Jongerenrekening

Laatste controle op 13 juli 2021. Geschreven door Saskia Oegema.

Er zijn geen adverteerders die invloed hebben op onze objectiviteit en positionering binnen onze vergelijkingen en kostenschema’s. De informatie op de onderstaande pagina wordt opgesteld door experts van Bank.nl. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Een jongerenrekening is er voor kinderen vanaf 12 jaar. Met deze bankrekening kunnen zij leren bankieren onder toezicht van de ouders. Bovendien is de jongerenrekening in de meeste gevallen goedkoper dan een gewone bankrekening. Het onderstaande overzicht geeft de kosten weer van alle banken met een jongerenrekening.

Wat is een jongerenrekening?

Zoals de naam al aangeeft, is een jongerenrekening een bankrekening speciaal voor jongeren. Meestal is het een betaalrekening met een aparte spaarrekening, zodat het kind leert te betalen én te sparen. De jongerenrekening is bedoeld voor jongeren ouder dan 12 jaar. Wat de maximale leeftijd is, verschilt per bank. Bij de ene bank kan de jongerenrekening aangehouden worden tot 18 jaar en bij de andere geldt er een maximum van 25 jaar. Veel Nederlandse banken bieden een jongerenrekening aan. Hierdoor is er een verschil in prijs en kwaliteit te ontdekken. Met een vergelijking wordt dit verschil zichtbaar. Vaak is een jongerenrekening volledig gratis, maar zijn er wel kosten verbonden aan extra diensten.

Waarom een jongerenrekening openen?

Gaat een kind naar de middelbare school? Dan krijgt hij of zij steeds vaker te maken met geld en betalen. Het kind ontvangt kleedgeld en mag hiermee winkelen, koopt een broodje in de kantine of verdient zelf geld met een eerste bijbaantje. Het hebben van een eigen rekening is dan erg handig. Zo heeft de jongere de vrijheid om zelf te pinnen en krijgt het inzicht in zijn of haar financiën. Het voordeel van een jongerenrekening is dat de ouders net zoals bij een kinderrekening kunnen meekijken of alles wel goed gaat. Op deze manier leert het kind zonder risico’s omgaan met geld.

Voor wie is de jongerenrekening?

Doorgaans kunnen kinderen vanaf 12 jaar een jongerenrekening openen. Maar soms kan het ook al vanaf 8 of 10 jaar. De maximum leeftijd is meestal 18 jaar. Dat wil zeggen, wordt het kind 18? Dan zet de bank de jongerenrekening automatisch om naar een gewone bankrekening of naar een studentenrekening. Toch zijn er ook een aantal banken die een maximale leeftijd van 25 hanteren. Bij deze banken kan het kind langer profiteren van de voordelen van een jongerenrekening. Het ligt dus maar net aan de voorwaarden van de bank wie en wanneer iemand een jongerenrekening kan openen. Hierbij is wel altijd toestemming van de ouders nodig. Ongeacht welke bank.

Hoe werkt een jongerenrekening?

In de eerste plaats is een jongerenrekening bedoeld om kinderen wegwijs te maken in de wereld van geld, betalen, pinnen en sparen. Zo leren ze op jonge leeftijd omgaan met geld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen die al vroeg kennis maken met geld later minder snel financiële problemen krijgen. Een jongerenrekening staat daarom altijd onder toezicht van de ouders. Dit houdt in dat het kind niet zomaar al zijn of haar geld kwijt kan raken. De ouders bepalen wat wel en niet kan. Zo kunnen zij een betaallimiet instellen, het kind wel of geen eigen betaalpas geven en bepalen wanneer zij vinden dat het kind toe is aan internetbankieren. Met een jongerenrekening krijgt het kind de mogelijkheid om geld uit te geven, te sparen en bij- en afschrijvingen in te zien. Maar de ouders houden altijd inzicht en controle op de financiën van het kind.

Kosten jongerenrekening 2021

Bij de meest banken kost een jongerenrekening niets. Maar er kunnen we extra kosten in rekening worden gebracht voor bepaalde diensten. Het is van belang om hier tijdens het vergelijken op te letten. Ook kan er een verschil in voorwaarden en service zijn. In het onderstaande overzicht zijn de belangrijke punten samengevat:

Betaalpakket Maandelijkse kosten Leeftijd (jaren) Creditcard Rood staan Rente positief saldo Negatieve rente
SNS Jongerenrekening €0,00 12 – 25 Nee Vanaf 18 jaar 0,01% tot €5.000
ASN Jongerenrekening €0,00 12 – 25 Nee Nee 0,01%
Regiobank JongWijs €0,00 8 – 18 Nee Nee 0,00%
Rabo JongerenRekening €0,00 0 – 18 Nee Nee 0,00% Vanaf €250.000 -0,5%
ING Jongerenrekening €0,00 12 – 18 Nee Nee 0,00% Vanaf €250.000 -0,5%
ABN Amro Jongerengroeirekening €0,00 12 – 18 Nee Nee 0,00% Vanaf €500.000 -0,5%
Triodos Jongeren Rekening €1,00 10 – 18 Nee Nee 0,00% Vanaf €100.000 -0,5%
Laatste controle op: 31-05-2021

Wat zijn de kenmerken van een jongerenrekening?

Een jongerenrekening heeft een aantal opvallende kenmerken ten opzichte van een gewone bankrekening:

Minimum en maximum leeftijd

Voor een jongerenrekening geldt altijd een leeftijdsgrens. Bij de meeste banken is dit van 12 tot 18 jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige banken bieden al een jongerenrekening aan vanaf 8 of 10 jaar. Terwijl andere banken de maximum leeftijd verlengen tot 25 jaar. Zodra de leeftijdsgrens is bereikt, kan de jongvolwassene geen gebruik meer maken van de jongerenrekening. Het is van belang om de bankrekening dan om te zetten in een gewone bankrekening of in een studentenrekening.

Geen maandelijkse kosten

Een van de grootste voordelen van een jongerenrekening is dat deze bij bijna alle banken gratis is. Maandelijkse kosten zijn er dus niet. Maar dit betekent niet dat de bankrekening volledig kosteloos is. Zo kan een bank wel kosten in rekening brengen als er gebruik wordt gemaakt van extra diensten, zoals papieren afschriften of pinnen in het buitenland. Bij het vergelijken van een jongerenrekening is het van belang om hier op te letten.

Ouders hebben inzicht

Totdat het kind 18 jaar wordt, hebben de ouders toegang tot de jongerenrekening. Hierdoor kunnen zij inzicht en controle houden op de financiën van het kind. Zo leert het kind zonder risico’s verantwoord omgaan met geld, en kunnen de ouders hierbij helpen. Daarnaast is het voor de ouders bij de meeste banken mogelijk om alerts in te stellen. Dit houdt in dat een melding ontvangen als het kind een bepaalde actie uitvoert. Op deze manier kunnen de ouders zien wat het kind met zijn of haar geld doet en kunnen zij waar nodig ingrijpen. De ouders bepalen ook wat het kind wel of niet met de bankrekening kan en mag doen. Zo kiezen de ouders er bijvoorbeeld voor of het kind toegang heeft tot internetbankieren en of het kind een pinpas krijgt. En kunnen zij limieten instellen voor de bedragen die gepind of betaald kunnen worden.

Rood staan is niet mogelijk

Bij een jongerenrekening is rood staan geen optie. Hierdoor hoeven de ouders niet bang te zijn dat het kind meer geld uitgeeft dan dat er op de rekening staat. Wordt het kind 18 jaar? Op dat moment is het bij de meeste banken wel mogelijk om rood staan aan te zetten.

Rente op een jongerenrekening

Of het kind wel of geen (spaar)rente krijgt, verschilt per bank. Bij vrijwel iedere bank is de spaarrente op dit moment erg laag of zelfs nihil. Voor het kind is het natuurlijk erg leuk als hij of zij wat rente krijgt. Zo leert het kind het voordeel van sparen. De meeste banken bieden geen rente op een jongerenrekening. Toch zijn er nog een aantal banken die een klein rentepercentage bieden.

Een welkomstcadeautje

Bij het openen van een jongerenrekening krijgen de kinderen meestal een cadeau. Dit zijn vaak erg leuke welkomstcadeaus, waaruit het kind zelf een keuze mag maken. Toch een leuk extraatje voor het openen van een bankrekening!

Een jongerenrekening openen, hoe werkt dat?

Het openen van een nieuwe jongerenrekening kan bij de meeste banken gewoon online. Is dit niet mogelijk? Dan is het nodig om een afspraak te maken en naar een kantoor te gaan. De voorwaarden voor het openen van een bankrekening zijn:

Is het kind jonger dan 18 jaar? Dan kan een ouder of voogd een jongerenrekening voor het kind openen. Welke documenten de ouders precies moeten overleggen, verschilt per situatie. Hebben de ouders zelf ook een bankrekening bij de bank? Dan heeft de bank alle gegevens al en is het openen van een jongerenrekening snel geregeld. Hiervoor zijn onder andere de volgende gegevens van het kind nodig:

De bank is verplicht om de identiteit van elke nieuwe rekeninghouder te controleren. Dit gebeurt aan de hand van een kopie van een geldig identiteitsbewijs van zowel de ouder als het kind. Daarnaast wordt er meestal gevraagd om een kleine storting op de nieuwe rekening te doen. Zo weet de bank zeker dat alle gegevens kloppen.

Leeftijdsgrens bereikt, en nu?

Aan een jongerenrekening zit altijd een maximale leeftijd verbonden. Wordt het kind 18 of 25 jaar? Dan is het nodig om de rekening om te zetten. De jongerenrekening wordt dan een:

Jongerenrekening automatisch omzetten

Bereikt het kind de leeftijdsgrens? Bij de meeste banken wordt de jongerenrekening automatisch omgezet in een studentenrekening of in een normale bankrekening. De rekeninghouder hoeft dit dus niet zelf te regelen. Maar dat mag wel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het kind liever bij een andere bank een rekening opent. Iedereen is vrij om zelf op zoek te gaan naar een gratis of andere bankrekening.

Studentenrekening

Een studentenrekening is er speciaal voor studenten. Bij de meeste banken is deze rekening gratis en beschikbaar voor studenten tussen de 17 en 27 jaar. Niet iedereen kan dus zomaar een studentenrekening openen. Er geldt een strenge voorwaarde dat de rekeninghouder ingeschreven moet staan voor mbo, hbo of universitaire studie. De studentenrekening heeft meer mogelijkheden dan een jongerenrekening, zoals rood staan en het gebruik van een creditcard.

Normale bankrekening

Gaat het kind geen opleiding volgen? Dan kan de jongerenrekening omgezet worden in een gewone bankrekening. Dit kan bij dezelfde bank, maar dat hoeft niet. Bij de meeste banken is een bankrekening niet gratis. Met een vergelijking wordt duidelijk bij wie een normale bankrekening het goedkoopste is. Echter, het is van belang om niet alleen naar de kosten te kijken. Ook de service en diensten van een bank spelen mee in de keuze.

Een jongerenrekening en de Belastingdienst

Bezittingen en schulden van minderjarige kinderen vallen onder het vermogen van de ouders. Over het totale vermogen minus het heffingsvrije vermogen moeten de ouders vermogensbelasting betalen. Dit gebeurt in box 3. Dat wil zeggen, het tegoed van de jongerenrekening wordt opgeteld bij de bezittingen van de ouders. Van het totale vermogen mogen de ouders €50.000 (heffingsvrij vermogen voor een alleenstaande) of €100.000 (heffingsvrije vermogen voor partners) aftrekken. Over wat er overblijft, betalen de ouders belasting. Dit geldt alleen voor kinderen tot 18 jaar. Zodra het kind 18 wordt, valt het vermogen van het kind niet onder dat van de ouders. Maar is het zelf verantwoordelijk voor het betalen van de belasting.

Voordelen jongerenrekening

 • Meestal volledig gratis
 • Een eigen pinpas
 • Onder begeleiding leren omgaan met geld
 • Ouders hebben altijd toegang tot de rekening
 • Ouders bepalen wat het kind wel en niet mag
 • Soms een welkomstcadeau
 • Mobiel bankieren in de app

Nadelen jongerenrekening

 • Bijkomende kosten
 • Geen creditcard
 • Beperkte functionaliteiten
 • Leeftijdsgrens
 • Niet alle banken bieden een jongerenrekening aan

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd een jongerenrekening openen?

De meeste banken bieden een jongerenrekening aan vanaf 12 jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er een paar banken die een minimale leeftijd van 8 of 10 jaar hanteren. Ook de maximum leeftijd verschilt. Bij veel banken wordt de jongerenrekening automatisch omgezet in een studentenrekening of gewone bankrekening als het kind 18 jaar wordt. Toch zijn er ook hier uitzonderingen. Bij een paar banken kan de jongvolwassene de jongerenrekening aanhouden tot 25 jaar.

Wat is de beste jongerenrekening?

Wat de beste rekening voor jongeren is, is lastig te zeggen. Dat komt omdat dit per situatie verschilt. De een heeft andere wensen dan de ander. Daarom is het goed om verschillende banken met elkaar te vergelijken. Zo wordt duidelijk welke jongerenrekening het beste aansluit.

Wat is de goedkoopste jongerenrekening?

Een jongerenrekening is bijna altijd gratis. Dat wil zeggen, er worden geen maandelijkse kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van de jongerenrekening. Maar banken kunnen wel kosten rekenen voor extra diensten. Zoals pinnen in het buitenland en papieren afschriften. Hoe hoog deze kosten zijn, dat verschilt per bank. Met een vergelijking wordt dit verschil duidelijk.

Een jongerenrekening openen, waar kan dat?

Niet alle banken bieden een jongerenrekening aan. Toch is er genoeg keuze. In het bovenstaande overzicht staan alle banken die een rekening voor jongeren aanbieden. Dit zijn vrijwel allemaal traditionele banken. Sommige digitale banken bieden soms accounts aan die specifiek voor kinderen zijn bedoeld. Maar over het algemeen in de minimale leeftijd bij een digitale bank 18 jaar.

Wat is het verschil tussen een jongerenrekening en een normale bankrekening?

Een rekening voor jongeren heeft beperkingen ten opzichte van een bankrekening voor volwassenen. Ouders houden altijd toezicht op de jongerenrekening en bepalen wat het kind wel en niet mag. Op deze manier kan het kind zonder risico’s leren omgaan met geld. Daarnaast is rood staan op een jongerenrekening niet mogelijk en krijgt het kind geen creditcard. Daarbij is een jongerenrekening meestal gratis en een normale bankrekening niet.

Is een gezamenlijke rekening met een kind ook mogelijk?

Ja dat kan. Het openen van een gezamenlijke rekening samen met een kind is bij de meeste banken mogelijk. Op deze manier houdt de ouder inzicht in de uitgaven. Maar het is van belang om te weten dat de gezamenlijke rekening geen beperkingen heeft. De ouder kan dus geen limieten of alerts instellen. Bovendien is een gezamenlijke rekening meestal niet gratis.

Valt een jongerenrekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja. Gaat een bank failliet? Dan krijgt iedere rekeninghouder tot €100.000 terug. Dit geldt voor de meeste rekeningen, rekeninghouders en banken. Zo ook voor de jongerenrekening.