Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Contant geld storten: opties en kosten per bank

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 5 minuten

Er wordt steeds minder gebruikgemaakt van contant geld. Veel mensen betalen enkel nog met een betaalpas, mobiele telefoon of zogeheten smart wearable. Dit betekent echter niet dat er geen contant geld meer in omloop is. Contant geld blijft één van de standaard betaalmiddelen. Iemand kan dan ook nog steeds in het bezit komen van contant geld. Dit contante geld kan op de bankrekening worden gestort. Tegenwoordig is contant geld storten echter niet bij iedere bank mogelijk. Ook kost geld storten vaak geld.

Op deze pagina benoemen we per bank waar klanten contant geld kunnen storten en welke kosten hiervoor in rekening worden gebracht.

ABN AMRO

Klanten van ABN AMRO kunnen contant geld storten bij een geldstortautomaat van Geldmaat. Het geld staat direct op de bankrekening. Klanten kunnen per keer 200 briefjes storten. Munten storten kan niet bij iedere vestiging. Ook duurt het maximaal 2 werkdagen totdat het geld op de rekening staat. In de Locatiewijzer van Geldmaat staat per locatie aangegeven wat de mogelijkheden zijn. ABN AMRO brengt kosten in rekening voor het storten van contant geld.

Briefgeld storten

Soort bankrekeningTariefklasse*Kosten contant geld storten
ABN AMRO Betaalrekening€0,00 – €10.0000,5% per transactie over het gestorte bedrag
 > €10.000€5 + 0,5% per transactie over het gestorte bedrag dat boven €10.000 uitkomt
ABN AMRO Studentenrekening€0,00 – €6.0000,5% per transactie over het gestorte bedrag
 > €6.000€5 + 0,5% per transactie over het gestorte bedrag dat boven €6.000 uitkomt
ABN AMRO Jongerengroeirekening**€0,00 – €2.0000,5% per transactie over het gestorte bedrag
 > €2.000€2,50 + 0,5% per transactie over het gestorte bedrag dat boven €2.000 uitkomt
Laatst gecontroleerd op 13-02-2024
*Per kalenderjaar en per rekeninghouder. Heeft de rekeninghouder meerdere bankrekeningen? Dan worden de stortingen van contant geld bij elkaar opgeteld.
**Jongeren tot 18 jaar mogen 3 keer per jaar gratis contant geld storten.

Muntgeld storten

Soort bankrekeningTariefklasse*Kosten contant geld storten
ABN AMRO Betaal- en Studentenrekening> €0,00€2,80 + 0,25% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Jongerengroeirekening€0,00 – €600Gratis
 > €600**€2,80 per storting + 0,25% over het totale stortingsbedrag
Laatst gecontroleerd op 13-02-2024
*Per kalenderjaar en per rekeninghouder. Heeft de rekeninghouder meerdere bankrekeningen? Dan worden de stortingen van contant geld bij elkaar opgeteld.
**Waneer het totaalbedrag aan stortingen van muntgeld en biljetten boven €10.000 uitkomt, wordt er naast genoemde kosten nog €5,00 + 0,50% per transactie in rekening gebracht. Voor studenten geldt een drempelwaarde van €6.000. Voor jongeren geldt een drempelwaarde van €2.000 en bedragen de aanvullende kosten €2,50 + 0,50% per transactie bovenop de genoemde kosten.

ING Bank

Contant geld storten bij ING Bank op een eigen betaalrekening kan bij een stortautomaat van Geldmaat. Zowel briefgeld als munten kunnen afgestort worden. Hierbij geldt een maximum van 200 biljetten en 5 kg aan munten tot een bedrag van € 3.000 per rekening per dag. Het gestorte geld staat direct op de bankrekening. Er kunnen kosten in rekening worden gebracht.

Soort bankrekeningKosten contant geld storten
ING OranjePakket met Korting€6,00 per storting
ING OranjePakket en ING StudentenrekeningEerste 2 stortingen van biljetten per kalenderjaar gratis, daarna €6,00 per storting. Iedere storting van muntgeld €6,00 per storting*  
ING BasisPakket, BetaalPakket of RoyaalPakket**Eerste 4 stortingen van biljetten per kalenderjaar gratis, daarna €6,00 per storting. Iedere storting van muntgeld €6,00 per storting*
ING Jongerenrekening***Eerste 2 stortingen van contant geld (biljetten + munten) per kalenderjaar gratis, daarna €6,00 per storting
ING Kinderrekening***Eerste 3 stortingen van contant geld (biljetten + munten) per kalenderjaar gratis, daarna €6,00 per storting
Laatst gecontroleerd op 13-02-2024
*Een combinatiestorting van briefgeld + muntgeld valt hier ook onder.
**Niet meer te openen.
***Er kan maximaal €5.000 per jaar op de rekening worden gestort.

Rabobank

Klanten van Rabobank kunnen briefgeld en munten storten bij een geldstortautomaat van Geldmaat gestort worden. Hierbij geldt een maximum van € 2.500 per storting. Contant geld kan alleen afgestort worden op een betaalrekening van Rabobank. Dit kan de eigen bankrekening zijn of de rekening van iemand anders.

Soort bankrekeningKosten contant geld storten
Rabo DirectPakketRabo BasisPakketRabo TotaalPakket, Rabo RiantPakket en Rabo StudentenPakket€2,25 voor de 1e tot en met de 4e storting op een eigen Rabo betaalrekening €9,50 vanaf de 5e storting op een eigen Rabo betaalrekening
Rabo JongerenRekening€0,00 voor de 1e tot en met de 4e storting op een eigen Rabo betaalrekening €9,50 vanaf de 5e storting op een eigen Rabo betaalrekening
Alle betaalpakketten of betaalrekeningen€9,00 voor het storten van contant geld op een Rabo betaalrekening van iemand anders €0,00 voor het storten van contant geld op een Rabo JongerenRekening
Laatst gecontroleerd op 13-02-2024

RegioBank

Contant geld storten bij RegioBank kan als de betreffende zelfstandig adviseur een kasfunctie heeft. In dat geval is briefgeld storten gratis.

SNS Bank en ASN Bank

Klanten van ASN Bank en SNS Bank kunnen geen contant geld storten bij hun eigen bank of Geldmaat. Sinds 1 november 2023 is het voor klanten van deze banken ook niet meer mogelijk om contant geld te storten bij GWK Travelex. Geld storten kan nu alleen door het geld naar de eigen rekening te verzenden via een agentschap van Western Union.

Geld storten via Western Union werkt als volgt: de klant dient bij Western Union aan te geven dat hij geld naar de eigen bankrekening wil verzenden. Het is alleen mogelijk om papiergeld te verzenden. De klant moet zich kunnen identificeren. Bovendien geldt er een maximumbedrag, dat verschilt per kantoor. Western Union boekt het bedrag vervolgens over naar de betaalrekening. Het bedrag staat de volgende werkdag op de betaalrekening.

Western Union rekent een transfervergoeding voor het storten van geld, waarvan klanten een bon krijgen. ASN Bank en SNS Bank vergoeden de gemaakte kosten wanneer het een storting naar de eigen SNS- of ASN-betaalrekening of die van een (klein)kind betreft. Op de website westernunion.com zijn de vestigingen te vinden.

Van Lanschot

Het is voor klanten van Van Lanschot niet mogelijk om contant geld te storten.

Online banken

Het is bij geen enkele online bank mogelijk om contant geld te storten. Dat komt doordat deze banken geen kantorennetwerk hebben. Het gaat om de volgende banken:

Munten en biljetten storten bij Geldmaat

Klanten van ABN AMRO, ING Bank en Rabobank kunnen alleen geld storten bij stortautomaten van Geldmaat. Er zijn automaten beschikbaar voor het storten van biljetten, munten en/of sealbags. In de Locatiewijzer van Geldmaat zijn alle locaties te vinden. Per locatie staat aangegeven wat de opties zijn.

De bank bepaalt wat het maximum te storten bedrag is. Ook verschillen de kosten en regels voor het gebruik van de stortautomaat per bank. Klanten van andere banken kunnen geen gebruik maken van deze stortautomaten.

Hoe werkt indirect contant geld storten?

Het is niet bij iedere bank mogelijk om contant geld te storten. Gelukkig is er een andere optie, waardoor klanten via een omweg contant geld op hun particuliere bankrekening kunnen storten. Dit kan via een Western Union-filiaal. Een agentschap van Western Union boekt het contante geld dan over naar de opgegeven of binnenlandse bankrekening, bijvoorbeeld naar een rekening van ASN Bank, SNS Bank of online banken als N26 en Revolut. Voor deze service worden kosten in rekening gebracht.

Meer weten over?