Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Prepaid creditcard voor lage inkomens

Laatst bijgewerkt op: 5 januari 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Recensent: Gabriel Baysoy

Gabriel Baysoy is financieel expert en oprichter van de onafhankelijke vergelijkingssite Bank.nl.

Leestijd: 2 minuten
Vrouw met prepaid creditcard

Wie betaalt met een creditcard krijgt een voorschot op de betaling: de creditcarduitgever schiet de uitgaven voor. En na een bepaalde periode – bijvoorbeeld één maand – wordt deze creditcardschuld afbetaald. Betalen met een creditcard is geld lenen.

Bij de aanvraag van een nieuwe creditcard wordt daarom naar het inkomen, de vaste lasten en overige schulden gekeken. Iemand zonder inkomen of met een laag inkomen zal daarom in de meeste gevallen geen creditcard kunnen krijgen. In dat geval kan iemand gebruik maken van een prepaid creditcard.

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard heet ook wel een debit card en werkt vrijwel hetzelfde als een gewone creditcard. Het verschil zit ‘m in het opladen van de kaart. Bij een gewone creditcard schiet de creditcarduitgever betalingen voor en deze worden later terugbetaald. De prepaid creditcard moet daarentegen eerst met eigen geld opgewaardeerd worden. De gebruiker laadt de kaart als het ware op met een bepaald saldo. En met dit saldo wordt er betaald.

De prepaid creditcard werkt overal – zoals online als offline – waar een gewone creditcard ook wordt geaccepteerd. Denk hierbij aan online aankopen en betalingen in winkels en restaurants. Toch kunnen er uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld bij het huren van een auto of tijdens de vlucht in een vliegtuig. Welke uitzonderingen er zijn, hangt af van het soort prepaid creditcard. Controleer dit altijd goed voor het aanvragen van de debit card.

Creditcard aanvragen zonder inkomen is lastig

Betalen met een creditcard is een vorm van geld lenen. Om te beoordelen of iemand z’n creditcardschuld kan terugbetalen, kijkt de creditcarduitgever naar het inkomen en de BKR-registratie. Het inkomen, de lopende betalingsverplichtingen en de huidige schulden bepalen de kredietwaardigheid van iemand. Moet iemand per maand al veel aflossen? Of heeft iemand vrijwel geen vrij besteedbaar inkomen? Dan kan diegene door het gebruik van een creditcard in de financiële problemen komen. En zal de aanvraag worden afgewezen.

Het minimum inkomen voor een creditcard is €1.150 per maand. Wie daaronder zit, zal geen gewone creditcard kunnen krijgen. Voor een prepaid creditcard geldt deze inkomenseis niet. Dat komt omdat de gebruiker eerst zelf eigen geld op de kaart zet, en geen schuld aangaat. De creditcarduitgever loopt hiermee geen risico en het inkomen is niet van belang.

Prepaid creditcard aanvragen, waarom?

Creditcards zijn soms erg handig. Bijvoorbeeld voor het boeken van een vliegticket, online aankopen via een buitenlandse webshop of tijdens de vakantie. Maar niet iedereen kan zomaar een creditcard aanvragen. Er gelden voorwaarden. Een gewone creditcard aanvragen zonder inkomen is lastig. De prepaid creditcard biedt in dat geval uitkomst. Maar ook in andere situaties is deze debit card erg handig.

Bijvoorbeeld als iemand geen creditcardschuld wil aangaan, maar toch een creditcard nodig heeft. Het gebruik van een prepaid creditcard wordt bovendien niet bij het BKR geregistreerd.

Maar ook voor studenten, mensen met een wisselend inkomen of uitkering, scholieren die op reis willen in een tussenjaar en iedereen die maar af en toe een creditcard nodig heeft, kan een debit card uitkomst bieden.

Deze debit card heeft namelijk geen inkomenseis; voor iedereen met een hoog, laag of geen inkomen is deze kaart verkrijgbaar. In principe is de prepaid creditcard wereldwijd te gebruiken, maar check dat wel even. Niet alle kaarten zijn bijvoorbeeld geschikt voor het huren van een auto of het betalen van de borg in hotels.

Een prepaid creditcard aanvragen? Dan kan bij verschillende aanbieders. Een vergelijking maken helpt bij het kiezen van de juiste kaart. Let hierbij op zowel de kosten als de voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *