Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Contactloos geld opnemen bij Geldmaat

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut

Contant geld opnemen kan doorgaans alleen door de betaalpas in de gleuf van de geldautomaat te stoppen. Sinds eind 2023 heeft Geldmaat daarnaast een nieuwe methode ingevoerd: contactloos geld opnemen. Dit kan met de betaalpas, mobiele telefoon of smartwatch. Deze optie van geld opnemen wordt op steeds meer plekken en door steeds meer banken doorgevoerd.

Hoe werkt contactloos geld opnemen?

Als een klant voor contactloos geld opnemen kiest, hoeft deze de betaalpas niet meer in een gleuf te steken. In plaats daarvan kunnen klanten hun betaalpas, telefoon of smartwatch tegen de reader van de automaat houden. Deze reader leest via een chip in de telefoon of de betaalpas de gegevens die nodig zijn om de transactie te starten.

Als de klant contactloos een bankpas gebruikt, begint de transactie nog steeds op het scherm van de geldautomaat. Bij een ander apparaat, zoals een telefoon, start de transactie op het gebruikte toestel. In beide situaties moeten klanten nog steeds hun pincode intoetsen.

Contactloos geld opnemen is net als contactloos betalen veilig door slimme technologieën. De techniek die wordt gebruikt heet Near Field Communication (NFC), waarmee transacties sneller verlopen en de kans op storingen kleiner is. Deze nieuwe methode is bovendien toegankelijker voor mensen met een lichamelijke beperking.

Waar kan ik contactloos geld opnemen?

De optie voor contactloos geld opnemen wordt in fasen geïntroduceerd. Sinds oktober 2023 is dit mogelijk in de 23 Geldmaat-winkels in Nederland en enkele geldautomaten op straat. Daarna volgen de automaten in winkels als boekhandels en gemakswinkels. In de loop van 2024 wordt deze methode ook aan de geldautomaten van Geldmaat in supermarkten toegevoegd. Geldmaat verwacht dat 85% van alle geldautomaten aan het eind van 2024 geschikt is voor contactloos geld opnemen.

contactloos betalen

Aan een logo op de automaten is te zien of contactloos geld opnemen mogelijk is.

Welke banken staan contactloos geld opnemen toe?

Voordat een klant contactloos geld kan opnemen, moet de bank dit toestaan. Banken in het binnen- en buitenland bepalen zelf of, hoe en vanaf wanneer klanten van deze nieuwe methode gebruik kunnen maken. Klanten van ING en Rabobank kunnen er al gebruik van maken. ABN AMRO maakt dit in 2024 mogelijk.

Hieronder staan de banken die contactloos geld opnemen aanbieden:

  • ING
  • Rabobank

Meer weten over?

Freedom24