Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Jongerenrekening

Laatst bijgewerkt op: 1 mei 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Claartje Vogel

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

Leestijd: 9 minuten

Een jongerenrekening is voor kinderen vanaf 12 jaar. Het voordeel van deze bankrekening is dat zij kunnen leren bankieren onder toezicht van de ouders. Bovendien is deze bankrekening meestal goedkoper dan een gewone betaalrekening. Onderstaand overzicht geeft de kosten weer van alle banken met een jongerenrekening.

Banken met depositogarantie

Wat is een jongerenrekening?

Zoals de naam al aangeeft, is een jongerenrekening een bankrekening speciaal voor jongeren. Meestal is het een betaalrekening met een aparte spaarrekening, zodat kinderen zowel leren betalen als sparen. Deze bankrekening is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar. Wat de maximale leeftijd is, verschilt per bank. Bij de ene bank kan de jongerenrekening aangehouden worden tot 18 jaar en bij de andere geldt er een maximum van 25 jaar. Veel Nederlandse banken hebben een bankrekening voor jongeren. Het is goed om de prijs en service te vergelijken. Vaak is een jongerenrekening volledig gratis, maar zijn er kosten verbonden aan extra diensten, zoals een creditcard, contant geld storten en papieren bankafschriften.

Waarom een jongerenrekening openen?

Kinderen die naar de middelbare school gaan, krijgen vaker te maken met geld en betalen. Tieners ontvangen bijvoorbeeld kleedgeld en mogen hiermee winkelen, ze kopen een broodje in de kantine en verdienen zelf geld met een eerste bijbaan. Het is dan handig om een eigen rekening te hebben, zodat de jongere zelf kan pinnen en inzicht krijgt in zijn of haar financiën. Het voordeel van een speciale jongerenrekening is dat de ouders, net zoals bij een kinderrekening, kunnen meekijken of alles wel goed gaat. Op deze manier leert het kind zonder risico’s omgaan met geld.

Voor wie is de jongerenrekening?

Doorgaans kunnen kinderen vanaf 12 jaar een jongerenrekening openen. Soms kan het ook al vanaf 8 of 10 jaar. De maximumleeftijd is meestal 18 jaar. Vanaf die leeftijd zet de bank de jongerenrekening automatisch om naar een gewone bankrekening of naar een studentenrekening. Er zijn ook banken die een maximale leeftijd van 25 jaar hanteren.

Hoe werkt een jongerenrekening?

In de eerste plaats is een jongerenrekening bedoeld om kinderen wegwijs te maken in de wereld van geld, betalen en sparen. Zo leren ze op jonge leeftijd omgaan met geld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat kinderen die al vroeg kennis maken met geld later minder snel financiële problemen krijgen. Een jongerenrekening staat altijd onder toezicht van de ouders, zodat kinderen niet zomaar al hun geld kwijt kunnen raken. De ouders bepalen wat wel en niet kan. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een betaallimiet instellen, de jongere wel of geen eigen betaalpas geven en bepalen wanneer zij vinden dat de jongere toe is aan internetbankieren.

Een jongerenrekening gratis vergelijken in 2024

Bij de meest banken kost een jongerenrekening niets. Maar de bank kan wel extra kosten rekenen voor bepaalde diensten. Let hier op bij het maken van een vergelijking. Ook kan er een verschil in algemene voorwaarden en service zijn. In het onderstaande overzicht zijn de belangrijkste punten samengevat:

BetaalpakketMaandelijkse kostenLeeftijdCreditcardRood staanRente positief saldo
Regiobank JongWijs€0,008 – 18NeeNee 0,00%
SNS Jongerenrekening€0,0012 – 25€25,00*Vanaf 18 jaar0,01% (tot €5.000)
ASN Jongerenrekening€0,0012 – 25€35,00*Nee0,01% t/m 0,10%
Rabo JongerenRekening€0,000 – 18NeeNee0,00%
ING Jongerenrekening€0,0012 – 18NeeNee0,00%
Triodos Jongeren Rekening€0,006 – 18NeeNee0,00%
ABN AMRO Jongerengroeirekening€0,000 – 18NeeNee0,00%
Revolut <18€0,006 – 18NeeNee0,00%
*Vanaf 18 jaar
Laatste controle op: 01-05-2024

Wat zijn de kenmerken van een jongerenrekening?

Een jongerenrekening heeft een aantal opvallende kenmerken:

Minimum en maximum leeftijd

Voor een jongerenrekening geldt altijd een minimum- en maximumleeftijd. Bij de meeste banken ligt de leeftijdsgrens tussen de 12 en 18 jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige banken bieden al een jongerenrekening aan vanaf 0, 6 of 8 jaar. Terwijl andere banken een maximumleeftijd hanteren van 25 jaar. Zodra de leeftijdsgrens is bereikt, kan de jongvolwassene geen gebruik meer maken van de jongerenrekening. Het is van belang om de bankrekening dan om te zetten naar een gewone bankrekening of een studentenrekening. Soms doet de bank dit automatisch, soms moet de rekeninghouder dit zelf doen.

Geen maandelijkse kosten

Een van de grootste voordelen van een jongerenrekening is dat deze bij vrijwel alle banken gratis is. Er zijn dus geen maandelijkse kosten. Dit betekent niet dat de bankrekening volledig kosteloos is. Zo kan een bank extra kosten rekenen voor aanvullende diensten, zoals papieren afschriften of pinnen in het buitenland. Bij het vergelijken van een bankrekening voor jongeren is het belangrijk hierop te letten.

Ouders hebben inzicht

Als het kind nog geen 18 is, hebben de ouders toegang tot de jongerenrekening. Hierdoor kunnen zij inzicht en controle houden op de financiën en leren jongeren zonder risico’s verantwoord omgaan met geld.

Daarnaast is het voor de ouders bij de meeste banken mogelijk om alerts in te stellen. Dit houdt in dat zij een melding ontvangen zodra de jongere een bepaalde actie uitvoert, zoals geld overmaken of pinnen. Ouders bepalen wat de jongere met de bankrekening kan doen, bijvoorbeeld of hun kind toegang tot internetbankieren of een eigen pinpas heeft. Ook kunnen zij limieten instellen voor de bedragen die gepind of betaald kunnen worden.

Rood staan is niet mogelijk

Bij een jongerenrekening is rood staan geen optie. Hierdoor hoeven de ouders niet bang te zijn dat de jongere meer geld uitgeeft dan dat er op de rekening staat. Zodra de jongere 18 jaar is, is het bij de meeste banken wel mogelijk om rood staan aan te zetten.

Rente op een jongerenrekening

Of de jongere wel of geen (spaar)rente krijgt, verschilt per bank. Voor jongeren is het natuurlijk erg leuk als zij wat rente ontvangen over hun spaargeld. Zo leren ze het voordeel van sparen.

Een welkomstcadeautje

Bij het openen van een bankrekening speciaal voor jongeren hoort meestal een cadeau. Dit zijn vaak erg leuke welkomstcadeaus, waaruit de jongere zelf een keuze mag maken. Dit is toch een leuk extraatje voor het openen van een bankrekening, maar het is onverstandig om hier de keus voor de beste jongerenrekening vanaf te laten hangen. Het gaat immers om de bankrekening.

Een jongerenrekening openen, hoe werkt dat?

Het openen van een nieuwe bankrekening voor jongeren kan bij de meeste banken online. Is dit niet mogelijk? Dan is het nodig om een afspraak te maken en naar een kantoor te gaan. De voorwaarden voor het openen van een bankrekening zijn:

Is de nieuwe klant nog geen 18 jaar? Dan kan een ouder of voogd een jongerenrekening openen. Welke documenten er dan nodig zijn, dat verschilt per situatie.

Hebben de ouders zelf ook een bankrekening bij de bank? Dan heeft de bank alle gegevens al en is het openen van een jongerenrekening snel geregeld. De bank vraagt altijd om een aantal gegevens van de jongere. Dit zijn:

 • Volledige voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Geboorteplaats
 • Burgerservicenummer
 • Geldig identiteitsbewijs

De bank is verplicht om de identiteit van elke nieuwe rekeninghouder te controleren. Dit gebeurt aan de hand van een geldig identiteitsbewijs van zowel de ouder als het kind. Daarnaast wordt er meestal gevraagd om een kleine storting op de nieuwe rekening te doen. Zo weet de bank zeker dat alle gegevens kloppen.

Leeftijdsgrens bereikt, en nu?

Aan een jongerenrekening zit altijd een maximale leeftijd verbonden. Wordt de jongvolwassene 18 of 25 jaar? Dan is het nodig om de rekening om te zetten. De bankrekening wordt dan een:

Jongerenrekening automatisch omzetten

Bereikt de jongere de leeftijdsgrens? Bij de meeste banken wordt de jongerenrekening automatisch omgezet in een studentenrekening of in een normale bankrekening. De rekeninghouder hoeft dit dus niet zelf te regelen. Maar dat mag wel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de jongvolwassene liever bij een andere bank een rekening opent. Iedereen is vrij om zelf op zoek te gaan naar een andere bankrekening. De een kiest voor de goedkoopste jongerenrekening. Terwijl een ander een bankrekening wil met de beste service. Door te vergelijken wordt het duidelijk wat het verschil in voorwaarden en kosten is.

Studentenrekening

Een studentenrekening is speciaal voor studenten. Bij de meeste banken is deze rekening gratis en beschikbaar voor studenten tussen de 17 en 27 jaar. Niet iedereen kan dus zomaar een studentenrekening openen. Er geldt een strenge voorwaarde dat de rekeninghouder ingeschreven moet staan voor een mbo, hbo of universitaire studie.

De studentenrekening heeft meer mogelijkheden dan een jongerenrekening, zoals rood staan en het gebruik van een creditcard.

Normale bankrekening

Gaat de jongvolwassene (nog) geen opleiding volgen? Dan kan de jongerenrekening omgezet worden in een gewone bankrekening. Dit kan bij dezelfde bank, maar dat hoeft niet. Bij de meeste banken is een bankrekening niet gratis. Met een vergelijking wordt duidelijk bij wie een normale bankrekening het goedkoopste is. Het is belangrijk niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de service van een bank. De beste bankrekening past bij de behoeftes en eisen van de jongere.

Een jongerenrekening en de Belastingdienst

Bezittingen en schulden van minderjarige kinderen vallen onder het vermogen van de ouders. Over het totale vermogen min het heffingsvrije vermogen moeten de ouders vermogensbelasting betalen in box 3. Het tegoed van de jongerenrekening wordt dus opgeteld bij de bezittingen van de ouders.

Van het totale vermogen mogen de ouders in 2023 €57.000 (heffingsvrij vermogen voor een alleenstaande) of €114.000 (heffingsvrij vermogen voor partners) aftrekken. Over de rest betalen de ouders belasting. Dit geldt alleen voor kinderen tot 18 jaar. Zodra de jongere 18 wordt, is hij zelf verantwoordelijk voor de belasting.

Voordelen jongerenrekening

 • Een eigen pinpas
 • Meestal volledig gratis
 • Mobiel bankieren in de app
 • Soms een leuk welkomstcadeau
 • Onder begeleiding leren omgaan met geld
 • Ouders hebben altijd toegang tot de rekening
 • Ouders bepalen wat de jongere wel en niet mag

Nadelen jongerenrekening

 • Leeftijdsgrens
 • Geen creditcard
 • Bijkomende kosten
 • Beperkte functionaliteiten
 • Niet alle banken bieden een jongerenrekening aan

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd een jongerenrekening openen?

De meeste banken bieden een jongerenrekening aan vanaf 12 jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er een paar banken die een minimale leeftijd van 0, 6 of 8 jaar hanteren. Ook de maximumleeftijd verschilt. Bij veel banken wordt de jongerenrekening automatisch omgezet in een studentenrekening of gewone bankrekening als de jongere 18 jaar wordt, bij sommige banken is de maximumleeftijd hoger: tot 25 jaar.

Wat is de beste jongerenrekening?

Wat de beste rekening voor jongeren is, dat verschilt per situatie. Iedereen heeft andere wensen. Daarom is het goed om verschillende banken met elkaar te vergelijken. Zo wordt duidelijk welke jongerenrekening het beste aansluit.

Wat is de goedkoopste jongerenrekening?

Een jongerenrekening is bijna altijd gratis. Dat wil zeggen, de bank rekent geen vaste pakketprijs voor het aanhouden van de rekening. Maar banken kunnen wel kosten rekenen voor extra diensten, zoals pinnen in het buitenland en papieren afschriften. Hoe hoog deze kosten zijn, dat verschilt per bank. Met een vergelijking wordt dit verschil duidelijk.

Een jongerenrekening openen, waar kan dat?

Niet alle banken bieden een jongerenrekening aan, maar er is genoeg te kiezen. In bovenstaand overzicht staan alle banken die een rekening voor jongeren aanbieden. Dit zijn vrijwel allemaal traditionele banken. Sommige digitale banken bieden accounts aan die specifiek voor kinderen zijn bedoeld, maar over het algemeen in de minimale leeftijd bij een digitale bank 18 jaar.

Wat is het verschil tussen een jongerenrekening en een normale bankrekening?

Een rekening voor jongeren heeft beperkingen ten opzichte van een bankrekening voor volwassenen. Ouders houden altijd toezicht op de jongerenrekening en bepalen wat het kind wel en niet mag. Op deze manier kan het kind zonder risico’s leren omgaan met geld. Daarnaast is rood staan op een jongerenrekening niet mogelijk en krijgt het kind geen creditcard. Daarbij is een jongerenrekening meestal gratis en een normale bankrekening niet.

Is een gezamenlijke rekening met een kind ook mogelijk?

Ja, dat kan. Het openen van een gezamenlijke rekening samen met een kind is bij de meeste banken mogelijk. Op deze manier houdt de ouder inzicht in de uitgaven. Er zijn twee nadelen ten opzichte van een speciale jongerenrekening. Ten eerste heeft de gezamenlijke rekening geen beperkingen, de ouder kan dus geen limieten of alerts instellen. Bovendien is een gezamenlijke rekening meestal niet gratis.

Valt een jongerenrekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja. Gaat een bank failliet? Dan krijgt iedere rekeninghouder tot €100.000 terug. Dit geldt voor de meeste rekeningen, rekeninghouders en banken. Ook voor de jongerenrekening.

Gecontroleerd door:

Freedom24