Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Platinum creditcard

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 8 minuten

Op zoek naar de meest exclusieve creditcard van Nederland? Dat is de platinum creditcard. Deze kaart biedt veel extra voordelen ten opzichte van een gewone creditcard. Maar hier staat een hogere prijs tegenover. Het vergelijken van creditcards geeft inzicht in de verschillen tussen prijs en kwaliteit.

1
Visa World Card Platinum Logo
€ 164,95 Jaarlijkse bijdrage
2
ING Platinum Creditcard Logo
€ 52,20 Jaarlijkse bijdrage
3
American Express Platinum Logo
€ 780 Jaarlijkse bijdrage
4
Flying Blue American Express Platinum Logo
€ 660 Jaarlijkse bijdrage

Wat is een platinum creditcard?

Er zijn verschillende soorten creditcards, bijvoorbeeld prepaid kaarten, zakelijke creditcards en creditcards speciaal voor studenten. De meest luxe en uitgebreide creditcard is de platinum card. Dit is een gewone creditcard, maar biedt veel meer extra voordelen. Het is een stapje hoger dan de gold card.

Een platinum creditcard heeft het hoogste bestedingslimiet en de beste service van alle creditcards, maar hier staan wel hogere kosten tegenover. Ook geldt er een inkomenseis. Wie niet een bepaald inkomen per jaar of per maand heeft, komt niet in aanmerking voor deze exclusieve creditcard.

Platinum cards hebben extra voordelen. Denk hierbij aan kortingen, service en verzekeringen. Maar deze extra’s verschillen sterk tussen de kaarten. Daarom is het handig om 2 specifieke kaarten naast elkaar te leggen en zo te kijken wat de ene kaart wel of niet te bieden heeft ten opzichte van de andere kaart.

Verschil gold, platinum en gewone creditcard

De platinum creditcard is de meest exclusieve creditcard die creditcardmaatschappijen uitgeven. Daarna komt de gold card en vervolgens de gewone creditcard. Deze volgorde is ook te zien in de prijs. Platinum cards zijn de duurste creditcards. Hier tegenover staan erg goede verzekeringen voor reizen en extra voordelen, zoals gratis toegang tot luchthaven lounges, exclusieve aanbieden en de beste spaarprogramma’s.

Een platinum card is van één van deze 3 merken:

De ene platinum card is niet hetzelfde als de ander. Ook onderling zijn er verschillen. Een platinum creditcard vergelijken maakt dit verschil duidelijk en helpt zo bij het kiezen van de creditcard die het beste past bij de persoonlijke situatie.

Hoe werkt het?

Een platinum creditcard werkt hetzelfde als een gewone creditcard. Betalen met een platinum card kan wereldwijd. Tot aan de bestedingslimiet kan iemand aankopen doen. Het af te rekenen bedrag wordt niet gelijk van de bankrekening afgeschreven, maar achteraf in rekening gebracht. Dat gaat zo:

Stel iemand wil een vliegticket boeken en betalen met zijn creditcard. Hij voert alle gegevens in en het vliegticket is gekocht. Het bedrag dat hij moet afrekenen, wordt voorgeschoten door de uitgever van de creditcard. Zo krijgt het bedrijf die het vliegticket verkoopt direct haar geld, terwijl de koper van het vliegticket nog niet gelijk over het geld hoeft te beschikken. Aan het einde van de maand stuurt de creditcarduitgever een overzicht van alle betalingen met de creditcard van die maand. Hier staat het vliegticket ook tussen. Alle voorgeschoten bedragen moeten vervolgens in één keer terugbetaald worden. Dit gebeurt automatisch of kan handmatig.

Betalen met een creditcard is kopen op krediet. Iemand doet eerst een aankoop en betaalt het bedrag achteraf terug. Zo kan iemand tot aan de kredietlimiet betalingen doen, zonder het geld direct te hebben. Omdat dit een vorm van geld lenen is, wordt er bij het aanvragen van een creditcard altijd gekeken naar de persoonlijke, financiële situatie. Hierop wordt het bestedingslimiet aangepast. De platinum card heeft het hoogste limiet van alle creditcards en stelt daarom ook hogere eisen.

Voor wie is een platinum card geschikt?

Een platinum creditcard is een stuk duurder dan een gewone creditcard of een prepaid kaart. Deze exclusieve card is daarom niet geschikt voor mensen met een klein budget. Ook iedereen die nauwelijks gebruikmaakt van zijn creditcard heeft een platinum creditcard niet nodig.

Wie veel reist en zijn creditcard intensief gebruikt, kan profiteren van de voordelen van een platinum creditcard. De jaarlijkse kaartbijdrage is een stuk hoger, maar daar staan extra voordelen tegenover. Zoals het spaarprogramma van American Express. Hierbij worden er punten gespaard voor elke euro die met de creditcard wordt betaald. Wie veel betaalt met zijn creditcard, kan zo een flink bedrag bij elkaar sparen.

Daarnaast biedt een platinum card goede verzekeringen en extra’s voordelen voor op reis. Denk hierbij aan een verzekering van het eigen risico bij huurauto’s, extra kosten door bagagevertraging en ook vluchtvertraging is verzekerd. Bovendien ontvangt men een verzekering tegen de kosten van hulpverlening in het buitenland.

De extra voordelen verschillen per platinum kaart. Wie wil weten of en welke platinum creditcard bij hem of haar past, doet er goed aan een aantal specifieke kaarten met elkaar te vergelijken. Zo wordt direct duidelijk wat de verschillen en overeenkomsten zijn.

Platinum creditcardcard gratis vergelijken in 2024

Er zijn verschillende aanbieders van een platinum creditcard. Hierdoor is er een verschil in prijs en kwaliteit. In onderstaande tabel staan de platinum cards van dit moment:

Kosten per jaarBestedingslimietAankoopverzekeringUitgeverBankonafhankelijk
ING Platinumcard€52,50Tot €20.000365 dagenINGNee
Visa World Card Platinum€164,95 (1e jaar €82,48)Tot €5.000365 dagenICSJa
MasterCard Black€204Tot €5.000365 dagenICSJa
Flying Blue American Express Platinum Card€660Persoonlijk240 dagenAmExJa
American Express The Platinum Metal Card€780Persoonlijk240 dagenAmExJa
Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023

Waarom vergelijken?

De ene platinum card is de ander niet. Er is een groot verschil in extra voordelen. Zo is de ING Platinumcard erg beperkt ten opzichte van de American Express Platinum Metal Card. Dat is terug te zien in de prijs. Veel mensen kiezen voor de laagste kosten. Een lage prijs is fijn, maar niet altijd voordelig.

Wie een platinum creditcard aanvraagt, verwacht hier een hoop van. Het is niet voor niks een platinum card. Toch kunnen de voordelen tegenvallen als er geen goede vergelijking is gemaakt. De voordelen die bij de platinum creditcard horen, verschillen enorm per kaart. Wie de precieze verschillen wil weten, doet er goed aan 2 individuele kaarten naast elkaar te leggen en goed te kijken wat er wel en niet is inbegrepen.

Wat kost een platinum creditcard?

Platinum cards zijn de duurste creditcards. Wie meer wil, betaalt dus ook meer. De kosten van een platinum credit bestaan uit:

  • Jaarlijks vast bedrag
  • Variabele kosten afhankelijk van gebruik

De jaarlijkse kaartbijdrage varieert van € 52,50 bij de ING Platinumcard tot meer dan € 700 voor de American Express Platinum Metal Card. Het prijsverschil is groot. Vergelijken helpt bij het kiezen van de juiste kaart. Welke extra’s zijn er wel of niet inbegrepen? Wat houden de verzekeringen in? Welke spaarprogramma’s of kortingen zijn er? Allemaal zaken die meespelen bij het kiezen van een platinum creditcard.

Naast de vaste kaartbijdrage per jaar zijn er gebruikerskosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het opnemen van contant geld met de creditcard en kosten bij vreemde valuta. Deze kosten variëren per gebruiker, omdat niet iedereen in dezelfde hoeveelheid gebruikmaakt van deze diensten.

Een platinum creditcard aanvragen

Het aanvragen van een platinum card kan binnen een paar minuten online geregeld worden. Via de website van de aanbieder start het aanvraagproces. Hiervoor zijn een geldig identiteitsbewijs, het jaarinkomen en de inloggegevens van de eigen bank nodig.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van een platinum card gelden een aantal voorwaarden. Dit zijn:

  • 18 jaar of ouder
  • Een Nederlands woonadres
  • Geen negatieve BKR-registratie
  • Een minimaal bruto jaarinkomen

Omdat betalen met een creditcard een vorm van geld lenen is, toetst de creditcarduitgever of dit past bij de persoonlijke, financiële situatie. Het is niet de bedoeling dat de platinum card leidt tot financiële problemen. Daarom geldt er bij alle aanbieders een minimaal inkomen. Bij de ING Platinumcard is dit minimaal € 650 per maand op de ING Betaalrekening. Visa en Mastercard hebben als eis een minimaal netto inkomen van € 1.150 per maand, niet afkomstig van een WW-uitkering. Een American Express platinum creditcard vereist een minimum inkomen van € 30.000 bruto per jaar.

BKR-registratie

Creditcards worden niet automatisch bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) genoteerd. Alleen kaarten met een kredietovereenkomst van € 250 of meer worden geregistreerd. Zo’n kredietovereenkomst is niet standaard. Wie een platinum creditcard aanvraagt, krijgt standaard de optie automatisch maandelijks geheel aflossen op zijn kaart. Het openstaande bedrag moet dan in één keer binnen een bepaalde termijn terugbetaald worden. Hierover rekent de creditcarduitgever geen rente.

Wie in termijnen terug wil betalen, moet dit apart aanvragen. Gespreid terugbetalen is een lening en deze wordt wel bij het BKR geregistreerd. Ook wordt er een rentepercentage gerekend.

Betalingsachterstanden worden altijd bij het BKR geregistreerd. Het is belangrijk om hier goed op te letten, want een negatie registratie leidt tot moeilijkheden bij het afsluiten van andere leningen, zoals een hypotheek.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste platinum creditcard?

De goedkoopste platinum card is de ING Platinumcard. Deze kost € 52,50 per jaar. Dit is echter een bankafhankelijke creditcard. Dit houdt in dat de creditcard alleen aan te vragen is in combinatie een ING bankrekening. Deze betaalrekening is niet gratis. De kosten van de bankrekening komen hier dus nog bovenop.

Kom ik in aanmerking voor een platinum card?

Platinum creditcards hebben een aantal voorwaarden. Wie niet aan deze voorwaarden voldoet, zal geen platinum card krijgen. Allereerst moet de aanvrager minimaal 18 jaar zijn en een woonadres in Nederland hebben. Daarnaast voert de creditcarduitgever een BKR-check uit. Wanneer iemand een negatieve registratie heeft, komt hij niet in aanmerking voor de creditcard. Als laatste geldt er een inkomenseis. De creditcarduitgever wil zeker weten dat iemand zich de platinum card en het gebruik ervan kan veroorloven. Is het inkomen lager dan de eis? Dan gaat de platinum creditcard niet door.

Waarom kiezen voor een platinum creditcard?

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een platinum card is de uitmuntende service die inbegrepen is. Daarnaast is het mogelijk om voor aantrekkelijke bonussen te sparen, zoals gratis cadeaus of flinke kortingen. Ook biedt een platinum card toegang tot luchthaven lounges, gratis upgrades bij sommige hotels en vluchten of korting bij een huurauto. Voor wie veel reist, zijn dit belangrijke voordelen. Bovendien heeft een platinum card een bijzonder element. Sommige kaarten hebben een conciërge service. Dit is een soort personal assistent, die bepaalde taken kan afhandelen. Denk hierbij aan het reserveren van restaurants en het regelen van een reis. Een ander belangrijk element aan de platinum cards zijn de goede verzekeringen. Vooral de verzekeringen van American Express zijn uitstekend. Voorbeelden hiervan zijn het eigen risico bij een autoverhuurverzekering, een doorlopende reisverzekering en juridische bijstand. Tot slot heeft een platinum creditcard een sublieme klantenservice. Via een speciale telefonische lijn is er dag en nacht hulp beschikbaar. Erg fijn voor bijvoorbeeld mensen die in het buitenland tegen problemen aanlopen, zoals het kwijtraken van het paspoort.