Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

De meest duurzame banken – Welke banken scoren het beste?

Laatst bijgewerkt op: 8 juni 2021

Saskia Oegema is werkzaam als financieel tekstschrijver. Zij onderzoekt en schrijft voor verschillende websites in de financiële dienstverlening. Zowel haar Bachelor Bedrijfseconomie als haar Master in Economics - met als specialisatie Corporate Finance and Control - heeft ze behaald aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

https://nl.linkedin.com/in/saskiaoegema
Leestijd: 2 minuten
duurzame banken

Een bank gebruikt het spaargeld van hun klanten om te investeren in bedrijven. Maar waar komt dit geld eigenlijk terecht? Hoe weten we of banken niet investeren in bedrijven die grote milieuschade veroorzaken of slecht omgaan met dierenwelzijn?

Steeds meer mensen willen weten wat hun bank met hun geld doet. Daarbij groeit de interesse in het duurzaamheidsbeleid van de bank. Welke projecten worden gefinancierd door de bank? Draagt het banksaldo bij aan klimaatverandering, dierenleed, kinderarbeid, gevaarlijke producten, ongelijkheid, corruptie of enorme bonussen aan de top?

Eerlijke Bankwijzer doet onderzoek

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt het beleid en de praktijk van 8 Nederlandse banken op het gebied van verschillende maatschappelijke thema’s. Het is van belang dat banken transparant zijn over hun beleid en investeringen. De Eerlijke Bankwijzer zoekt bijvoorbeeld uit of banken niet investeren in bedrijven die mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens. Dit doen zij aan de hand van 15 thema’s:

  • Arbeidsrechten
  • Belastingen
  • Corruptie
  • Dierenwelzijn
  • Gendergelijkheid
  • Gezondheid
  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Natuur
  • Maakindustrie
  • Mijnbouw
  • Olie en gas
  • Wapens
  • Woningbouw en vastgoed
  • Transparantie

Nog veel ruimte voor verbetering

Het project van de Eerlijke Bankwijzer toetst en beoordeelt de grootste banken van Nederland. Verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib, werken hieraan mee. De meest recente scores komen uit oktober 2020.

Uit de laatste beleidsupdate (oktober 2020) blijkt dat er op het gebied van duurzaamheid positieve ontwikkelingen zijn. Zo is het beleid van de 3 grootste banken (ABN Amro, ING en Rabobank) de afgelopen 2 jaar fors verbeterd. Toch is er nog veel ruimte voor verbetering; vooral op de thema’s vrouwenrechten en belastingontwijking schieten de meeste banken nog tekort.

Daarnaast ziet de Eerlijke Geldwijzer grote verschillen tussen beleid en praktijk. Op papier scoren de meeste banken goed . Maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Om die reden voert de Eerlijke Geldwijzer naast de beleidsonderzoeken ook praktijkonderzoeken uit.

Welke banken scoren het beste?

De Volksbank – moederbedrijf van SNS, ASN Bank en Regiobank – en Triodos Bank hebben volgens de Eerlijke Geldwijzer het beste duurzaamheidsbeleid. Met een 9 als cijfer hebben beide banken het beste klimaatbeleid. Volksbank doet het nét iets beter dan Triodos: op alle punten krijgt Volksbank een 8 of hoger. En op 6 thema’s wordt zelfs een 10 gegeven. Triodos scoort op de thema’s belastingen, gendergelijkheid en woningbouw en vastgoed een lager cijfer. Desondanks zijn de duidelijke koplopers van Nederland op het gebied van duurzaamheid zowel Volksbank als Triodos Bank.

Nieuwkomer Bunq doet het ook verrassend goed. Op maar liefst 12 van de 15 punten scoort deze digitale bank een 8 of hoger. Met de hoogste scores voor de thema’s mensenrechten, gezondheid, natuur en wapens. Helaas scoort de online bank op het gebied van transparantie en klimaat een onvoldoende.

De ene bank is de andere niet

Het is jammer dat niet alle banken mee worden genomen in het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Sommige bekende banken zoals Knab zien we bijvoorbeeld niet terug. Er zijn (nog) veel Nederlandse banken die bedrijven financieren die zich weinig aantrekken van het milieu, klimaat of mensenrechten. Vooral de 3 grootste en bekendste banken (ABN Amro, ING en Rabobank) in Nederland lopen op veel thema’s achter.

Banken vergelijken houdt daarom meer in dan alleen het kijken naar gemak en kosten. Echt duurzame banken investeren niet in bedrijven die bijdragen aan klimaatverandering, mensenrechten schenden of dierenwelzijn negeren en zijn open over wat zij met het geld van hun klanten doen.

Banner Freedom24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *