Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Kan ik een bankrekening openen zonder adres?

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten

Voor het openen van een bankrekening bij een traditionele Nederlandse bank zijn een aantal gegevens nodig. Een bank is bijvoorbeeld verplicht om de identiteit van de klant te verifiëren. Dit houdt in dat de bank het identiteitsbewijs controleert en vastlegt. Daarnaast vraagt de bank om aanvullende gegevens, zoals het BSN-nummer en een geldig woonadres. Maar niet iedereen heeft een vaste woon- en verblijfplaats. Welke opties zijn er dan?   

Het hebben van een betaalrekening is essentieel voor het ontvangen van inkomsten, zoals het loon, pensioen, een uitkering of toeslagen. Maar dat is niet het enige. Zonder bankrekening kan dit geld niet worden opgenomen bij een geldautomaat, kunnen rekeningen niet worden betaald en is het niet mogelijk om te pinnen. Een bankrekening is dan ook niet meer weg te denken uit het hedendaagse betalingsverkeer.

Geen vaste woon- en verblijfplaats

Bij veel banken staat in de algemene voorwaarden dat een klant ingeschreven moet staan op een woonadres bij een Nederlandse gemeente. Heeft iemand geen woonadres? Dan is het vrijwel onmogelijk om een betaalrekening te openen bij een traditionele Nederlandse bank.  

Hierbij wordt al snel gedacht aan iemand die dakloos is. Toch zijn er nog een aantal andere redenen te bedenken waarom iemand geen vast adres in Nederland heeft. Bijvoorbeeld bij een verhuizing naar het buitenland, iemand die continu op reis is of iemand die hier wel werkt en verblijft, maar niet permanent woont.

Ook mensen die geen vaste woon- en verblijfplaats in Nederland hebben, moeten over hun geld kunnen beschikken. Om die reden zijn er afspraken gemaakt voor een basisbankrekening. Deze afspraken staan in het Convenant Basisbankrekening.

Wat is de basisbankrekening?

Zonder bankrekening is het onmogelijk om mee te doen in de huidige samenleving. Om te voorkomen dat mensen maatschappelijk worden buitengesloten, is er de basisbankrekening. Dit is een betaalrekening voor iedereen vanaf 18 jaar in de hele EU.

In samenwerking met de Nederlandse banken, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het ministerie van Financiën en het Leger des Heils zijn er afspraken gemaakt over een betaalrekening voor iedereen: de basisbankrekening. Of iemand nu dakloos is, schulden heeft of net asiel heeft aangevraagd, iedereen vanaf 18 jaar met een geldig legitimatiebewijs en een postadres bij een erkende hulpverlenings- of overheidsinstantie kan deze betaalrekening aanvragen.

Welke andere opties zijn er?

De grote banken in Nederland – onder andere RabobankING en ABN Amro – zullen altijd vragen naar de nodige gegevens, waaronder het woonadres. Het openen van een bankrekening zonder adres is bij deze bekende banken niet mogelijk.

Naast de basisbankrekening zijn er een aantal andere opties als het gaat om een bankrekening openen zonder geldig woonadres. Dit zijn online banken die het opgeven van een vaste woon- en verblijfplaats niet als vereiste hebben, zoals N26 en Monese. In de voorwaarden staat hoe iemand een bankrekening kan openen zonder woonadres en welke kosten hierbij gelden.

Meer weten over?