Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Jong en Belegger – Wat zijn de risico’s?

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2022

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Mensen rondom een tafel

Steeds meer jongeren beleggen. Zo blijkt uit onderzoek van het Nibud en Rabobank. Maar liefst 42% van de jongvolwassen tussen de 18 en 30 jaar belegt. En waarom? De meest genoemde reden is het opbouwen van vermogen. Niet zo gek, want sparen levert al lange tijd vrijwel niks op.

Toch stappen veel jongeren zonder enige kennis in de beleggingsboot. Terwijl een groot deel van hen zelf aangeeft dat beleggen alleen verstandig is met voldoende kennis. Kennisvragen over beleggen worden dan ook niet zonder fouten beantwoord. De helft van de jonge beleggers geeft een verkeerd antwoord.

Beleggen zonder spaargeld

Niet ontbreekt de kennis nog wel eens, ook heeft één op de tien jonge beleggers geen spaargeld achter de hand. En belegt 27% in cryptovaluta, wat behoorlijk veel risico met zich meebrengt.

Beleggen is een optie om meer rendement uit geld te halen. Zeker nu de spaarrente 0% is. Toch is het onverstandig geld te beleggen zonder enige buffer, aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenhart.

Wie belegt, doet dat met geld wat over is. Dat is de hoofdregel van beleggen. Of met andere woorden: geld dat iemand kan missen, zonder financiële problemen te krijgen. Gaat bijvoorbeeld de wasmachine of auto kapot? Dan is er het spaargeld om een nieuwe te kopen. Zonder enige buffer komt iemand veel sneller in de problemen.

De vuistregel van het Nibud is daarom om elke maand minstens 10% van het inkomen opzij te zetten. Dit zorgt voor een goede financiële buffer. Geld dat dan overblijft, kan eventueel belegd worden.

Meer informatie over de risico’s

Geld beleggen was nog nooit zo makkelijk. Een app is binnen een paar minuten gedownload en het beleggen kan beginnen. Voor jongeren is de drempel tegenwoordig erg laag om in te stappen. Vooral cryptovaluta zijn populair onder jongeren. Dit komt mede omdat er de laatste tijd veel reclame wordt gemaakt.

Meer dan 40% van de jongeren belegt traditioneel (aandelen, obligaties en fondsen) en/of heeft crypto’s. Ruim een kwart van hen heeft crypto’s. En 31% belegt alleen in aandelen, obligaties en fondsen. Slechts 10% heeft alleen crypto’s.

Het onderzoek van het Nibud laat zien dat jongeren met weinig of geen spaargeld, vaker alleen crypto’s hebben. Het is goed om te zien dat steeds meer jongeren bezig zijn met vermogen opbouwen. En interesse hebben in beleggen. Toch is er vaak een gebrek aan goede informatie, en willen jongeren vooral snel geld verdienen. Ze zijn niet zo bezig met sparen voor de lange termijn.

Jongeren weten dat zij hun inleg kunnen verliezen. Maar denken niet aan de risico’s daarvan. Het Nibud pleit daarom voor meer behulpzame informatie, zodat ook jongeren bewuster bezig zijn met hun geld.

Tips van het Nibud

Door de lage spaarrente gaan steeds meer mensen op zoek naar een alternatief. Ook jongeren. Maar daarbij worden de risico’s nog wel eens vergeten. Een steeds grotere groep jongeren belegt, maar het spaargeld blijft vaak achter.

Het Nibud adviseert daarom om niet te beleggen zonder spaargeld. Zorg altijd eerst voor een financiële buffer. Bovendien is snel geld verdienen vaak te mooi om waar te zijn. Beleg daarom voor de lange termijn en zorg voor een goede spreiding. Wees ook goed geïnformeerd en beleg met kennis. Of vraag om hulp.

And last but not least. Beleg alleen als het past bij de persoonlijke situatie en als dalende koersen niet te veel spanning met zich mee brengen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *