Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rood staan bij de bank

Laatst bijgewerkt op: 5 juni 2024

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 3 minuten

Veel mensen staan af en toe rood. Dat is niet zo gek, want rood staan is een makkelijke manier om geld te lenen. Er hoeft niks getekend te worden en iedereen die rood staan aanzet, kan gewoon extra geld pinnen. Maar juist omdat rood staan zo eenvoudig is, schuilen er ook gevaren achter. Rood staan kost namelijk geld. Hoeveel kost het om rood te staan en wat zijn de eventuele gevolgen van rood staan?

Banken en rood staan

Rood staan is mogelijk bij traditionele Nederlandse banken, zoals ABN AMRO, ING, Rabobank, ASN Bank, SNS Bank, RegioBank en Van Lanschot. Ook bij de online bank Triodos Bank kunnen klanten rood staan.

Online banken bieden over het algemeen niet de mogelijkheid aan om rood te staan op de betaalrekening. Het gaat om de volgende banken:

Wat kost rood staan?

Rood staan is niet gratis. Er moet rente betaald worden over het negatieve saldo. Als iemand voor € 500 rood staat, betaalt diegene rente over deze € 500. Deze rente is vaak erg hoog. Rood staan op een betaalrekening kost in 2024 gemiddeld tussen de 9,00% en 14,90% rente.

Overzicht rente op rood staan in 2024

Elke bank hanteert eigen rentepercentages en regels omtrent rood staan. Ook verschilt het per bank hoeveel iemand minimaal of maximaal rood kan staan. Hieronder staat een overzicht van de rentepercentages en minimale en maximale bedragen voor rood staan in 2024.

BankRente rood staanMinimaalMaximaal
Triodos Bank Roodstand10,00%€500€1.000
ASN Bank Roodstand10,00%€200€2.500
RegioBank Roodstand10,00%€100€2.500
SNS Bank Roodstand10,00%€2.500
Rabobank Roodstand9,90% of 14,90%€500€1.000
ABN AMRO Roodstand9,90%€500€5.000
ING Bank Roodstand13,90%€250€2.000
Van Lanschot Roodstandmin. 8,00%
Laatst gecontroleerd op 05-06-2024

Rekenvoorbeeld rood staan

Hoe hoog zijn de kosten van rood staan? Dat is gemakkelijk uit te rekenen. Stel: iemand staat voor € 1.000 rood. Dan heeft diegene een negatief banksaldo van € 1.000. Over dit bedrag betaalt diegene rente. Rekent de bank 10,00% rente voor rood staan? Dan kost dit 10,00% over € 1.000 = € 100 per jaar. Echter, per dag is dit ‘slechts’ € 1.000 : 365 dagen = € 0,27 cent. Een paar cent per dag lijkt misschien niet zo veel. Maar staat iemand structureel het hele jaar door voor een groot bedrag rood? Dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.


Wat zijn de voorwaarden?

Of en hoeveel iemand daadwerkelijk rood mag staan, hangt bij de meeste banken af van het inkomen en wanneer dit op de betaalrekening binnenkomt. Echter, elke bank hanteert eigen eisen en regels. Denk hierbij aan de manier van aflossen of hoe vaak het saldo op de bankrekening positief moet zijn. ABN AMRO, ASN Bank, ING Bank, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Van Lanschot en Triodos Bank verplichten hun klanten bijvoorbeeld om eens in de drie maanden een positief saldo te hebben.

Bij Knab is rood staan alleen mogelijk als er voldoende saldo op een andere Knab betaal- of spaarrekening staat. Over dit saldo moet rente worden betaald. Het negatieve saldo moet binnen 30 dagen worden terugbetaald. Als dit niet wordt gedaan, haalt Knab het bedrag aan negatieve saldo automatisch van een andere Knab betaal- of spaarrekening. Als de klant Automatisch Aanvullen heeft aangezet, wordt het negatieve saldo meteen aangevuld en staat de klant niet rood.

Spaargeld hebben en rood staan

Het komt vaak voor dat mensen spaargeld hebben, maar toch af en toe rood staan. Als dit af en toe het geval is, bijvoorbeeld door een onverwachte uitgave, kost rood staan hooguit een paar euro. Als de rente op de spaarrekening echter laag is, kan structureel rood staan in plaats van het geld op de spaarrekening gebruiken minder voordelig zijn. Bij een lage spaarrente levert sparen namelijk geen hoog rendement op, terwijl de rente op hoog staan wel hoog is.

Wat zijn de gevolgen van rood staan?

Rood staan heeft meerdere gevolgen. Ten eerste kost rood staan dus geld. Er moet rente worden betaald over het negatieve saldo. Af en toe kort rood staan kost hooguit een paar euro. Een structureel geldtekort oplossen met rood staan is echter niet altijd slim. Het geldtekort wordt namelijk alleen maar groter door de extra kosten aan rente..

Ten tweede is het van belang om te weten dat rood staan invloed heeft op de BKR-registratie. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert de faciliteit rood staan. Zelfs als de optie aan staat, maar hier geen gebruik van wordt gemaakt. Echter, dit geldt alleen voor kredieten van meer dan € 250 met een looptijd van langer dan één maand. De enige bank die hier niet onder valt is Knab. Dat komt omdat iedere Knab-klant altijd voldoende saldo op een andere rekening moet hebben om gebruik te kunnen maken van de optie rood staan. Rood staan bij Knab wordt dus niet bij het BKR geregistreerd.

Meer weten over?