Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Zakelijke rekening openen

Laatst bijgewerkt op: 3 juni 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Claartje Vogel

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

Leestijd: 16 minuten

Bij het starten van een onderneming komt heel wat kijken. Een zakelijke rekening helpt de ondernemer zijn zakelijke geldstromen gescheiden te houden van zijn particuliere bankrekening. Hoewel een zakelijke rekening niet verplicht is, is het hebben ervan wel nodig. Waarom? En hoe werkt het openen van een zakelijke rekening precies? Dat en meer staat hieronder.

3
Bankpas van de ING

Kosten vergelijken (1e jaar) Zakelijke betaalrekening juni 2024

Banken met depositogarantie

> In de bovenstaande vergelijker zijn de zakelijke rekeningen voor zzp’ers en stichtingen of verenigingen niet meegenomen. Ook zijn de buitenlandse internetbanken niet in deze lijst opgenomen.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een bankrekening speciaal voor zakelijk gebruik. Meestal gaat het om een betaalrekening gecombineerd met een zakelijke spaarrekening. De ondernemer gebruikt een zakelijke rekening om zijn zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houden van zijn persoonlijke financiën. Gebruikt de ondernemer zijn privé bankrekening? Dan leidt dit al snel tot een onoverzichtelijke administratie. Bovendien geeft een zakelijke rekening een professionele uitstraling.

Het hebben van een zakelijke rekening is voor ondernemers volgens de wet niet verplicht. Maar banken staan het niet toe dat zakelijke transacties via een particuliere betaalrekening lopen. Vanuit dat oogpunt is het openen van een zakelijke rekening wel noodzakelijk.

Er zijn zakelijke betaalrekeningen voor slechts een paar euro per maand. De goedkoopste zakelijke rekening is zelfs helemaal gratis in gebruik, zoals de ZZP rekening. Bij het openen van een nieuwe betaalrekening krijgen ondernemers bij de meeste grote banken starterskorting. Zo is de zakelijke rekening bijvoorbeeld het eerste jaar of de eerste zes maanden gratis. Hierdoor blijven de kosten het eerste jaar laag. Daarnaast bieden sommige banken extra diensten en kortingen voor ondernemers. Denk aan korting op een verzekering, boekhoudprogramma’s, een pinautomaat of Payment Service Providers.

Zakelijk bankieren: betaal- en spaarrekening

Een zakelijke rekening bestaat meestal uit de combinatie van een betaalrekening en een spaarrekening. Een betaalrekening is bedoeld voor dagelijks gebruik. Het geld op een zakelijke spaarrekening dient daarentegen als buffer en wordt niet gebruikt voor alledaagse betalingen. Het geld op de spaarrekening blijft op de rekening staan en hier krijgt de ondernemer soms rente over.

zakelijke spaarrekening

De zakelijke spaarrekening is alleen te openen in combinatie met een zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank. Deze spaarrekening is gratis, de zakelijke betaalrekening kost wel geld.

Hoe belangrijk is de rente?

Een zakelijke spaarrekening biedt doorgaans een hoger rentepercentage dan een betaalrekening. Het rentepercentage verschilt per bank. Het is daarom interessant om hier tijdens het vergelijken op te letten.


Waarom een zakelijke bankrekening openen?

Zakelijke rekeningen zijn meestal duurder dan particuliere rekeningen. Het kan daarom verleidelijk zijn om de privérekening zakelijk te gebruiken, maar dat mag niet van de bank. Naast het feit dat dit niet is toegestaan, heeft een zakelijke rekening nog een aantal andere voordelen ten opzichte van een particuliere bankrekening.

De voordelen van een zakelijke rekening

 • Creëert overzicht door de scheiding tussen zakelijk en privé
 • Geeft een professionele uitstraling
 • Bankieren op naam van het bedrijf
 • Boekhoudkoppeling bespaart tijd (meer gemak tijdens de belastingaangifte)

De nadelen van een zakelijke rekening

 • Duurder dan gewone bankrekening
 • Transacties zorgen voor extra kosten
 • Veel aanbieders zakelijke rekeningen

Privé en zakelijk gescheiden

Een ondernemer kan met een zakelijke rekening gemakkelijk zijn zakelijke transacties gescheiden houden van privé betalingen. Dit geeft beter inzicht in de financiën van het bedrijf en minder uitzoekwerk tijdens de belastingaangifte. De btw kan bijvoorbeeld direct apart worden gezet, waardoor de aangifte omzetbelasting gemakkelijker verloopt.

