Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

De hypotheekrente stijgt – Waarom de spaarrentes niet?

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2022

Al 25 jaar is Juul Dijkhuis actief in de financiële dienstverlening. In eerste instantie in de advisering, maar nu zet hij zijn kennis om in woorden. Er wordt vaak ingewikkeld gedaan over geldzaken, maar met een goede uitleg is het echt niet zo lastig. Juul schrijft regelmatig interessante blogs voor de vergelijkingssite Bank.nl.

https://www.linkedin.com/in/juul-dijkhuis-efa-45668354/
Leestijd: 2 minuten
mooi huis

In de afgelopen weken zijn de hypotheekrentes sterk gestegen. Dit geeft hoop aan de spaarders, want een stijgende rentestand moet ook zorgen voor een hogere spaarrente. Het lijkt een logische conclusie, maar helaas zit het anders.

Al sinds oktober 2021 voeren banken kleine verhogingen door in de hoogte van de hypotheekrentes. In eerste instantie stelde het weinig voor met bijvoorbeeld verhogingen van 1,3% naar 1,32%. Begin februari 2022 zijn er grotere verhogingen doorgevoerd. Vooral voor de langere rentevast periodes zijn er verhogingen doorgevoerd van 0,25 procentpunt of zelfs nog meer. Helaas zien we deze trend niet terug in de spaarrentes.

Waarom verhogen banken de spaarrentes niet?

Door de hoge inflatie stijgen de rentes. Dat is niet alleen in Nederland. Ook in de rest van de wereld is de inflatie gemiddeld hoog. De hypotheekrentes volgen hoofdzakelijk de financiële markten en de spaarrentes volgen het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Banken moeten nog steeds betalen voor het stallen van geld bij de ECB, dus zijn banken nog steeds niet bereid om een hoog rendement aan spaarders te geven.

Banken gaan de spaarrentes juist verder verlagen

Een verdere sterke daling van de spaarrentes is niet meer te verwachten, want het kan niet veel lager. Er zijn mogelijkheden, maar dan moeten banken ook voor de kleine spaarders een negatieve spaarrente in rekening brengen. Drie banken die onder de Volksbank vallen, namelijk SNS, ASN en Regiobank stoppen per april met het geven van een spaarrente over een saldo groter dan €25.000. Ook veel andere Nederlandse banken hebben inmiddels een vergelijkbaar beleid.

Wat zijn de verwachtingen voor de spaarrente voor 2022?

Zoals aangegeven, is de hoogte van de spaarrente sterk afhankelijk van het beleid van de ECB. Hun beleid zal sterk afhankelijk zijn van de economie en de inflatie in het algemeen. Naar verwachting houden ze de rentes laag om de economie te stimuleren. Economen sluiten niet uit dat er nog een renteverhoging komt, maar dat zal waarschijnlijk pas gebeuren in het vierde kwartaal van 2022, als het al gebeurt.

Een negatieve spaarrente voorkomen

Er zijn geen banken die een aantrekkelijke spaarrente bieden. Die tijden zullen ongetwijfeld weer komen, maar wanneer is de grote vraag. Ook met een groot spaarsaldo is een negatieve spaarrente te voorkomen door het spreiden van spaargeld over meerdere banken. Bijvoorbeeld de Rabobank geeft een spaarrente van 0,01%. Over een saldo boven de €100.000 brengt de bank een negatieve spaarrente van 0,5% in rekening. Ook zijn er banken die geen negatieve spaarrente rekenen, maar over een saldo vanaf bijvoorbeeld €25.000 geen rentevergoeding meer geven. Door slim te spreiden zijn kosten te voorkomen.

Er komen betere tijden aan voor spaarders

Het kan nog maanden of jaren duren, maar uiteindelijk komen er betere tijden voor spaarders. Banken zullen niet op korte termijn weer spaarrentes hanteren zoals in 2008. Toen liepen de spaarrentes bij een aantal in Nederland actieve buitenlandse banken op tot boven de 5%. In eerste instanties zullen de spaarrentes stijgen in kleine stapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *