Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Contactloos betalen: hoe veilig is het?

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten

Mensen betalen steeds minder met contant geld en steeds vaker contactloos. Dat gebeurt niet alleen in winkels, maar ook in het openbaar vervoer en bij collectes aan de deur. Ook gebruiken mensen steeds vaker smartphones en wearables met een betaalfunctie om af te rekenen. Contactloos betalen is dus niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar hoe wordt de veiligheid van contactloos betalen gegarandeerd?

Hoe werkt contactloos betalen?

Bij contactloos betalen wordt er afgerekend zonder de betaalpas in een pinautomaat te stoppen en zonder een pincode in te voeren. Klanten dienen simpelweg de kaart tegen een scanner aan te houden om te betalen. Daarnaast is het steeds vaker mogelijk om te betalen met de mobiele telefoon. Ook kan er worden afgerekend met Apple Pay voor geschikte apparaten van Apple en Google Pay voor geschikte apparaten van Android. Het geld wordt van de bankrekening afgeschreven zonder daarvoor de pincode in te toetsen.

Om de veiligheid te garanderen, kan er niet eindeloos contactloos worden betaald zonder pincode. Ook kan dit maar tot een bepaald bedrag. Alle Nederlandse banken houden dezelfde grenzen aan. Voor aankopen onder € 50,00 is geen pincode vereist. In totaal kan er tot € 100 worden uitgegeven zonder de pincode in te voeren. Zodra de pincode weer is ingetoetst, kan de klant opnieuw tot € 100 contactloos en zonder pincode afrekenen.

Voor contactloze betalingen met Apple Pay, Google Pay of een digitale betaalpas op de mobiele telefoon gelden dezelfde limieten als voor betaalpassen. Boven het limiet moet de digitale betaalpas worden ontgrendeld met de vingerafdruk, face-ID of mobiele pincode van de beheerder.

contactloos betalen

Contactloos betalen is mogelijk op ieder apparaat waarop het logo voor contactloos betalen staat. Ook in het buitenland wordt deze betaalmethode ondersteund. In het buitenland kunnen andere limieten gelden dan in Nederland.

Veilige manier van betalen

De veiligheid van contactloos betalen wordt niet alleen gegarandeerd door de invoer van limieten. Ook de wijze waarop contactloos betalen werkt is veilig. De betaalgegevens worden uitgewisseld via Near Field Communication (NFC). Met deze technologie kan draadloos informatie worden uitgewisseld tussen apparaten.

NFC heeft een bereik van slechts 10 centimeter. Klanten moeten de betaalpas of mobiele telefoon altijd dicht tegen het pinapparaat aanhouden. Per ongeluk contactloos betalen vanuit de tas of portemonnee is dus niet mogelijk. Alle contactloze betalingen worden daarnaast net als alle andere betalingen online geautoriseerd en dit berichtenverkeer is cryptografisch beveiligd.

Wordt de betaalpas gestolen? Dan kan een dief door de gestelde limieten tot maximaal € 100 afrekenen zonder pincode. De bank zal al deze eventuele contactloze betalingen vergoeden. Klanten lopen door deze veiligheidsmaatregelen slechts beperkt risico als zij gebruikmaken van contactloos betalen.

Meer weten over?

Freedom24