Internetbankieren is de norm. Meer en meer bankzaken regelen we online. Als gevolg hiervan sluiten steeds meer banken hun fysieke vestigingen. Voor veel mensen geen probleem, want vanuit huis even de geldzaken regelen is wel zo gemakkelijk. Toch is er een grote groep mensen die hier niet zo om staat te springen. Vooral voor ouderen is internetbankieren lastig. Maar ook mensen die geld willen storten, moeten vaak naar een andere stad omdat daar het dichtstbijzijnde bankfiliaal zit.
Door de digitalisering sluiten banken massaal hun filialen. Als we in dit tempo doorgaan, dan is de verwachting dat er in Nederland vanaf 2027 geen vestiging meer te vinden is. Een logisch gevolg van de verschuiving van offline naar online. Maar niet iedereen is hier blij mee. Vooral ouderenverenigingen maken zich zorgen. De meldingen blijven maar binnenstromen en met het pamflet ‘Breng het persoonlijke contact terug!’ willen zij de banken oproepen om iets te doen aan deze problematiek.
Ondanks dat veel senioren hun weg digitaal wel weten te vinden, blijft er een groep over voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Ze kunnen of willen het niet. Daarom roepen ouderenverenigingen banken op om te zorgen voor persoonlijk contact, bereikbaarheid en het behouden van de mogelijkheid om te pinnen en te storten.
Wees digitaal aardig, want niet iedereen is digitaal vaardig. Met deze slogan vragen ouderen om een veilige bankomgeving. En hier wordt gehoor aan gegeven. Verschillende banken, waaronder de ING, zijn regelmatig in gesprek met de ouderenvereniging hoe zij hun dienstverlening toegankelijk(er) kunnen maken voor senioren.
Een van de maatregelen is het openen van servicepunten. Op plekken waar een bankfiliaal moet sluiten – als gevolg van teruglopende bezoekersaantallen – en waar geen ander kantoor op redelijke reisafstand zit, wordt de mogelijkheid van het openen van een servicepunt onderzocht. Deze servicepunten komen bijvoorbeeld in een bibliotheek of in de plaatselijke boekhandel. En hier kan iedereen geld opnemen en storten. Maar dat is niet het enige. Dankzij de cursus servicepuntmedewerker kunnen de medewerkers klanten helpen met het openen van een bankrekening of met internetbankieren.
Ook andere banken onderzoeken de opties om aan de wensen van de senioren tegemoet te komen. Zo heeft de ABN AMRO een speciale hulplijn voor senioren opgezet. Wie de seniorenlijn belt, krijgt geen bandje met een ingewikkeld keuzemenu, maar komt direct in contact met een bankmedewerker. Ook biedt de bank de mogelijkheid om een financiële zorgcoach in de arm te nemen. Deze coaches komen klanten thuis helpen met het regelen hun van hun bankzaken. Ondanks deze maatregelen, die overigens erg gewaardeerd worden, vragen ouderen zich af of banken deze problemen niet eerder had kunnen voorzien. Hun advies? “Praat mét ons, en niet over ons.”
Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Geef een reactie