Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Contant geld storten – Waar kan dat nog?

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2023
Saskia Oegema
Auteur:

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Leestijd: 6 minuten
muntgeld - eventueel om te storten

Digitaal betalen wordt steeds gemakkelijker. Eerder was het nodig om bij elke pinbetaling de pincode in te toetsen, tegenwoordig is contactloos betalen aan de orde van de dag. We kunnen zelfs met onze smartphones of wearable betalen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) werden 79% van alle aankopen door consumenten in 2020 met een betaalpas, smartphone of wearable gepind. Ondanks dat dit de overgrote meerderheid is, is er nog een grote groep (21%) dat met contant geld afrekent. Maar contant geld storten, waar kan dat nog in Nederland?

Contant geld storten bij de bank

In de loop der jaren zijn we steeds meer gaan betalen met onze pinpas. Maar dat neemt niet weg dat mensen af en toe contant geld willen storten op hun bankrekening. Contant geld storten kan nog maar bij een paar banken. Hieronder staat bij welke bank het mogelijk is om contant geld te storten en wat de kosten hiervan zijn.

ABN Amro

Bij elk ABN Amro bankkantoor of stortautomaat is het mogelijk om briefgeld te storten. Het geld staat direct op de rekening. Per keer mogen er 200 briefjes gestort worden. Munten storten kan niet bij elke vestiging. Ook duurt het iets langer voordat het muntgeld op de rekening staat; maximaal 2 werkdagen. Het storen van contant geld bij ABN Amro kost geld. Contant geld storten bij ABN Amro kan ook via een Geldmaat.

Briefgeld storten

Soort bankrekeningTariefklasse*Kosten contant geld storten
ABN AMRO Betaalrekening€0 – €10.0000,5% over het gestorte bedrag
 > €10.000€5 + 0,5% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Studentenrekening€0 – €6.0000,5% over het gestorte bedrag
 > €6.000€5 + 0,5% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Jongerengroeirekening**€0 – €2.0000,5% over het gestorte bedrag
 > €2.000€2,50 + 0,5% over het gestorte bedrag per transactie
Laatste controle op 05-01-2023

*Per kalenderjaar en per rekeninghouder. Heeft de rekeninghouder meerdere bankrekeningen? Dan worden de stortingen van contant geld bij elkaar opgeteld.

**Jongeren tot 18 jaar mogen 3 keer per jaar gratis contant geld storten.

Muntgeld storten

Soort bankrekeningTariefklasse*Kosten contant geld storten
ABN AMRO Betaal- en Studentenrekening> €0€2,80 + 0,25% over het gestorte bedrag per transactie
ABN AMRO Jongerengroeirekening€0 – €600Gratis
 > €600€2,80 per storting + 0,25% over het totale stortingsbedrag
Laatste controle op 05-01-2023

*Per kalenderjaar en per rekeninghouder. Heeft de rekeninghouder meerdere bankrekeningen? Dan worden de stortingen van contant geld bij elkaar opgeteld.

ING Bank

Contant geld storten bij ING Bank op een eigen betaalrekening kan bij een stortautomaat van ING of via een Geldmaat. Zowel briefgeld als munten kunnen afgestort worden. Hierbij geldt een maximum van 200 biljetten en 5 kg aan munten tot een bedrag van €3.000 per rekening per dag. Het gestorte geld staat direct op de bankrekening.

Soort bankrekeningKosten contant geld storten
ING OranjePakket met Korting€6 per storting
ING OranjePakket en ING StudentenrekeningEerste 2 stortingen van biljetten per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting. Iedere storting van muntgeld €6 per storting*  
ING BasisPakket, BetaalPakket of RoyaalPakket**Eerste 4 stortingen van biljetten per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting. Iedere storting van muntgeld €6 per storting*
ING JongerenrekeningEerste 2 stortingen van contant geld (biljetten + munten) per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting
ING KinderrekeningEerste 3 stortingen van contant geld (biljetten + munten) per kalenderjaar gratis, daarna €6 per storting
Laatste controle op 05-01-2023

* Een combinatiestorting van briefgeld + muntgeld valt hier ook onder.

** Niet meer te openen.

Rabobank

Briefgeld en munten kunnen bij een stortautomaat of Geldmaat gestort worden. Hierbij geldt een maximum van €2.500 per storting en de betaalpas en pincode zijn nodig. Contant geld kan alleen afgestort worden op een betaalrekening van Rabobank. Dit kan de eigen bankrekening zijn of de rekening van iemand anders.

Soort bankrekeningKosten contant geld storten
Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket, Rabo TotaalPakket, Rabo RiantPakket en Rabo StudentenPakket€2,25 voor de 1e tot en met de 4e storting op een eigen Rabo betaalrekening €9,50 vanaf de 5e storting op een eigen Rabo betaalrekening
Rabo JongerenRekening€0,00 voor de 1e tot en met de 4e storting op een eigen Rabo betaalrekening €9,50 vanaf de 5e storting op een eigen Rabo betaalrekening
Alle betaalpakketten of betaalrekeningen€9,00 voor het storten van contant geld op een Rabo betaalrekening van iemand anders €0,00 voor het storten van contant geld op een Rabo JongerenRekening
Laatste controle op 05-01-2023

Regiobank

Contant geld storten bij Regiobank kan als de betreffende adviseur een kasfunctie heeft. In dat geval is briefgeld storten gratis.

SNS Bank en ASN Bank

Klanten van ASN Bank en SNS Bank kunnen geen contant geld storten bij hun eigen bank. Maar zij mogen wel gratis gebruik maken van de dienst Mr. Pay in een GWK Travelex vestiging. Hiermee wordt het contante geld gratis overgeboekt naar een SNS-bankrekening of ASN-bankrekening. De betaalpas en een geldig identiteitsbewijs zijn nodig.

Munten en biljetten storten bij Geldmaat

Stortautomaten van ABN Amro, ING Bank en Rabobank worden in de loop van 2020 en 2021 vervangen door De Geldmaat. Klanten van ABN Amro, ING Bank of Rabobank kunnen hier contant geld storten. Er zijn automaten voor biljetten en munten. De bank bepaalt wat het maximum te storten bedrag is. Ook verschillen de kosten en regels voor het gebruik van De Geldmaat per bank. Klanten van andere banken kunnen geen gebruik maken van deze stortautomaten. Een Geldmaat is te vinden via de locatiewijzer.

Contant geld storten niet mogelijk

Ondanks dat er veel banken zijn, is het bij een groot deel daarvan niet mogelijk om contant geld te storten. Zo is het bij geen enkele online bank mogelijk om direct contant geld te storten. Niet zo gek natuurlijk, want deze banken hebben geen kantorennetwerk. Dit zijn de volgende banken:

Geld opnemen bij de balie

Bij vrijwel geen enkele bank is het nog mogelijk om contant geld aan een balie op te nemen of te bestellen. Hierop is één uitzondering: de Regiobank. Klanten kunnen hier nog wel contant geld krijgen bij de balie. Maar alleen als het kantoor een kasfunctie heeft. Bovendien is het in de toekomst niet meer mogelijk om geld te pinnen bij een geldautomaat binnen in een bankfiliaal. In plaats daarvan komt er “Geldmaat plus assistentie” in een geselecteerd aantal winkels. Mensen die hulp of advies nodig hebben, kunnen bij de winkelmedewerkers terecht.

Hoe werkt indirect contant geld storten?

Geld storten kan niet bij elke bank. Maar gelukkig zijn er nog andere opties. Via een omweg is het mogelijk om contant geld op een particuliere bankrekening te storten.

Als eerste kan dit via een GWK Travelex kantoor. Met de dienst Mr. Pay is het gemakkelijk, veilig en snel om contant geld te storten op elke Nederlandse bankrekening. Klanten van SNS Bank en ASN Bank kunnen gratis gebruik maken van deze dienst. Klanten van andere banken betalen 3% van het gestorte bedrag met een minimum van €9,95. Bovendien kan er alleen briefgeld gestort worden. GWK Travelex kantoren zijn door heel het land te vinden, waardoor contant geld overal afgestort kan worden.

Als tweede is het mogelijk om via een Western Union filiaal contant geld over te maken naar buitenlandse rekeningen. Bijvoorbeeld naar een bankrekening van een online bank, zoals N26 of Revolut. Voor deze service worden kosten in rekening gebracht.

Contant geld storten, kan dat nog?

Het is nog mogelijk om contant geld te storten. De grote, traditionele banken hebben gewoon nog stortingsautomaten. Deze zijn te vinden bij het eigen bankkantoor of in de vorm van een Geldmaat. Elke bank hanteert eigen regels als het gaat om contant geld storten. Zo kan er bij de ene bank een aantal keer per jaar gratis geld gestort worden. Terwijl de ander direct kosten in rekening brengt. Ook is er een verschil in het soort betaalrekening. De kosten van contant geld storten zijn voor een kinderrekening, jongerenrekening of studentenrekening meestal lager dan voor een particuliere bankrekening.

Online banken bieden geen mogelijkheid om contant geld te storten. In dat geval moet er gezocht worden naar een omweg. Bijvoorbeeld via een GWK Travelex kantoor. Echter, hiervoor worden wel (hoge) kosten in rekening gebracht.

 • 13 reacties op “Contant geld storten – Waar kan dat nog?”

  1. Selk schreef:

   Ik wil 500 storten
   Maar heb sns bank
   Waar kan ik terecht

  2. R. Homan schreef:

   Het is ronduit te belachelijk voor woorden dat je in Assen en verre omstreken niet meer op een discrete manier je contante geld af te storten.
   Sta je in de bank, (Rabo) zegt de juffrouw achter de balie dat kan hier naast bij de primera.
   Sorry, voor een kroket ga je naar de snackbar, voor een pak suiker naar de supermarkt, en voor geld zaken ga ik naar de bank.
   Ik heb dit ooit eens gedaan bij een soort van blokker, je staat midden in de winkel met een pakket geld, je hebt geen mogelijkheid je spulletjes weg te leggen, het pakket geld maar op de grond tussen je benen, af en toe een graai uit de zak om de automaat te vullen met het winkelend publiek links en rechts om je toe, met daar tussendoor wachtende mensen die ook gebruik van de automaat willen maken.
   Het duurt echt wel een poosje voor dat je klaar bent met afstorten want er zijn er altijd wel een paar briefjes die de automaat terug geeft en diverse malen op verschillende manieren opnieuw moet invoeren voordat ie ze accepteert .
   Kortom, knap waardeloos je moet blij zijn dat je zonder mes in je rug weer naar huis kan.
   De banken zijn mooi van hun plofkraken af en de kleine winkels met een geldmaat halen de ellende weer in huis. Voor de kleine crimineel die de plofkraak nog niet aandurft is er nu ineens werk genoeg.

   • Geet schreef:

    Wat deze heer aangeeft ervaar ik wekelijks. Na contact met de rabo krijg je alleen te horen: ik weet het en kan er niets aan doen. Overweeg een Duitse bank te gaan gebruiken. De regiobank waar e.e.a. wel nog kon neemt geen nieuwe stichtingen aan. In Duitsland; Oostenrijk en Italie waar ik regelmatig kom kan alles en elk dorp heeft een bank; slager; bakker etc.

    • Julius schreef:

     Precies, in Frankrijk kun je in elke bank cash storten en opnemen. Compleet debiel dat de nlse banken dit niet meer als taak zien. En wel vooral heel veel kosten rekenen voor het geld (soms dagen, vetraagd) mogen vasthouden? Wat een waanzin. Vroeger was een bank gratis, en zo hoort het ook, want het was immers een eer dat ze jouw geld mochten beheren. De banken bestaan bij de gratie van de gebruikers, ze zijn er voor ons, niet andersom!

   • Joyce den heijer schreef:

    Inderdaad je geld van de rabobank afhalen. Komen ze met hangende pootjes terug. Ze hebben klänten nodig om te blijven voortbestaan. Te gek voor woorden. Moet je bij de Primera feld storten. Wat flink duurder is. Is de automaat vol, kun je niet eens storten. Kortom Zeer Waardeloos

  3. PW schreef:

   Problemen met contant geld storten lijkt mij inderdaad ook een taak van de banken maar zou ook verplicht moeten worden door de overheid. Maar wat wil je? De banken hebben hun maatschappelijke taak naast zich neergelegd en ook de overheid laat zich steeds meer van haar slechtste kant zien als het om geld van burgers gaat.
   Een ding is mij het afgelopen jaar duidelijk geworden. Saamhorigheid is verdwenen, rendement op een spaarrekening zal binnenkort negatief worden, de overheid zal ALLE kosten die met de corona-epidemie te maken hebben verhalen op de belastingbetaler, de inflatie heeft een grote kans om veel verder omhoog te gaan (hyperinflatie?) en ga zo maar door.
   Mijn oplossing en doel: wordt zo onafhankelijk als maar mogelijk is. Geen afhankelijkheid van subsidies, toeslagen, aftrekposten etc. want die worden gedirigeerd en gebruikt als manipulatiemiddel tegen burgers! En als het op vermogen en rendement aankom zou ik zeggen: koop Bitcoin, elke week een klein bedrag en kom er verder niet aan, laat het groeien/renderen maar vertrouw je geld niet (meer) toe aan banken, beleg in aandelen (indexfondsen) maar doe dit ook met mate. En doe deze zaken met geld dat je kan missen of dat je bereid bent om van je spaarrekening af te halen voor beter resultaat. In mijn eerste jaar (2021) heb ik een rendement behaald op crypto van meer dan 60% en ik ben beslist geen ’trader’ (handelaar) maar een ‘hodler’ (kopen en vasthouden).
   Ik hoop dat binnenkort banken en beleggingsmaatschappijen ook de mogelijkheid gaan bieden om in bitcoin te investeren maar zolang dat niet gebeurt zullen we het moeten doen met Bitvavo, Bitcoinmeester en Bitmymoney (etc.), nederlandse aanbieders die het groene licht hebben gekregen van de Nederlandse Bank.
   Helaas ben ik bang dat als de overheid eenmaal goed doorheeft dat crypto de toekomst gaat veranderen er ook behoorlijk meer belasting zal worden geheven over de werkelijke crypto-rendementen maar tot die tijd zou ik zeggen: geniet ervan en doe er je voordeel mee voordat de overheid met haar graaihanden de boel weer gaat afromen …

  4. J.Corne schreef:

   Banken in Nederland zijn alleen goed voor op te zitten voor de rest heb je niets aan wel dure handelingskosten rekenen maar geen service meer dat woord hebben geschrapt oplichters zijn het. witte borden criminele

  5. T van Nieuwland schreef:

   te belachelijk, al die hoge kosten om geld te kunnen storten. Is ook erg klant onvriendelijk, ik heb een beperkt inkomen, en als ik iets extra’s wil kopen online, en dus niet het geld op mijn rekening heb staan, moet ik bij de ING 6 euro betalen (ook bij kleine stortingen) dit zorgt voor veel problemen bij mensen met een kleine beurs!!!!

  6. pietje puck schreef:

   als ik vraag “Waar” bedoel ik niet “wat zijn de kosten”
   WAAR kan ik geld storten??????????????

  7. Meh schreef:

   Ing met oude betaal rekening is nog te overzien en waarom zou je klein bedrag storten? Dit geef je uit. Ik stort niet vaak dus 4x per jaar gratis is te doen en probeer dan wel max te storten 3000€.

  8. rolf boerman schreef:

   ik heb ook een klacht, ik wil klein geld storten ga ik naar doetihem naar de Rabobank kun je niet eens meer klein geld storten. je kunt nog bij gamma en karwei klein geld storten, kom je daar kun je ook niet storten omdat ze niet in gebruik is. storing . een Rabobank moet gewoon waar je nog kleingeld kunt storten en niet alles weg doen. een boze klant

  9. James schreef:

   Overzicht klopt helaas niet. Bij ING Oranjepakket kun je sinds 2023 nog maar 2x gratis papiergeld storten. Dit hebben ze geruisloos gewijzigd. Nu zit ik met meer kosten.. typisch voor de banken.

   • Jonathan Cigri schreef:

    Beste James,

    Bedankt voor uw reactie. Wij hebben de gegevens nog eens gecontroleerd en daaruit blijkt dat de regels omtrent het storten van papiergeld bij ING inderdaad zijn aangepast. De wijzigingen zijn inmiddels doorgevoerd op deze pagina.

    Met vriendelijke groet,
    Jonathan (auteur op Bank.nl)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *