Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Welke bank rekent kosten voor het pinnen van contant geld?

Laatst bijgewerkt op: 15 juli 2022
Saskia Oegema
Auteur:

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Leestijd: 3 minuten
vrouw pint geld

Lang niet alle banken bieden de mogelijkheid om contant geld te storten. Bovendien worden hier steeds hogere kosten voor gerekend. En daar blijft het niet bij. Ook voor het pinnen van contant geld bij de pinautomaat rekenen steeds meer banken kosten. Welke banken zijn dit? En hoeveel kost het om contant geld te pinnen?

Ondanks dat het meeste betalingsverkeer zich digitaal afspeelt, blijft een grote groep mensen contant geld gebruiken. Volgens onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlansche Bank (DNB) gaat één op de vijf betalingen aan de kassa nog met cashgeld. Toch weerhoudt dat banken er niet van om extra kosten te rekenen voor het opnemen van contant geld. Tot voorheen was contant geld pinnen binnen Nederland altijd gratis. Daar komt dus verandering in.

Hoeveel kost contant geld pinnen?

Het verschilt per bank of en hoeveel kosten er in rekening worden gebracht voor het pinnen van contant geld. Op dit moment gaat het om de volgende banken die wel extra kosten rekenen (hierbij gaat het om het pinnen met een gewoon betaalpasje in Nederland, dus geen creditcard of zakelijke betaalpas):

ABN Amro

ABN Amro rekent pas kosten als een klant in een jaar tijd meer dan €12.000 contant geld pint. Dit lijkt misschien veel. Maar pint iemand elke week €250? Dan zit hij of zij al snel boven deze grens. En worden er extra kosten in rekening gebracht. Deze kosten liegen er niet om. ABN Amro rekent €5 per opname + 0,5% over het opgenomen bedrag. Voor een bedrag van €12.000 betekent dit €5 + 0,5% x €12.000 = €65 extra kosten.

Voor studenten ligt deze grens zelfs nog lager. Namelijk op €6.000. Zij betalen in dat geval €5 + 0,5% x €6.000 = €35.

ABN Amro rekent extra kosten per rekeninghouder. Het maakt daarbij niet uit of een klant meerdere rekeningen heeft.

Rabobank

Vanaf 1 september 2021 rekent Rabobank extra kosten voor het pinnen van contant geld. Echter, dit geldt alleen voor een geldopname bij een andere geldautomaat dan de gele Geldmaat of een pinautomaat van Rabobank zelf.

Alleen Rabo-klanten met een Rabo DirectPakket of een Rabo BasisPakket gaat betalen voor het opnemen van contant geld. Klanten met een Rabo TotaalPakket hoeven niks extra’s te betalen.

De kosten voor het pinnen van contant geld bedragen €0,75 per geldopname.

ING Bank

ING Bank rekent vooralsnog geen extra kosten voor het pinnen van contant geld. De bank biedt haar klanten wel een korting aan als zij €0,80 per geldopname gaan betalen. In ruil daarvoor krijgen zij korting op het populaire ING OranjePakket. Zij betalen dan €1,55 in plaats van €1,95 per maand.

Voor studenten zijn de voorwaarden anders. Met een ING studentenrekening kan er maximaal 12 keer per jaar gratis contant geld gepind worden. Daarna kost het €0,80 per opname.

De Volksbank & Knab

De banken die onder De Volksbank vallen – SNS Bank, ASN Bank en Regiobank – rekenen hun klanten “nog” geen kosten voor het pinnen van contant geld. Bij Knab werken ze op een andere manier. Knab-klanten betalen namelijk €5 per maand voor all-inclusive betaalpakket. Het opnemen van contant geld zit hierbij in.

Online banken

De meeste online banken bieden zowel een gratis betaalrekening als een premiumaccount aan. Voor het premiumaccount worden wel kosten in rekening gebracht. Bij de gratis betaalrekeningen van online banken is contant geld pinnen bijna nooit gratis. Zo rekent Bunq €0,99 voor de eerste vijf keer en daarna €2,99 per geldopname. Terwijl de eerste drie keer bij de populaire N26 gratis zijn en daarna €2 per keer. Het verschilt per online bank en per soort account hoe hoog de kosten van contant geld pinnen zijn. Tijdens het vergelijken is dit een goed punt om op te letten.

Contant geld zou niks mogen kosten

Zowel de Consumentenbond, het Nibud en De Nederlandsche Bank eisen een verbod op het rekenen van kosten voor het pinnen van contant geld. “Contant geld is een wettelijk betaalmiddel. En het gebruik ervan zou niks mogen kosten”. Zo stellen verschillende politieke partijen. De nieuwe voorwaarden van banken voor het pinnen van contant geld laat ook de politiek dus niet zomaar voorbijgaan. Demissionair minister Hoekstra van Financiën gaat met de banken in gesprek. Ondanks dat Hoekstra zich zorgen maakt, vindt hij een verbod vooralsnog te ver gaan. Banken bepalen zelf de tarieven die zij hun klanten rekenen. Komt er een verbod op kosten voor het pinnen van contant geld? Dan is de kans groot dat het aanhouden van een betaalrekening duurder wordt.  

 • 4 reacties op “Welke bank rekent kosten voor het pinnen van contant geld?”

  1. HJ schreef:

   ze vinden telkens weer wat uit om zichzelf te verrijken. besef, en vergeet nooit: alle luxe hoge gebouwen zijn door de consument betaald, en banken zijn de geldmotors van de economie. de staat profiteert daar volop in mee. Hoekstra gaat door de druk ‘om de tafel’ zitten, maar weet dat dit dan ook weer ten koste gaat van de schatkist, ondanks dat deze uitpult. halen, halen, halen, dat is waar het hier in Nederland om gaat, en zo weinig mogelijk uitgeven wat de bevolking toe zou moeten komen. maar… niets van dat. betaal je 1 cent te weinig,cdan krijg je gelijk al de belastingen achter je broek. want die moeten ook verdienen, zoals verhogingen en elk jaar weer minder recht op aftrek. ook de belastingdienst is een commercieel brdrijf. als er maar geld binnenkomt. de burger heeft gewoon het nakijken. en zo is het dus ook altijd geweest. dievencultuur pur sang. en de banken doen er ook in mee. en wie dit nieuwe fenomeen heeft bedacht? dat vertelt natuurlijk niemand je. en de Staat zelf ‘weet’ het ook niet natuurlijk, want die doet alsof zijn neus bloedt. gekke Gerrit die daar in trapt ! gewoon een gelegaliseerde witteboordencriminilaiteit ten top. misselijk wordt je ervan. niets anders dan complete uitbuiting.

  2. Hendriksen schreef:

   Banken zouden niet als doelstellingen moeten hebben om veel winst te maken, ze moeten het belang van zijn klanten behartigen. Alles wordt steeds duurder en steeds meer filialen verdwijnen. Binding met een bank als vroeger is verleden tijd. Maar waarom steeds meer betalen terwijl de dienstverlening in je eigen buurt steeds minder wordt. Werd er vroeger dan geen winst behaald? Waarom kosten rekenen voor storten van je eigen geld. Ik betaal al kosten voor de rekening. Wanneer kan ik weer een gesprek met mijn bank voeren in mijn eigen woonplaats? Dat is vertrouwd en je kent elkaar!!!

  3. Jan bruggink schreef:

   Dit wordt gedaan in opdracht van het WEF.
   The Great Reset.
   Het contante geld moet eruit, digitale ID, zodat alles gecontroleerd kan worden door de globalisten.
   You will own nothing and you will be happy.
   Europa verandert in een dictatuur, met medewerking van de huidige regeringen en ons koningshuis.
   WALGELIJK!
   Maar wij zien het, en wij zijn het volk, wij zijn de macht!

  4. Thom Keizer schreef:

   Dat we de absurde kantoren moeten betalen blijkt wel. Op mijn Duitse bankrekening kan ik onbeperkt geld opnemen, betaal nog niets voor de overschrijvingen en krijg geen boete omdat mijn geld op de bank staat. Betere voorwaarden dan in Nederland, maar niet iedereen wil geld overmaken nar een Duitse bankrekening. Gezien mijn betalingen en afstortingen scheelt mij dit jaarlijks enkele duizenden Euro’s. Maar het bijkantoor van deze bank zit in een deel van een woonhuis. Dus het kan wel. Over een paar jaar ben ik met pensioen en stop ik met alle Nederlands rekeningen. Maar blijf wel in Nederland wonen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *