Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Naast het verdriet moet er een hoop geregeld worden, zoals de bankzaken. Om dat te kunnen doen, hebben de nabestaanden wel toegang nodig tot de bankrekening. Hoe krijgen zij dit?
Wanneer iemand overlijdt, melden de nabestaanden dit bij de bank. Maar zij kunnen niet zomaar de bankzaken overnemen. De bank vraagt om verschillende documenten. Denk hierbij aan een identiteitsbewijs, een kopie van de akte van overlijden en een uittreksel van het Centraal Testamenten Register. Het is belangrijk dat het geld van de overleden rekeninghouder terecht komt bij de nabestaanden die daar recht op hebben. Daarom kan een bank vragen om een verklaring van erfrecht.
Een verklaring van erfrecht is een door de notaris opgestelde akte. Hierin staat wie de erfgenamen zijn en wie er recht heeft op (een deel van) de erfenis. Ook staat in deze akte wie bevoegd is om bepaalde zaken te regelen rondom de nalatenschap. Met een verklaring van erfrecht bewijzen de nabestaanden dat zij recht hebben op toegang tot de bankproducten, zoals een betaalrekening en spaarrekening, van de overledene.
Toch vraagt een bank niet altijd om zo’n verklaring. Er zijn situaties waarin de bank dit niet nodig vindt. Bijvoorbeeld als het banksaldo relatief laag is. Of als er een langstlevende partner is. Bij sommige situaties vraagt een bank juist altijd om een verklaring van erfrecht. Bijvoorbeeld als de erfgenaam minderjarig is, in het buitenland woont, bij zakelijke rekeningen of als het gaat om ingewikkelde financiële producten, zoals een hypotheek of levensverzekering.
Wel of geen verklaring van erfrecht nodig? Direct naar de online checklist van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Na het overlijden van de rekeninghouder is het goed eerst contact op te nemen met de bank. De meeste banken in Nederland hebben een speciale Nabestaanden Servicedesk. De bank kan dan precies vertellen welke documenten er wel en niet nodig zijn voor het afwikkelen van de bankzaken.
Het aanvragen van een verklaring van erfrecht is namelijk niet gratis. Een notaris maakt de verklaring op, en dat kost al snel een paar honderd euro. De notaris brengt alle erfgenamen van de overledene in kaart. Dit doet hij aan de hand van een onderzoek bij onder andere de burgerlijke stand en het Centraal Testamenten Register. Houd er rekening mee dat dit enkele weken of zelfs maanden kan duren. Bijvoorbeeld als er veel erfgenamen zijn.
Na het overlijden van een rekeninghouder wordt een bankrekening op 1 naam meestal geblokkeerd. Het saldo gaat naar de erfgenamen. En vanaf dat moment is betalen met of geld overmaken naar de bankrekening niet meer mogelijk. Automatische incasso’s en periodieke overboekingen, zoals een telefoonabonnement en verzekeringen, worden dan geblokkeerd. Soms biedt de bank de mogelijkheid om deze betalingen nog enkele maanden te laten doorlopen. Maar dat is niet altijd zo. Vraag dit na bij de bank.
Een gezamenlijke rekening staat op naam van minimaal 2 rekeninghouders. Overlijdt 1 van hen? Dan kan de rekening op 1 naam worden gezet. Betalingen, zoals automatische incasso’s, lopen dan gewoon door. De mederekeninghouder houdt toegang tot de rekening, maar erfgenamen kunnen hier bezwaar tegen maken. In dat geval kan de bank de gezamenlijke rekening blokkeren.
Bij sommige banken moet de gezamenlijke rekening – na het overlijden van een van de rekeninghouders – opgezegd worden. Zeker bij een gezamenlijke rekening, is het goed na te gaan wat de voorwaarden zijn bij overlijden. Een machtiging vervalt bijvoorbeeld na het overlijden. Let hier goed op bij het maken van een vergelijking.
Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics – met als specialisatie Corporate Finance and Control – heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Geef een reactie