Professionele uitstraling

boekhoudpakket zakelijke lening

Ook laat de ondernemer met een zakelijke rekening een professionele indruk achter. Een zakelijke betaalrekening staat op naam van de onderneming. Klanten zien bij het overboeken de bedrijfsnaam via de IBAN-check in plaats van de naam van de persoon.

Boekhouding koppelen

Een zakelijke rekening kan eenvoudig aan een boekhoudpakket worden gekoppeld. Met een privébankrekening is dit een stuk lastiger. De gekoppelde zakelijke rekening voorkomt het handmatig boeken en dat is tijdwinst.

Duurder om af te sluiten

Een gewone bankrekening is bij de meeste banken goedkoper dan een zakelijke rekening. De vaste pakketprijs lig bijvoorbeeld hoger, waardoor de ondernemer elke maand een vaste bedrag kwijt is. Daarnaast rekent de bank kosten voor extra diensten, zoals de transactiekosten.

Hogere transactiekosten

Een zakelijke rekening heeft doorgaans hogere transactiekosten. Dit zijn kosten die de ondernemer betaalt voor elke af- en bijschrijving. Hoe hoog deze transactiekosten zijn, dat verschilt per bank en hangt af van de hoeveelheid zakelijke transacties. Kost een transactie bijvoorbeeld € 0,10 en heeft de ondernemer elke maand 100 transacties? Dan betaalt hij € 10,00 transactiekosten.

Aanbieders zakelijke rekeningen

Ondernemers kunnen bij veel banken terecht voor een zakelijke rekening. Hierdoor is er een verschil in prijs en kwaliteit. Daarbij geldt: de hoogste prijs staat niet garant voor de beste zakelijke rekening. Daarom is vergelijken zo belangrijk. Maak een vergelijking op basis van kosten, voorwaarden en mogelijkheden. En kies zo de zakelijke rekening die het beste aansluit bij de eigen wensen.


Voor wie is een zakelijke rekening geschikt?

Niet iedereen kan zomaar een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is bedoeld voor ondernemers met een zakelijk doel. Daarom is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) vereist. Zo checkt de bank of de aanvrager daadwerkelijk ondernemer is.

Ondernemers zijn er in allerlei soorten en maten: van kleine zzp’ers tot aan grote ondernemingen. Welke bedrijven een zakelijke rekening kunnen openen, staat in de algemene voorwaarden van de bank. Op Bank.nl staan aparte pagina’s met bankrekeningen voor de handels- en rechtsvormen:

Is een zakelijke rekening verplicht?

Volgens de wet is het openen van een bankrekening voor ondernemers niet verplicht. Maar banken willen voorkomen dat zakelijke transacties via een particuliere betaalrekening verlopen. Daarom staat in de voorwaarden van vrijwel iedere bank dat een privérekening niet zakelijk gebruikt mag worden. Houdt een klant zich niet aan de voorwaarden? Dan mag de bank de persoonlijke rekening sluiten. Vanuit dit oogpunt is een zakelijke rekening bij wet niet verplicht, maar wel vereist door de bank.

De Belastingdienst

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of een ondernemer een zakelijke rekening heeft of niet. Als de administratie maar duidelijk is. Het moet duidelijk zijn waar het geld vandaan komt, waar het heen gaat en welke transacties zakelijk of privé zijn. De Belastingdienst moet binnen redelijke termijn een goed overzicht van de financiën hebben.

voorgevel belastingdienst kantoor

Het saldo op een zakelijke rekening valt niet onder het vermogen in box 3, maar in box 1. Dit betekent dat ondernemers over zakelijk vermogen geen vermogensbelasting betalen.

Let op: ondernemers mogen niet meer geld dan noodzakelijk aanhouden op een zakelijke bankrekening. Hoeveel dit is, hangt af van de aard en de omvang van het bedrijf.


Zakelijke rekening vergelijken, waarop letten?

De kosten voor een zakelijke rekening zijn hoger dan een privé betaalrekening. Daarbij is er een behoorlijk verschil in kosten tussen banken onderling. Vergelijken is dan ook aan te raden. Bovendien bieden banken niet allemaal dezelfde producten of diensten. Houd bij het vergelijken rekening met de volgende bankproducten:


Wat is de beste zakelijke rekening?

Niet alle banken bieden bovenstaande bankproducten en diensten aan. Hoewel veel ondernemers vooral naar de kosten kijken en op zoek zijn naar de goedkoopste zakelijke rekening, is het van belang om een bank te kiezen die het beste bij de onderneming past. Kleine ondernemers, zoals zzp’ers en freelancers, hebben bijvoorbeeld minder functionaliteiten nodig dan grote ondernemingen.

Heeft een ondernemer andere producten nodig, zoals een pinautomaat of de mogelijkheid om automatische incasso’s te innen? Dan volstaat de goedkoopste zakelijke rekening niet altijd. Houd daarom bij een vergelijking rekening met de volgende functionaliteiten:

Zakelijke transacties

Voor elke transactie brengt een bank kosten in rekening. Hoe hoog deze kosten zijn, ligt aan het aantal transacties per maand en de kosten per transactie. Bij sommige banken is een bepaald aantal transacties per jaar gratis. Daardoor kunnen de totale kosten voor de zakelijke rekening lager uitkomen. 

Contant geld storten

Vrijwel de meeste betalingen zijn digitaal. Toch is het voor sommige ondernemers nog steeds belangrijk om contant geld te kunnen storten. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Vooral online banken en pakketten speciaal voor zzp’ers sluiten dit uit.

Automatisch koppelen van de boekhouding

Een groot voordeel van een zakelijke rekening is dat banktransacties automatisch kunnen worden ingelezen in het boekhoudprogramma dat de ondernemer gebruikt. Een privé betaalrekening heeft deze optie niet. De ondernemer of boekhouder moet dan handmatig de transacties invoeren. Een automatische koppeling bespaart tijd en kosten.

Wel of niet rood staan

Soms heeft een ondernemer tijdelijk extra geld nodig, bijvoorbeeld omdat het werkkapitaal negatief is of door een onverwachte rekening. In dat geval kan rood staan uitkomst bieden. Is het noodzakelijk om rood te kunnen staan op een zakelijke rekening? Neem deze optie dan mee in de vergelijking. Rood staan is namelijk niet bij alle banken mogelijk. Bovendien verschilt het per bank hoe hoog het rentepercentage voor rood staan is.

Internationale betalingen

Steeds meer betalingen gaan van en naar het buitenland. Ondernemers kunnen via speciale diensten gratis internationale betalingen aanbieden, maar dat hoeft niet. Een internationale bankoverschrijving naar het buitenland kan ook per bank via de zakelijke bankrekening. Dat kost vaak wel extra geld. Denk hieraan tijdens het zoeken naar de beste rekening.

Een pinautomaat

Bij sommige banken kunnen ondernemers in combinatie met hun zakelijke rekening een pinautomaat afnemen. Voorheen deden veel bedrijven dit, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer ondernemers een Payment Service Provider. Dit is vaak goedkoper. Om die reden hoeft het wel of niet aanbieden van een pinautomaat bij de zakelijke rekening geen beperking te zijn bij het vergelijken.

Wel of geen creditcard

creditcard

Bij een creditcard wordt de betaling later afgeschreven, zijn aankopen verzekerd en is het makkelijker om betalingen in het buitenland te doen. Toch blijkt uit onderzoek dat in Nederland de zakelijke creditcard niet populair is en verreweg de meeste betalingen met de pinpas worden gedaan. Om die reden bieden veel banken nog geen zakelijke creditcard aan of worden er hoge kosten in rekening gebracht. 

Zakelijk krediet of lening

Om te groeien is soms extra financiering nodig in de vorm van een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een zakelijke rekening openen bij een bank die ook een zakelijke lening of krediet aanbiedt is handig als ondernemer.


Een zakelijke rekening gratis vergelijken in 2024

De kosten van een zakelijke rekening bestaan uit verschillende categorieën. Naast de maandelijkse kosten voor het aanhouden van de rekening kan de bank extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van de zakelijke betaalpas en online bankieren. Vaak zitten deze kosten in één pakketprijs. Maar dit is niet altijd even duidelijk aangegeven. Bovendien stelt elke bank het pakket anders samen.

Naast de pakketprijs rekent de bank kosten voor elke transactie. Dit houdt in dat bij- en afschrijvingen geld kosten. Bij de meeste zakelijke bankrekeningen zijn de tarieven per transactie ongeveer gelijk.

Daarnaast rekent de bank kosten voor aanvullende diensten. Zo zijn betalingen via acceptgiro en handmatige transacties, zoals contant geld storten en het innen van cheques, relatief duur. Ook het ontvangen van papieren afschriften wordt steeds duurder.

Zakelijke rekening vergelijken

Van plan om een zakelijke rekening te openen? In het overzicht hieronder staan diverse kosten voor populaire zakelijke rekeningen. De kosten voor het aanhouden van de zakelijke rekening, het gebruik van de betaalpas en internetbankieren zijn samengebundeld onder de noemer “maandelijkse kosten”.

Elke ondernemer doet een aantal transacties per jaar en de bank brengt hiervoor transactiekosten in rekening. Daarom zullen de totale kosten voor een zakelijke rekening per geval verschillen.

BetaalpakketMaandelijkse kostenEenmalige kosten betaalpasKosten bijschrijvingKosten afschrijvingBoekhoudkoppeling mogelijk?Pinbetaling binnen EUPinbetaling buiten EUDepositogarantiestelsel
N26 Business€0,00€10,00€0,00€0,00Ja€0,00€0,00Ja
Wise Business€0,00€0,00€0,00€0,44Ja€0,00€0,00Nee
Revolut Business Free€0,00Verzendkosten€0,20*€0,20*Ja€0,00€0,00**Ja
N26 Business Smart€4,90€0,00€0,00Ja€0,00€0,00Ja
Bunq Easy Bank Business€7,99€0,13€0,13Ja€0,001,5% + 0,5% netwerkkostenJa
Holvi Lite€9,00€0,25*€0,25*Nee€0,00€0,00**Nee
Knab Zakelijk€7,00 of €9,00€0,10*€0,10*Ja€0,00€0,00**Ja
ASN Betalen Zelfstandigen€7,50€0,00€0,00Ja€0,001,2% wisselkoersopslagJa
SNS ZZP Rekening€7,95€0,00€0,00Ja€0,051,2% wisselkoersopslagJa
Regiobank MKB Rekening€9,95€0,00€0,05*Ja€0,00€0,30**Ja
SNS Zakenrekening€9,95€0,14€0,05 Ja€0,051,2% wisselkoersopslagJa
ING Ondernemerspakket€9,90€0,13 + €0,088***€0,13 + €0,088***Ja€0,00€0,00**Ja
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim€9,90€0,15 + €0,088***€0,10 + €0,008***Ja€0,00€0,00**Ja
ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus€13,75€0,15 + €0,088***€0,10 + €0,088***Ja€0,00€0,00**Ja
ABN AMRO Volop Ondernemen Grenzeloos€22,25€0,15 + €0,088***€0,10 + €0,088***Ja€0,00€0,00**Ja
Rabobank Zakelijke Rekening€9,95€0,15 + €0,09***€0,12 + €0,09***Ja€0,00€0,00**Ja
Rabobank ZZP Rekening€0,00€0,39€0,39Ja€0,39€0,39**Ja
Holvi Pro€15,00€0,25*€0,25*Nee€0,00€0,00**Nee
Triodos Internet Zaken Rekening€12,50€20,00€0,15€0,10Ja€0,07€0,07 + 1,0%Ja
Van Lanschot Zakelijk€7,00€0,17€0,11Ja€0,00€0,00**Ja
Bunq Easy Bank Pro XL Business€23,99€0,13€0,13Ja€0,000,5% netwerkkosten**Ja
Revolut Business Grow€25,00Verzendkosten€0,20*€0,20*Ja€0,00€0,00**Ja
Revolut Business Scale€100Verzendkosten€0,20*€0,20*Ja€0,00€0,00*Ja
Laatste controle op: 03-06-2024
*Jaarlijks x aantal gratis transacties
**+ Wisselkoersopslag
***Informatiekosten

Snel een zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke rekening is gemakkelijk online te openen. Banken controleren altijd de gegevens van de onderneming. Ten eerste kijkt de bank of het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Elke onderneming in Nederland staat in het handelsregister. Ten tweede is een geldig identiteitsbewijs nodig bij het openen van een zakelijke rekening. Banken zijn zelfs verplicht hiernaar te vragen.

Stappenplan openen zakelijke rekening

Op zoek naar een zakelijke rekening? Dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Met dit stappenplan is het zo geregeld.

 • 1

  Stap 1: Vergelijk

  Start met het maken van een vergelijking. Breng de behoefte in kaart en bepaal welke zakelijke rekening daar het meest bij aansluit. Kijk daarbij naar de kosten, voorwaarden en mogelijkheden. Check ook de acceptatievoorwaarden. Bijvoorbeeld de rechtsvorm van de onderneming. Of speciale starterskortingen.

 • 2

  Stap 2: Informatie aanleveren

  De beste zakelijke rekening gevonden? Een zakelijke rekening is makkelijk online te openen. Houd de juiste informatie bij de hand: het KvK-nummer, een geldig identiteitsbewijs en de mobiele telefoon. Al klant bij de bank? Dan gaat het nog sneller. De bank heeft alle gegevens al, waardoor het openen van een nieuwe rekening slechts een paar minuten kost.

 • 3

  Stap 3: Controle en activatie

  Na de aanvraag controleert de bank alle gegevens. Het kan zijn dat de bank extra controles uitvoert. Is alles in orde? Dan stuurt de bank de betaalpas en benodigde informatie op, zodat de betaalpas geactiveerd kan worden. Dit kan een paar dagen duren.

Bij welke bank een zakelijke bankrekening openen?

Het ligt voor de hand een zakelijke bankrekening te openen bij dezelfde bank als de particuliere rekening, maar dat is niet verplicht. Het kan wel voordelig zijn om de zakelijke bankrekening bij de huidige bank af te sluiten. Het aanvraagproces gaat sneller omdat de bank de klantgegevens al heeft. Bovendien is geld overboeken van zakelijk naar privé in dat geval zonder wachttijd. Het geld staat direct op de rekening.

Toch loont het om verschillende banken te vergelijken. Een zakelijke rekening is doorgaans een stuk duurder dan een gewone bankrekening. Om die reden sluiten ondernemers toch vaak hun zakelijke rekening af bij een andere bank. Daarnaast kan het zo zijn dat de huidige bank niet alle functionaliteiten biedt die de ondernemer nodig heeft.


Wat is beter: traditionele bank of online bank?

Banken zijn grofweg in te delen in twee categorieën: de traditionele banken en online banken. Onder de traditionele banken vallen:

Online banken zijn:

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van een traditionele bank is dat er fysieke kantoren zijn voor het regelen van bankzaken, het stellen van vragen en het storten van contant geld. Een online bank heeft dit niet: alles wordt digitaal geregeld. Daarom is een online bank doorgaans goedkoper. Daarnaast lopen online banken meestal vooruit met vernieuwende functies en dienstverlening. Bij een traditionele bank is toch vaak meer mogelijk voor ondernemers, zoals incasso’s, pinapparaten, kredieten en leningen.

Welke bank kiezen?

traditionele bank

Welke rekening de beste keuze is hangt af van de persoonlijke wensen en eisen. Over het algemeen kiezen zzp’ers, freelancers en bedrijven met minder dan tien werknemers voor een online bank. Mkb-ondernemers sluiten vaker een zakelijke rekening af bij een traditionele bank. Een vergelijking geeft inzicht welke zakelijke rekening het goedkoopste is en het best past.


Overstappen van zakelijke bank, hoe werkt dat?

Iedereen kan van de ene bank naar de andere bank overstappen. Dit is vrij gemakkelijk door de Overstapservice van banken. Deze service is altijd kosteloos. De meeste banken bieden deze gratis overstapservice aan. Dit houdt in dat een rekeninghouder zonder gedoe een zakelijke rekening kan overzetten, terwijl de zakelijke transacties gewoon doorlopen. Deze gratis overstapservice is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse banken. Een lijst met alle deelnemende banken staat hier.


Valt een zakelijke rekening onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken in Nederland met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder de Nederlandse Depositogarantie. Dit houdt in dat het saldo tot € 100.000 wordt vergoed door de overheid, mocht de bank failliet gaan. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een particuliere of een zakelijke bankrekening. De maximale vergoeding geldt per bank, per rekeninghouder. Heeft een rekeninghouder zowel een privé als een zakelijke rekening bij dezelfde bank? Dan worden de tegoeden bij elkaar opgeteld.

Ondernemers die meer dan € 100.000 zakelijk vermogen hebben, krijgen bij een faillissement niet al hun geld terug. De kans dat een bank failliet gaat is zeer klein. Toch kan een ondernemer voor de zekerheid kiezen zijn vermogen bij verschillende banken onder te brengen. Het is hierbij van belang dat de banken niet dezelfde bankvergunning hebben. ASN Bank en SNS Bank vallen bijvoorbeeld beide onder De Volksbank.

Niet alle banken hebben een Nederlandse bankvergunning. In dat geval valt het tegoed niet onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Let hier goed op tijdens het vergelijken.


Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het aanvragen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening aanvragen is vaak binnen 5 minuten geregeld. Het duurt vervolgens meestal een paar dagen tot weken voordat de rekening gebruikt kan worden. Hoelang dit precies duurt, verschilt per bank. Het aanvragen van een zakelijke rekening kan waar men al particulier bankiert. Maar kan ook bij een alternatieve bank.

Rood staan op een zakelijke rekening, mag dat?

Dat verschilt per bank. Ook verschilt het per bank hoe hoog het rentepercentage voor rood staan is.

Is een zakelijke rekening openen zonder KvK-nummer mogelijk?

Nee, een ondernemer moet officieel geregistreerd zijn als bedrijf bij de KvK om een zakelijke rekening te openen.

Een zakelijke rekening openen met BKR-registratie, kan dat?

Banken mogen bij de aanvraag van een zakelijke rekening gegevens controleren bij Bureau Krediet Registratie (BKR) en kunnen iemand weigeren op basis van deze gegevens. Maar meestal levert een BKR-registratie geen problemen op bij het openen van een zakelijke rekening.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een speciale bankrekening voor het uitzenden of uitlenen van personeel. Met deze geblokkeerde rekening worden alle loonheffingen en btw betaald. Een g-rekening kan niet voor andere betalingen worden gebruikt. Het aanvragen van een g-rekening gaat via de Belastingdienst, maar kan niet bij alle banken.

Hoeveel kost geld overmaken naar het buitenland?

EU-betalingen naar andere IBAN-rekeningen zijn altijd gratis. Voor andere wereldbetalingen kan de bank extra kosten in rekening brengen. De tarieven voor internationale betalingen verschillen per bank.

Waarom is een zakelijke rekening duurder dan een particuliere bankrekening?

Ten eerste komt dit door het customer due diligence (CDD) onderzoek. Hiermee onderzoekt de bank of de zakelijke rekening niet voor illegale praktijken wordt gebruikt, zoals witwassen. Zo’n onderzoek kost tijd en geld. Een CDD-onderzoek is bij een particuliere bankrekening niet nodig. Ten tweede vinden meer transacties plaats op een zakelijke rekening en dat kost de bank geld. Tot slot biedt een zakelijke rekening meer mogelijkheden dan een persoonlijke bankrekening. Zoals het koppelen aan bedrijfssoftware, een zakelijk krediet aanvragen of het aanvragen van een pinautomaat.

Overstappen van zakelijke rekening, hoe werkt dat?

Via de Overstapservice is het overstappen van de ene bank naar de ander zo geregeld. De bank doet het meeste werk, terwijl de zakelijke transacties gewoon blijven doorlopen. Het enige wat de klant zelf moet doet is zijn nieuwe rekeningnummer doorgeven aan klanten en andere belanghebbenden.

Welke zakelijke rekening kiezen?

Het vergelijken van een zakelijke rekening houdt meer in dan alleen kijken naar de maandelijkse of jaarlijkse kosten. De goedkoopste zakelijke rekening is fijn, maar het kan ook problemen geven. Bijvoorbeeld als de diensten niet toereikend zijn of als er geen goede klantenservice is. Daarbij spelen de algemene voorwaarden ook een rol. Voor zakelijke klanten is het erg belangrijk dat problemen snel worden opgelost. De beste zakelijke rekening is dan ook de bankrekening die volledig voldoet aan alle eisen en wensen van de ondernemer.

Gecontroleerd door: