Zakelijke Rekening

Laatste controle op 20 juli 2021. Geschreven door Saskia Oegema.

Er zijn geen adverteerders die invloed hebben op onze objectiviteit en positionering binnen onze vergelijkingen en kostenschema’s. De informatie op de onderstaande pagina wordt opgesteld door experts van Bank.nl. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Een zakelijke rekening zorgt ervoor dat elke ondernemer zijn of haar zakelijke geldstromen gescheiden kan houden van de particuliere bankrekening. Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar een persoonlijke rekening gebruiken voor zakelijke transacties mag niet. Alle informatie over een zakelijke rekening staat hieronder weergegeven.

Wat is een zakelijke rekening?

Met een zakelijke rekening kan een ondernemer zijn zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houden van zijn persoonlijke financiën. Dit is niet alleen erg handig, maar geeft ook een professionele uitstraling. Bovendien staan banken het niet toe om zakelijke transacties via de privé betaalrekening te laten lopen. Het openen van een zakelijke rekening is daarom voor ondernemers noodzakelijk.

Een zakelijke rekening is er al voor slechts een paar euro per maand. De goedkoopste zakelijke rekening is zelfs helemaal gratis in gebruik. Bij het openen van een nieuwe zakelijke rekening krijgen ondernemers bij de meeste banken startersvoordelen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de zakelijke rekening het eerste jaar of de eerste zes maanden gratis is. Hierdoor blijven de kosten het eerste jaar laag. Daarnaast bieden sommige banken extra diensten en kortingen aan voor ondernemers. Zoals korting op een verzekering, boekhoudprogramma’s, een pinautomaat of Payment Service Providers.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening is voor ondernemers niet verplicht. Maar vaak wel noodzakelijk. In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat aangegeven dat een privé betaalrekening alleen is bedoeld voor particulier gebruik. Dit houdt in dat de bank met steekproeven controleert of er niet teveel zakelijke boekingen zijn op de particuliere rekening.

Privé en zakelijk gescheiden

Daarnaast kan de ondernemer met een zakelijke rekening gemakkelijk de zakelijke transacties gescheiden houden van de privé betalingen. Dit geeft goed inzicht hoe de ondernemer er financieel voor staat en zorgt voor minder uitzoekwerk tijdens de belastingaangifte. De btw kan bijvoorbeeld direct apart worden gezet, waardoor de aangifte omzetbelasting gemakkelijker verloopt.

Professionele uitstraling

Ook laat de ondernemer met een zakelijke rekening een professionele indruk achter. Een zakelijke rekening staat op naam van de onderneming. Klanten zien bij het overboeken de bedrijfsnaam via de IBAN-check in plaats van de persoonlijke naam zoals bij een privé betaalrekening.

Boekhouding koppelen

Een zakelijke rekening kan eenvoudig aan een boekhoudpakket worden gekoppeld. Met een privé bankrekening is dit een stuk lastiger. De gekoppelde zakelijke rekening voorkomt het handmatig boeken, wat zorgt voor veel tijdwinst. Wordt een gewone bankrekening zakelijk gebruikt? Dan lopen privé- en zakelijke transacties door elkaar heen. Het kost veel tijd om alles te scheiden, waardoor de administratie meer tijd in beslag neemt.

Voor wie is de zakelijke rekening?

Niet iedereen kan zomaar een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is bedoeld voor ondernemers. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is daarom vereist.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Volgens de wet is het openen van een zakelijke rekening voor ondernemers niet verplicht. Maar banken willen voorkomen dat zakelijke transactie via een particuliere bankrekening verlopen. Daarom staat in de voorwaarden van vrijwel iedere bank dat een privé rekening niet zakelijk gebruikt mag worden. Gaat een rekeninghouder akkoord met de voorwaarden? Dan moet hij of zij zich hieraan houden. Worden de voorwaarden overtreden? De bank is in dat geval gerechtigd om de persoonlijke bankrekening te sluiten. Vanuit dit oogpunt is een zakelijke rekening bij wet niet verplicht, maar wel vereist door de bank.

Zakelijke rekening en de Belastingdienst

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of een ondernemer wel of geen zakelijke rekening heeft. De fiscus wil inzage in de administratie. En het maakt daarbij niet uit of hierbij gebruik wordt gemaakt van een zakelijke of een particuliere bankrekening. Als het maar duidelijk en transparant is hoe de transacties verlopen. Dus waar het geld vandaan komt, waar het naar toe gaat en welke transacties zakelijk of privé zijn. De Belastingdienst moet “binnen redelijke termijn” een goed overzicht van de financiën hebben.

Het saldo op een zakelijke rekening valt niet onder het vermogen in box 3, maar in box 1. Dit betekent dat over zakelijk vermogen geen vermogensbelasting betaald hoef te worden. Het is echter niet toegestaan om meer dan noodzakelijk vermogen aan te houden op een zakelijke bankrekening. Hoeveel dit is hangt af van de aard en de omvang van het bedrijf.

Zakelijke rekening vergelijken, waarop letten?

De kosten voor een zakelijke rekening zijn hoger dan een privé betaalrekening. Daarbij is er een behoorlijk verschil in kosten tussen banken onderling. Een zakelijke rekening vergelijken is dan ook aan te raden. Dit zorgt voor inzicht welke zakelijke rekening het goedkoopste of het beste is. Voor het openen van een zakelijke rekening is het van belang om een aantal zaken te vergelijken. Sommige banken bieden namelijk niet alle producten of diensten aan. Houd bij het vergelijken rekening met de volgende bankproducten:

 • Internetbankieren
 • Wel of geen wereldpas
 • Zakelijk sparen op een zakelijke spaarrekening
 • Vreemde valuta
 • De optie om rood staan te staan
 • De mogelijkheid om een lening af te sluiten
 • Inzage in betalingsgedrag van de debiteuren
 • Wel of geen creditcard
 • Welke mogelijkheden er zijn om te beleggen
 • Het storten van contant geld inclusief kosten
 • Het afsluiten van zakelijke verzekeringen

Wat is de beste zakelijke rekening?

Niet alle banken bieden bovenstaande bankproducten en diensten aan. Hoewel veel ondernemers vooral naar de kosten kijken en op zoek zijn naar de goedkoopste zakelijke rekening, is het van belang om een bank te kiezen die het beste bij de onderneming past. Kleine ondernemers, zoals zzp’ers en freelancers, hebben bijvoorbeeld minder functionaliteiten nodig dan grote ondernemingen. Maar zijn er aanvullende producten, zoals het innen van automatische incasso’s, een zakelijk krediet of een pinautomaat, nodig? Dan volstaat de goedkoopste zakelijke rekening niet altijd. Houd daarom bij een zakelijke rekening vergelijken rekening met de volgende functionaliteiten:

Zakelijke transacties

Een zakelijke rekening wordt uiteraard gebruikt voor betalingen. Voor elke transactie brengt een bank kosten in rekening. Hoe hoog deze kosten zijn, ligt aan het aantal transacties en de kosten per transactie. Sommige banken bieden een bepaald aantal gratis transacties per jaar aan. Hierdoor vallen de kosten voor een zakelijke rekening lager uit. 

Contant geld storten

Vrijwel de meeste betalingen zijn digitaal. Maar dat neemt niet weg dat voor sommige ondernemers het nog steeds belangrijk is om contant geld te kunnen storten. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Vooral online banken en pakketten speciaal voor zzp’ers sluiten dit uit.

Automatisch koppelen van de boekhouding

Een groot voordeel van een zakelijke rekening is dat banktransacties automatisch kunnen worden ingelezen in het boekhoudprogramma dat de ondernemer gebruikt. Bij een privé betaalrekening is deze mogelijkheid er niet. De ondernemer of boekhouder moet dan iedere dag handmatig de transacties invoeren. Een automatische koppeling bespaart tijd en kosten.

Wel of niet rood staan

Het kan voorkomen dat een ondernemer tijdelijk extra geld nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat het werkkapitaal negatief is of door een onverwachtse rekening. Met name in de beginfase komt dit geregeld voor. In dat geval kan rood staan uitkomst bieden. Is het noodzakelijk om rood te kunnen staan op een zakelijke rekening? Neem deze optie dan mee in de vergelijking. Rood staan is namelijk niet bij alle banken mogelijk. Bovendien verschilt het per bank hoe hoog het rentepercentage voor rood staan is.

Internationale betalingen

Steeds meer betalingen gaan van en naar het buitenland. Voor internationale betalingen kunnen ondernemers speciale diensten gebruiken die gratis betalingen aanbieden. Maar dat hoeft niet. Een internationale bankoverschrijving naar het buitenland kan ook per bank. Via de zakelijke rekening. Dit brengt echter wel extra kosten met zich mee. Het is van belang om hier rekening mee te houden tijden het zoeken naar de beste zakelijke rekening.

Een pinautomaat

Bij sommige banken kunnen ondernemers bij hun zakelijke rekening een pinautomaat afnemen. Voorheen deden veel bedrijven dit. Maar tegenwoordig maken steeds meer ondernemers gebruik van een Payment Service Provider. Dit is vaak goedkoper. Om die reden hoeft het wel of niet aanbieden van een pinautomaat bij de zakelijke rekening geen beperking te zijn bij het vergelijken.

Wel of geen creditcard

Bij een creditcard wordt de betaling later afgeschreven, zijn de aankopen verzekerd en is het gemakkelijker om betalingen in het buitenland te doen. Toch blijkt uit onderzoek dat in Nederland de creditcard niet populair is en verreweg de meeste betalingen met de pinpas worden gedaan. Om die reden bieden veel banken nog geen creditcard bij de zakelijke rekening aan of worden er hoge kosten in rekening gebracht. 

Zakelijk krediet of lening

Om te groeien is er soms extra financiering nodig. In de vorm van een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Als ondernemer is het handig om een zakelijke rekening te openen bij een bank die ook een zakelijke lening of krediet aanbiedt.

Kosten zakelijke rekening 2021

De kosten van een zakelijke rekening bestaan uit verschillende categorieën. Naast de maandelijkse kosten voor het aanhouden van de rekening kan de bank extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van de betaalpas en internetbankieren. Vaak zitten deze kosten in één pakketprijs. Maar dit is niet altijd even duidelijk aangegeven. Bovendien stelt elke bank het pakket ook anders samen. Om die reden kunnen de kosten voor een zakelijke rekening flink verschillen per bank.

Naast de pakketprijs rekent de bank kosten voor elke transactie. Bij- en afschrijvingen kosten dus geld. De hoogte van deze transactiekosten lopen niet heel sterk uiteen. Bij de meeste zakelijke rekeningen zijn de tarieven per transactie ongeveer gelijk.

Daarnaast brengt de bank kosten in rekening als er gebruik wordt gemaakt van extra diensten. Zo zijn betalingen via acceptgiro en handmatige transactie, zoals contant geld storten en het innen van cheques, relatief duur. Ook het ontvangen van papieren afschriften wordt steeds duurder.

Zakelijke rekening vergelijken

In het overzicht hieronder staan diverse kosten voor populaire zakelijke rekeningen. De kosten voor het aanhouden van de zakelijke rekening, het gebruik van de betaalpas en internetbankieren zijn samengebundeld onder de noemer “maandelijkse kosten”.

Elke ondernemer doet een x aantal transacties per jaar. En de bank brengt hiervoor transactiekosten in rekening. Om die reden zullen de totale kosten voor een zakelijke rekening voor iedereen verschillen.

BetaalpakketMaandelijkse kostenEenmalige kosten betaalpasKosten bijschrijvingKosten afschrijvingPinbetaling binnen EUPinbetaling buiten EU
N26 Business€0,00€10,00€0,00€0,00€0,00€0,00
Wise Business€0,00€18,65€0,00€0,28€0,00€0,00
Payoneer€0,00€24,95€0,00€1,50 (binnen EU, buiten EU max 2%**)€0,000 – 3,5%
Revolut Business Kosteloos€0,00€0,20*€0,20*€0,00€3,00**
N26 Business Smart€4,90€0,00€0,00€0,00€0,00
Holvi Lite€6,00€0,00€0,00
Knab Zakeljk€6,00€0,10*€0,10*€0,00€0,00**
ASN Betalen Zelfstandigen€6,50€0,00€0,00€0,00€0,30
SNS ZZP Rekening€7,50€0,00€0,00€0,00€0,15
Regiobank MKB Rekening€9,50€0,05*€0,05*
SNS Zakenrekening€9,50€0,14 + €0,04 à €0,07***€0,05 + €0,04 à €0,07***€0,05€0,15
ING Zakelijke Rekening€9,90€0,12 + €0,088***€0,12 + €0,088***€0,00€0,00**
ABN Amro Basis voor Ondernemen€9,90€0,15 + €0,088***€0,09 + €0,008***€0,00€0,00
Rabobank Zakelijke Rekening€9,95€0,15 + €0,09***€0,10 + €0,09***€0,00€0,00**
Bunq EasyMoney Business€10,00€0,11€0,11€0,00€0,00
Holvi Pro€12,00€0,00€0,00
Triodos Internet Zaken Rekening€12,50€20,00€0,15€0,10€0,07€0,07**
Van Lanschot Zakelijk€18,00€0,17€0,11
Bunq Easy Green Business€19,99€0,11€0,11€0,00€0,00
Revolut Business Grow€25,00€20,00€0,20*€0,20*€0,00€0,00
Laatste controle op: 08-06-2021

* Jaarlijks x aantal gratis transacties
**+ Wisselkoersopslag
***Informatiekosten


Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Zakelijke rekeningen zijn meestal duurder dan een particuliere rekening. Het kan daarom verleidelijk zijn om de privé rekening zakelijk te gebruiken. Naast het feit dat dit niet is toegestaan, heeft een zakelijke rekening nog een aantal andere voordelen ten opzichte van een particuliere bankrekening:

 • Overzichtelijke administratie door scheiding zakelijke en privé
 • Extra mogelijkheden voor ondernemingen
 • Integratie met bedrijfssoftware, zoals het koppelen van een boekhoudpakket
 • Bankieren op naam van het bedrijf
 • Meer gemak tijdens de belastingaangifte
 • Hogere limieten
 • Toegang voor meerdere gebruikers

Een zakelijke rekening openen, hoe werkt dat?

Een zakelijke rekening is gemakkelijke online te openen. Daarbij moeten banken de gegevens over de onderneming controleren. Als eerste kijkt de bank of het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Elke onderneming in Nederland staat in het handelsregister. Op basis daarvan checkt de bank of iemand daadwerkelijke ondernemer is. Ten tweede is een geldig identiteitsbewijs nodig bij het openen van een zakelijke rekening. Banken zijn verplicht om hiernaar te vragen.

Bij welke bank een zakelijke rekening openen?

Het ligt voor de hand om een zakelijke bankrekening te openen bij dezelfde bank als de particuliere rekening. Maar dat hoeft niet, het is niet verplicht. De ondernemer is vrij om een andere bank te kiezen als de bank waar hij of zij privé bankiert.

Het kan voordelig zijn om de zakelijke bankrekening bij de huidige bank af te sluiten. Het aanvraagproces gaat sneller omdat de bank de klantgegevens al heeft. Bovendien is geld overboeken van zakelijk naar privé in dat geval zonder wachttijd. Het geld staat direct op de rekening.

Toch loont het om verschillende banken te vergelijken. Een zakelijke rekening is doorgaans een stuk duurder dan een gewone bankrekening. Om die reden kiezen ondernemers er regelmatig voor om de zakelijke rekening bij een andere bank af te sluiten. Daarnaast kan het zo zijn dat de huidige bank niet alle functionaliteiten aanbiedt die de ondernemer nodig heeft.

Wat is beter: traditionele bank of online bank?

Banken zijn grofweg in te delen in twee categorieën: de traditionele banken en online banken. Onder de traditionele banken vallen:

Online banken zijn:

Wat zijn de voor- en nadelen?

Zowel traditionele als online banken hebben voor- en nadelen. Het voordeel van een traditionele bank is dat er een fysiek bankkantoor is voor het regelen van bankzaken en het storten van contant geld. Een online bank heeft dit niet. Bij een online bank wordt alles digitaal geregeld. Om die reden is een online bank doorgaans goedkoper. Hoewel dat niet voor iedere bank opgaat. Daarnaast lopen online banken meestal vooruit met vernieuwende functies en dienstverlening. Echter, een traditionele bank biedt vaker een full-service aanbod, zodat er meer mogelijk is op het gebeid van incasso’s, pinapparaten, kredieten en leningen.

Welke bank kiezen?

Welke zakelijke rekening het beste is hangt af van de persoonlijke wensen en eisen. Over het algemeen kiezen zzp’ers, freelancers en microbedrijven met minder dan 10 werknemers voor een online bank. Terwijl het MKB vaker een zakelijke rekening afsluit bij een traditionele bank. Een vergelijking creëert inzicht welke zakelijke rekening het goedkoopste is en het beste past.

Overstappen van zakelijke bank, hoe werkt dat?

Iedereen kan van de ene bank naar de andere bank overstappen. Dit is vrij gemakkelijk door de overstapservice. De meeste banken bieden deze service aan. Dit houdt in dat een rekeninghouder zonder gedoe een zakelijke rekening kan overzetten van de ene naar de andere bank. Terwijl de zakelijke transacties gewoon doorlopen. Deze overstapservice is een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken. Een lijst met alle deelnemende banken staat hier. Het gebruik van de overstapservice is altijd gratis.

Zakelijk bankieren: betaal- en spaarrekening

Een zakelijke rekening bestaat meestal uit de combinatie van een betaalrekening en een spaarrekening. Een betaalrekening is bedoeld voor dagelijks gebruik. Het geld op een zakelijke spaarrekening dient daarentegen als buffer en wordt niet gebruikt voor alledaagse betalingen. Het geld op de spaarrekening blijft op de rekening staan en hier krijgt ondernemer rente over.

Ondernemers gebruiken de zakelijke spaarrekening als zakelijke buffer. Dit is een som geld dat apart wordt gezet en alleen wordt gebruikt in mindere tijden. Bijvoorbeeld als de inkomsten terug lopen of als er onverwachte uitgaven betaald moeten worden.

De zakelijke spaarrekening is alleen te openen in combinatie met een zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank. Deze spaarrekening is gratis, maar voor het aanhouden van een zakelijke betaalrekening worden wel kosten in rekening gebracht.

Hoe belangrijk is de rente?

Een zakelijke spaarrekening biedt doorgaans een hoger rentepercentage dan een betaalrekening. Bovendien verschilt het rentepercentage per bank. Het is daarom interessant om hier tijdens het vergelijken op te letten. Dit kan – afhankelijk van het saldo op de spaarrekening – toch behoorlijk wat schelen op jaarbasis. 

Valt een zakelijke rekening onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken in Nederland met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder de Nederlandse Depositogarantie. Dit houdt in dat het saldo tot €100.000 wordt vergoed door de overheid als een bank failliet gaat. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een particuliere of een zakelijke bankrekening. De maximale vergoeding geldt per bank. En niet per rekening. Heeft een rekeninghouder zowel een privé als een zakelijke rekening bij dezelfde bank? Dan worden de tegoeden bij elkaar opgeteld.

Ondernemers die meer dan €100.000 zakelijk vermogen hebben, krijgen bij een faillissement niet al hun geld terug. De kans dat een bank failliet gaat is zeer klein. Toch kan een ondernemer in dat geval ervoor kiezen om het vermogen bij verschillende banken onder te brengen. Het is hierbij van belang dat de banken niet dezelfde bankvergunning hebben. ASN Bank en SNS vallen bijvoorbeeld beide onder De Volksbank.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duur het aanvragen van een zakelijke rekening?

Het online openen van een zakelijke rekening is binnen een paar minuten geregeld. Maar dat betekent niet dat de rekening ook direct in gebruik kan worden genomen. Dit duurt meestal een paar dagen tot weken. Hoelang dit precies duurt verschilt per bank.

Rood staan op een zakelijke rekening, mag dat?

Dat verschilt per bank. Sommige banken bieden de optie wel aan. Terwijl andere banken deze mogelijkheid niet hebben. Ook verschilt het per bank hoe hoog het rentepercentage voor rood staan is.

Is een zakelijke rekening openen zonder KvK mogelijk?

Nee, zonder een geldig KvK-nummer staat een ondernemer niet officieel geregistreerd als bedrijf. Het openen van een zakelijke rekening is dan niet mogelijk.

Een zakelijke rekening openen met BKR registratie, kan dat?

Banken mogen bij de aanvraag van een zakelijke rekening gegevens controleren bij Bureau Krediet Registratie. Het kan zo zijn dat banken iemand weigeren op basis van deze gegevens. Maar dat hoeft niet. In de meeste gevallen levert een BKR registratie geen problemen op bij het openen van een zakelijke rekening.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een speciale bankrekening voor het uitzenden of uitlenen van personeel. Met deze geblokkeerde rekening worden alle loonheffingen en btw betaald. Een g-rekening kan niet voor andere betalingen worden gebruikt. Het aanvragen van een g-rekening gaat via de Belastingdienst, maar kan niet bij alle banken.

Hoeveel kost geld overmaken naar het buitenland?

EU betalingen naar andere IBAN rekeningen zijn altijd gratis. Maar voor andere wereldbetalingen kan de bank extra kosten in rekening brengen. De tarieven om geld over te maken naar het buitenland verschillen per bank.

Waarom is een zakelijke rekening duurder dan een particuliere bankrekening?

Ten eerste komt dit door het customer due diligence (CDD) onderzoek. Hiermee onderzoekt de bank of de zakelijke rekening niet voor illegale praktijken, zoals witassen, wordt gebruikt. Zo’n onderzoek kost tijd en geld. Een customer due diligence onderzoek is bij een particuliere bankrekening niet nodig.
Ten tweede vinden er meer transacties plaats op een zakelijke rekening. Deze transactie zijn voor een bank niet gratis. Omdat het aantal transacties op een particuliere bankrekening dusdanig laag is, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht. Bij een zakelijke rekening ligt het aantal transacties een stuk hoger, waardoor er per transactie een klein bedrag betaald moet worden.
Ten derde biedt een zakelijke rekening meer mogelijkheden dan een persoonlijke bankrekening. Zoals het koppelen aan bedrijfssoftware, een zakelijk krediet aanvragen of het aanvragen van een pinautomaat. Deze extra opties zijn niet gratis.

Overstappen van zakelijke rekening, hoe werkt dat?

Via de Overstapservice is het overstappen van de ene bank naar de ander zo geregeld. De bank doet het meeste werk. Terwijl de zakelijke transactie gewoon blijven doorlopen. Het enige wat de klant zelf moet doet is het doorgeven van het nieuwe rekeningnummer aan klanten en belanghebbenden.

Welke zakelijke rekening kiezen?

Het vergelijken van een zakelijke rekening houdt meer in dan alleen het kijken naar de jaarlijkse kosten. De goedkoopste zakelijke rekening is fijn, maar het kan ook problemen geven. Bijvoorbeeld als de diensten niet toereikend zijn of er geen goede klantenservice is. Daarbij spelen de algemene voorwaarden ook een rol. Voor zakelijke klanten is het erg belangrijk dat problemen snel worden opgelost. De beste zakelijke rekening is dan ook de bankrekening die volledig voldoet aan alle eisen en wensen van de ondernemer.