Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

ACM start onderzoek naar Nederlandse spaarmarkt

Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2023
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 1 minuut
Man spaart geld

Consumenten met een Nederlandse spaarrekeningen ontvangen over het algemeen een lagere rente op spaargeld dan in andere Europese landen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat daarom onderzoek doen naar de Nederlandse spaarmarkt om te kijken of er nog wel voldoende concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt is.

Consumenten zetten geld op een spaarrekening om daar op een later moment gebruik van te kunnen maken. Ze profiteren het meest van sparen als de rente zo hoog mogelijk is. Om dit te kunnen realiseren, is voldoende concurrentie tussen banken noodzakelijk. In Nederland stijgt de spaarrente echter opvallend langzaam en slechts in kleine stappen. Dat terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente al heeft verhoogd naar 4,0%.

Nederlandse spaarders lopen rente mis

Het ministerie van Financiën heeft aan de ACM gevraagd of er aanleiding is om onderzoek te doen naar de Nederlandse spaarmarkt en de achterblijvende rentes. Volgens de ACM zijn er voldoende aanwijzingen om dit onderzoek te starten. Zo bieden buitenlandse aanbieders van spaarrekeningen veelal hogere spaarrentes aan dan de Nederlandse grootbanken. Consumenten lijken echter slechts beperkt over te stappen naar deze banken. Hierdoor lopen veel Nederlanders de kans op hogere spaartegoeden mis.

De ACM heeft daarom besloten te onderzoeken hoe de Nederlandse spaarmarkt werkt. Ook onderzoekt de waakhond welke factoren ervoor zorgen dat consumenten slechts beperkt overstappen naar buitenlandse banken en waarom grootbanken geen hogere rentes aanbieden.

Uit het onderzoek moet naar voren komen hoe de Nederlandse spaarmarkt functioneert en wat de effectiviteit van de concurrentie is. Als blijkt dat de markt niet goed werkt, kan dit tot aanbevelingen voor de wetgever leiden. De ACM verwacht de resultaten van het onderzoek voor de zomer van 2024 te publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *