Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Beste bank van Nederland

Laatst bijgewerkt op: 20 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 3 minuten
bankier schudt de hand van een klant

Wie een bankrekening gaat openen, wil natuurlijk weten wat de beste bank van Nederland is. Hoe goed een bank wordt beoordeeld, hangt af van een aantal factoren. Niet alleen de hoogte van de kosten weegt mee, maar ook de service is van groot belang. Om te bepalen wat de beste bank in Nederland is, worden jaarlijks onderzoeken gedaan. Op deze pagina geven we een overzicht van de beste banken van Nederland volgens Forbes en de Consumentenbond.

Beste banken in Nederland volgens Forbes

Forbes Magazine doet ieder jaar onderzoek naar de beste banken van een land. Ook de banken in Nederland worden jaarlijks onderzocht. Op basis van dit onderzoek roept Forbes een top 5 uit. Hieronder staat de top 5 van de beste banken van Nederland in 2023.

 1. RegioBank
 2. ASN Bank
 3. Triodos Bank
 4. Knab
 5. Rabobank

Het onderzoek van Forbes

Forbes Magazine heeft samen met marketingbureau Statista onderzoek gedaan naar de beste banken per land. Voor het onderzoek zijn 48.000 bankklanten in 32 landen gevraagd om hun huidige en vorige bank te beoordelen. Iedere bank is beoordeeld door ten minste 350 klanten. Dit deden ze aan de hand van drie categorieën, waarvan het resultaat voor een vastgesteld percentage meeweegt voor de eindscore.

 • Algehele kanttevredenheid (30%): Hoe tevreden was de consument op het moment van het onderzoek?
 • Aanbevelingen van klanten (30%): In hoeverre zou de consument de bank aanbevelen aan anderen?
 • Beoordeling van vijf belangrijke aspecten (40%): Hoe beoordelen klanten de bank op basis van het vertrouwen, de algemene voorwaarden, de klantenservice, de digitale service en het financieel advies?

De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The World’s Best Banks 2023.

Beste banken in Nederland volgens consumenten

Ook de Consumentenbond onderzoekt ieder jaar wat de beste banken van Nederland zijn. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in de Bankenmonitor. In 2023 is de top 5 beste banken van Nederland volgens consumenten:

 1. RegioBank
 2. ASN Bank
 3. Knab
 4. SNS Bank
 5. Triodos Bank

Het onderzoek van de Consumentenbond

Ieder jaar brengt de Consumentenbond de Bankenmonitor uit. Dit is een onderzoek naar de beste bank van Nederland dat wordt uitgevoerd onder een panel van ruim 13.000 consumenten. Enkele banken, zoals Bunq en Openbank, zijn uitgesloten van het onderzoek in 2023. De Consumentenbond verklaart dat deze banken niet kunnen worden beoordeeld omdat onvoldoende panelleden bij deze banken klant zijn.

De deelnemers aan het Consumentenbond Panel beoordeelden de banken op basis van vijf aspecten.

 • Internetbankieren
 • Mobiel bankieren app
 • Kosten
 • Communicatie naar de klant
 • Service van de bank

Uit het onderzoek in september 2023 blijkt dat geen enkele Nederlandse bank gemiddeld een onvoldoende krijgt van klanten. Het percentage mensen dat een onvoldoende geeft verschilt wel per bank. De twee banken die als beste uit het onderzoek zijn gekomen, RegioBank en ASN Bank, kregen slechts enkele tot geen onvoldoendes. ABN AMRO en ING daarentegen kregen van 10,0% van de klanten een onvoldoende.

Voor de top 5 beste banken van Nederland volgens de Consumentenbond zijn de scores per onderdeel hieronder weergegeven.

AlgemeenInternet- en mobiel bankierenKostenService
RegioBank9,48,76,38,9
ASN Bank8,98,56,08,4
Knab8,58,46,58,3
SNS Bank8,18,45,58,1
Triodos Bank8,08,05,58,0
Bron: Consumentenbond

Het volledige onderzoek van de Consumentenbond is te lezen in de Bankenmonitor van 2023.

Veelgestelde vragen

Kan ik overstappen van bank?

Ja, klanten kunnen eenvoudig overstappen van bank met behulp van de gratis Overstapservice. Als een klant gebruikmaakt van de Overstapservice, worden bepaalde zaken voor een periode van 13 maanden door de bank geregeld. Zo worden bij- en afschrijvingen automatisch doorgestuurd naar de nieuwe betaalrekening en worden automatische incasso’s uit Nederland omgezet naar de nieuwe betaalrekening. De klant hoeft hierdoor minder zaken zelf te regelen als deze van bank verandert.

Wat is de beste bank in Nederland?

Zowel Forbes als de Consumentenbond heeft RegioBank uitgeroepen tot de beste bank in Nederland van 2023.

Welke banken bieden een gratis bankrekening aan?

Verschillende online banken hebben een gratis bankrekening voor particulieren, zoals Openbank en N26. Deze bankrekeningen hebben geen vaste maandelijkse kosten. Daar staat echter vaak tegenover dat het betaalpakket beperkt is en dat de klant vaak flink moet bijbetalen als deze gebruik wil maken van extra producten en diensten. Traditionele Nederlandse grootbanken bieden geen gratis bankrekening aan.

Hoe kies ik een goede bank?

Klanten kunnen tegenwoordig kiezen uit een groot aantal banken. Er zijn niet alleen traditionele banken, maar ook internetbanken. Wie een goede keuze wil maken, doet doet er goed aan een vergelijking te maken van alle banken. De kosten, opties en service verschillen namelijk per bank. Het is voor klanten dan ook verstandig om vooraf vast te stellen van welke diensten ze zeker gebruik willen maken en waar ze waarde aan hechten. Op deze manier kunnen bepaalde banken al snel worden afgestreept en blijft er een select aantal banken over die aansluiten op de wensen en behoefte van de klant.

Freedom24