Bank.nl geeft informatie en vergelijkt bankproducten in Nederland. Let op: Wij zijn geen financiële instelling of bank.

Rabobank gaat mogelijk banen schrappen

Laatst bijgewerkt op: 16 november 2023

Reinout de Jong is werkzaam als financieel journalist, hij schrijft teksten voor verschillende financiële websites en is na het afronden van zijn redactionele opleiding bezig met een bachelor in de Nederlandse taal.

Leestijd: 1 minuut
Voorkant Rabobank

De Rabobank heeft plannen om te herstructureren, de organisatie zou volgens de directie te log en complex zijn. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een interne notitie die uitgelekt is. Hoeveel functies er zullen verdwijnen is nog niet bekend. 

In de uitgelekte notitie zou Belgische topman Stefaan Decraene gezegd hebben dat de bank slagkracht mist, en dat de Rabobank er door de vele lagen binnen de organisatie niet in slaagt om klanten snel en efficiënt te bedienen. Ook wordt er gehint op het schrappen van banen: “onze indirecte kosten zijn te hoog”, aldus de topman. 

Te weinig focus, te complex en te traag

In de notitie wordt kritiek geuit op de omgang met particuliere klanten, die zou “te weinig focus hebben, te complex en te traag zijn”. De topman schrijft in de notitie dat de bank vereenvoudigd zou moeten worden, zodat besluitvorming met minder mensen kan. Daarnaast is hij van mening dat het productaanbod ten opzichte van andere banken te mager is, met name op het gebied van duurzaamheid

Het document dat op 7 november intern werd verstuurd laat een soortgelijke visie zien als Decraene eerder in een interview met het FD uitte. Daarin pleitte hij voor meer efficiëntie, en een gedeeltelijke terugkeer naar de regio. “Bij Rabobank is alles in regels uitgeschreven. Ik heb het nog nooit zo erg gezien. Het moet performante, simpeler en efficiënter.” 

Nog niks definitief

Hoewel het document is uitgelekt, zijn de plannen voor een herstructurering nog niet definitief. Een woordvoerder geeft in gesprek met het FD aan dat er kritisch gekeken wordt naar processen binnen de bank, maar dat er nog niets besloten is en dat het document enkel de uitgangspunten van het beleid laat zien. Op 6 december zal de bank de voorstellen met de algemene ledenraad bespreken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *