Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Debit card (debetkaart)

Laatst bijgewerkt op: 3 juni 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 6 minuten

Met een debit card kan men wereldwijd geld uitgeven zonder daarvoor schulden aan te gaan bij een creditcardmaatschappij. Bij deze oplaadbare betaalkaart profiteert men van het gemak van een creditcard zonder geld te lenen. Het geld wordt meteen afgeschreven en er is geen sprake van betalen op krediet. De debit card is daarmee een oplossing voor iedereen die niet in aanmerking komt voor een creditcard.

Top 6 Debit Cards

1
Bunq Mastercard
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
2
openbank kaart
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
3
ICS Go Card
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
4
R42
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
5
Viabuy Kaart
€ 19,90 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard
6
wallester business card
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk Creditcard meer info

Wat is een debit card?

Een debit card is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. In Nederland wordt met deze term vaak gedoeld op een prepaid creditcard. Dat is een betaalkaart waarmee kan worden betaald door er geld op te zetten. In feite behoren ook de betaalkaarten van Nederlandse banken tot de debit cards. In dat geval hoeft de kaart niet te worden opgeladen, maar kan er geld worden uitgegeven tot het bestedingslimiet. Dit bestedingslimiet wordt gevormd door de de hoogte van het bedrag dat op de gekoppelde bankrekening staat.

Op Bank.nl wordt met de term debit card alleen gedoeld op prepaid creditcards. Met een debit card profiteert men van het gemak van wereldwijde betalingen zonder daarvoor schulden aan te gaan bij een creditcardmaatschappij. In tegenstelling tot creditcards wordt het geld dat uitgegeven wordt met een debit card namelijk gelijk afgeschreven. Omdat men dus geen aankopen op krediet doet, is de kaart eenvoudiger aan te vragen dan een creditcard. Er is geen inkomenseis of BKR-toetsing. Ook zonder inkomen kan men een debit card aanvragen. 

Credit card vs debit card

Net als creditcards worden debit cards wereldwijd geaccepteerd. Daarom zijn beide betaalkaarten een goede aanschaf voor iedereen die gemakkelijk in het buitenland aankopen wil kunnen doen. Er is echter een wezenlijk verschil in de wijze waarop deze aankopen worden gedaan. 

Bij een reguliere creditcard doet men betalingen door geld uit te geven dat wordt geleend bij een creditcardmaatschappij. Aan het einde van de maand wordt dit geld in één keer van de rekening afgeschreven. Het bestedingslimiet wordt bepaald door de aanbieder. Doordat er schulden worden aangegaan, worden voor het aanvragen van een creditcard strenge voorwaarden gehanteerd. Hieraan voldoet niet iedereen.

Bij debit cards gaat men geen leningen aan. De kaart moet worden opgeladen en het geld dat men erop zet, vormt het bestedingslimiet. In andere woorden: een positief saldo. Er kunnen aankopen worden gedaan tot dat bedrag is opgemaakt. Daarna moet de kaart weer worden opgewaardeerd. Het geld dat wordt uitgegeven, wordt meteen afgeschreven. Doordat er geen lening wordt aangegaan bij een creditcardmaatschappij, kan de kaart zonder inkomen en zonder BKR-toetsing worden aangevraagd.

Daarnaast profiteert men bij creditcards van verschillende extra’s. Denk daarbij aan een aankoopverzekering of het kunnen huren van een auto bij het vliegveld. Debit cards hebben over het algemeen geen verzekeringen en ook auto’s huren is meestal niet mogelijk.

debit card

Hoe werkt een debit card?

Wanneer men een debit card aanvraagt, kan daarmee wereldwijd worden afgerekend. Daarmee wordt de kaart wereldwijd meer geaccepteerd dan de gemiddelde Nederlandse bankpas. Om deze betalingen te kunnen doen, moet men geld op de kaart zetten. 

Het aanvragen van en betalen met een debit card werkt als volgt:

 1. De kaart kan worden aangevraagd bij één van de verschillende aanbieders
 2. De kaart moet voor gebruik worden opgeladen
 3. Bij het afrekenen van een product of dienst kiest men voor de juist debit card
 4. Het debit card-nummer en het CVC- of CVV-nummer van de kaart moeten worden ingevuld
 5. Het geld wordt direct afgeschreven

Functies van een debit card

Een debit card kan niet alleen worden gebruikt voor het doen van betalingen. Wanneer de kaart is opgeladen, kan deze voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Een debit card bevat ook de volgende functionaliteiten:

 • Contactloos betalen
 • Contant geld opnemen voor contant betalen

Waarom een debit card aanvragen?

Als men vaak buiten de Europese Unie komt of veel online betalingen doet bij buitenlandse websites, kan een internationale debitcard handig zijn. Daarmee kan namelijk op meer plekken worden betaald dan met een normale bankpas die wordt uitgegeven door de meeste Nederlandse banken. Een debit card biedt daardoor veel betaalgemak.

Een debit card kan daarnaast worden aangevraagd door iedereen die niet voor een reguliere creditcard in aanmerking komt, bijvoorbeeld doordat er sprake is van een negatieve BKR-registratie of doordat de persoon geen of onvoldoende inkomen heeft. Deze mensen kunnen met een debit card nog steeds profiteren van het gemak van een creditcard, maar zonder schulden aan te gaan of te moeten voldoen aan strenge voorwaarden.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Net zoals ieder ander bankproduct heeft ook een debit card zowel voor- als nadelen. Om het overzichtelijk te maken, zijn de voor- en nadelen hieronder op een rij gezet.

Voordelen

 • Wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel
 • Geen inkomenseis
 • Geen BKR-toetsing
 • Weinig tot geen vaste kosten
 • Er worden geen schulden aangegaan
 • Het bestedingslimiet kan zelf worden bepaald
 • Controle over alle uitgaven
 • Overzicht van alle uitgaven

Nadelen

 • Over het algemeen worden er geen verzekeringen aangeboden
 • Auto huren meestal niet mogelijk
 • Eventuele bijkomende kosten voor (terug)storten, ontvangen en overschrijven van geld

Wat kost een debit card?

Het aanvragen van een debit card is over het algemeen gratis. Er worden vaak geen vaste kosten gehanteerd, maar er zijn wel aanbieders die werken met een relatief lage jaarlijkse bijdrage. Om deze reden kan men voor debit cards minder jaarlijkse kosten kwijt zijn dan voor creditcards. Aanbieders kunnen echter verschillende kosten rekenen voor transacties, afhankelijk van het gebruik van de kaart. Hierbij kan het gaan om kosten voor:

 • Geld storten
 • Geld terugstorten
 • Geld ontvangen
 • Geld overschrijvingen
 • Ontvangst van een fysieke debit card
 • Vervangende debit cards
 • Betalen in een andere valuta (wisselkoersopslag)

Hoe werkt het aanvragen van een debit card?

Wanneer men een debit card wil aanvragen, kan dat vaak eenvoudig online. Daarvoor heeft men een identiteitsbewijs nodig en moeten enkele persoonsgegevens worden aangeleverd. De aanvraag is vervolgens in slechts enkele minuten geregeld. In de meeste gevallen kan men daarna gelijk gebruikmaken van een zogeheten virtual debit card, ook wel een online debit card genoemd. Voor het ontvangen van een fysieke debit card geldt een gemiddelde leveringstijd van enkele dagen.

Een debit card kan van één van de volgende creditcardmaatschappijen zijn:

 • Mastercard
 • Visa
 • American Express

Debit cards worden aangeboden door vele verschillende financiële instanties, zoals traditionele banken en online banken. Deze banken gaan een samenwerking aan met Mastercard en Visa. Men ziet dit door het logo dat op de debit cards staat gedrukt. Ook kan men voor een debit card terecht bij International Card Services (ICS), de grootste uitgever van creditcards in Nederland. 

Veelgestelde vragen

Kan iedereen een debit card aanvragen?

Ja, voor het aanvragen van een debit card heeft men geen specifiek inkomen nodig. Ook zonder inkomen kan de debit card worden aangevraagd. Daarnaast voeren aanbieders ook geen BKR-toetsing uit. De kaart kan dus ook worden aangevraagd als men schulden heeft. Voor het aanvragen van een debit card worden dus minder strenge voorwaarden gehanteerd dan voor creditcards. Het kan echter wel zijn dat aanbieders voorwaarden hanteren als een minimumleeftijd of rekening bij de bank zelf. 

Welke aanbieders voor debit cards zijn er?

Er zijn verschillende debit cards beschikbaar. Een debit card kan van American Express, Mastercard en Visa zijn. Daarnaast kan men voor een debit card terecht bij vele verschillende financiële instanties, zoals traditionele banken en online banken. Deze instanties bieden bijvoorbeeld een debit Mastercard of Visa debit card. Voor gewone betaalpassen die door Nederlandse banken worden uitgegeven, gaat het vaak om V Pay- of Maestro-kaarten.

Kunnen ondernemers een zakelijke debit card aanvragen?

Ja, het is voor ondernemers mogelijk om een zakelijke debit card aan te vragen, zowel voor zichzelf als voor werknemers. Voor deze zakelijke debit card kan een aanbieder andere voorwaarden hanteren dan voor een reguliere debit card. Denk hierbij aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een zakelijke bankrekening, al dan niet bij de aanbieder.

Wat is een prepaid debit card?

Prepaid debit cards is een term die wordt gebruikt voor oplaadbare debit cards, maar eigenlijk hebben ze dezelfde betekenis. Doordat een debit card ook een betaalkaart kan zijn waarbij het geld automatisch van een gekoppelde bankrekening wordt afgeschreven en waarbij het geld dus niet handmatig op de kaart dient te worden gezet, wordt soms benadrukt dat het gaat om een prepaid debit card. Oftewel: een prepaid debit card is een debit card die men zelf moet opwaarderen voor gebruik.