geldige bankvergunning vallen net als betaal- en spaarrekeningen onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat spaartegoeden tot € 100.000 verzekerd zijn in het geval de bank failliet is. Niet iedere bank heeft een bankvergunning. Het is goed daarop te letten.