Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Beleggingsrekening openen

Laatst bijgewerkt op: 7 november 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 15 minuten
man kijkt naar aandelenkoersen

Beleggen kan niet zonder beleggingsrekening. Wie wil beleggen, heeft daarom een speciale bankrekening nodig. Veel mensen kiezen ervoor om een rekening bij de eigen bank te openen. Dat is gemakkelijk. Maar niet altijd voordelig. Er zijn veel aanbieders, waardoor er een verschil in kosten is. Op zoek naar de goedkoopste beleggingsrekening? Vergelijk alle rekeningen op Bank.nl, en maak zo de beste keuze.

Soort rekening

Zelf Beleggen

Laten Beleggen

Fondsbeleggen

Wat is een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening is een speciale bankrekening. Het is de basis voor alle beleggingen. Met het geld op deze rekening kunnen beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties, gekocht en verkocht worden. Een beleggingsrekening heet ook wel een effectenrekening of beleggersrekening. Via een beleggingsrekening is het niet mogelijk om geld over te schrijven naar rekeningen van andere mensen of bedrijven. Een beleggingsrekening is echt alleen bedoeld voor beleggen en beleggen zonder beleggingsrekening kan niet.

Beleggen kan in allerlei financiële producten. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, crypto’s en ETF’s. Via een beleggingsrekening is het mogelijk deze beleggingsproducten te kopen en verkopen.

Zowel banken als online brokers bieden een beleggingsrekening aan. Er zijn veel verschillende soorten beleggingsrekeningen. Vergelijken helpt bij het kiezen van de beste beleggingsrekening.

Wat is beleggen?

Beleggen is nu geld investeren met de verwachting dat dit bedrag in de toekomst meer waard wordt. De winst op de belegging heet het rendement. Hoe hoger het rendement, hoe meer de investering waard is geworden. Beleggen kan op veel manieren. De meest bekende beleggingsproducten zijn aandelen, obligaties en indexfondsen.

Rendement en risico

Wie belegt, kan daar geld aan verdienen. Dat kan op verschillende manieren. Als eerste is dit de koerswinst. Dit houdt in dat de beleggingen bij de verkoop méér waard zijn dan bij de koop. Het verschil tussen de verkoopprijs en de koopprijs is de winst. Hier gaan vaak nog wel kosten, zoals transactiekosten, vanaf. Wanneer beleggingen minder waard zijn geworden, is er sprake van een verlies.

Daarnaast is er soms sprake van een jaarlijkse vergoeding. Dit is rente of dividend. Of en hoeveel dit is, hangt af van het type belegging en hoe goed een bedrijf loopt.

Alle opbrengsten samen worden aangeduid met het woord rendement. Dit betekent hoeveel de belegging oplevert. Er is een verschil tussen bruto- en nettorendement. Het nettorendement is de winst. Bij het brutorendement gaan er nog kosten en premies vanaf.

Geld verdienen met beleggen is fijn. Maar het kan ook de andere kant op gaan. Een belegging wordt bijvoorbeeld minder waard en levert daardoor weinig of niks op. In het ergste geval maakt de belegging verlies en gaat de gehele inleg verloren. Beleggen gaat altijd samen met risico’s. Hierbij geldt het principe: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Het is van belang op de hoogte te zijn van de risico’s van beleggen vóór het openen van een beleggingsrekening.

Waarom een beleggingsrekening openen?

Beleggen kan op twee manieren:

  1. Zelf beleggen
  2. Laten beleggen

Laten beleggen heet ook wel beheerd beleggen of vermogensbeheer. Wie zijn geld laat beleggen, geeft de beslissingen uit handen. De vermogensbeheerder belegt het geld en houdt de eigenaar van het geld hiervan op de hoogte. Voor het laten beleggen van geld is het niet nodig zelf een beleggingsrekening te openen.

Lees hier meer over laten beleggen.

Wie zelf gaat beleggen op de beurs heeft wel een eigen beleggingsrekening nodig. Via deze speciale bankrekening is het mogelijk beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties en ETF’s, te kopen en verkopen. Alle transacties lopen via de beleggingsrekening.

Wie een betaal- en spaarrekening heeft, kan vaak bij de eigen bank een beleggingsrekening openen. Maar dat hoeft niet. Er zijn veel aanbieders van beleggingsrekeningen en bij welke partij iemand een beleggingsrekening opent, bepaalt hij zelf. Door de verschillende opties te vergelijken kan er behoorlijk wat op de kosten worden bespaard.

Lees hier meer over zelf beleggen.

De belangrijkste kenmerken en verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen zijn:

Zelf beleggenLaten beleggen
Zelf bepalen waarin beleggenVermogensbeheerder bepaalt en belegt
Eigen verantwoordelijkheid voor winst en kostenVaste kosten afhankelijk van de inleg
Zelf beleggen kost tijdKost weinig eigen tijd
Kennis (en ervaring) nodigWeinig kennis van zaken nodig

Actief of passief beleggen?

Voor zelf beleggen is er dus een beleggingsrekening nodig. Goed om te weten: er zijn twee manieren om zelf te beleggen:

  1. Actief beleggen
  2. Passief beleggen

Actief beleggen houdt in dat iemand actief handelt op de beurs. Hij houdt de koersen goed in de gaten en probeert op het juiste moment te kopen en verkopen. In de hoop een zo hoog rendement te behalen. Hierbij is timing essentieel. Wie net te laat koopt of verkoopt, loopt het risico geld te verliezen. Daarom hoort bij een actieve beleggingsstijl meer risico.

Een passieve beleggingsstrategie heeft minder risico. Dat komt omdat er belegd wordt in indexfondsen. Zo’n fonds volgt een bepaalde index of markt; er wordt niet geïnvesteerd in afzonderlijke bedrijven, maar in alle bedrijven die bij zo’n index zijn aangesloten. Een koersdaling van één bedrijf betekent daarom niet gelijk een verlies, omdat andere bedrijven zo’n daling kunnen compenseren.

Lees hier meer over fonds beleggen.

Zowel voor actief beleggen als passief beleggen is een beleggingsrekening nodig. De belangrijkste verschillen tussen deze beleggingsstrategieën zijn:

Actief beleggenPassief beleggen
Zelf beleggingsproducten, zoals aandelen, kopen en verkopenGeld beleggen via een indexfonds
Korte termijnLange termijn
Investeren in afzonderlijke bedrijvenInvesteren in de hele markt
Doel is de markt te verslaanDoel is de markt te volgen
Meer risicoMinder risico
Veel transactiesWeinig transacties
Kosten zijn relatief hoogKosten zijn relatief laag
Relatief veel kennis nodigRelatief weinig kennis nodig

Beginnen met beleggen

Beleggen is een hele stap en gaat niet zonder risico. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Het is van belang om te weten hoe beleggen in z’n werkt gaat en wat de mogelijke risico’s zijn. Wie niet weet wat hij aan het doen is, loopt een grotere kans zijn geld te verliezen.

Een goed begin is het halve werk. Wie wilt beginnen met beleggen, doet er goed aan de volgende vragen aan zichzelf te stellen:

  1. Wat is mijn doel van beleggen?
  2. Hoelang en hoeveel geld kan ik missen zonder in de problemen te komen?
  3. Wil ik met veel of weinig risico beleggen?
  4. Wil ik zelf beleggen of laat ik mijn geld beleggen?
  5. In welke producten wil ik beleggen?
  6. Via welke bank of broker ga ik beleggen?

Een bank of broker kiezen

Wie gaat beleggen, heeft een beleggingsrekening nodig. Via deze speciale bankrekening lopen alle transacties. Een beleggingsrekening openen kan bij een bank of bij een broker. Het is van belang dat de bank of broker past bij de eigen wensen en voorkeuren. Maar ook de kosten tellen mee. Beleggen kost geld. En hoe hoog de kosten zijn, verschilt per aanbieder.

Wat is het beleggingsdoel?

Er zijn verschillende soorten beleggingsrekeningen. Om te weten welke bank of broker het meest geschikt is, is het belangrijk te weten wat het doel is. De één belegt bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen. Terwijl de ander een lange tijd belegt voor de toekomstige studie van zijn kind. En weer iemand anders wil investeren in duurzame projecten.

Voor vermogensopbouw is een gewone beleggingsrekening nodig. Pensioen opbouwen kan via een speciale pensioen beleggingsrekening. Zo’n rekening is geblokkeerd en de inleg is – onder voorwaarden – aftrekbaar van de belasting.

Lees hier meer over beleggen voor een kind.

Lees hier meer over beleggen voor het pensioen.

Lees hier meer over duurzaam beleggen.

Wat kost een beleggingsrekening?

Handelen op de beurs is niet gratis. De bank of broker brengt kosten in rekening. De kosten van beleggen hebben een grote impact op het uiteindelijke rendement. Hoe hoger de kosten zijn, hoe lager het rendement uitvalt.

Omdat er veel aanbieders zijn van beleggingsrekeningen is er een verschil in kosten. Bij de ene partij is beleggen een stuk goedkoper dan bij de ander. Bovendien bestaan de kosten van beleggen uit verschillende componenten.

Een beleggingsrekening vergelijken geeft inzicht in deze kosten. Het openen van een beleggingsrekening is meestal gratis. Maar voor het handelen op de beurs rekent de bank of broker wel kosten. Ook kan een bank of broker maandelijkse servicekosten in rekening brengen. De precieze beleggingskosten zijn niet altijd even duidelijk. Bovendien hangen de kosten af van:

  • Het aantal transacties
  • Het wel of niet vragen van advies
  • In welke beleggingsproducten iemand belegt
  • Of iemand zelf belegt of gebruikmaakt van vermogensbeheer

Kosten van een beleggingsrekening

De kosten die verbonden zijn aan een beleggingsrekening zijn:

  • Transactiekosten
  • Servicekosten
  • Valutakosten
  • Fondskosten
  • Overige kosten

Een beleggingsrekening vergelijken

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten beleggingsrekeningen. Het is van belang dat de beleggingsrekening past bij het beleggingsdoel en de wensen van de klant. Bovendien zijn er veel banken en brokers bij wie het mogelijk is een beleggingsrekening te openen. Er is veel keus.

Omdat er zoveel keuze is, kiezen mensen vaak uit gemak en komen zij terecht bij hun eigen bank. Dat is natuurlijk een prima optie. Maar hierdoor betalen zij soms onnodig hoge kosten. Dat komt omdat er banken en brokers zijn waar de kosten van beleggen lager zijn.

Het is daarom belangrijk de tijd te nemen voor een goede vergelijking. Vergelijken geeft niet alleen inzicht in alle opties, maar loont ook. Maar kijk niet alleen naar de kosten. De voorwaarden, mogelijkheden en service van de beleggingsrekening zijn net zo belangrijk.

Waarop letten tijdens het vergelijken?

Kijk bij het vergelijken van een beleggingsrekening naar de volgende aspecten:

1. Kosten beleggingsrekening

Beleggingskosten verschillen per bank of broker. Sommige aanbieders adverteren met zeer lage tarieven. Of zelfs met gratis beleggen. Handelen op de beurs kan goedkoop. Maar er spelen ook andere kosten mee. Deze kosten zijn vaak niet direct zichtbaar, maar kunnen het rendement wel flink naar beneden drukken. Check daarom altijd de voorwaarden, kosten en risico’s.

2. Voorwaarden en service beleggingsrekening

Een beleggingsrekening moet betrouwbaar zijn. Staat de bank of broker onder toezicht van de AFM? Is de partij aangesloten bij het Kifid? Controleer of en welke vergunningen de bank of broker heeft. Kijk daarnaast ook wat de bank of broker te bieden heeft. Hoe zit het met de service bijvoorbeeld? En zijn er bijzondere voorwaarden verbonden aan de beleggingsrekening?

3. Mogelijkheden en tools beleggingsrekening

Beleggen gaat via een handelsplatform van de bank of broker. Wat de mogelijkheden van het handelsplatform zijn, verschilt per bank en broker. Kijk wat er wel en niet mogelijk is. Welke beleggingsproducten biedt het platform aan? Onderling zijn er grote verschillen. Soms biedt een broker bijvoorbeeld alleen een specifiek beleggingsproduct aan. Daarnaast hebben handelsplatformen extra tools. Denk hierbij aan technische analyses, het volgen van ervaren beleggers of een demo-account. Bekijk daarom goed of de beleggingsrekening past bij alle wensen en voorkeuren.

Beleggingsrekening openen, hoe werkt dat?

Beleggen kan via de bank, broker of een vermogensbeheerder. Voor beheerd beleggen is het niet nodig zelf een beleggingsrekening te openen. Wie zelf belegt, opent wel een eigen beleggingsrekening. Een beleggingsrekening openen kan online via de website van de bank of een online broker.  

Voor het aanvragen van een beleggingsrekening zijn wel wat gegevens nodig:

  • Naam, adres en woonplaats (NAW-gegevens)
  • BSN-nummer
  • Bankrekeningnummer
  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs

Het kan zijn dat de bank extra vragen stelt. Beleggen is niet zonder risico. Daarom wil de bank weten hoeveel kennis en/of ervaring iemand heeft met beleggen. Dit doet de bank door een aantal vragen te stellen bij het aanvragen van een beleggingsrekening. De bank vraagt bijvoorbeeld wat het doel is en of iemand al enige ervaring heeft met beleggen.

Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt er toegang tot het handelsplatform verleend. Wie zelf belegt, zit nergens aan vast. Een beleggingsrekening opzeggen is daarom eenvoudig: verkoop alle beleggingsproducten in het beleggersaccount en stort het saldo op de beleggingsrekening naar de tegenrekening. Dien vervolgens een verzoek in om de beleggersrekening te beëindigen en de bank of broker zal de beleggingsrekening sluiten.

Belastingdienst

De Belastingdienst heft belasting over inkomen uit vermogen. Dit is de zogenaamde grondslag sparen en beleggen in box 3. Beleggingen vallen onder dit vermogen. Vermogens tot € 57.000 (zonder fiscaal partner) en tot € 114.000 (met fiscaal partner) zijn vrijgesteld. Over dit deel hoeft geen belasting betaald te worden. Het deel dat boven het heffingsvrije vermogen uitkomt valt onder de vermogensbelasting.

De fiscus rekent geen belasting over werkelijke rendementen. Maar gebruikt een fictief rendement op sparen en beleggen. Over het berekende fictieve rendement heft de Belastingdienst 32% belasting.

SchijfVermogenPercentage -0,01%Percentage 5,53%Percentage gemiddeld rendement
1Tot €50.65167%33%1,818%
2Vanaf €50.651 tot €962.35121%79%4,366%
3Vanaf €962.3510%100%5,53%

In schijf 1 berekent de Belastingdienst over 67% van het vermogen een fictief rendement van -0,01%. Over de andere 33% rekent de fiscus een fictief rendement van 5,53%. Vervolgens wordt over dit totale rendement 31% belasting geheven.

In schijf 2 gaat het om de verdeling 21% spaargeld tegen een fictief rendement van -0,01% en 79% beleggingen tegen een fictief rendement van 5,53%. Wie meer dan €962.351 aan vermogen heeft, krijgt 100% te maken met een fictief rendement van 5,53%.

Sparen of beleggen?

Door de lage spaarrente is het rendement op spaargeld vrijwel nihil. Daar komt bij dat spaargeld minder waard wordt door de inflatie. Hierdoor gaan veel mensen op zoek naar alternatieven, die meer rendement opleveren. Dat kan via beleggen. Maar beleggen heeft ook meer risico dan sparen.

Een belegging kan bijvoorbeeld weinig of niets opleveren. Of de hele inleg gaat verloren. Wanneer dit het geval is, moet dit geen gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Zoals het doen van boodschappen en het betalen van de vaste lasten.

Het Nibud adviseert daarom om alleen te beleggen met geld dat ‘over’ is. Of met andere woorden: zorg eerst voor een financiële buffer op de spaarrekening en kijk daarna pas hoeveel geld er over blijft om eventueel te beleggen. Via de Bufferberekenaar van het Nibud is het mogelijk de minimumbuffer voor de persoonlijke situatie uit te rekenen.

Veelgestelde vragen

Valt een beleggingsrekening onder het depositogarantiestelsel?

Als een bank failliet gaat, zijn banktegoeden tot € 100.000 per bank, per persoon beschermd dankzij het depositogarantiestelsel. Maar niet alle bankproducten vallen onder deze garantie. Er zijn uitzonderingen. Alleen tegoeden op een beleggingsrekening, die niet zijn belegd in aandelen of andere financiële instrumenten, zijn beschermd. Beleggingen, zoals aandelen en obligaties, vallen niet onder de Nederlandse Depositogarantie, maar vaak wel onder het beleggerscompensatiestelsel. Het beleggerscompensatiestelsel biedt compensatie tot € 20.000 per persoon, per instelling. Dit geldt alleen als de beleggingsonderneming failliet gaat en de wet niet heeft nageleefd. Verliezen door koersdalingen zijn altijd voor eigen rekening.

Wat is de beste beleggingsrekening?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wat de beste beleggingsrekening is. Dat is voor iedereen anders. Een beleggingsrekening moet passen bij de eigen wensen en voorkeuren. Een actieve belegger zal bijvoorbeeld voor een andere beleggingsrekening kiezen dan iemand die passief voor zijn pensioen belegt. Vaak kijken mensen naar de laagste kosten. Lage kosten zijn fijn, maar is niet altijd de beste keus. Het gaat erom dat de mogelijkheden van de beleggingsrekening goed aansluiten bij het beleggingsdoel.

Wat is het verschil tussen een bank en een online broker?

Een beleggingsrekening openen kan bij een bank of broker. Een broker is een financiële instelling, die beleggingsorders uitvoert. Via een broker is het dus alleen mogelijk om te beleggen. Een bank is ook een financiële instelling, maar biedt veel meer diensten en producten aan. Zoals betalen, sparen en soms verzekeren.

Is het verplicht om een betaalrekening bij dezelfde bank te hebben?

Het is niet verplicht om een beleggingsrekening bij de huisbank te openen. Er zijn veel aanbieders, waardoor het soms voordeliger is om voor een andere partij te kiezen. Wel heeft een beleggingsrekening altijd een tegenrekening nodig. Dit is een betaalrekening, die wordt gekoppeld aan de beleggingsrekening. Sommige banken eisen dat deze tegenrekening van dezelfde bank is. Of een bank deze eis heeft, is terug te vinden in de voorwaarden.

Hoe begin ik met beleggen?

Beleggen gaat altijd samen met risico’s. Er is een kans op het verlies van geld. Zeker als beginnende belegger is het belangrijk om kennis en ervaring op te doen. Dit kan bijvoorbeeld met een demo-account bij een online broker. Een demo-account is beleggen met fictief geld. Zo maakt iemand kennis met beleggen zonder risico te lopen. Wanneer iemand zeker weet dat hij wil beleggen, doet hij er goed aan zich goed te informeren en indien nodig advies te vragen.