Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Reizigers creditcard

Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 9 minuten

Wie op reis gaat, wilt goed voorbereid zijn. Een creditcard hoort daar ook bij. Er zijn plekken waar betalen met de gewone pinpas niet kan. Ook het reserveren van een hotel of het huren van een auto is meestal lastig zonder creditcard. Reizigers hebben simpelweg een creditcard nodig. Op zoek naar de beste reizigers creditcard? Vergelijk alle opties op Bank.nl. Kijk niet alleen naar de kosten. Een lage prijs is fijn. Maar de voorwaarden zijn net zo belangrijk.

1
Visa World Card Logo
€ 39,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
2
ANWB Visa Silver Card Logo
€ 34,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
3
Bunq Mastercard Logo
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
4
Mastercard Classic Card Logo
€ 29,95 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
5
ICS GO Card Logo
€ 0,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
6
American Express Entry Logo
€ 36,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk
7
American Express Silver Logo
€ 75,00 Jaarlijkse bijdrage
Bekijk

Wat is het?

Een reizigers creditcard is een gewone creditcard. Veel mensen die op vakantie of op reis gaan, schaffen speciaal een creditcard aan. In het buitenland is een creditcard onmisbaar. Bijvoorbeeld voor het huren van een auto of het boeken van een hotelovernachting.

Een creditcard is van het merk Visa, Mastercard of American Express. Er zijn diverse soorten kaarten. Bepaalde creditcards zijn ideaal voor op reis. En deze noemen we reiscreditcards. Een creditcard aanvragen kan bij de eigen bank. Bijvoorbeeld als aanvulling op de betaalrekening. Maar dat hoeft niet. Er zijn andere plekken waar reizigers een creditcard kunnen vragen, zoals ICS of ANWB. Deze kaarten zijn bankonafhankelijk, en kunnen aan elke bankrekening worden gekoppeld.

Er is veel keus als het gaat om creditcards. De kosten lopen sterk uiteen. Ook zijn de voorwaarden niet overal hetzelfde. Zo zijn er prepaid creditcards en creditcards met een bestedingslimiet. En bankafhankelijke en bankonafhankelijke creditcards voor op reis. Een reiscreditcard vergelijken helpt bij het maken van de beste keus.

Waarom als reiziger een creditcard aanvragen?

In Nederland zijn we gewend om met de pinpas te betalen. Maar op reis is dat niet altijd mogelijk. In het buitenland zijn er genoeg plekken waar reizigers geen geld kunnen opnemen of kunnen betalen met de normale betaalpas. Het huren van een auto, het boeken van een hostel of hotel, het kopen van een vliegticket en gewoon betalen kan bijvoorbeeld niet overal met een normale betaalpas. In dat geval biedt een creditcard uitkomst. En online betalen kan natuurlijk ook gewoon. Want dit betaalmiddel is wereldwijd geaccepteerd.

Op vakantie of op reis is de kans dus groot dat een creditcard nodig is. Bovendien geeft een reiscreditcard zekerheid. Een gewone creditcard heeft een bestedingslimiet. En tot de limiet kan er betaald worden. Wie op reis gaat, hoeft zo niet veel cash op zak te hebben. Daarnaast bieden veel creditcards extra’s, zoals verzekeringen en kortingen. Sommige creditcards hebben bijvoorbeeld een standaard verzekering tegen reisongevallen, bagagevertraging, vluchtvertraging, een aankoopverzekering en wereldwijde noodhulp. En dat is op vakantie of op reis heel belangrijk!

Hoe werkt het?

Wie op reis gaat, heeft een creditcard nodig. En kan kiezen uit een gewone creditcard of een prepaid creditcard. Een gewone creditcard heeft een bestedingslimiet. Tot deze limiet worden betalingen voorgeschoten. Aan het eind van de maand stuurt de bank of andere kaartuitgevende instantie de rekening. Het openstaande bedrag moet dan in één keer worden terugbetaald. Naast zo’n bestedingslimiet biedt een creditcard veel extra’s en kortingen. Denk hierbij aan een aankoopverzekering, reisverzekeringen en airmiles sparen. Er zijn veel creditcards om uit te kiezen, hierdoor verschillen de mogelijkheden en prijzen. Ook is er onderscheid tussen:

  • Bankafhankelijk
  • Bankonafhankelijk

Een bankonafhankelijke creditcard is te koppelen aan elke bankrekening. Zo’n losse kaart wordt uitgegeven door ICS. Een bankafhankelijke creditcard is alleen te krijgen in combinatie met een bankrekening van dezelfde bank. De bank geeft zulke creditcards dus alleen uit aan klanten.

Naast de gewone creditcards kunnen reizigers kiezen voor een prepaid creditcard. Zo’n creditcard biedt dezelfde gemakken als een gewone creditcard, maar werkt op saldo. Oftewel: de reiziger moet de kaart van te voren opladen met eigen geld, en hiermee kan hij betalen. Is het saldo op? Dan moet hij de kaart opnieuw opwaarderen. Net zoals een prepaid telefoon.

Voor wie is een reiscreditcard geschikt?

In principe kan iedereen die op reis gaat een creditcard aanvragen. Wie naar het buitenland gaat, heeft vrijwel altijd een creditcard nodig. Bijvoorbeeld voor het huren van een auto, het boeken van een vliegticket of het reserveren van een hostel. Een reiscreditcard is geschikt voor iedereen die op reis gaat, en een creditcard nodig heeft. Of iemand wel of geen creditcard krijgt, hangt af of aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Wat zijn de voorwaarden?

Betalen met een creditcard is een vorm van geld lenen. De creditcarduitgever schiet het bedrag voor, en dat wordt later – aan het einde van de maand – terugbetaald. Wie een creditcard wilt, moet daarom 18 jaar of ouder zijn. Sommige uitgevers verplichten een woonadres in Nederland.

Ook geldt er vaak een inkomenseis. Iemand moet in dat geval een bepaald minimum inkomen hebben. Zo checkt de creditcarduitgever of de voorgeschoten creditcardbetalingen ook weer terugbetaald kunnen worden. Meestal ligt de grens op netto € 1.150 per maand. Voor studenten ligt deze grens lager, maar hier wordt de bestedingslimiet ook op aangepast.

Wie geen of een laag inkomen heeft, komt daarom niet in aanmerking voor een gewone creditcard. In dat geval biedt een prepaid creditcard uitkomst. Zo’n prepaid reiscard werkt hetzelfde als een prepaid telefoon. De prepaid creditcard moet worden opgeladen met eigen geld. En met dit saldo kan er betaald worden. Is het saldo op? Dan moet er eerst opnieuw geld op de card worden gezet.

Let op! Een prepaid creditcard werkt hetzelfde als een gewone creditcard. Het is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel. Toch zijn er plekken waar de kaart niet wordt erkend, bijvoorbeeld bij het huren van een auto of bij tolwegen. Dit verschilt per kaart. Lees voor het aanvragen van de creditcard altijd goed de voorwaarden door.

Wel of geen BKR-toetsing

Wie betaalt met een creditcard, koopt eerst en betaalt achteraf. De creditcarduitgever schiet alle creditcardbetalingen eerst voor. En aan het einde van de maand komt het overzicht. Het openstaande bedrag moet dan in één keer worden terugbetaald.

Omdat de creditcarduitgever de bedragen eerst voorschiet, beoordeelt hij de financiële situatie van de aanvrager. Dit doet hij met een BKR-toetsing. De bank of andere kaartuitgevende instantie kijkt of iemand bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) negatief staat geregistreerd. Is dat zo? Dan wordt de aanvraag voor de creditcard niet goedgekeurd.

Via het BKR is het mogelijk de eigen kredietgegevens in te zien.

Wie een negatieve BKR-registratie heeft, komt vrijwel nooit in aanmerking voor een gewone creditcard. Maar hij kan wel een prepaid creditcard krijgen. Bij een prepaid creditcard schiet de creditcardduitgever de betalingen niet eerst voor, maar de kaart wordt eerst met eigen geld opgeladen. Er is dus geen sprake van eerst kopen en achteraf betalen. En daarom vindt er ook geen BKR-toetsing plaats.

Creditcard voor op reis gratis vergelijken in 2024

In onderstaand overzicht staan de meest populaire losse creditcards onder reizigers. De meeste van deze kaarten zijn bankonafhankelijk. Dit houdt in dat de kaart aan elke bankrekening gekoppeld kan worden. De andere kaarten zijn prepaid creditcards.

Kosten per jaarMaximaal bestedingslimietAankoopverzekeringWisselkoersopslagKosten contant geld opnemenMinimum inkomenUitgeverBankonafhankelijk
Revolut MastercardEenmalig €6,00PrepaidRevolutNee
N26 MastercardEenmalig €10,00PrepaidN26Nee
ICS Go CardEenmalig €65,00 + opwaarderen kaart €1,00Prepaid180 dagen2%4%ICSJa
ANWB Visa Classic Card€24,95€5.000180 dagen2%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandANWB/ICSJa
Mastercard Classic€29,95€5.000180 dagen2%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandICSJa
ANWB Visa Silver Card*€35,95€5.000 (tot €1.000 noodgeld op reis)270 dagen2%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandANWB/ICSJa
Flying Blue American Express Entry Card€36,00 (1e jaar gratis)Persoonlijk90 dagen2,30%3,50% (min. €4,50)Bruto €20.000 per jaarANWB/ICSJa
Bunq Mastercard***Minimaal €35,88PrepaidEerste 5 keer €0,99, daarna €2,99BunqNee
Visa World Card€39,95€5.000180 dagen2%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandICSJa
Visa World Panda Card€39,95€5.000180 dagen2%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandICSJa
Mastercard Gold€42,95€5.000365 dagen1,50%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandICSJa
ANWB Visa Gold Card**€46,95 (1e jaar 50% korting)€5.000 (tot €2.000) noodgeld op reis)365 dagen1,50%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandANWB/ICSJa
Visa World Card Gold€57,95 (1e jaar €39,95)€5.000365 dagen2%4% (bij positief saldo 1% tot €1,50)Netto €1.150 per maandICSJa
Flying Blue American Express Silver Card€75,00 (1e jaar gratis)Persoonlijk90 dagen2,30%3,50% (min. €4,50)Bruto €20.000 per jaarAmExJa
Flying Blue American Express Gold Card€198Persoonlijk180 dagen2,30%3,50% (min. €4,50)Bruto €20.000 per jaarAmExJa
Laatst gecontroleerd op 26 februari 2024
*Alleen voor ANWB-leden
**Alleen voor ANWB-leden
***Onderdeel van een Bunq abonnement

Naast bovenstaande creditcards bieden de meeste Nederlandse banken een creditcard aan als aanvulling op de betaalrekening. Wie een bankrekening heeft bij zo’n bank, kan bij zijn eigen bank voor een extra bedrag per maand een creditcard aanvragen:

Triodos bank biedt geen eigen creditcard aan. Wie bankiert bij Triodos, kan een losse creditcard aanvragen.

Wat kost een creditcard voor op reis?

Het gebruik van een creditcard is niet gratis. De kosten van een creditcard verdelen we in twee groepen:

Vaste kosten

Deze kosten heet ook wel de kaartbijdrage. Dit is een vast bedrag per maand of per jaar. Ongeacht het gebruik van de creditcard worden deze kosten van de rekening afgeschreven. Bij een prepaid creditcard gaat het meestal om een eenmalige bijdrage of eenmalige verzendkosten. De kaartbijdrage verschilt enorm tussen de creditcards. Zo kost de ANWM Visa Classic Card € 16,00 per jaar, terwijl de Flying Blue American Express Gold Card € 170 per jaar kost. Meestal geldt: hoe duurder de creditcard, hoe meer extra’s en kortingen de klant krijgt.

Variabele kosten

De variabele kosten zijn de kosten die afhangen van het gebruik. Denk hierbij aan een wisselkoersopslag, het pinnen van contant geld of het opwaarderen van een prepaid creditcard. Hoe hoog deze kosten zijn, hangt af of en hoe vaak er gebruik wordt gemaakt van specifieke acties. Zo is contant geld pinnen met de creditcard erg duur. Bijvoorbeeld 4%. Wie € 250 pint, betaalt in dat geval € 10,00 extra kosten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze extra kosten. Want dit kan behoorlijk in de papieren lopen!

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste creditcard voor op reis?

Er zijn twee soorten kosten bij een reizigers creditcard: een vast bedrag per maand of jaar (kaartbijdrage) en kosten die afhankelijk zijn van het gebruik (variabele kosten). In het overzicht hierboven staan de creditcards met de laagste kaartbijdrage bovenaan. Maar de uiteindelijke kosten worden ook bepaald door de variabele kosten. Specifieke acties kosten geld. Denk hierbij aan het pinnen van contant geld met de creditcard of het betalen in vreemde valuta.

Ik heb een negatieve BKR-registratie. Kan ik een reizigers creditcard krijgen?

Voor vrijwel alle creditcards met een bestedingslimiet geldt dat iemand geen negatieve BKR-registratie mag hebben. Is dat wel het geval? Dan wordt de aanvraag afgekeurd. In dat geval is het alleen mogelijk een prepaid creditcard aan te vragen, hiervoor geldt geen BKR-toetsing omdat het saldo met eigen geld op de kaart moet worden gezet.

Wat is mijn bestedingslimiet?

Tot de bestedingslimiet kan iemand betalen met zijn creditcard. Bij de meeste creditcards is de limiet maximaal €5.000. De creditcarduitgever toetst of de limiet past bij de financiële situatie. Onder andere via een BKR-toetsing. Het kan zijn dat op basis van de financiële situatie de creditcarduitgever een lager bestedingslimiet toekent.

Welke creditcard moet ik kiezen?

Het is belangrijk dat de creditcard voldoet aan alle wensen. Bepaal daarom eerst waarvoor de kaart gebruikt gaat worden. Bijvoorbeeld voor het huren van een auto in het buitenland, om financieel wat achter de hand te hebben of om regelmatig mee te betalen. Als de wensen duidelijk zijn, kan er bepaald worden welke creditcard het meest geschikt is. Een creditcard vergelijken helpt daarbij. Kijk niet alleen naar de kosten, maar lees ook altijd goed de voorwaarden door. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk om met een prepaid creditcard een auto te huren.

Een creditcard aanvragen, hoe lang duurt dat?

Een creditcard aanvragen kan op veel plekken. Via de bank, als aanvulling op de betaalrekening. Of bij een bankafhankelijke instantie, zoals ICS. Bij de aanvraag is er altijd een geldig identiteitsbewijs nodig. Soms gelden er aanvullende voorwaarden, zoals een minimum inkomen en geen negatieve BKR-registratie. Het aanvraagproces duurt meestal niet zo lang. Binnen 10 minuten is dat vaak wel geregeld. Na het aanvragen, beoordeelt de bank of andere kaartuitgevende instantie de aanvraag. Soms is er extra informatie nodig. Soms wordt de aanvraag direct goedgekeurd. Na goedkeuring wordt de creditcard thuisgestuurd, dit duurt meestal een aantal werkdagen. Zodra de creditcard is geactiveerd, kan deze direct gebruikt worden. Stopzetten kan op ieder moment.