Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Na ruim 40 jaar is de laatste acceptgiro een feit

Laatst bijgewerkt op: 7 november 2021

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Handtekening door oudere

In 2023 verdwijnt de acceptgiro voorgoed. Zo laat betaalorganisatie Currence weten. Het aantal gebruikers van de acceptgiro is te laag om deze betaalmethode voort te zetten. Veel mensen zullen de acceptgiro dan ook niet missen. Maar er is een groep die minder blij is met dit nieuws.

Zo zijn ouderenbonden bezorgd dat ouderen te afhankelijk worden van hun kinderen. Door het verdwijnen van de acceptgiro zullen zij vaker om hulp moeten vragen voor het doen van betalingen. Toch noemt Betaalvereniging Nederland een aantal goede alternatieven. Zoals de papieren overschrijfkaart en de incassomachtiging.

Einde aan een tijdperk: Acceptgiro verdwijnt

Eigenlijk zou de acceptgiro al in 2019 verdwijnen. Maar in 2017 kwam er uitstel voor onbepaalde tijd. Omdat er teveel weerstand was.

Maar de dagen van de acceptgiro zijn dan nu echt geteld: vanaf 1 juni 2023 wordt deze betaalmethode, die al meer dan 40 jaar bestaat, niet langer ondersteund. 

Het is een gezamenlijk besluit van de betaaldienstverlener en alle Nederlandse banken, die de acceptgiro aanbieden en verwerken. Al jaren neemt het gebruik van acceptgiro’s sterk af. Niet alleen door particulieren met zo’n 30% per jaar, ook het aantal bedrijven en instellingen, dat acceptgiro’s gebruikt, daalt snel.

De verdwijning van de acceptgiro is dan ook een begrijpelijke keuze, zegt de Consumentenbond. Maar tegelijkertijd is de bond bang dat de maatregel van Currence verregaande gevolgen heeft voor mensen die niet bankieren via internet. Dit zijn veelal ouderen. Om die reden moeten banken zorgen voor goede alternatieven. Zoals voldoende en goed bereikbare servicepunten.

Ouderenbond is niet blij

Toch snapt niet iedereen de beslissing. Ouderenbond KBO-PCOB zegt dat de verdwijning van de acceptgiro voor sommige mensen moeilijk is. Voor hen was een bedrag invullen, een handtekening zetten en naar de brievenbus lopen de meest eenvoudige – en veiligste – manier van betalen. Bij internetbankieren is dat toch anders. Zeker als mensen online niet hun weg kunnen vinden.

Ouderenbond Anbo kan zich wel vinden in het besluit. In deze digitale tijd is het logisch dat de acceptgiro verdwijnt. En de acceptgiro verdwijnt pas in 2023. We hebben dus nog 1,5 jaar overgangstijd.

Zo zou de papieren overschrijfkaart heel behulpzaam zijn voor ouderen. En kunnen mensen gebruik maken van de incassomachtiging, voor eenmalige of terugkerende incasso’s.

Van betaalmiddel naar weggegooid papier

De acceptgiro bestaat al sinds 1977. Sinds die tijd heeft deze betaalmethode verschillende vormen gekend. De eerste acceptgiro was een ponskaart voor computers. Later – in de jaren 80 – werd het een blauwe kaart. In 2002 kwam de gele kaart, zoals we hem tegenwoordig kennen. De laatste aanpassing was in 2014. Toen werd de acceptgiro aangepast aan IBAN-rekeningnummers.

In de jaren 90 werden er nog zo’n 300 miljoen acceptgiro’s gebruikt. Nu belandt het overgrote deel direct in de prullenbak. Met de invoering van mobiel bankieren en internetbankieren is de acceptgiro nagenoeg overbodig geworden. Tijdens corona in 2020 liep het gebruik ervan dan ook verder terug.

Bedrijven versturen bijna nooit meer acceptgiro’s. Volgens Currence kwam het totaal in 2020 op één acceptgiro per huishouden per jaar.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *