Zakelijke Rekening

Auteur: Saskia Oegema. Recensent: Claartje Vogel. Laatste controle: 22 oktober 2021. Leestijd: 15 minuten.

Waarom kun je bank.nl vertrouwen? Er zijn geen adverteerders die invloed hebben op onze objectiviteit en positionering binnen onze vergelijkingen en kostenschema’s. De informatie op de onderstaande pagina wordt opgesteld door experts van Bank.nl. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Met een zakelijke rekening kan een ondernemer zijn zakelijke geldstromen gescheiden houden van zijn particuliere bankrekening. Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar een persoonlijke rekening gebruiken voor zakelijke transacties mag niet. Alle informatie over een zakelijke rekening staat hieronder.

> In de bovenstaande vergelijker zijn de kosten van een rekening voor een stichting of vereniging niet meegenomen.

Wat is een zakelijke rekening?

Met een zakelijke rekening kan een ondernemer zijn zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden houden van de persoonlijke financiën. Dat is niet alleen handig, maar geeft ook een professionele uitstraling. Bovendien staan banken het niet toe zakelijke transacties via de privébetaalrekening te laten lopen. Het openen van een zakelijke rekening is dan noodzakelijk.

Er zijn zakelijke rekeningen voor slechts een paar euro per maand. De goedkoopste zakelijke rekening is zelfs helemaal gratis in gebruik. Bij het openen van een nieuwe zakelijke rekening krijgen ondernemers bij de meeste banken starterskorting. Zo is de zakelijke rekening bijvoorbeeld het eerste jaar of de eerste zes maanden gratis. Hierdoor blijven de kosten het eerste jaar laag. Daarnaast bieden sommige banken extra diensten en kortingen voor ondernemers. Denk aan korting op een verzekering, boekhoudprogramma’s, een pinautomaat of Payment Service Providers.


Waarom een zakelijke rekening openen?

Een zakelijke rekening openen is voor ondernemers niet verplicht, maar vaak wel noodzakelijk. In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat namelijk dat een privébetaalrekening alleen is bedoeld voor particulier gebruik. Dit houdt in dat de bank met steekproeven controleert of er te veel zakelijke boekingen zijn op particuliere rekeningen.

Privé en zakelijk gescheiden

Een ondernemer kan met een zakelijke rekening gemakkelijk zijn zakelijke transacties gescheiden houden van privébetalingen. Dit geeft beter inzicht in de financiën en minder uitzoekwerk tijdens de belastingaangifte. De btw kan bijvoorbeeld direct apart worden gezet, waardoor de aangifte omzetbelasting gemakkelijker verloopt.

Professionele uitstraling

Ook laat de ondernemer met een zakelijke rekening een professionele indruk achter. Een zakelijke rekening staat op naam van de onderneming. Klanten zien bij het overboeken de bedrijfsnaam via de IBAN-check in plaats van de naam van de persoon.

Boekhouding koppelen

Een zakelijke rekening kan eenvoudig aan een boekhoudpakket worden gekoppeld. Met een privébankrekening is dit een stuk lastiger. De gekoppelde zakelijke rekening voorkomt het handmatig boeken en dat is tijdwinst.


Voor wie is de zakelijke rekening?

Niet iedereen kan zomaar een zakelijke rekening openen. Een zakelijke rekening is bedoeld voor ondernemers. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) is daarom vereist.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Volgens de wet is het openen van een zakelijke rekening voor ondernemers niet verplicht. Maar banken willen voorkomen dat zakelijke transacties via een particuliere bankrekening verlopen. Daarom staat in de voorwaarden van vrijwel iedere bank dat een privérekening niet zakelijk gebruikt mag worden. Als je je niet aan de voorwaarden houdt, dan mag de bank je persoonlijke bankrekening sluiten. Vanuit dit oogpunt is een zakelijke rekening bij wet niet verplicht, maar wel vereist door de bank.

Zakelijke rekening en de Belastingdienst

Voor de Belastingdienst maakt het niet uit of een ondernemer een zakelijke rekening heeft. Als de administratie maar duidelijk is. Het moet duidelijk zijn waar het geld vandaan komt, waar het heen gaat en welke transacties zakelijk of privé zijn. De Belastingdienst moet “binnen redelijke termijn” een goed overzicht van de financiën hebben.

voorgevel van de Belastingdienst (kantoor)

Het saldo op een zakelijke rekening valt niet onder het vermogen in box 3, maar in box 1. Dit betekent dat ondernemers over zakelijk vermogen geen vermogensbelasting betalen. Let op: ondernemers mogen niet meer geld dan noodzakelijk aanhouden op een zakelijke bankrekening. Hoeveel dit is, hangt af van de aard en de omvang van het bedrijf.


Zakelijke rekening vergelijken, waarop letten?

De kosten voor een zakelijke rekening zijn hoger dan een privébetaalrekening. Daarbij is er een behoorlijk verschil in kosten tussen banken onderling. Een zakelijke rekening vergelijken is dan ook aan te raden. Bovendien bieden banken niet allemaal dezelfde producten of diensten. Houd bij het vergelijken rekening met de volgende bankproducten:

 • Internetbankieren
 • Wel of geen wereldpas
 • Zakelijk sparen op een zakelijke spaarrekening
 • Vreemde valuta
 • De optie om rood staan te staan
 • De mogelijkheid om een lening af te sluiten
 • Inzage in betalingsgedrag van de debiteuren
 • Wel of geen creditcard
 • Welke mogelijkheden er zijn om te beleggen
 • Het storten van contant geld inclusief kosten
 • Het afsluiten van zakelijke verzekeringen

Wat is de beste zakelijke rekening?

Niet alle banken bieden bovenstaande bankproducten en diensten aan. Hoewel veel ondernemers vooral naar de kosten kijken en op zoek zijn naar de goedkoopste zakelijke rekening, is het van belang om een bank te kiezen die het beste bij de onderneming past. Kleine ondernemers, zoals zzp’ers en freelancers, hebben bijvoorbeeld minder functionaliteiten nodig dan grote ondernemingen.

Heeft een ondernemer aanvullende producten nodig, zoals een pinautomaat of de mogelijkheid om automatische incasso’s te innen? Dan volstaat de goedkoopste zakelijke rekening niet altijd. Houd daarom bij een vergelijking rekening met de volgende functionaliteiten:

Zakelijke transacties

Voor elke transactie brengt een bank kosten in rekening. Hoe hoog deze kosten zijn, ligt aan het aantal transacties per maand en de kosten per transactie. Bij sommige banken is een bepaald aantal transacties per jaar gratis. Daardoor kunnen de totale kosten voor de zakelijke rekening lager uitkomen. 

Contant geld storten

Vrijwel de meeste betalingen zijn digitaal. Toch is het voor sommige ondernemers nog steeds belangrijk om contant geld te kunnen storten. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid. Vooral online banken en pakketten speciaal voor zzp’ers sluiten dit uit.

Automatisch koppelen van de boekhouding

Een groot voordeel van een zakelijke rekening is dat banktransacties automatisch kunnen worden ingelezen in het boekhoudprogramma dat de ondernemer gebruikt. Een privébetaalrekening heeft deze mogelijkheid niet. De ondernemer of boekhouder moet dan handmatig de transacties invoeren. Een automatische koppeling bespaart tijd en kosten.

Wel of niet rood staan

Soms heeft een ondernemer tijdelijk extra geld nodig, bijvoorbeeld omdat het werkkapitaal negatief is of door een onverwachte rekening. In dat geval kan rood staan uitkomst bieden. Is het noodzakelijk om rood te kunnen staan op een zakelijke rekening? Neem deze optie dan mee in de vergelijking. Rood staan is namelijk niet bij alle banken mogelijk. Bovendien verschilt het per bank hoe hoog het rentepercentage voor rood staan is.

Internationale betalingen

Steeds meer betalingen gaan van en naar het buitenland. Ondernemers kunnen via speciale diensten gratis internationale betalingen aanbieden, maar dat hoeft niet. Een internationale bankoverschrijving naar het buitenland kan ook per bank via de zakelijke rekening. Dat kost vaak wel extra geld. Denk hieraan tijdens het zoeken naar de beste zakelijke rekening.

Een pinautomaat

Bij sommige banken kunnen ondernemers in combinatie met hun zakelijke rekening een pinautomaat afnemen. Voorheen deden veel bedrijven dit, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer ondernemers een Payment Service Provider. Dit is vaak goedkoper. Om die reden hoeft het wel of niet aanbieden van een pinautomaat bij de zakelijke rekening geen beperking te zijn bij het vergelijken.

Wel of geen creditcard

Bij een creditcard wordt de betaling later afgeschreven, zijn aankopen verzekerd en is het makkelijker om betalingen in het buitenland te doen. Toch blijkt uit onderzoek dat in Nederland de creditcard niet populair is en verreweg de meeste betalingen met de pinpas worden gedaan. Om die reden bieden veel banken nog geen creditcard bij de zakelijke rekening aan of worden er hoge kosten in rekening gebracht. 

Zakelijk krediet of lening

Om te groeien is soms extra financiering nodig in de vorm van een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Als ondernemer is het handig om een zakelijke rekening te openen bij een bank die ook een zakelijke lening of krediet aanbiedt.


Kosten zakelijke rekening 2021

De kosten van een zakelijke rekening bestaan uit verschillende categorieën. Naast de maandelijkse kosten voor het aanhouden van de rekening kan de bank extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van de betaalpas en internetbankieren. Vaak zitten deze kosten in één pakketprijs. Maar dit is niet altijd even duidelijk aangegeven. Bovendien stelt elke bank het pakket anders samen.

Naast de pakketprijs rekent de bank kosten voor elke transactie. Dit houdt in dat bij- en afschrijvingen geld kosten. Bij de meeste zakelijke rekeningen zijn de tarieven per transactie ongeveer gelijk.

Daarnaast rekent de bank kosten voor extra diensten. Zo zijn betalingen via acceptgiro en handmatige transacties, zoals contant geld storten en het innen van cheques, relatief duur. Ook het ontvangen van papieren afschriften wordt steeds duurder.

Zakelijke rekening vergelijken

In het overzicht hieronder staan diverse kosten voor populaire zakelijke rekeningen. De kosten voor het aanhouden van de zakelijke rekening, het gebruik van de betaalpas en internetbankieren zijn samengebundeld onder de noemer “maandelijkse kosten”.

Elke ondernemer doet een aantal transacties per jaar en de bank brengt hiervoor transactiekosten in rekening. Daarom zullen de totale kosten voor een zakelijke rekening per geval verschillen.

Betaalpakket Maandelijkse kosten Eenmalige kosten betaalpas Kosten bijschrijving Kosten afschrijving Boekhoudkoppeling mogelijk? Pinbetaling binnen EU Pinbetaling buiten EU Depositogarantie?
N26 Business €0,00 €10,00 €0,00 €0,00 Nee €0,00 €0,00 Europees
Wise Business €0,00 €18,65 €0,00 €0,28 Ja €0,00 €0,00 Geen
Payoneer €0,00 €24,95 €0,00 €1,50 (binnen EU, buiten EU max 2%**) Nee €0,00 0 – 3,5% Geen
Revolut Business Kosteloos €0,00 €0,20* €0,20* Ja €0,00 €0,00 Geen
N26 Business Smart €4,90 €0,00 €0,00 Nee €0,00 €0,00 Europees
Bunq Easy Bank Business €4,99 €0,11 €0,11 Nee €0,00 €0,00 Nederlands
Holvi Lite €6,00 €0,00 €0,00 Nee Geen
Knab Zakeljk €6,00 €0,10* €0,10* Ja €0,00 €0,00** Nederlands
ASN Betalen Zelfstandigen €6,50 €0,00 €0,00 Ja €0,00 €0,30 Nederlands
SNS ZZP Rekening €7,50 €0,00 €0,00 Ja €0,00 €0,15 Nederlands
Regiobank MKB Rekening €9,50 €0,05* €0,05* Nee Nederlands
SNS Zakenrekening €9,50 €0,14 + €0,04 à €0,07*** €0,05 + €0,04 à €0,07*** Ja €0,05 €0,15 Nederlands
ING Zakelijke Rekening €9,90 €0,12 + €0,088*** €0,12 + €0,088*** Ja €0,00 €0,00** Nederlands
ABN Amro Basis voor Ondernemen €9,90 €0,15 + €0,088*** €0,09 + €0,008*** Ja €0,00 €0,00** Nederlands
Rabobank Zakelijke Rekening €9,95 €0,15 + €0,09*** €0,10 + €0,09*** Ja (tegen extra betaling) €0,00 €0,00** Nederlands
Holvi Pro €12,00 €0,00 €0,00 Nee Geen
Triodos Internet Zaken Rekening €12,50 €20,00 €0,15 €0,10 Ja €0,07 €0,07** Nederlands
Van Lanschot Zakelijk €18,00 €0,17 €0,11 Nee Nederlands
Bunq Easy Green Business €20,99 €0,11 €0,11 Ja €0,00 €0,00 Nederlands
Revolut Business Grow €25,00 €20,00 €0,20* €0,20* Ja €0,00 €0,00 Geen
Laatste controle op: 14-09-2021

* Jaarlijks x aantal gratis transacties
**+ Wisselkoersopslag
***Informatiekosten


Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Zakelijke rekeningen zijn meestal duurder dan particuliere rekeningen. Het kan daarom verleidelijk zijn om de privérekening zakelijk te gebruiken, maar dat mag niet van de bank. Naast het feit dat dit niet is toegestaan, heeft een zakelijke rekening nog een aantal andere voordelen ten opzichte van een particuliere bankrekening:

 • Overzichtelijke administratie door scheiding van zaken en privé
 • Extra mogelijkheden voor ondernemers
 • Integratie met bedrijfssoftware, zoals het koppelen van een boekhoudpakket
 • Bankieren op naam van het bedrijf
 • Meer gemak tijdens de belastingaangifte
 • Hogere limieten
 • Toegang voor meerdere gebruikers

Een zakelijke rekening openen, hoe werkt dat?

Een zakelijke rekening is gemakkelijk online te openen. Banken controleren altijd de gegevens van de onderneming. Ten eerste kijkt de bank of het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Elke onderneming in Nederland staat in het handelsregister. Ten tweede is een geldig identiteitsbewijs nodig bij het openen van een zakelijke rekening. Banken zijn zelfs verplicht hiernaar te vragen.

Bij welke bank een zakelijke rekening openen?

Het ligt voor de hand een zakelijke bankrekening te openen bij dezelfde bank als de particuliere rekening, maar dat is niet verplicht. Het kan wel voordelig zijn om de zakelijke bankrekening bij de huidige bank af te sluiten. Het aanvraagproces gaat sneller omdat de bank de klantgegevens al heeft. Bovendien is geld overboeken van zakelijk naar privé in dat geval zonder wachttijd. Het geld staat direct op de rekening.

Toch loont het om verschillende banken te vergelijken. Een zakelijke rekening is doorgaans een stuk duurder dan een gewone bankrekening. Om die reden sluiten ondernemers toch vaak hun zakelijke rekening af bij een andere bank. Daarnaast kan het zo zijn dat de huidige bank niet alle functionaliteiten biedt die de ondernemer nodig heeft.


Wat is beter: traditionele bank of online bank?

Banken zijn grofweg in te delen in twee categorieën: de traditionele banken en online banken. Onder de traditionele banken vallen:

Online banken zijn:

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van een traditionele bank is dat er een fysiek bankkantoor is voor het regelen van bankzaken en het storten van contant geld. Een online bank heeft dit niet: alles wordt digitaal geregeld. Daarom is een online bank doorgaans goedkoper. Daarnaast lopen online banken meestal vooruit met vernieuwende functies en dienstverlening. Bij een traditionele bank is toch vaak meer mogelijk voor ondernemers, zoals incasso’s, pinapparaten, kredieten en leningen.

Welke bank kiezen?

Welke zakelijke rekening het beste is hangt af van jouw persoonlijke wensen en eisen. Over het algemeen kiezen zzp’ers, freelancers en bedrijven met minder dan tien werknemers voor een online bank. Mkb-ondernemers sluiten vaker een zakelijke rekening af bij een traditionele bank. Een vergelijking geeft inzicht welke zakelijke rekening het goedkoopste is en het best past.


Overstappen van zakelijke bank, hoe werkt dat?

Iedereen kan van de ene bank naar de andere bank overstappen. Dit is vrij gemakkelijk door de Overstapservice van banken. De meeste banken bieden deze service aan. Dit houdt in dat een rekeninghouder zonder gedoe een zakelijke rekening kan overzetten, terwijl de zakelijke transacties gewoon doorlopen. Deze overstapservice is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse banken. Een lijst met alle deelnemende banken staat hier. De overstapservice is altijd gratis.


Zakelijk bankieren: betaal- en spaarrekening

Een zakelijke rekening bestaat meestal uit de combinatie van een betaalrekening en een spaarrekening. Een betaalrekening is bedoeld voor dagelijks gebruik. Het geld op een zakelijke spaarrekening dient daarentegen als buffer en wordt niet gebruikt voor alledaagse betalingen. Het geld op de spaarrekening blijft op de rekening staan en hier krijgt ondernemer soms rente over.

De zakelijke spaarrekening is alleen te openen in combinatie met een zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank. Deze spaarrekening is gratis, de zakelijke betaalrekening kost wel geld.

Hoe belangrijk is de rente?

Een zakelijke spaarrekening biedt doorgaans een hoger rentepercentage dan een betaalrekening. Het rentepercentage verschilt per bank. Het is daarom interessant om hier tijdens het vergelijken op te letten.


Valt een zakelijke rekening onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken in Nederland met een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder de Nederlandse Depositogarantie. Dit houdt in dat het saldo tot €100.000,- wordt vergoed door de overheid als een bank failliet gaat. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een particuliere of een zakelijke bankrekening. De maximale vergoeding geldt per bank, niet per rekening. Heeft een rekeninghouder zowel een privé als een zakelijke rekening bij dezelfde bank? Dan worden de tegoeden bij elkaar opgeteld.

Ondernemers die meer dan €100.000,- zakelijk vermogen hebben, krijgen bij een faillissement niet al hun geld terug. De kans dat een bank failliet gaat is zeer klein. Toch kan een ondernemer voor de zekerheid kiezen zijn vermogen bij verschillende banken onder te brengen. Het is hierbij van belang dat de banken niet dezelfde bankvergunning hebben. ASN Bank en SNS Bank vallen bijvoorbeeld beide onder De Volksbank.

Niet alle banken hebben een Nederlandse bankvergunning. In dat geval valt het tegoed niet onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Let hier goed op tijdens het vergelijken.


Veelgestelde vragen

Hoe lang duur het aanvragen van een zakelijke rekening?

Het online openen van een zakelijke rekening is binnen een paar minuten geregeld. Het duurt vervolgens meestal een paar dagen tot weken voordat je de rekening kunt gebruiken. Hoelang dit precies duurt, verschilt per bank.

Rood staan op een zakelijke rekening, mag dat?

Dat verschilt per bank. Ook verschilt het per bank hoe hoog het rentepercentage voor rood staan is.

Is een zakelijke rekening openen zonder KvK mogelijk?

Nee, een ondernemer moet officieel geregistreerd zijn als bedrijf bij de KvK om een zakelijke rekening te openen.

Een zakelijke rekening openen met BKR-registratie, kan dat?

Banken mogen bij de aanvraag van een zakelijke rekening gegevens controleren bij Bureau Krediet Registratie (BKR) en kunnen iemand weigeren op basis van deze gegevens. Maar meestal levert een BKR-registratie geen problemen op bij het openen van een zakelijke rekening.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een speciale bankrekening voor het uitzenden of uitlenen van personeel. Met deze geblokkeerde rekening worden alle loonheffingen en btw betaald. Een g-rekening kan niet voor andere betalingen worden gebruikt. Het aanvragen van een g-rekening gaat via de Belastingdienst, maar kan niet bij alle banken.

Hoeveel kost geld overmaken naar het buitenland?

EU-betalingen naar andere IBAN-rekeningen zijn altijd gratis. Voor andere wereldbetalingen kan de bank extra kosten in rekening brengen. De tarieven voor internationale betalingen verschillen per bank.

Waarom is een zakelijke rekening duurder dan een particuliere bankrekening?

Ten eerste komt dit door het customer due diligence (CDD) onderzoek. Hiermee onderzoekt de bank of de zakelijke rekening niet voor illegale praktijken wordt gebruikt, zoals witwassen. Zo’n onderzoek kost tijd en geld. Een CDD-onderzoek is bij een particuliere bankrekening niet nodig. Ten tweede vinden meer transacties plaats op een zakelijke rekening en dat kost de bank geld. Tot slot biedt een zakelijke rekening meer mogelijkheden dan een persoonlijke bankrekening. Zoals het koppelen aan bedrijfssoftware, een zakelijk krediet aanvragen of het aanvragen van een pinautomaat.

Overstappen van zakelijke rekening, hoe werkt dat?

Via de Overstapservice is het overstappen van de ene bank naar de ander zo geregeld. De bank doet het meeste werk, terwijl de zakelijke transactie gewoon blijven doorlopen. Het enige wat de klant zelf moet doet is zijn nieuwe rekeningnummer doorgeven aan klanten en andere belanghebbenden.

Welke zakelijke rekening kiezen?

Het vergelijken van een zakelijke rekening houdt meer in dan alleen kijken naar de maandelijkse of jaarlijkse kosten. De goedkoopste zakelijke rekening is fijn, maar het kan ook problemen geven. Bijvoorbeeld als de diensten niet toereikend zijn of als er geen goede klantenservice is. Daarbij spelen de algemene voorwaarden ook een rol. Voor zakelijke klanten is het erg belangrijk dat problemen snel worden opgelost. De beste zakelijke rekening is dan ook de bankrekening die volledig voldoet aan alle eisen en wensen van de ondernemer.