Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Jongeren sparen te weinig – Waar komt het door?

Laatst bijgewerkt op: 24 mei 2021

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Leestijd: 2 minuten
blije jongeren sparen te weinig

Volgens het Belgisch onderzoeksbureau Indiville sparen jongeren te weinig door de coronacrisis. Ook in Nederland zal hetzelfde probleem spelen. Waardoor hebben Belgische jongeren tussen 16 en 30 jaar oud te weinig geld achter de hand? Waardoor wil het sparen niet lukken?

Te weinig geld sparen kan een tijdelijk probleem zijn dat later weer op te lossen is. Het wordt lastiger als er financiële problemen ontstaan. Het coronavirus heeft een groot effect gehad op het leven van vooral jonge mensen. Ze zitten in de fase van hun leven dat ze dingen willen meemaken, zoals op vakantie gaan en festivals bezoeken. Helaas kon dat even niet in het afgelopen jaar. De stress wordt nog groter als er ook nog financiële zorgen bij komen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de onderzochte jongeren financiële problemen heeft door de coronacrisis.

Waardoor is het sparen niet gelukt?

In de meeste gevallen is de financiële teruggang veroorzaakt door het verliezen van een bijbaan die de jongeren naast de studie doen. Dit gaf namelijk 41% van de ondervraagden aan. De oorzaak lag ook vaak bij de ouders. Ongeveer 16% van de ondervraagden kreeg minder zakgeld van de ouders en 12% had minder te besteden omdat ze hun ouders financieel moesten ondersteunen. In 6% van de gevallen werd het niet kunnen sparen veroorzaakt door het werkloos zijn.

Veel jongeren voelen zich niet betrokken

Jongeren kunnen het leven verfraaien door het uitgeven van geld. Het kopen van een nieuwe telefoon of een andere auto geeft levensvreugde, maar is niet goed voor het spaarkapitaal. Er ligt ook een probleem bij de betrokkenheid. 42% van de ondervraagde jongeren voelt zich niet betrokken bij geldzaken. Slechts 27% is van mening dat ze onvoldoende financiële kennis hebben, dat is dus duidelijk de minderheid.

Juist voor jongeren is het sparen belangrijk

Voor iedereen is het belangrijk om te sparen, maar voor jongeren is het extra belangrijk. Voor het kopen van een huis is namelijk veel spaargeld nodig. De bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn namelijk niet mee te financieren in een hypotheek. Daar moet een spaarkapitaal voor aanwezig zijn, anders is het kopen van een huis onmogelijk. Hier een bedrag voor lenen is vaak geen optie, want een lening zorgt weer voor een sterke verlaging van wat geleend kan worden op het inkomen.

De economie gaat weer groeien

Economen verwachten voor 2021 een groeiende economie. Economische groei betekent dat het goed gaat met de werkgelegenheid en dat ook jongeren weer meer te besteden krijgen. De coronacrisis zal nog effect blijven hebben op de economische groei en op de verwachtingen. Zodra de coronamaatregelen volledig zijn afgebouwd, zal de financiële positie van jongeren weer sterk verbeteren en komt er weer ruimte om te sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *