Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rabobank komt met nieuwe vorm van sparen en verhoogt rente

Laatst bijgewerkt op: 11 september 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
kantoor Rabobank

De nieuwe rekening moet fungeren als tussenvorm van een reguliere spaarrekening, en een spaardeposito. Hiermee wil de bank een optie bieden voor klanten die ‘te veel’ reserves op hun spaarrekening aanhouden. Daarnaast verhoogt de bank haar rente naar 1,6% en 1,7%. Het tarief is afhankelijk van de tegoeden op de rekening. 

Het zogeheten ‘tijdslotsparen’ wordt een rekening met soortgelijke rente (2,25%) van een spaardeposito, waarbij het mogelijk blijft om bij- en af te schrijven. Volledig flexibel is het niet te noemen, want waar een overboeking van een spaarrekening naar betaalrekening vaak binnen dezelfde dag wordt gestort, geldt hier een overboekingstermijn van minimaal 90 dagen. Ook is het rentepercentage variabel, in tegenstelling tot bij een spaardeposito. Dat is gunstig op het moment dat de rentes nog verder stijgen, maar minder gunstig wanneer ze dalen en het spaargeld nog minimaal drie maanden vaststaat. 

Meer geld apart laten zetten

Een woordvoerder van de Rabobank geeft aan dat het nieuwe spaarproduct bedoeld is om mensen meer geld apart te laten zetten, zonder daar al te veel flexibiliteit voor op te offeren. Een woordvoerder licht toe: “Als bank zien we dat klanten vaak ‘te veel’ geld op hun normale spaarrekening laten staan, terwijl ze dit lang niet altijd nodig hebben. Een spaardeposito levert een hogere rente aan klanten, maar het gebrek aan flexibiliteit kan afschrikwekkend zijn. Daarom hebben we deze tussenvorm bedacht: klanten ontvangen de rente van een spaardeposito, maar behouden meer flexibiliteit. Zo kan er altijd af- en bijgeschreven worden. Een afschrift kan, maar tussen de overboeking zit altijd 90 dagen. 

Renteverhogingen

Naast de introductie van het nieuwe spaarproduct wordt ook een verhoging van de rentepercentages aangekondigd. De Rabobank die momenteel van de drie Nederlandse grootbanken al de hoogste rente biedt, verhoogt haar rentepercentage op de reguliere spaarrekening. Al zitten daar wat haken en ogen aan. “Voor tegoeden tot €20.000 zullen wij de rente met twintig basispunten verhogen naar 1,7%. De reden hierachter is dat we als coöperatieve bank mensen met wat minder spaargeld wat extra steun in de rug willen geven”, aldus een woordvoerder van de bank. Boven de €20.000 en tot en met €100.000 zal het percentage met een tiende stijgen van 1,5% naar 1,6%. Daarboven blijven tegoeden tot en met €5 miljoen op 1,5% steken.

Banner Freedom24

Reacties van bezoekers (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *