Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Wat gebeurt er met de bankrekening van een overledene?

Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2024
Milou Ros Auteur:

Milou Ros is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij schrijft teksten voor verschillende websites in de financiële dienstverlening en heeft een Bachelor Journalistiek van Hogeschool Windesheim te Zwolle behaald.

Leestijd: 2 minuten

Als iemand is overleden, moeten er een hoop zaken worden geregeld. Ook bij de bank moet het één en ander worden afgewikkeld. Nabestaanden moeten de bank bijvoorbeeld op de hoogte stellen van het overlijden. De bank kan de bankrekening dan blokkeren. Wat gebeurt er dan met de rekening en hoe zit dat met een gezamenlijke rekening als één van de rekeninghouders overlijdt?

Bankrekening overledene: wat doen banken hiermee?

Nabestaanden van de overledene moeten de bank op de hoogste stellen van het overlijden van de rekeninghouder. Direct daarna wordt de toegang tot alle bankzaken, zoals een bankrekening op één naam, betaalpassen en creditcards, direct geblokkeerd. Betalen met de bankrekening is dan uiteraard niet meer mogelijk. Ook automatische incasso’s en periodieke overboekingen, zoals een telefoonabonnement en verzekeringen, worden dan geblokkeerd.

Saldo op de bankrekening

Om het nalatenschap af te handelen, kan de bank dan om een aantal documenten vragen, zoals een verklaring van erfrecht, verklaring van executele en andere documenten als een kopie van de akte van overlijden. Met deze bewijzen kunnen nabestaanden aantonen bevoegd te zijn om de bankzaken van de overledene te regelen.

Zodra de gevraagde documenten zijn aangeleverd, geeft de bank de bankrekening(en) van de overledene weer vrij. De erfgenamen kunnen de financiële zaken van de overledene dan afhandelen. Op verzoek van een bevoegde partij, zoals alle erfgenamen of de executeur, kan de bank het saldo op de bankrekening ook overboeken naar de erfgenamen en de bankrekening opheffen. Het verschilt per bank hoe er wordt omgegaan met het overlijden van de rekeninghouder. Het is goed om dit na te gaan bij de bank.

Gezamenlijke rekening bij overlijden

Het kan natuurlijk zijn dat de overledene een gezamenlijke rekening had. Deze staat op naam van minimaal twee rekeninghouders. Als één van hen overlijdt, wordt de gezamenlijke betaal- of spaarrekening op naam van de mederekeninghouder gezet. Betalingen, zoals automatische incasso’s, lopen dan gewoon door. De mederekeninghouder houdt bovendien toegang tot de rekening, maar erfgenamen kunnen hier bezwaar tegen maken. In dat geval kan de bank de gezamenlijke rekening blokkeren.

Bij sommige banken moet de gezamenlijke rekening – na het overlijden van één van de rekeninghouders – worden opgezegd. Zeker bij een gezamenlijke rekening, is het daarom goed om uit te zoeken wat de voorwaarden zijn in het geval één van beide rekeninghouders overlijdt.

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken

Meer weten over?

Freedom24