Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Geld opnemen zonder betaalpas: opties per bank

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut

Geld opnemen uit een geldautomaat kon voorheen alleen met een betaalpas en pincode. Wie de betaalpas kwijt is of deze vergeten is, kon dan geen geld opnemen. Steeds meer banken introduceren nu ook een andere methode: geld opnemen zonder betaalpas. Klanten kunnen dan geld opnemen met een cashcode of QR-code. Op deze pagina bespreken we bij welke banken geld opnemen zonder betaalpas mogelijk is en hoe dit werkt.

ING: geld opnemen met cashcode

Particuliere klanten vanaf 18 jaar kunnen sinds de zomer van 2023 geld opnemen zonder een betaalpas te gebruiken. In plaats daarvan kan een cashcode worden ingetoetst. Wie met een cashcode geld wil kunnen opnemen, moet deze code opvragen in de mobiele app van ING. In het scherm moet op ‘Service’ worden geklikt. Vervolgens moeten klanten naar ‘Je Rekening’ gaan. Daar kan worden geklikt op de optie ‘Cash met een code’. Klanten ontvangen daarna een code die één uur geldig is. Zonder betaalpas geld opnemen kan tot maximaal € 100 per dag.

ABN AMRO: geld opnemen met QR-code

Particuliere klanten vanaf 16 jaar van ABN AMRO kunnen sinds eind 2021 geld opnemen zonder fysieke betaalpas. De Nederlandse bank maakt daarvoor gebruik van QR-codes. De klant dient op de geldautomaat te klikken op de knop ‘Opnemen zonder betaalpas’. Vanuit de ABN AMRO-app voor de mobiele telefoon kunnen klanten daarna een QR-code op de geldautomaat scannen. Daarmee kan tot € 500 worden opgenomen.

Rabobank: contactloos geld opnemen met mobiele telefoon

contactloos betalen

Klanten van ABN AMRO kunnen zonder betaalpas geld opnemen bij geldautomaten van Geldmaat. Dit kan door de mobiele telefoon tegen de reader van de Geldmaat-automaat te houden. Daarna wordt de transactie afgerond in de mobiele app van Rabobank. Dit is een manier van contactloos geld opnemen die op steeds meer plekken in Nederland wordt geïntroduceerd. Aan het logo op de geldautomaat is te zien of contactloos geld opnemen met een mobiele telefoon mogelijk is.

Meer weten over?