Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Contant geld storten – Waar kan dat nog?

Laatst bijgewerkt op: 13 juni 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 6 minuten
muntgeld - eventueel om te storten

Digitaal betalen wordt steeds gemakkelijker. Eerder was het nodig om bij elke pinbetaling de pincode in te toetsen, tegenwoordig is contactloos betalen aan de orde van de dag. We kunnen zelfs met onze smartphones of wearable betalen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) werden 79% van alle aankopen door consumenten in 2020 met een betaalpas, smartphone of wearable gepind. Ondanks dat dit de overgrote meerderheid is, is er nog een grote groep (21%) dat met contant geld afrekent. Maar contant geld storten, waar kan dat nog in Nederland?

Contant geld storten bij de bank

In de loop der jaren zijn we steeds meer gaan betalen met onze pinpas. Maar dat neemt niet weg dat mensen af en toe contant geld willen storten op hun bankrekening. Contant geld storten kan nog maar bij een paar banken. Hieronder staat bij welke bank het mogelijk is om contant geld te storten en wat de kosten hiervan zijn.

ABN Amro

Bij elk ABN Amro bankkantoor of stortautomaat is het mogelijk om briefgeld te storten. Het geld staat direct op de rekening. Per keer mogen er 200 briefjes gestort worden. Munten storten kan niet bij elke vestiging. Ook duurt het iets langer voordat het muntgeld op de rekening staat; maximaal 2 werkdagen. Het storen van contant geld bij ABN Amro kost geld. Contant geld storten bij ABN Amro kan ook via een Geldmaat.

Briefgeld storten

Soort bankrekeningTariefklasse*Kosten contant geld storten
ABN AMRO Betaalrekening€0 – €10.0000,5% over het gestorte bedrag
 > €10.000€5 + 0,5% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Studentenrekening€0 – €6.0000,5% over het gestorte bedrag
 > €6.000€5 + 0,5% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Jongerengroeirekening**€0 – €2.0000,5% over het gestorte bedrag
 > €2.000€2,50 + 0,5% over het gestorte bedrag per transactie
Laatste controle op 05-01-2023

*Per kalenderjaar en per rekeninghouder. Heeft de rekeninghouder meerdere bankrekeningen? Dan worden de stortingen van contant geld bij elkaar opgeteld.

**Jongeren tot 18 jaar mogen 3 keer per jaar gratis contant geld storten.

Muntgeld storten

Soort bankrekeningTariefklasse*Kosten contant geld storten
ABN AMRO Betaal- en Studentenrekening> €0€2,80 + 0,25% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Jongerengroeirekening€0 – €600Gratis
 > €600€2,80 per storting + 0,25% over het totale stortingsbedrag
Laatste controle op 05-01-2023

*Per kalenderjaar en per rekeninghouder. Heeft de rekeninghouder meerdere bankrekeningen? Dan worden de stortingen van contant geld bij elkaar opgeteld.

ING Bank

Contant geld storten bij ING Bank op een eigen betaalrekening kan bij een stortautomaat van ING of via een Geldmaat. Zowel briefgeld als munten kunnen afgestort worden. Hierbij geldt een maximum van 200 biljetten en 5 kg aan munten tot een bedrag van €3.000 per rekening per dag. Het gestorte geld staat direct op de bankrekening.

Soort bankrekeningKosten contant geld storten
ING OranjePakket met Korting€6 per storting
ING OranjePakket en ING StudentenrekeningEerste 2 stortingen van biljetten per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting. Iedere storting van muntgeld €6 per storting*  
ING BasisPakket, BetaalPakket of RoyaalPakket**Eerste 4 stortingen van biljetten per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting. Iedere storting van muntgeld €6 per storting*
ING JongerenrekeningEerste 2 stortingen van contant geld (biljetten + munten) per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting
ING KinderrekeningEerste 3 stortingen van contant geld (biljetten + munten) per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting
Laatste controle op 05-01-2023

* Een combinatiestorting van briefgeld + muntgeld valt hier ook onder.

** Niet meer te openen.

Rabobank

Briefgeld en munten kunnen bij een stortautomaat of Geldmaat gestort worden. Hierbij geldt een maximum van €2.500 per storting en de betaalpas en pincode zijn nodig. Contant geld kan alleen afgestort worden op een betaalrekening van Rabobank. Dit kan de eigen bankrekening zijn of de rekening van iemand anders.

Soort bankrekeningKosten contant geld storten
Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket, Rabo TotaalPakket, Rabo RiantPakket en Rabo StudentenPakket€2,25 voor de 1e tot en met de 4e storting op een eigen Rabo betaalrekening €9,50 vanaf de 5e storting op een eigen Rabo betaalrekening
Rabo JongerenRekening€0,00 voor de 1e tot en met de 4e storting op een eigen Rabo betaalrekening €9,50 vanaf de 5e storting op een eigen Rabo betaalrekening
Alle betaalpakketten of betaalrekeningen€9,00 voor het storten van contant geld op een Rabo betaalrekening van iemand anders €0,00 voor het storten van contant geld op een Rabo JongerenRekening
Laatste controle op 05-01-2023

Regiobank

Contant geld storten bij Regiobank kan als de betreffende adviseur een kasfunctie heeft. In dat geval is briefgeld storten gratis.

SNS Bank en ASN Bank

Klanten van ASN Bank en SNS Bank kunnen geen contant geld storten bij hun eigen bank. Maar zij mogen wel gratis gebruik maken van de dienst Mr. Pay in een GWK Travelex vestiging. Hiermee wordt het contante geld gratis overgeboekt naar een SNS-bankrekening of ASN-bankrekening. De betaalpas en een geldig identiteitsbewijs zijn nodig.

Munten en biljetten storten bij Geldmaat

Stortautomaten van ABN Amro, ING Bank en Rabobank worden in de loop van 2020 en 2021 vervangen door De Geldmaat. Klanten van ABN Amro, ING Bank of Rabobank kunnen hier contant geld storten. Er zijn automaten voor biljetten en munten. De bank bepaalt wat het maximum te storten bedrag is. Ook verschillen de kosten en regels voor het gebruik van De Geldmaat per bank. Klanten van andere banken kunnen geen gebruik maken van deze stortautomaten. Een Geldmaat is te vinden via de locatiewijzer.

Contant geld storten niet mogelijk

Ondanks dat er veel banken zijn, is het bij een groot deel daarvan niet mogelijk om contant geld te storten. Zo is het bij geen enkele online bank mogelijk om direct contant geld te storten. Niet zo gek natuurlijk, want deze banken hebben geen kantorennetwerk. Dit zijn de volgende banken:

Geld opnemen bij de balie

Bij vrijwel geen enkele bank is het nog mogelijk om contant geld aan een balie op te nemen of te bestellen. Hierop is één uitzondering: de Regiobank. Klanten kunnen hier nog wel contant geld krijgen bij de balie. Maar alleen als het kantoor een kasfunctie heeft. Bovendien is het in de toekomst niet meer mogelijk om geld te pinnen bij een geldautomaat binnen in een bankfiliaal. In plaats daarvan komt er “Geldmaat plus assistentie” in een geselecteerd aantal winkels. Mensen die hulp of advies nodig hebben, kunnen bij de winkelmedewerkers terecht.

Hoe werkt indirect contant geld storten?

Geld storten kan niet bij elke bank. Maar gelukkig zijn er nog andere opties. Via een omweg is het mogelijk om contant geld op een particuliere bankrekening te storten.

Als eerste kan dit via een GWK Travelex kantoor. Met de dienst Mr. Pay is het gemakkelijk, veilig en snel om contant geld te storten op elke Nederlandse bankrekening. Klanten van SNS Bank en ASN Bank kunnen gratis gebruik maken van deze dienst. Klanten van andere banken betalen 3% van het gestorte bedrag met een minimum van €9,95. Bovendien kan er alleen briefgeld gestort worden. GWK Travelex kantoren zijn door heel het land te vinden, waardoor contant geld overal afgestort kan worden.

Als tweede is het mogelijk om via een Western Union filiaal contant geld over te maken naar buitenlandse rekeningen. Bijvoorbeeld naar een bankrekening van een online bank, zoals N26 of Revolut. Voor deze service worden kosten in rekening gebracht.

Contant geld storten, kan dat nog?

Het is nog mogelijk om contant geld te storten. De grote, traditionele banken hebben gewoon nog stortingsautomaten. Deze zijn te vinden bij het eigen bankkantoor of in de vorm van een Geldmaat. Elke bank hanteert eigen regels als het gaat om contant geld storten. Zo kan er bij de ene bank een aantal keer per jaar gratis geld gestort worden. Terwijl de ander direct kosten in rekening brengt. Ook is er een verschil in het soort betaalrekening. De kosten van contant geld storten zijn voor een kinderrekening, jongerenrekening of studentenrekening meestal lager dan voor een particuliere bankrekening.

Online banken bieden geen mogelijkheid om contant geld te storten. In dat geval moet er gezocht worden naar een omweg. Bijvoorbeeld via een GWK Travelex kantoor. Echter, hiervoor worden wel (hoge) kosten in rekening gebracht.

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (18)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *