Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Cash pinnen in het buitenland? Betalen maar!

Laatst bijgewerkt op: 5 januari 2023

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
Kleine gele bus op het strand

Contant geld op zak voor het geven van een fooi. Of gewoon voor de zekerheid. Ook op vakantie wordt er regelmatig cash uit de muur gehaald. Maar dat gaat niet zonder kosten. Wie contant geld nodig heeft in het buitenland moet rekening houden met extra kosten. Zelfs in eurolanden. Hoe zit dat precies?

Sommige Nederlandse banken rekenen kosten voor het pinnen van contant geld. Dit is het geval wanneer iemand geld opneemt bij een geldautomaat die niet van Geldmaat of de eigen bank is. Wat nu als geen van beide aanwezig zijn, zoals in het buitenland?

Euroland of niet? Voor de bank maakt het niet uit

Binnen eurolanden is betalen met de pinpas of creditcard vrijwel altijd gratis. Maar wie betaalt in een andere muntsoort, krijgt te maken met extra kosten. Dit heet de koersopslag. Buiten eurolanden is geld pinnen vaak niet gratis. Het gaat erom of een land wel of geen EER-land is.

Over het algemeen rekent een bank geen extra kosten als iemand in een EER-land geld opneemt. Toch kan contant geld pinnen in het buitenland, ook in eurolanden, flink in de papieren lopen. Dat komt omdat sommige banken kosten rekenen voor het cash geld pinnen, waar dat ook is.

Zo betalen klanten met een Rabo DirectPakket, Rabo BasisPakket of het Rabo StudentenPakket per keer €0,75 als zij pinnen bij een andere geldautomaat dan Geldmaat of die van de eigen bank. Daarbij maakt het niet uit hoeveel iemand opneemt. Iemand die €10 pint betaalt evenveel als iemand die €1.000 pint.

Met bergen contant geld op zak lopen is niet slim. Zeker niet in het buitenland. Het is dus goed denkbaar dat iemand op vakantie maximaal €20 of €30 per dag pint. Voor 2 weken vakantie kost dit al snel 14 x €0,75 = €10,50.

Kosten verschillen per bank

Of en welke kosten een bank rekent voor het pinnen van contant geld verschilt. Zo betalen klanten met een goedkoop betaalpakket bij Rabobank €0,75 per keer. Terwijl de ING €0,80 rekent voor klanten met het goedkoopste Oranjepakket. Studenten mogen dan wel weer 12 keer per jaar gratis pinnen.

ABN Amro rekent geen vast tarief per geldopname. Deze bank brengt pas kosten in rekening als iemand meer dan €10.000 in één jaar opneemt. Diegene moet dan per keer €5 + 0,5% van het opgenomen bedrag betalen. ABN Amro was de eerste grootbank in Nederland die kosten rekent voor het opnemen van contant geld.

Niet iedereen betaalt dus extra kosten voor het pinnen van contant geld. Het hangt af van het betaalpakket en van de bank. Benieuwd wanneer de bank wel of geen kosten rekent? Vergelijk hier alle bankrekeningen.

Betalingsverkeer is er voor iedereen

Het gebruik van contant geld neemt al jaren af. Maar dat neemt niet weg dat het pinnen van cashgeld voor iedereen toegankelijk zou moeten blijven. Ook in het buitenland. Het Nibud adviseert niet voor niks om wat contant geld op zak te houden voor noodgevallen. Bijvoorbeeld als de pinpas wordt gestolen.

Bovendien is De Nederlandse Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, geen voorstander van de extra kosten voor het pinnen van contant geld. Maar de centrale bank kan de banken in Nederland niet dwingen hun beleid aan te passen. Wel probeert DNB afspraken te maken omtrent de kosten voor het opnemen van contant geld, die in januari 2022 meer duidelijkheid zouden moeten geven.

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *