Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rood staan bij de bank

Laatst bijgewerkt op: 4 januari 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Gabriel Baysoy

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

Leestijd: 3 minuten
Rood Staan Spaarpot Rood

Veel mensen staan af en toe rood. Niet zo gek natuurlijk, want rood staan is de meest makkelijke manier om geld te lenen. Er hoeft niks getekend te worden, maar iedereen die rood staan aanzet, kan gewoon extra bij pinnen. Maar juist omdat het zo gemakkelijk is, schuilt hier ook een gevaar in. Want hoeveel kost het om rood te staan? En wat zijn de eventuele gevolgen hiervan?

Wat kost rood staan?

Rood staan is niet gratis. Er moet rente betaald worden over het negatieve saldo. Dat wil zeggen, staat iemand voor €500 rood? Dan betaalt diegene rente over deze €500. En deze rente is vaak erg hoog. Rood staan op een betaalrekening kost in 2023 tussen de 9% en 12,9% rente. Knab is de enige bank waar de rente een stuk lager ligt, namelijk 5%. Echter, bij Knab is rood staan alleen mogelijk bij een positief saldo op een andere Knab betaal- of spaarrekening. Bij Bunq, N26, TransferWise, OpenBank en Revolut is rood staan sowieso geen optie. Daarentegen biedt ABN Amro twee opties voor rood staan: privélimiet plus en rood staan.

Een rekenvoorbeeld

Hoe hoog zijn de kosten van rood staan? Dat is gemakkelijk uit te rekenen. Stel, iemand staat voor €1.000 rood. Dan heeft diegene een negatief banksaldo van €1.000. En hier betaalt hij rente over. Rekent de bank 10% rente voor rood staan? Dan kost dit 10% over €1.000 = €100 per jaar. Echter, per dag is dit ‘slechts’ €1.000 : 365 dagen = €0,27 cent. Een paar cent per dag lijkt misschien niet zoveel. Maar staat iemand structureel het hele jaar door voor een groot bedrag rood? Dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Overzicht rente bij rood staan

Elke bank hanteert zijn eigen rentepercentages en regels omtrent rood staan. Ook verschilt het per bank hoeveel iemand minimaal en maximaal rood kan staan. Hieronder een overzicht van 2022:

Bank:Rente rood staan:Minimaal:Maximaal:
Knab Roodstand5,00%€250,- €50.000,-
Triodos Bank Roodstand10,00%€500,-€1.000,-
ASN Bank Roodstand10,00%€200,-€2.500,-
Regiobank Roodstand10,00%€100,- €2.500,-
SNS Bank Roodstand10,00%€2.500,-
Rabobank Roodstand9,90% of 13,90%€500,-€2500,-
ABN Amro Roodstand9,90%€500,-€5.000,-
ING Bank Roodstand13,90%€250,-€2.000,-
Laatste controle op: 20-11-2023

Wat zijn de voorwaarden?

Of en hoeveel iemand daadwerkelijk rood mag staan, hangt bij de meeste banken af van het inkomen en wanneer dit op de betaalrekening binnenkomt. Echter, elke bank hanteert zijn eigen eisen en regels. Denk hierbij aan de manier van aflossen of hoe vaak er een positief saldo moet zijn. ABN Amro, ASN Bank, ING Bank, Rabobank en SNS Bank verplichten hun klanten om eens in de drie maanden een positief saldo te hebben. Echter, bij Knab werkt dit anders. Iedere Knab-klant moet een negatieve saldo binnen 30 dagen terugbetalen. Wordt dit niet gedaan? Dan haalt Knab het negatieve saldo automatisch van een andere Knab betaal- of spaarrekening.

Spaargeld hebben en rood staan

Het komt vaak voor dat mensen spaargeld hebben, maar toch af en toe rood staan. Als dit af en toe het geval is, bijvoorbeeld door een onverwachte uitgave, dan kost het hooguit een paar euro. Maar wordt een structureel geldtekort opgevuld met rood staan in plaats van het spaargeld aanspreken? Dan is dat zonde van het geld. De spaarrente is momenteel erg laag. Als gevolg hiervan levert spaargeld laten staan geen hoog rendement op. Daarentegen is de rente op rood staan wel hoog. Een geldtekort oplossen met spaargeld in plaats van rood staan is daarom veel voordeliger. Lukt dit niet? In dat geval is een persoonlijke lening of een doorlopend krediet vaak goedkoper dan rood staan.

Wat zijn de gevolgen van rood staan?

Ten eerste kost rood staan geld. Er moet rente betaald worden over het negatieve saldo. Af en toe rood staan kost hooguit een paar euro. Maar een structureel geldtekort oplossen met rood staan, is niet altijd slim. Het geldtekort wordt alleen maar groter door de extra kosten aan rente.

Ten tweede is het van belang om te weten dat rood staan invloed heeft op de BKR registratie. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert de faciliteit rood staan. Zelfs als de optie aan staat, maar hier geen gebruik van wordt gemaakt. Echter, dit geldt alleen voor kredieten van meer dan €250 met een looptijd van langer dan één maand. De enige bank die hier niet onder valt is Knab. Dat komt omdat iedere Knab klant altijd voldoende saldo op een andere rekening moet hebben om gebruik te kunnen maken van de optie rood staan. Rood staan bij Knab wordt dus niet bij het BKR geregistreerd.


Reacties van bezoekers (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *