Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

De Overstapservice van banken – Zo werkt het

Laatst bijgewerkt op: 23 juli 2021
Saskia Oegema
Auteur:

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Leestijd: 4 minuten
overstappen

Overstappen naar een nieuwe betaalrekening bij een andere bank kan geregeld worden met de Overstapservice. Dit is een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken. Deze gratis service is in het leven geroepen om overstappen van bank makkelijker te maken. Toch regelt de Overstapservice niet alles. Er zijn een aantal zaken waar de klant zelf aan moet denken.

De Overstapservice: wat regelt de bank?

Wanneer een klant wil overstappen van bank, kan hij of zij de Overstapservice aanvragen. De Overstapservice is er voor zowel particuliere als zakelijke klanten. En kan digitaal en op papier aangevraagd worden. Maar dat hoeft niet. Het is een dienst waar de klant vrijwillig gebruik van mag maken. Kiest de klant voor de Overstapservice? Dan regelt deze service voor een periode van 13 maanden de volgende zaken:

Welke zaken regelt de klant zelf?

De Overstapservice regelt niet alles. Er zijn een aantal zaken die de klant zelf moet regelen wanneer hij of zij overstapt naar een andere bank. Dit zijn:

Oude rekeningnummer houden, kan dat?

Ondanks de Overstapservice verloopt het overstappen naar een andere bank niet altijd vlekkeloos. Een van de redenen hiervan is dat de klant het oude rekeningnummer niet kan behouden. Omdat elk IBAN nummer een bankcode bevat, is het niet mogelijk om het oude bankrekeningnummer bij de nieuw bank aan te houden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoeken of het mogelijk is dat consumenten en bedrijven een uniek nummer (= rekeningnummer) krijgen. Net zoals een telefoonnummer, dat behouden kan worden bij het overstappen. In theorie is dit mogelijk, het is alleen peperduur. Daarom zou dit nummerbehoud op Europese schaal geregeld moeten worden: de zogenaamde Europese nummerportabiliteit.

Overstappen van bank: waarop letten?

De Overstapservice regelt alleen afschrijvingen. Alle instanties of mensen die geld bijschrijven moet de klant zelf informeren. Dit doet de bank niet. Daarnaast is de Overstapservice gericht op betaalrekeningen. Bijkomende producten, zoals een creditcard, kunnen niet meegenomen worden naar de nieuwe bank. Maar deze vraagt de klant opnieuw aan bij de nieuwe bank. Daarnaast is het goed om te weten dat een klant de oude bank niet kan verlaten zolang hij of zij nog rood staat. Is dit het geval? Dan is het nodig om eerst geld bij te storten. Vergeet als laatste niet om de tegenrekening van de spaarrekening te wijzigen naar de nieuwe betaalrekening.

Waarom overstappen van bank?

Soms is het verstandig om over te stappen naar een andere bank. De redenen hiervoor zijn verschillend. Zo biedt de ene bank misschien een aantrekkelijke spaarrente. Of passen de voorwaarden beter bij de wensen en eisen. Daarnaast spelen de kosten een grote rol om over te stappen van bank. Er zijn veel banken actief in Nederland. En door te vergelijken wordt het duidelijk wat het verschil is. Het is belangrijk om tijdens het vergelijken niet alleen naar de kosten te kijken. Zo kan er een groot verschil in voorwaarden en service tussen de banken zijn. Ook wint het thema duurzaamheid meer terrein. En zijn er steeds meer mensen die overstappen naar een zo duurzaam mogelijke bank. Overstappen van bank kan in principe altijd.

  • Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *