Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Gezamenlijke rekening

Laatst bijgewerkt op: 5 juni 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Claartje Vogel

Claartje Vogel is financieel-economisch journalist en eindredacteur. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring bij uiteenlopende media, van populaire vakwebsites tot landelijke nieuwszenders.

Leestijd: 10 minuten

Een gezamenlijke rekening is geschikt voor iedereen die kosten met elkaar deelt. Dit kunnen partners zijn die gaan samenwonen, maar dat hoeft niet. Ook familieleden en vrienden kunnen een gezamenlijke rekening openen. Dit heet ook wel een ‘en/of-rekening’. In onderstaand overzicht staan alle opties voor een gedeelde rekening en de jaarlijkse kosten hiervan.

Banken met depositogarantie

Wat is een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening kan een betaalrekening of een spaarrekening zijn. Deze bankrekening heeft minimaal twee rekeninghouders. Beide rekeninghouders beschikken over het geld.

Iedere rekeninghouder kan:

 • Geld storten
 • Geld opnemen
 • Betalingen doen

Hierbij is geen toestemming van de andere rekeninghouder(s) nodig. Elke transactie kan zelfstandig uitgevoerd worden. Ook de bank bemoeit zich hier niet mee. Heeft de andere rekeninghouder de rekening leeggehaald? Dan kan de bank dit niet zomaar terugdraaien. De rekeninghouders beheren samen – in goed vertrouwen – de gedeelde rekening.

Gezamenlijke rekening = wel eigen geld

Als er geen overeenkomst is tussen de rekeninghouders, zoals een huwelijk of geregistreerd partnerschap, geldt dat het bedrag op de gezamenlijke rekening toekomt aan degene die het heeft gestort. Laten beide rekeninghouders bijvoorbeeld hun salaris op de en/of-rekening storten? Dan behoort het salaris toe aan degene die het heeft gestort. Dit betekent dat het geld dat een rekeninghouder op de gedeelde rekening stort niet automatisch ook van de ander wordt.

Met wie een en/of-rekening openen?

Iedereen kan een gezamenlijke rekening openen. Het maakt daarbij niet uit wat de relatie is tussen de rekeninghouders. Meestal openen partners als zij gaan samenwonen een en/of-rekening. Maar ook ouders en hun kinderen, vrienden en huisgenoten kunnen een gezamenlijke rekening openen.

In principe kan iedereen met elkaar een bankrekening delen, mits zij aan alle voorwaarden voldoen. Een gedeelde rekening is gemakkelijk als partners, familieleden, huisgenoten of vrienden betalingen vanaf dezelfde rekening willen doen. Ook kunnen rekeninghouders op een en/of-rekening samen geld sparen.

Een en/of-rekening openen kan:

 • Als partners
 • Met vrienden
 • Met een pleegkind
 • Samen met huisgenoten
 • Met een minderjarig kind
 • Samen met (groot)ouder(s)

Samen verantwoordelijk

Bij een gezamenlijke rekening zijn de rekeninghouders samen verantwoordelijk voor het saldo op de bankrekening. Is er een tekort op de rekening? Dan kan de bank beide rekeninghouders vragen om het aan te vullen. Staat er een positief saldo op de gedeelde rekening? Beide rekeninghouders zijn gerechtigd om dit bedrag te gebruiken.

Belangrijk om te weten: een rekeninghouder kan de gezamenlijke rekening niet in zijn eentje wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan een verhoging of verlaging van het krediet- of opnamelimiet. Voor alle ingrijpende veranderingen moeten alle rekeninghouders toestemming geven.

Hoe werkt een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening is een gedeelde spaarrekening of een gedeelde betaalrekening. Iedere rekeninghouder kan geld op deze rekening storten en er ook weer vanaf halen. Hiervoor is geen goedkeuring of toestemming van de ander nodig. De personen die samen een en/of-rekening hebben, kunnen zelfstandig geld opnemen en geld storten.

Wat is het verschil met een en/en-rekening?

Een en/en-rekening is ook een gezamenlijke rekening, maar bij een en/en-rekening is voor elke transactie wél toestemming van beide rekeninghouders nodig. Een rekeninghouder kan dus niet zelfstandig geld storten en opnemen. Over elke transactie wordt samen beslist.

Een gezamenlijke rekening gratis vergelijken in 2024

Diverse banken bieden een bankrekening aan voor gezamenlijk gebruik. Wat is de beste gezamenlijke rekening? Dat is een persoonlijke keuze. De een kijkt vooral naar de laagste kosten en gaat voor de goedkoopste. Terwijl voor de ander het gebruikersgemak voorop staat.

In onderstaand overzicht staan de maandelijkse kosten en de belangrijkste aandachtspunten van een aantal gezamenlijke rekeningen:

BetaalpakketKostenAantal betaalpassenRente rood staanCreditcardRente positief saldo
ASN Bankrekening**€2,70 p/m1 (extra betaalpas kost €1,80 per maand)10,00% (tot €2.500)€35,000,00%
SNS Gezamenlijk Basis€2,95 p/m1 (extra betaalpas kost €0,75 per maand)10,00% (tot €2.500)€35,000,00%
ING OranjePakket met korting*€3,80 p/m213,90% (tot €2.000)€19,800,00%
ING OranjePakket€4,25 p/m213,90% (tot €2.000)€19,800,00%
SNS Gezamenlijk Compleet€3,95 p/m210,00% (tot €2.500)€35,000,01% (tot €5.000)
Rabo DirectPakket€4,35 p/m29,90% of 13,90% (tot €1.000)€24,000,00%
ABN AMRO Gezamenlijke rekening€4,75 p/m29,90% (tot €5.000)€24,600,00%
Rabo BasisPakket€5,95 p/m29,90% of 13,90% (tot €1.000)Gratis0,00%
Knab Samen€7,00 p/m2Niet mogelijk€24,000,00%
Rabo TotaalPakket€7,25 p/m29,90% of 13,90% (tot €1.000)Gratis0,00%
RegioBank Gezamenlijke Rekening€3,05 p/m1 (extra betaalpas kost €1,75 per maand)10,00% (tot €2.500)€33,000,00%
Triodos En/Of Rekening€8,00 p/m1 (extra betaalpas kost €4,00 per maand)10,0% (tot €1.000)Niet mogelijk0,00%
Bunq Joint AccountsVanaf €7,98 p/m2Niet mogelijkGratis2,46% (tot €100.000)
N26 Shared SpacesVanaf €9,80 p/m2Niet mogelijkNiet mogelijk0,00%
*Korting als er niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van contant geld
**Eerste 3 maanden gratis
Laatste controle op: 05-06-2024

Een gezamenlijke rekening openen

Een gedeelde bankrekening openen kan op twee manieren:

 • Nieuwe gezamenlijke rekening openen
 • Bestaande bankrekening gezamenlijk maken

Bij beide opties moeten de rekeninghouders zich identificeren en toestemming geven. Sommige banken vragen hun klanten om naar een bankkantoor te komen. Steeds vaker kan dit ook online.

Het is goed om stil te staan bij de consequenties van een en/of-rekening. Hieronder staan de belangrijkste punten:

Gezamenlijke rekening en partners

Een en/of-rekening komt het meest voor bij partners. Of een stel getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, heeft gevolgen voor de gezamenlijke rekening:

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Iedereen die na 1 januari 2018 trouwt, trouwt automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen, bezittingen en schulden die zijn ontstaan vóór het huwelijk zijn niet gemeenschappelijk. Alle bezittingen en schulden die na het huwelijk zijn ontstaan, zijn dat wel. Partners zijn dus alleen voor de helft eigenaar van alle eigendommen die binnen het huwelijk zijn ontstaan.

Iedereen die vóór 1 januari 2018 is getrouwd en geen huwelijkse voorwaarden heeft, is getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de partners automatisch ieder voor de helft eigenaar zijn van alle eigendommen.

Wel partners, niet notarieel vastgelegd

Voor partners die niet zijn getrouwd of geen geregistreerd partnerschap hebben, geldt dat het bedrag op de gezamenlijke rekening toekomt aan degene die het heeft gestort. Dat wil zeggen, stort een van de rekeninghouders elke maand zijn salaris op de en/of-rekening, dan blijft hij eigenaar van dit geld.

Wat is het verrekenbeding?

Zowel partners die zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben als partners die niets notarieel hebben vastgelegd, kunnen een verrekenbeding opnemen. Dit is een afspraak tussen beide partners om inkomsten en/of vermogen met elkaar te verrekenen. De partners kunnen in de verrekenbeding zelf een verdeling regelen. Dat gaat via de notaris.

Geen partners, wel samen een rekening

Ook familieleden of vrienden kunnen een en/of-rekening openen. Bijvoorbeeld wanneer een ouder moeite heeft met het regelen van bankzaken, kan hij of zij samen met een volwassen kind een gezamenlijke rekening openen. Zowel de ouder als het kind kan zelfstandig geld opnemen en geld storten. Hierbij behoort het geld meestal alleen de ouder toe.

Bij een gezamenlijke rekening met vrienden of andere familieleden is dat vaak lastiger. Het saldo kan niet eenvoudig door de helft worden gedeeld. Het gaat erom wie welk deel van het geld heeft ingebracht. Hierdoor is het soms onduidelijk wat van wie is.

Gezamenlijke rekening en de Belastingdienst

Het openen van een gezamenlijke rekening heeft gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 • Fiscale partners
 • Geen fiscale partners

Fiscale partners mogen de gezamenlijke rekening bij één rekeninghouder aangeven. Zij kunnen de box 3 vrijstelling aan elkaar overdragen en het vermogen vrij aan elkaar toerekenen. Voor rekeninghouders die geen fiscale partners zijn, is de aangifte wat lastiger. Volgens de regels moet elke rekeninghouder het bedrag opgeven dat hij op de rekening heeft gestort. Daarom is het van belang dat elke rekeninghouder gedurende het jaar bijhoudt voor welk saldo hij verantwoordelijk is.

En/of-rekening aangeven in box 3

Een gezamenlijke rekening valt onder de vermogensbelasting in box 3. Voor iedereen geldt een heffingsvrij vermogen. Dit is het bedrag waarover geen belasting betaald hoeft te worden. In 2023 is het heffingsvrije vermogen € 57.000. Voor fiscale partners geldt een dubbele vrijstelling, namelijk € 114.000. Over het bedrag dat boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, moet vermogensbelasting betaald worden.

Een gezamenlijke rekening opzeggen

Een en/of-rekening opzeggen kan alleen als beide rekeninghouders daar toestemming voor geven. Een rekeninghouder kan dit dus niet op eigen houtje doen. Het is ook mogelijk om de en/of rekening op 1 naam te zetten. Bijvoorbeeld als een van de rekeninghouders overlijdt of bij een scheiding.

Gezamenlijke rekening bij overlijden

Bij een en/of-rekening is het van belang om goed bij te houden waar het geld op de rekening vandaan komt. Overlijdt een van de rekeninghouders? Dan moet er namelijk belasting betaald worden over zijn deel. Dat komt omdat dit deel van het geld onder het erfrecht valt indien er geen testament bekend is. Het saldo dat de overledene op de gezamenlijke rekening heeft gestort, valt daarmee onder de nalatenschap.

Voordelen van een gezamenlijke rekening

 • Samen sparen
 • Inzicht in de geldzaken
 • Handig voor de vaste lasten
 • Overzicht van alle inkomsten en uitgaven
 • Hogere garantie, per rekeninghouder tot € 100.000
 • Altijd toegang tot de rekening, ook als één van de rekeninghouders overlijdt
 • Geen toestemming nodig voor een betaling of storting (kan ook een nadeel zijn)

Nadelen van een gezamenlijke rekening

 • Ruzie of een relatiebreuk kan tot veel gedoe leiden
 • Soms onduidelijk wat van wie is (voor de belastingaangifte)
 • Zonder toestemming van de ander kan een van de rekeninghouders de rekening leeghalen
 • Zonder toestemming van de ander kan een van de rekeninghouders tot de limiet geoorloofd rood staan

Veelgestelde vragen

Wie kan een gezamenlijke rekening openen?

In principe mag iedereen een gezamenlijke rekening openen. Het is geen vereiste dat de rekeninghouders partners zijn. Ook vrienden en familieleden, zoals een ouder en kind, kunnen een en/of-rekening openen.

Wanneer een gezamenlijke rekening openen?

Iedereen kan te allen tijde een gezamenlijke rekening openen. Een en/of-rekening komt het vaakst voor bij partners die gaan samenwonen en samen betalingen doen. Ook vrienden en familieleden kunnen een gedeelde rekening openen. Bijvoorbeeld als een ouder moeite heeft met het doen van de geldzaken en hulp wil van een volwassen kind.

Een gezamenlijke rekening openen, hoe werkt dat?

Een gezamenlijke rekening openen kan op twee manieren. Ten eerste kan de persoonlijke bankrekening gezamenlijk worden gemaakt. Er wordt dan een mederekeninghouder toegevoegd. De tweede optie is om een nieuwe en/of-rekening te openen. Hebben beide rekeninghouders een privérekening bij een bank? Dan kan de en/of-rekening meestal eenvoudig online worden aangevraagd.

Waarop letten bij het openen van een gezamenlijke rekening?

Iedere rekeninghouder kan zelfstandig – dus zonder toestemming van de ander – geld opnemen en storten. Het risico is dat één rekeninghouder dus ook zonder toestemming de gezamenlijke rekening volledig leeg kan halen. Zelfs tot aan de limiet voor rood staan. De bank kan dit niet terugdraaien. Daarnaast is het zinvol vooraf te bedenken waar de gezamenlijke rekening voor dient. Een gedeelde bankrekening met vrienden voor een vakantie hoeft bijvoorbeeld aan minder eisen te voldoen dan een en/of-rekening waarop partners ook sparen.

Wat wordt er met een gedeelde rekening betaald?

In de meeste gevallen wordt de gezamenlijke rekening gebruikt voor het huishouden, zoals het betalen van de vaste lasten, boodschappen, meubels en vakanties. Dit kunnen ook andere zaken zijn: iedereen bepaalt zelf wat met de en/of-rekening wordt betaald.

Valt een en/of rekening onder het depositogarantiestelsel?

Ja, een en/of rekening biedt zelfs een hogere garantie. Als een bank failliet gaat, dan is iedere rekeninghouder gegarandeerd tot € 100.000. Een gezamenlijke rekening met twee rekeninghouders is daarom gegarandeerd tot € 200.000. Onthoud wel dat de garantie geldt voor alle betaal- en spaarrekeningen samen.

Wat gebeurt er met het saldo als een van de rekeninghouders overlijdt?

Het overlijden van een rekeninghouder moet direct worden gemeld bij de bank. Het verschilt per bank wat de voorwaarden zijn voor de gezamenlijke rekening. Het saldo van de overleden rekeninghouder behoort tot de nalatenschap van die persoon. Dat is niet per definitie de andere rekeninghouder.

Wordt de gezamenlijke rekening opgezegd bij overlijden?

De regels rondom het overlijden van een van de rekeninghouders verschillen per bank. In de meeste gevallen kan de overgebleven rekeninghouder de gezamenlijke rekening blijven gebruiken. Maar de erfgenamen mogen een bezwaar indienen. In dat geval kan de en/of-rekening geblokkeerd worden. Bij sommige banken kan de gedeelde rekening op één naam worden gezet.

Een gezamenlijke rekening opzeggen, hoe werkt dat?

Voor het opzeggen van een gedeelde rekening zijn 2 opties. Ten eerste kan de en/of-rekening stopgezet worden. Hiervoor is toestemming van alle rekeninghouders nodig. Ten tweede kan de gezamenlijke rekening op één naam worden gezet. Ook hier wordt de mederekeninghouder(s) om toestemming gevraagd.

Wat is de goedkoopste gezamenlijke rekening?

De kosten van een en/of-rekening verschillen per bank. Hoe duur de gezamenlijke rekening is, hangt af van de wensen en eisen van de rekeninghouders. Voor een extra betaalpas of het gebruik van een creditcard brengt een bank bijvoorbeeld extra kosten in rekening. Wat de goedkoopste gezamenlijke rekening is, dat verschilt per persoon en per situatie. Bank.nl vergelijkt alle banken. Via de vergelijker kan iedereen bepalen welke gezamenlijke rekening het meest passend is. Hier geven wij geen advies over.

Gecontroleerd door: