Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Duurzame banken

Overzicht van Nederlandse banken en hun duurzaamheidscore. Voor de score voor duurzaamheid maakt Bank.nl gebruik van het meest recente onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. In dit onderzoek worden acht banken meegenomen. Deze acht banken staan hieronder uitgelicht.

Volksbank logo

De Volksbank

Score94
Triodos Bank

Triodos Bank

Score84
Logo van de NIBC

NIBC

Score74
Bunq

Bunq

Score67
Rabobank

Rabobank

Score66
Van Lanschot

Van Lanschot

Score59
Logo van de ABN

ABN AMRO

Score53
ING

ING

Score51

Over het onderzoek door de Eerlijke Geldwijzer

De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Het platform doet onderzoek naar het investeringsbeleid van acht Nederlandse bankgroepen en hoe het beleid in praktijk wordt toegepast. Het onderzoek wordt uitgevoerd door externe onderzoeksbureaus.

Het beleid van de banken wordt getoetst op basis van duurzaamheidscriteria. Deze criteria zijn gebaseerd op de methodologie van de Fair Finance Guide International van Fair Finance International en Profundo Research & Advice uit 2021. De eisen zijn bepaald aan de hand van internationale verdragen, richtlijnen, keurmerken en gedragscodes. Hier zijn zeven thema’s en sectoren uit voortgekomen:

  • Belastingen
  • Dierenwelzijn
  • Gendergelijkheid
  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Natuur
  • Wapens

Per bank wordt een score toegekend voor alle thema’s en sectoren. Het gemiddelde van deze scores geeft de definitieve duurzaamheidscore van de bank weer. Dit is de score die in het overzicht op de pagina onder iedere bank staat weergegeven.